Last news in Fakti

3 Януари, 2023 19:58 2 537 25

Иранският президент заплаши САЩ: Ще отмъстим за убийството на генерал Касем Солеймани

  • касем солеймани-
  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • доналд тръмп

През 2020 г. президентът Доналд Тръмп заяви, че е наредил удара с дрон в отговор на редица нападения срещу интересите на Вашингтон в Ирак и че се очакват още подобни

Иранският президент заплаши САЩ: Ще отмъстим за убийството на генерал Касем Солеймани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви днес, че страната му ще отмъсти за убийството на генерал Касем Солеймани преди три години, съобщи Франс прес.

Харизматична и популярна в Иран личност, Солеймани загина при американско нападение в Багдад на 3 януари 2020 година.

"Не сме забравили и няма да забравим кръвта на мъченика Солеймани", каза Раиси, докато хиляди хора отбелязваха третата годишнина от смъртта на висшия ирански командир. Той предупреди "убийците и организаторите" на нападението, че "отмъщението за кръвта на мъченика Солеймани е неминуемо и че тези, които са извършили убийството, няма да могат да спят лесно".

Миналата година Раиси обяви бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за отговорен за убийството на генерала и се закани да отмъсти, ако той не бъде подведен под отговорност.

Изглежда Тръмп обаче не е единственият американец в списъка, отбелязва АФП. Иран е "идентифицирал и повдигнал обвинения на 154 души, включително 96 американски граждани", заяви говорителят на иранската съдебна власт Масуд Сетайеши.

През 2020 г. Тръмп заяви, че е наредил удара с дрон в отговор на редица нападения срещу интересите на САЩ в Ирак и че се очакват още подобни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    7 29 Отговор
    С началото на войната в Украйна в Иран задуха вятър на промяната.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жълто джудже":

    Щом казваш

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    9 39 Отговор
    Със следващият дрон...Раиси може да прави компания на Солеймани...даже е препоръчително...
  • 4 Пропаганда за напреднали

    40 5 Отговор
    Правете като Кимчо, ядрени оръжия на корем иначе няма оправия!
  • 5 БАЙ КУРТИ

    39 7 Отговор
    Помните ракетната атака с допотопните ракети от ИРАН срещу КРАВАРИТЕ в ИРАК/пазени от ПЕЙТРИЪТ на стойност 1 милиард , преди 2 години . След това 3 месеца не можеха да изчистят памперсите от базата с ГОМАТАТА ,
  • 6 Жълто джудже

    45 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Иран осъзна, че договорите с Америка не струват хартията, на която са написани.
  • 7 Стоян Александров

    42 7 Отговор
    Мачкайте Израел. Те са Господарите на САЩ...ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКИ ВОЙНИ ПО СВЕТА...
  • 8 ЦРУ

    5 24 Отговор
    Извинете, понеже разбрахме, че мислите да отмъщавате за ликвидирането на терориста Солеймани, може ли само да ни кажете, кой е начело на "възмездието"? Само име ни кажете, ние сами ще намерим къде живее :))

    Коментиран от #10

  • 9 Жжжжб

    37 1 Отговор
    Иранският журналист Реза Абаси, който е близък до службите за сигурност на страната, отговори на призивите на говорителя на администрацията на Зеленски Михаил Подоляк да унищожи иранските фабрики, произвеждащи атакуващи дронове.
    „Съветникът на Зеленски иска да атакува ирански фабрики за БЛА. Изглежда делириумът на украинските власти е причинен от американския кокаин. Най-малкото действие, което застрашава сигурността на иранския народ, ще върне Киев в преди ндустриалната епоха, това не е заплаха, това е предупреждение...“, написа Абаси в Twitter.

    Коментиран от #12

  • 10 Въпросче

    38 4 Отговор

    До коментар #8 от "ЦРУ":

    Кой е терорист ? Генерал Касим Солеймани ръководеше международните сили на сирийци , иранци, кюрди срещу ...ИДИЛ . Затова ли е "терорист" ??

    Коментиран от #11, #13

  • 11 ЦРУ

    4 24 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Солеймани е "водел" само и единствено иранските милиции в Ирак, които имаха за цел да дестабилизират страната. И всеки следващ терорист го чака същата съдба.

    Коментиран от #14

  • 12 карамфила

    27 3 Отговор

    До коментар #9 от "Жжжжб":

    Иранците няма да се лигавят с дронове и ще използват междуконтинентална балистична ракета обикновено с обсег над 5500 километра която ще направи киев да е стъклен и атракция за децата след 120 години а зеленият крокодил ще е като експонат от Помпей.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 13 Жълто джудже

    0 9 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Има нещо едва доловимо антиамериканско в него.
  • 14 Справка

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЦРУ":

    " Той командва комбинираните сили на иракското правителство и шиитското опълчение в настъплението срещу териториите под контрола на ИДИЛ през 2014 – 2015 г." Всички справки за него дават това . Жалко ако не ти харесва да се знае .

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "карамфила":

    Няма да се церемонят с тях, като Путин.Те не са им братски народ, за да ги щадят.
  • 18 ЦРУ

    4 16 Отговор

    До коментар #14 от "Справка":

    Когато организираш дейността на Катаиб Хесбола в Либия и като резултат от това загиват американски граждани, когато организираш нападения над американски посолства в Ирак, с помощта на подчинените ти ирански милиции, не си нищо друго освен терорист и мишена за американското разузнаване.

    Коментиран от #22

  • 19 ЦРУ

    1 8 Отговор
    Сирия
  • 20 Е как ще стане...

    3 8 Отговор
    като си хапете мустаците,може би.
  • 21 Доста

    14 3 Отговор
    Много станаха тези които мразят САЩ и ще им отмъщават. Нещо става. Авторитета и страха си отиват и на тяхно място идват нетърпимост и хехсавист
  • 22 До цру

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "ЦРУ":

    За кой Х сащ се вирят в ирак, иран, сирия, либия,украйна? Хубава тактика намери някой да се бори за твойте интереси за негова сметка? Можеш един за дълго време,.много такива, за кратко време. Не можеш вечно да лъжеш и да си все недостижим, рано или късно стомната се пука

    Коментиран от #24

  • 23 Не УМЕН ПУ.РУ.ФИЛ😕

    7 4 Отговор
    ....и какво...ще вземат на ЧИЧО БАЙ ДЪН тоалетната на персийската МУ котка,ДА?
  • 24 ЦРУ

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "До цру":

    Единствените, които искат да работят само за себе си, а не за обществата, върху които паразитират, са авторитарните режими, като тези в Либия, Сирия, Ирак, Иран, Просия и Китай. За кой Х някой трябва да търпи шепа убийци и престъпници да ограбват стотици милиони и да ги мачкат? САЩ са Справедливостта, която поставя тези режими на мястото им. Факта, че руските еничари се хвърлят за масови убийци е показателен какви са тези режими. Факта, че руските еничари трябва да лъжат нон стоп кое какво е, още повече доказва какво е ЗЛОТО, което защитават.
  • 25 Телефункен

    2 0 Отговор
    Кога, ве брадати бастууни - минаха три години от демилитаризирането на оня нещастник?!