Last news in Fakti

6 Януари, 2023 07:20 1 201 4

Иран "облекчава" наказанията за носенето на хиджаб

  • иран-
  • хиджаб-
  • наказание-
  • жени-
  • нарушител

Властите в Иран планират да променят наказанията за нарушения при носене на забрадките

Иран "облекчава" наказанията за носенето на хиджаб - 1
Източник: БГНЕС

Властите в Иран планират да променят наказанията за нарушения при носене на забрадките, съобщава ориентираният към реформите вестник Shargh.

Планираната промяна от действащите хардлайнери обаче няма да означава никакви промени в ислямския дрескод, уточнява вестникът.

Въпреки това, ако жена наруши изискването за носене на забрадка, реформата ще позволи на първите нарушители да избегнат наказание, ако дадат писмена увереност, че нарушението няма да се повтори.

Но ако лицето е рецидивист или откаже да подпише, могат да бъдат наложени различни наказания, като общественополезен труд, курсове за превъзпитание, забрани за напускане на страната, ограничения за наемане на работа и глоби, цитира news.bg.

Авторът на статията прогнозира, че законът няма да намери обществена подкрепа.

Припомняме, че повече от три месеца иранците протестират срещу репресивната политика след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини по време на полицейски арест.

Тя почина в средата на септември, след като беше арестувана от така наречената полиция за морал за нарушаване на забраната за носене на забрадки.

Тя стана символ на вълната от протести, която хвърли Иран в най-тежката му политическа криза от десетилетия.

В реформата не се споменават т. нар. стражи на морала или моралната полиция, според вестника.

От месеци прословутата полиция за морал почти напълно изчезна от улиците и много жени в големите градове на Иран вече не носят забрадки.

Отново и отново се появяват съобщения, че властите възнамеряват да наблюдават правилата за облекло в бъдеще, например с модерна технология за наблюдение.

В същото време обаче, Техеран вече започна да изпълнява смъртни присъди на задържани заради протестите, като според правозащитни групи, стотици може да бъдат екзекутирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    9 2 Отговор
    Абе я кажете как е в Саудитска Арабия , че и там май е същото, ама понеже са хора на краварите, не се чува нищо по въпроса.
  • 2 Жълто джудже

    5 1 Отговор
    Зад това може да се проследи неумолимата логика на Иран да устои до смърт в конфронтация със световното зло.
  • 3 Селянин

    1 1 Отговор
    До преди някой век в Европа горяха вещици, а в Австралия и Америка приравняваха аборигените и индианците със животни и си ги трепеха на общо основание. Само преди десетки години избиваха еврей и роми в сърцето на Европа със знанието на половин Германия. Та какво се възмущавате на Иранците. Те са просто по назад в развитието си. Някой ден ще еволюират като останалите.
  • 4 стоян

    0 0 Отговор
    Вместо по пет пръчки на голо - сега вече по три