Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Декември, 2022 17:10 5 443 87

Украинският удар „Енгелс“: Какво повече можете да ни направите?

  • русия-
  • украйна-
  • бомбардировачи-
  • енгелс

При последната атака с дрон по "Енгелс", в понеделник, са убити трима души, съобщи руското министерство на отбраната и увери, че няма щети по инфраструктурата

Украинският удар „Енгелс“: Какво повече можете да ни направите? - 1
Снимка: Телеграм

Украйна нанася вече все по-решителни удари по цели дълбоко в руската територия, което означава, че Киев смята, че руските въоръжени сили се сражават на границата на предела си и не се притеснява особено от последваща ескалация.

Тъй като в Киев сред официални лица, а и цивилни граждани, е широко разпространено усещането, че освен ядрено ескалиране Русия не може да направи много повече на Украйна, отколкото така или иначе вече прави, съблазънта от ограничаването на ракетния потенциал на Москва у дома надделява над всякаква загриженост за ескалация, пише в материал The New York Times след вчерашната втора атака по военна база "Енгелс", Саратовска област.

Макар и да се твърди, че украинските удари по летища в сърцето на Русия са нанесли малко щети, нападенията принудиха Русия да премести самолетите си по-далеч на изток, което усложнява кампанията ѝ за нанасяне на удари с крилати ракети по електропреносната мрежа на Украйна.

При последната атака с дрон по "Енгелс", в понеделник, са убити трима души, съобщи руското министерство на отбраната и увери, че няма щети по инфраструктурата.

Днес украинските агенции съобщават, че експлозиите са повредили 5 бомбардировача Ту-95, жертвите са 17, други 26 са ранени. Повреда е нанесена и по контролната кула на летището. Информацията е на журналиста Владимир Золкин, който обаче не разкрива източниците си.

Украинското правителство и досега не е признало публично своята инициатива.

Юрий Игнат, говорител на командването на Военновъздушните сили на Украйна, заяви днес по украинска телевизия, че руснаците вече разсредоточават авиацията си по различни летища. Макар че все още на летището край Саратов има определен брой самолети. Затова до вечерта активността на вражеската авиация значително намаля.

Военният експерт Сергей Грабский отбелязва пред УНИАН, че украинските военни не се колебаят да нанасят удари по летища, складове за гориво и боеприпаси, които са легитимни военни цели. Ударите по обекти в Крим и трансграничните артилерийски сблъсъци стават нещо обичайно с приближаването на войната към Русия и временно окупирания Крим. "Няма отговор. Защо? Защото руснаците просто нямат капацитета да го направят", отбелязва Грабски.

NYT също отбелязва, че украинските удари с далечен обсег на действие съвпадат с намаляването на запасите от крилати и тактически балистични ракети на Русия.

В навечерието на удара на летището е имало между 18 и 20 изтребителя, отбелязва и съветника на президента Олексий Арестович. Поне 10 бомбардировача Ту-95 са преместени вече към Далечния изток, така че вероятно там все още има осем или десет от тях. По украинска информация има нанесени щети по инфраструктурата на самото летище, като дори се споменава, че системата за излитане на самолетите е засегната.

Готовността на Украйна да се защитава, включително и нападейки, бе защитена и от бившия военен министър Андрий Загороднюк, който в момента също е съветник на президента Зеленски. "Ако някой те нападне, ти отвръщаш на удара", заяви Андрий Загороднюк, след като първият украински удар с далечен обсег по руски военни цели порази Енгелс и друго летище в Централна Русия.

САЩ и Украйна се договориха, че Киев няма да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ. Администрацията на Байдън обеща да избягва американска намеса, която може да ескалира до пряка конфронтация с Русия. Но американски официални лица уточниха, че няма да се противопоставят на това Украйна да нанесе ответен удар със собствени средства.

Русия заяви, че на 5 декември Украйна е използвала разузнавателни безпилотни самолети от съветската епоха, задвижвани от реактивни двигатели, за да удари въздушни бази.

В началото на зимата Русия разполага с ракети достатъчни за още две или три вълни от удари по украинската евергийна мрежа, заяви Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, в интервю за украинската информационна служба Liga.net, публикувано в понеделник.

Русия изстрелва вълни от 70-75 ракети през интервал от около седмица, но времето между ударите се увеличава, пресмята Буданов, убеден че това показва, че тези ракети ще се изчерпят скоро.

Въпреки това Буданов предупреди, че заплаха от масирана ракетна атака не е отминала и руснаците може би само са внесли известни корекции в плановете си.

"...окупаторите не са се отказали от коварните си намерения, вероятно за новогодишните празници или за някакви други дати, за да ударят нашата инфраструктура. Ето защо трябва постоянно да се подготвяме и да се придържаме към препоръките на властите", каза говорителят.

Що се отнася до атаките с ирански безпилотни самолети, Игнат заяви, че втората партида включва 250 безпилотни самолета, 70 от които вече са свалени от силите за противовъздушна отбрана. "Можете да правите допълнителни изводи и сметки, но руснаците ще направят всичко възможно, за да убедят Иран да продължи да им сътрудничи", каза Игнат.

В момента на публикация на този материал над цялата територия на Украйна отново е обявена въздушна тревога.

Припомняме, че това е втората атака по летището. На 5 декември руското министерство на отбраната призна за атака с дрон срещу военни летища в Рязанска и Саратовска области сутринта на същия ден. След това неидентифициран дрон атакува летището в Курск, което също се използва от военните.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как пък само

    74 32 Отговор
    глупости преписвате ?

    Коментиран от #43

  • 2 Запознат

    63 45 Отговор
    Руснаците нищо не съобщили защото атаката от база Енгелс е фейк

    Коментиран от #18, #21

  • 3 СТАМАТ

    72 45 Отговор
    Последни гърчове...Киев ке падне скоро

    Коментиран от #9, #24, #26

  • 4 оня с магарето

    45 18 Отговор
    що не ударят червения площад в москва

    Коментиран от #81

  • 5 Баба Вуна

    69 41 Отговор
    Вчера в Киев имаше протести! Които бяха потушени със сила от Киевската Милиция!

    Коментиран от #16, #47

  • 6 БАНко

    62 37 Отговор
    НЕ УКРАЙНА , АМЕРИКА ПРЕДИЗВИКВА С ТЕЗИ НАПАДЕНИЯ !!! ОТГОВОРА НА ПУТИН ЩЕ БЪДЕ ЖЕСТОК , КАКТО ЗА КРИМСКИЯ МОСТ !!!

    Коментиран от #25, #27, #33

  • 7 ха ха

    27 42 Отговор
    Фейк. И сателитните снимки са фейк, и изтеглянето на бомбардировачите е фейк, и самая магучая, че не е в Киев и Одеса е фейк... Всичко е измислица. Наследниците на Златната орда от март си киснат краката в Атлантика в Лисабон.

    Коментиран от #76

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копейкин Костя

    36 40 Отговор

    До коментар #3 от "СТАМАТ":

    Ма той Киев не падна ли на третия ден, бе? Аз си мислех, че непобедимая и легендарная вече форсира Темза, а се оказа, че 10-ти месец тъпче пред Бахмут... 😂

    Коментиран от #48

  • 10 стоян

    30 30 Отговор
    Украинците се похвалиха че са ударили сградата за управление на полетите унищожили са 3 самолета а два са леко засегнати таваришчи - с другия удар дано са повече унищожените самалйоти
  • 11 Хата

    29 20 Отговор
    Уркинжийте са едни голи мишкари.Ако страхливеца им сложен на пост,като президент,не вие и риве,като малак на ляво и дясно за просия щяха да са история за 3 дни.Скора не уфралина,а сащина ще се казва куптора им.
  • 12 стоян георгиев

    23 28 Отговор
    Статията потвърждава писаното от мен.разрушена е и структурата за управление на полети.затова и руснаците не дават никакви репортажи от мястото на събитието.пп интересното е с кво се правят атаките.руснаците обявяват че се правят с огромен дрон които те не могат да забележат около час в своето въздушно пространство.ако е така за кво пво могат да претендират?

    Коментиран от #37, #79

  • 13 Матей преображенски

    36 20 Отговор
    Пак си фантазират,руснаците досега не са използвали стратегическа авиацияне е имало необходимост ,досега ги брулят с по-стари ракети,отскоро и с по-нови,за да покажат на всу ,че няма да им се размине.Никой не им е крив,че не са прави,цели осем години обстрелваха Донбас,нападаха с войски,накрая готвеха мащабно и скоростно нахлуване и продължават да се съпротивляват безсмислено.Сами са си виновни,да би мирно седяло,не би чудо видяло.

    Коментиран от #31, #49

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ал Джазира

    26 20 Отговор
    Новини от летищи Енгелс.

    Убити - 17

    Ранени 26 -от които 3ма са в критично състояние.

    Съборена е диспечерската кула , 5 самолета Ту 95 МС са повредени и други материални щети.
  • 16 Аха

    20 22 Отговор

    До коментар #5 от "Баба Вуна":

    Глупости. Руска пропаганда! Няма никакви протести, пиша от Киев!
  • 17 Мишки Болшевишки

    23 17 Отговор
    Над 100 000 ушанки са Груз 200
  • 18 Онзи

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Ти си толкова запознат колкото баба ми е мъжка!
  • 19 Райхсвер

    20 24 Отговор
    Истината (по сведения на Мoskow calling) е, че поне пет ТУ-та са повредени, двадесетина души са убити и още толкоз са ранени, а дори била засегната кулата за РВД на летищата.
    Московията яко върви на х....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Баааууууу

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Да не са луди да съобщават. Ще станат отново за смях!

    Коментиран от #82

  • 22 Енглест

    14 6 Отговор
    Чакайте и ще видите какво още могат да ви направят.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1944

    13 18 Отговор

    До коментар #3 от "СТАМАТ":

    мдадааа ... мокри болшевишки сънища. долара от 50 стана 70 рубли. и тва е само началото.
  • 25 Любопитен

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "БАНко":

    КЪМ КОГО ЩЕ БЪДЕ НАСОЧЕН ЖЕСТОКИЯ ОТГОВОР НА ПУТПЕР БРЕ?!?
  • 26 Онзи

    14 16 Отговор

    До коментар #3 от "СТАМАТ":

    Ке падни Киев, кога баба ти нахлузи прашките.
  • 27 обосраная армия РФ

    15 16 Отговор

    До коментар #6 от "БАНко":

    Ха позамийте се, позабършете се от Украйна първо па тогава САЩ .
  • 28 Ми така де

    5 13 Отговор
    "Украинското правителство и досега не е признало публично своята инициатива."
    Това са руски удари по собствената си инфраструктура за да се каже че са украинците.Познато ли ви е ,товрищи?

    Коментиран от #32, #39

  • 29 Да, да!

    18 19 Отговор
    "освен ядрено ескалиране Русия не може да направи много повече на Украйна, отколкото така или иначе вече прави"
    Може и още може! Те до сега ви жалеха, ама скоро ще озвереят истински и от Киев ще останат само руини! Има вакуумни бомби, има и термобарични снаряди и какво ли не още! ФАЩ гореха Виетнам с напалм, днес термобомбите са много по-усъвършенствани.
    Една пелена от специален аерозол, клечката и имаше Киев, вече няма....
    И шмъркача ще изгори, като плъх в някое мазе, та ще ви дойде акъла! Фашисти ще ми стават?
    Бандеровци...

    Коментиран от #35

  • 30 дядото

    18 5 Отговор
    ще видим какво още могат да ви направят,но знам че постоянно пискате,молите се на света и западните си куратори за пари и оръжия.чули сте- хем шуто,хем се боде.
  • 31 Ти си фантазираш

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Матей преображенски":

    И няма лекарство
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да бе...

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "БАНко":

    Вероятно Путин ще пусне жестоки хиперзвукови пръдни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не ти ли

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Казах":

    Харесва товарищ???

    Коментиран от #41

  • 37 мара бандерката

    14 8 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Вова ще им го върне тъпкано..ето сега чета вечерната сводка на урсула,само днес при купиянск 36 бендеруги ги нема-отишли са там при ония 120000..

    Коментиран от #50, #70

  • 38 Раданч Татлъту

    12 4 Отговор
    Нищо не моат ви направат,само малко ви поизтребват!☠☠☠😁😁😁☠☠☠
  • 39 На дедо сврачето

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ми така де":

    тя котката ми разбра що става, ти още не си се събудил.
  • 40 Позор безкрай

    11 12 Отговор
    Толкова добро ПВО имат путлеристите, че не може да предпази стратегически важните си летища.При това не първия такъв случаи, а поредния. Явно “безаналоговата армия” е парадна и се състой от пълни некадърници. Те атакуват далекопроводи и електроцентрали с ирански дронове докато украинците атакуват военни летища с изключително стратегически фикции част от прехвалената им тиада. Пълно безсилие за орките на Путлер.
  • 41 Слава на бананова България

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Не ти ли":

    слава, слава

    Коментиран от #46, #53, #57

  • 42 Ушанке

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Казах":

    Така добре ли е??

    Коментиран от #45

  • 43 И поразиите,не само глупостите

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Как пък само":

    Много им хареса летище Енгелс на ВСУ.Мине,не мине неделя и пак атака с големи щети.Така е,като руснаците няма къде да скрият стратегическите бомбардировачи.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бинго

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "Ушанке":

    Слава, слава на ушанките и ватенките!
    Слава на християните!
  • 46 Може да е бананова

    5 9 Отговор

    До коментар #41 от "Слава на бананова България":

    Но не е вече руска мужишка колониална територия .Може да е американска колония,но не е "курица не за граница"

    Коментиран от #51, #52, #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Рошко

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Копейкин Костя":

    Не бе, падна Крим и харков падна, ама няма ток трудно е без ток но има фойерверки ще има и за нова година и след нова година

    Коментиран от #58

  • 49 небрежнев

    11 15 Отговор

    До коментар #13 от "Матей преображенски":

    Матей,
    Време е да се преобразиш, защото руснаците открито стрелят по цивилни обекти, убиват деца и обикновени граждани в домовете им, унищожават електроцентрали, пътища, училища, театри... Къде виждаш в това прокламираните от путлер цели за демилитаризация и денацификция?
    Истината е проста и се доказва с всяка кремълска атака - те искат да унищожат Украйна и да си инсталират марионетно правителство, като в Беларус.
    Начина по който го правят е фашистки. русия е неофашистка страна. Намери сам приликите с фашизма който: милитаризира обществото; не допуска опозиция; депортира хора от родните им места; не си сменя лидера; напада съседни държави и представя това за освобождение; иска нов световен ред; ограничава медии и няма свобода на словото; мобилизира обикновени граждани, за да ги изпрати на фронта... Кое от тези неща не прави сегашна русия?
    Знам, че българите сме добри и състрадателни хора. Ние спасихме евреите си, ние спасихме хиляди арменци от заколение, ние спасихме от гладна смърт милиони руснаци и украинци в Поволжието, ние приютихме хиляди руски освободители от гоненията на болшевиките, ние искаме доброто да спечели. Не бъди различен от българите. Освободи се от пропагандата и бъди добър и състрадателен човек.
    Всичко се връща.
  • 50 Тури йощ

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "мара бандерката":

    Една нула и ша получиш китайска Лада...
  • 51 Това

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Може да е бананова":

    Ги вбесява...
  • 52 Бай Митко

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Може да е бананова":

    Банани бол, маймуни в изобилие!
  • 53 Баро

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Слава на бананова България":

    Даа сега навсякъде има банани не като по времето на нрб начело с бкп и оф само у партийния дом и то само за цк

    Коментиран от #55, #61

  • 54 Ех смях

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Може да е бананова":

    ти "войнико" знаеш ли от кой край да хванеш пушката?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Слава я

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Слава на бананова България":

    Щото не ще да ви лиже.....
  • 58 Баро

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Рошко":

    Фойерверките са с пари а денги ниет скоро и леп нема да има
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Само че":

    Цуни ме по ка
  • 63 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Злобари са":

    Много са закъсняли даже
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Живанши

    9 6 Отговор
    Смешното е, че всъщност Русия е тази дето казва "какво повече може да ни направите?". Такива микро удари са само двудневна утеха за укрите. Реално, подобни удари ти трябват поне 100 пъти на ден, за да се забави руската машина. Аз до колкото разбирам, укрите носят големи загуби напоследък. Елитните им сили бяха изразходени, както едно време Хитлер изразходи най-добрите си в русия. Сега руските войски просто мелят баластрта която остана. И 1, и 2 години ще я мелят рази баластра ско трябва. Бърза работа - нямат! Видяха, че укрите ще мрат с удоволствие в името на вечная слава, та се отказаха да държат много територия, тъй като не им се трепат цивилни. Сега са си ги нагласили тамън.

    Коментиран от #66, #71, #84

  • 66 Хмм

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "Живанши":

    Ами ако изведнъж има изненада и се окаже, че поредния удар не е микро?
  • 67 Да ти кажа все пак

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Ха-ха-ха!":

    С тоя компот в празната ти тиква, не ще да ти е много високо нивото..

    Коментиран от #72

  • 68 МАРКС ОТ МИКРЕ

    1 0 Отговор
    ....кога с ЕНГЕЛС СМЕ си мислили че така ще ни ....бомбят....палачинката винаги се обръща НИ казваше ДЯДО благоев☝
  • 69 льо лю ал мухасмед

    5 5 Отговор
    честит ден на пво-то орки ☺️
  • 70 Баро

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "мара бандерката":

    Марадамепобара
    Само таа цифра не бех виждал да земете ушанките да се съберете и да уточните кво ше лъжете (за по достоверно)
  • 71 Да ти кажа

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Живанши":

    ТАка , катоти чета умнотиите, верно имаш баластра в кухарницата....
  • 72 Абе ходи да

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Да ти кажа все пак":

    стрижеш калинки за износ!
    И търкаляй аспирин по магистралата.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 нпо агент

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    а хим.оръжие на Садам..дали е фейк...Блеър го призна..а ти мушморок..какво мислиш по въпроса..или белите каски в Сирия които заснемаха анимация ..как Асад атакува с хим.оръжие ...
  • 77 Рико

    3 0 Отговор
    Тази витлова щайга на снимката от ПСВ ли е или от ВСВ ?
  • 78 Рашка с чашка

    3 2 Отговор
    Само да спомена че за АБаза Енгелс руснаците говореха че и пиле не може да прелети над нея. Това е една от двете стратегически авиационни бази останали след разпадането на СССР и е от най-защитените обекти с ПВО в Русия. Между другото е на около двеста километра от Москва.
  • 79 един от многото

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Стоенчо , войник бил ли си?

    Коментиран от #83

  • 80 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    да ама Украйна не поема отговорност за тези нападения и разбира за тях от вестници
  • 81 АнтиПутлер

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с магарето":

    Ще ще !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "един от многото":

    Бях две години .
  • 84 Зблуда

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Живанши":

    Ушанка мозъка ти е загнил от русофилско мислене защо не бягаш в русия за пушечно месо
  • 85 Начо Крика

    0 0 Отговор
    Золкин е такава прост.. .утка . Украинския министър на пропагандата.
  • 86 ТръмпЛин

    0 1 Отговор
    Само удари дълбоко в тила ще накарат ушанките да се замислят! Необходими са Хаймарс със далечен обсег!
  • 87 БОмба

    0 0 Отговор
    Захарова е номер 69...
Новини по държави: