Last news in Fakti

26 Декември, 2022 20:31 2 815 7

Ново огнище на птичи грип

  • птичи грип-
  • западна фландрия-
  • белгия-
  • птици

Налагат се строги мерки за биосигурност

Ново огнище на птичи грип - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Птичи грип тип H5 е открит в търговска птицеферма в провинция Западна Фландрия. За да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса, птиците в нея се умъртвяват, съобщи днес Федералната агенция по храните.

Около засегнатата птицеферма ще бъде създадена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение. Налагат се строги мерки за биосигурност, а всеки, който забележи симптоми при своите домашни птици, трябва да се консултира с ветеринарен лекар, предаде БТА.

Агенцията напомня на всички стопани на домашни птици, че вирусът на птичия грип циркулира силно сред дивите птици от септември насам. В резултат на това съществува висок риск домашните птици от фермите да се заразят с птичи грип при контакт с диви птици. През последните четири месеца вече са установени повече от 20 случая на заразяване. Освен това са открити и десетки заразени диви птици в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОКО ПЕТЕЛА

    20 0 Отговор
    В БЕЛГИЯ ДА ГИ ЗАЛИЧИ ВСИЧКИ ЕВРОДЖЕНДЪРИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къде се загуби

    20 0 Отговор
    камилският грип от Катар ?
  • 4 Хохо Бохо

    17 0 Отговор
    Незабавно да обяват карантина...
    Да носят маски денонощно!
    Да не излизат от вкъщи!
    Политиката "нулева инфекция" ще ги спаси...
    става дума за кокошките
  • 5 Вирус

    20 0 Отговор
    Почват да пускат зарази и да се трепе добитъка нали правел въглероден отпечатък и било вредно ще има глад и ще ядем насекоми и буболечки хаха
  • 6 Птиците в нея се умъртвяват

    11 0 Отговор
    А КОГА ХОРАТА ЩЕ УМЪРТВЯТ КОВИДАРИТЕ ЗА ГЕНОЦИДА НА АГЕНТИТЕ КОВИДАТИ ЕНИЧАРИ УПРАЖНЕН С ИНЖЕКЦИИ ВЪРХУ ЧОВЕЦИТЕ
  • 7 Човечество безРАСЪДЪК/

    8 0 Отговор
    Докога по течението? Основна цел намаляване на отглежданите животни! Системна работа с години! По данни на доклади от банки в ЕС към 2031 чистото свинско месо трябва да е поскъп ало с 3000 пъти и т.н. Мерки изцяло в подкрепа на новия чуден свят с ферми за ларви... ТЪЖНО...
Новини по държави: