Last news in Fakti

5 Януари, 2023 20:45 1 582 16

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

  • мигранти-
  • сащ-
  • мексико-
  • латинска америка-
  • джо байдън

Разширената хуманитарна програма ще се основава на политика, стартирана през октомври, която позволява на хиляди венецуелци да влязат в страната по въздух, ако кандидатстват от чужбина и могат да докажат, че имат спонсор от САЩ

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати планират да приемат до 30 000 мигранти на месец от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела по програма, съчетана с експулсиране на хора от тези страни, заловени на границата между САЩ и Мексико. Това съобщиха американски и мексикански служители, цитирани от "Ройтерс".

Разширената хуманитарна програма ще се основава на политика, стартирана през октомври, която позволява на хиляди венецуелци да влязат в страната по въздух, ако кандидатстват от чужбина и могат да докажат, че имат спонсор от САЩ, обясниха двама американски и един мексикански служители.

Подробностите за планираната програма идват в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изнесе реч относно пограничната сигурност и да посети границата между САЩ и Мексико следващата седмица.

Въпреки че очакването на двамата американски служители беше новите политики да бъдат въведени днес, Белият дом не е дал официално потвърждение.

Вчера Байдън заяви след посещение в Кентъки, че иска да види "мир и сигурност" на границата. Той разкри, че възнамерява да посети югозападната граница, но подробностите все още се уточняват.

Отивам да видя какво става, посочи Байдън по повод планираното гранично пътуване.

Байдън не отговори на въпроса кой град планира да посети, въпреки че по-късно новинарският уебсайт Axios съобщи, че държавният глава ще отиде в Ел Пасо, Тексас - граничен град, който обяви извънредно положение през декември на фона на високите нива на пристигащи мигранти.

Американският президент трябва да пътува до Мексико Сити на 9 и 10 януари за срещата на върха на северноамериканските лидери, където ще се срещне с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., се опитва да се справи с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат границата между САЩ и Мексико, като се очаква миграцията да бъде в дневния ред на срещата.

Републиканците разкритикуваха "снизходителните политики" за сигурност на границите, а служители на Байдън твърдят, че се опитват да създадат по-подредена и хуманна система.

Миналата седмица беше съобщено, че администрацията на Байдън планира да използва ограниченията от времето на пандемията, за да експулсира обратно в Мексико редица мигранти от Куба, Хаити и Никарагуа, хванати на югозападната граница, като същевременно позволи на някои от тях да влязат по въздух в САЩ по хуманитарни причини.

Защитници на мигрантите и някои демократи оспориха разширяването на експулсирането, заявявайки, че ограниченията пречат на мигрантите да упражняват правото си да кандидатстват за убежище и ги излагат на рискови ситуации в Мексико.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    12 1 Отговор
    а заще не и от онези държави,където забъркаха военни и политически каши-авганистан,ирак,украйна и още.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин Сл.оригинал":

    Искат... талибаните и африканците:) други желаещи нема... А и белите вече се изселват от щатите..
  • 4 Тоя въпрос

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин Сл.оригинал":

    с коя от двете мозъчни клетки го измисли?
    Лявата или дясната?

    Коментиран от #6

  • 5 'къф ти е проблема

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    Като порастнеш още малко ще научиш защо!
  • 6 ха сега де!

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя въпрос":

    Ами щом така задаваш въпроса ясно е, че при теб липсват и двете.
  • 7 ТръмпЛин

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    Няма държава Авганистан! Търся я в Гугъла, по всички атласи……няма!
    И сега моя съвет е: От всякъде бежанци ще потърсят спасение в САЩ и ще бъдат приети, но само на руснаци не давайте! Това са спящи терористични клетки, такива с които се напълни България. Гонете ги, гонете и тези които вече сте приели!

    Коментиран от #16

  • 8 Перо

    7 0 Отговор
    Защо в БГ не се въведе американската имиграционна система или не е “демократична”?
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор
    Ами да пращат транспортни самолети в Гърция или Турция да ги товарят,
  • 10 мнение

    5 0 Отговор
    преди 30 години зелената карта беше за 50 000 души годишно.
    Сега ще разрешат на 400 000 годишно.
    Явно вече няма кой да изкарва пенсиите и по примера на Ангела събират и.з-м.е.т.

    Коментиран от #11

  • 11 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "мнение":

    САЩ никога няма да допуснат безконтролна имиграция! Те апелират ЕС и БГ да го правят, като “евроатлантическа” ценност! БГ калинката и шеф на Гранична полиция, винаги ще е непоклатима с пропускането на стотици хиляди нелегални мигранти за разложението на БГ и ЕС! Какъв Шенген, какви 5 лв.?
  • 12 За протокола

    6 0 Отговор
    Америка бавно, но сигурно се превръщав един "ЮАР", където белите нормални няма да имат думата и ще се чудят, как да оцелеят под натиска и издевателствата на цветнокожите и третополовите! Миграциите и бягствата на хората от ненормални градове и щати вече започнаха, но в един момент няма, къде да могат да бягат освен да имигрират..... в Русия напр. !

    Коментиран от #13

  • 13 Станко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "За протокола":

    В Кейптаун живеят в гета, но засега с алеи, охрана, чистота навсякъде. Но черните обикалят, около тях и се облизват и не се знае, кога ще атакуват.
  • 14 Байдан

    2 0 Отговор
    Охаа още матриал за памперса ми!
  • 15 Ивелин Михайлов

    1 0 Отговор
    Съединени латински щати хахах
  • 16 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТръмпЛин":

    И колко терористични акта са извършили руснаците досега?