Last news in Fakti

6 Януари, 2023 16:50 1 083 13

Косово: Сърбия е заинтересована да блокира диалога и да постигне целите си чрез престъпните групировки

  • вьоса османи-
  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • александър вучич

Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех

Косово: Сърбия е заинтересована да блокира диалога и да постигне целите си чрез престъпните групировки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия е заинтересована (от това) да блокира успеха в диалога (с Косово) и да постигне целите си чрез насилие и чрез престъпните групировки (в Северно Косово), заяви президентът на Косово Вьоса Османи, съобщи вестник „Коха Диторе“, като се позова на прессъобщение от кабинета на косовския президент.

В прессъобщението се казва, че Османи е направила това изявление по време на срещата си днес с британския депутат лейбърист и министър на външните работи в сянка Дейвид Лами.

„Президентът (на Косово Вьоса Османи) подчерта, че Косово, като общ успех на своя народ и на международните си съюзници, е направило важни крачки за засилването на демокрацията, както и за върховенството на реда и закона. (…) Но, както президентът Османи каза, интересът на сателита на Русия – Сърбия, да дестабилизира района на Западните Балкани е по-голям от всякога, тъй като Сърбия е заинтересована (от това) да блокира успеха в диалога (с Косово) и да постигне целите си чрез насилие и чрез престъпните групировки (в Северно Косово)“, се казва в прессъобщението.

На срещата си с Лами Османи е обсъдила процеса на диалога със Сърбия и е повторила факта, че Косово продължава да бъде конструктивна страна (в диалога със Сърбия), която се изправя пред постоянни препятствия от сръбска страна. Османи също така е благодарила за непрестанната подкрепа на Обединеното кралство към Косово още от 90-те години (на миналия век) и е поискала по-нататъшна подкрепа във връзка с предизвикателствата, пред които страната се изправя.

„Президентът Османи добави, че Косово все още има нужда от подкрепата на съюзници като Обединеното кралство, за да бъдат направени крачки напред в по-нататъшното засилване и консолидиране на международната позиция (спрямо Косово), както и в борбата с руско-сръбските дестабилизиращи тенденции. Президентът Османи подчерта по-специално важността на подкрепата (на Обединеното кралство) за членство в Съвета на Европа, както и в Партньорството за мир на НАТО като непосредствени приоритети“, продължава прессъобщението, цитирано от „Коха Диторе“.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    13 3 Отговор
    сложили туркиня с перчем да ги представлява..

    Коментиран от #10

  • 2 Щатен

    9 3 Отговор
    Ислямизацията на Европа е основна цел на САЩ!
    Сърбите произхождат от територията на Косово и Албания!
  • 3 Българи се оплакват!

    11 7 Отговор
    През Сърбия се минава само бързо и без спирания! Никакви нощувки! През нощта ще ви оберат колата!
  • 4 Косово или краварската измислица

    12 5 Отговор
    Разкарайте се бре прости албанци и слуги на краварите
  • 5 Адам Хилтън

    10 0 Отговор
    Той и Спартак е бил "престъпник" за Римската империя.
  • 6 Триоката врана

    6 3 Отговор
    Това с тези " престъпни групировки" е като твърденията,че Саддам Хюсеин има ОМП.Осъзнаха,че не изглежда добре да проведат етническо изселване и си намериха " престъпни групировки". Плюс това реалността показва ,че бившият им шеф е обвинен във военни престъпления- В обвинителния акт освен Тачи са посочени още трима други бивши командири на Освободителната армия на Косово, които също сега са в Хага, за да им бъдат повдигнати обвинения. Те ще отговарят като членове на организирана престъпна група, създадена „за придобиване и упражняване на контрол над цялото Косово чрез средства, включително незаконно сплашване, малтретиране, извършване на насилие и премахване на считаните за опоненти.

    Коментиран от #11

  • 7 Източна ромелия

    8 3 Отговор
    Шиптърите да си ходят в Шиптърско
  • 8 Някой

    8 3 Отговор
    А когато преди 24 години вие използвахте престъпни групировки срещу Югославия, за да постигнете целите си, нямаше проблем. Нали?
    Гиди лицемери такива!
  • 9 САМО ЧЕ СЪРБИЯ Е ТАКА ВЪОРЪЖЕНА В МОМЕНТ

    3 3 Отговор
    ЧЕ УКРАЙНА МОЖЕ ДА И ЗАВИДИ , ЗА ЕДНА СУТРИН КОСОВО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ТАМ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО !ЗАД СЪРБИЯ ЗНАЕМЕ ЧЕ СТОИ ГОЛЯМАТА МРЪСНА И ПИЯНА МЕЧКА ЗАЕДНО С ТУРСКИЯ НАТОВСКИ БАШИБОЗУК !
  • 10 Алб Фен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хххх":

    Къде го видя да носи перчема, или така ти де иска! Гледай си турскосръбската чалгийската култура в бг, щото от години е водеща и елитна!
  • 11 Албанец ама реалиста моля

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Триоката врана":

    На барикадите са били хора ОД режима на Вучич директно , хулигани,бандити,криминално проявени и платени надник по надник,и затова имаше проблеми и не искаха да ги махат барикадите.

    Разликата е голяма, време на войната със Сърбия
    имаше война и терор ОД страната на Сърбия,
    Мишел да търсиш на терсачака случките като,
    Случаят ПАНДА
    Случаят хладилен камион със труповете на деца ,жени .......ОД Косово,
    Случаят масов гробо на Батайница и много други за сажеление.
    Когато преглеждаш тези истински случки ,аз ще те замоля да напишеш коментар, без да имаш влияние ОД нито ,просто напиши свободно и човещината разказвай.Чакам и очаквам дано да намериш време .
  • 12 сноу

    2 0 Отговор
    Навсякъде наслагали омацотени п.ост...ки завършили курс при дяда си сорос и опреснителен при курабията..
  • 13 фагти

    0 0 Отговор
    В случая няма две страни(държави), има една и тя е Сърбия, която сащ и ес незаконно са блокирали да изпълнява законните си административни функции!