Last news in Fakti

4 Януари, 2023 18:02 3 326 14

Напрежение между Румъния и Украйна заради традиционно шествие с маски в румънско село

  • парад-
  • шествие-
  • село-
  • маски-
  • украйна-
  • румъния-
  • традиция

Парадът в село Берзунц представлява шествие с традиционни маски, народни танци и сцени по определена тема

В източник на напрежение между Румъния и Украйна се превърна парад с маски в румънско село, който се провежда традиционно в последния ден на старата година.

Парадът в село Берзунц (окръг Бакъу, Североизточна Румъния) представлява шествие с традиционни маски, народни танци и сцени по определена тема. Тази година обаче участници в парада решили да представят пародия на конфликта в Украйна. След традиционните носии, маски и танци последвал парад на трактори и други превозни средства, имитиращи танкове и военни машини, обозначени с руски знаци и буквата Z. Преминали и джипове със закрепени на тях „ядрени ракети".

В края на парада е имало и кратък скеч с участието на двама местни жители, които играели ролите на президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Володимир Зеленски, разказват румънските медии. Текстовете не са подходящи за възпроизвеждане поради използваните изрази, отбелязва румънската обществена телевизия ТеВеРе (TVR). Според местната преса над 1000 души са присъствали на празничното шествие.

Потърсен за коментар, кметът на Берзунц Щефан Тифан дал следното обяснение: "всяка година група младежи от селото разиграват сценки във връзка със ситуацията в страната или в района. Те играят роли. Те са шутове. Ангел, дявол''.

Окръжният съвет на Бакъу обаче критикува кмета и ясно се разграничи от парада. "Снимките, които видях, по никакъв начин не представят традициите на района, окръга или страната. Смятам, че не можем да приемаме войната в съседство като шега, независимо от намерението на организаторите. Не мисля, че можем да пародираме войната, тя е изключително сериозна и болезнена", заяви председателят на Окръжния съвет на Бакъу Валентин Иванча, цитиран от румънската обществена телевизия.

Полицията в Бакъу започна разследване, съобщават още румънските медии.

Същевременно посолството на Украйна в Букурещ реагира с публикация във Фейсбук.

"Със съжаление отбелязваме, че в деня, в който Украйна беше подложена на масирана ракетна атака от страна на Руската федерация, в окръг Бакъу беше организирана полушеговита демонстрация, по време на която бяха използвани символи на руски терористи. Убедени сме, че подобна демонстрация противоречи на позицията на румънския народ, който изрази безусловната си подкрепа за Украйна във войната, разгърната от Руската федерация срещу украинската държава", се казва в публикацията на посолството, цитирана от румънските медии.

"Надяваме се, че това събитие ще бъде оценено подобаващо от румънското общество. Символите на руската агресия трябва да бъдат забранени в целия цивилизован свят. Призоваваме румънските правоприлагащи институции да проведат бързо и подробно разследване на събитието", добавиха от украинското посолство.

На това изявление пък реагира националистическата и антисистемна партия Алианс за единство на румънците (АЕР), която набира все по-голяма обществена подкрепа.

"Румъния не приема уроци или инструкции от украинското посолство в Букурещ", заяви в прессъобщение днес партията, ръководена от Джордже Симион.

Алианс за единство на румънците призова министерството на външните работи на Румъния да отговори "твърдо и незабавно" на украинското посолство в Букурещ, отбелязвайки, че "императивният тон на украинските дипломати е неприемлив".

"Колкото и невдъхновена, неуместна и неподходяща за настоящия момент да е демонстрацията на местните жители на Берзунц, императивният тон на украинските дипломати е неприемлив, още повече че идва от държава, свикнала да потъпква правата и свободите на националните малцинства“, посочиха от АЕР.

До момента официални институции на централно ниво в Румъния не са представили позиция във връзка с парада в Берзунц и реакцията на украинското посолство. В края на миналата година обаче министерството на външните работи на Румъния реагира остро на приет от парламента на Украйна нов закон за националните малцинства. От Букурещ посочиха, че законът е приет без допълнителни консултации с Венецианската комисия и без адекватни консултации с представителите на румънската общност в Украйна, както бе поискано от румънската страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    51 2 Отговор
    Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.

    За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.

    Коментиран от #13

  • 2 Бибитко

    72 6 Отговор
    Румънците най-после прозряха,че зад грозната маска на украинския национализъм се крие фашизмът

    Коментиран от #4

  • 3 бай Мангул

    55 2 Отговор
    Кой знае какво е станало. Тази психопатична чувствителност ограничава свободата, защото видите ли на силните на деня не им харесва. Жив фашизъм. Казват ни какво да говорим, какво да мислим, какво да ядем. С две думи трябва да сме послушковци, но полит коректни да не шумолим, защото може да раздразним някой васал или недай си боже от господарите.
  • 4 Хихихи..

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бибитко":

    Ми те са си фашаги открай време,ген.Антонеску беше рамо до рамо с Хитлер през ВСВ,кво повече?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдааа

    71 3 Отговор
    "Румъния не приема уроци или инструкции от украинското посолство в Букурещ"
    "Колкото и невдъхновена, неуместна и неподходяща за настоящия момент да е демонстрацията на местните жители на Берзунц, императивният тон на украинските дипломати е неприемлив, още повече че идва от държава, свикнала да потъпква правата и свободите на националните малцинства“

    Българските политици да го прочетат внимателно това, а не да лижат подметките на украинското посолство!
    Украинците първо да си видят държавата, че се ръководи от клоун, а после да търсят сметка на клоунадите в другите държави!
  • 7 АВЕ...ЛЕКА ПОЛЕКА...ЦЕЛИЯТ СВЯТ...

    43 4 Отговор
    ЩЕ РАЗБЕРЕ ЩО ЗА СЪЩЕСТВА СА ТЕЗИ НАГЛИ ФАШАГИ...ЧЕ И ТОН ДЪРЖАТ В ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА КОЯТО КАКТО И БЪЛГАРИЯ СЕ НАПЪЛНИ С ХЛЕНЧЕЩИ ТЪРТЕИ ...НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СИ ОТВОРЯТ ГОЛЕМИТЕ УЧИ ЗА ДА ЧУЯТ КАК СЕ ЗАЩИТАВА РОДИНА...РУМЪНЦИТЕ КАКВИТО И ДА СА ВИНАГИ ОТГОВАРЯТ ПОДОБАВАЩО НА ПОДОБНИ НАГЛОТИИ...НЪЛ ТЪЙ...
  • 8 Минаващ читател

    26 2 Отговор
    Власите ще ги оправят тия укри.Те не са като послушните шопи.Влах да те пердаши та ти да гледаш
  • 9 аржентински Москвич

    31 2 Отговор
    Укро-нациките пазаруват в Парадайса с помощите, които правителството им плаща. А за нас българите - пари няма. 🤬
  • 10 Гоуст

    9 1 Отговор
    Е сега им се Е.а майката на пишещите на латиница. По ЗАПОВЕД на Украинците ще им махнат Z и V от азбуката. Според Украинските наглеци ако не го направят значи не подкрепят Украйна.
  • 11 Диамантената ръка

    1 1 Отговор
    И там римляни, румънски...
  • 12 Атлантик плюс

    3 1 Отговор
    Аз ако имам власт, ще разследвам това село за вредно руско влияние. Не може така! Румъния граничи с Украйна. Необходими са здрав атлантически дух и неолиберална идеология! Стига местни обичаи и национализъм. Това е в разрез с Новия Световен Ред и Колониален Глобализъм
  • 13 Ужас

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много сте зле...на база история веднага бързате да настройвате срещу съседите.
    Много нагли тези укри.Искат цял свят да командват.
  • 14 Факт

    0 0 Отговор
    Ти остави императивния тон на украинските дипломати, ами всички украинци са така нетърпимо нахални, за доброто на целия свят ще е да ги намалят значително, но засъжаление силната икономика е решаваща във войните, мобилизираните руснаци нито ходят подходящо въоръжени, нито добре екипирани.
Новини по държави: