Last news in Fakti

9 Януари, 2023 05:59 1 249 2

Земетресение в Тихия океан, 7 по Рихтер разтърси Вануату

  • вануату-
  • тихи океан-
  • земетресение

Беше издадено предупреждение за цунами за Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови, но то бе отменено около час и половина след труса

Земетресение в Тихия океан, 7 по Рихтер разтърси Вануату - 1
Снимка: БНР

Земетресение с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер разтърси тихоокеанската държава Вануату, съобщи Геоложкият институт на САЩ, задействайки предупреждение за цунами за региона, предава АФП, цитирана от БНР.

Трусът е плитък, на около 27 км дълбочина и на около 25 км от село Порт-Олри. Беше издадено предупреждение за цунами за Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови, но то бе отменено около час и половина след труса.

„Вълни цунами от 30 см до един метър над нивото на прилива, са възможни за някои брегове на Вануату“, казаха от Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай.

Вълни под 30 см са възможни за Нова Каледония и Соломоновите острови. Френското посолство във Вануату посъветва хората да стоят далеч от бреговете.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия съобщи, че няма заплаха от цунами за страната.

Вануату е част от тихоокеанския "Огнен пръстен", в който се сблъскват тектонични плочи и е подложен на честа сеизмична и вулканична активност.

Тихоокеанската държава е класирана като една от страните, които са най-податливи на природни бедствия като земетресения, щети от бури, наводнения и цунами, според годишния доклад за световния риск.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ДАНО няма ЖЕРТВИ
  • 2 европейче

    3 2 Отговор
    Дойч,велл,вие няма ли да се научите на професионална журналистика?Това ли е водещата новина-Вануату???Цяла европа се тресе от проблеми,митинги,стачки,невиждана инфлация,кражби по върховете,корупция!САЩ-ужасяващи наводниения!В британия книгата на оня рижавия коняр разтърси кралския двор