Last news in Fakti

4 Януари, 2023 17:20 1 584 13

Температурни рекорди в Европа

  • полша-
  • варшава-
  • температури-
  • европа-
  • рекорд

Във Варшава, Полша, беше отчетена температура от 18,9 градуса по Целзий, а в Билбао, Испания, бяха измерени 25,1 градуса

Температурни рекорди в Европа - 1
Източник: Shutterstock

Температурите в първите дни на януари достигнаха исторически връх в редица страни в Европа, предаде Би Би Си.

Национални рекорди бяха подобрени в осем държави, а регионални - в други три, пише dariknews.bg.

Във Варшава, Полша, беше отчетена температура от 18,9 градуса по Целзий, а в Билбао, Испания, бяха измерени 25,1 градуса - повече от 10 градуса над средните стойности за януари.

Топлото зимно време в Европа е в контраст със студовете, обхванали Северна Америка. Разразили се снежни бури, дни след смъртоносно застудяване, взеха повече от 60 жертви.

Според прогнозите обилен сняг и леден дъжд ще паднат в северните части на Средния запад, а силни гръмотевични бури и торнада се очакват в Тексас, Оклахома, Арканзас и Луизиана.
От европейската страна на Атлантическия океан времето беше топло на много места в началото на годината.

Температурите в Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус счупиха национални рекорди.
Рекордите бяха подобрени също в Германия, Франция и Украйна.

Температурата, регистрирана във Варшава на 1 януари, беше с 4 градуса по Целзий по-висока от предишния рекорд за месеца, а в Беларус беше поставен рекорд с 16,4 градуса, което е с около 4,5 градуса над предишното върхово постижение.

В Испания новогодишните температури в Билбао бяха еквивалентни на средните за месец юли, а в части от Каталуния, включително и в Барселона, са въведени ограничения за използване на вода.

Температурни рекорди се подобряват непрекъснато, но е необичайно разликата да е повече от няколко десети от градуса, отбелязва Би Би Си.

В Швейцария термометрите отчетоха 20 градуса, а топлото време засегна ски курортите в Алпите, които изпитват недостиг на сняг.

Не навсякъде в Европа обаче е топло - прогнозирани са по-ниски температури и сняг в части от Скандинавия, а в Москва се очакват до минус 20 градуса в следващите дни.

Само дни по-рано Великобритания, Ирландия, Франция и Испания обявиха 2022 за най-топлата година в историята.
Във Великобритания всеки месец с изключение на декември беше по-топъл от средното. Миналия месец в големи части от страната падна сняг, въпреки че сега метеорологичните условия са по-меки и влажни.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго в резултат на климатичните промени, предизвикани от човека.
Въпреки това зимни събития като тези нямат същото въздействие върху населението като летните горещи вълни, които могат да доведат до голям брой смъртни случаи.

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света рязко не намалят отделяните вредни емисии, отбелязва Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А русоро6ите се кикотеха

    9 7 Отговор
    Че идвала мега страшна зима и без руски гас ше замръзваме🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #6, #7, #11, #13

  • 3 Грета Тумберг

    6 1 Отговор
    Никакво месо за европейците, само щурци и скакалци, на празниците - ларви!
  • 4 Ти си

    4 3 Отговор
    Путин е виновен - санкции на Русия...
  • 5 TV Бобов дол

    2 2 Отговор
    .....Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават,....
    Е продължавайте да изсичате горите , да наливат бетон , да застилате с асфалт и да монтиране солариум и фоткволтайк панели !
  • 6 Чакай средата

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "А русоро6ите се кикотеха":

    на месеца,ще видиш студено време!Та, чак до април.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Путин е престъпник

    0 0 Отговор
    Путин започна войната в Украйна с изстрелвания на ракети и масови бомбардировки и промени климата в Европа и замърси екологично Източна Европа..!!!!
  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чакай средата":

    Къде , в Масква ?? Там може , те така се почистват от въшките , иначе не могат , хахахх !!
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "А русоро6ите се кикотеха":

    В момента в Кремъл и в Газпром се обсъжда кой да нарочат за ритуално харакири за глупостта на вожда да отреже доставките !! Ама файда йок , да си търсят китайците , нали те щели да купят всичко !! Ама ако Газпром им го закара до вратата на една трета от цената , това са пропуснали да обявят !!
  • 12 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    Даже и природата е против Путя!
  • 13 шайтан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "А русоро6ите се кикотеха":

    Рано е да се кикотиш, да видим какво ще кажеш
    на 10 януари !?
Новини по държави: