Last news in Fakti

9 Януари, 2023 10:05 2 663 13

Работят ли иРНК ваксините срещу рак?

  • рак-
  • ирнк-
  • ваксини-
  • онкология-
  • тумор-
  • здраве-
  • медицина-
  • лекарства

Компании, разработили такива ваксини, работят усилено и по терапии срещу ракови заболявания

Работят ли иРНК ваксините срещу рак? - 1
Снимка: Shutterstock

Най-късно от пандемията от коронавирус насам почти всеки знае какво значат тези четири букви: иРНК: Фирми като Moderna и BioNTech, които разработиха ваксини срещу Ковид-19, базирани на технологията иРНК, отдавна работят върху "по-малката сестра" на ДНК. Основният фокус обаче не беше върху ваксините срещу инфекциозни заболявания, а върху терапиите за лечение на рак.

иРНК и копието на генетичния материал

иРНК, наричана още информационна РНК, играе важна роля в организма. Целият ни генетичен материал се съхранява под формата на ДНК в клетъчното ядро. Въпреки това, ако даден ген от генетичния материал е необходим на друго място в клетката, би било твърде опасно да се пренесе цялата ДНК там. Ако тя бъде повредена или унищожена по време на процеса, цялата клетка ще загине.

Ето защо се прави копие на съответния ген - от иРНК. След това той напуска клетъчното ядро и се превръща в протеин там, където е необходим. Тази система е сравнима с проект на строителен обект: той се съхранява на сигурно място и се копират само необходимите части. Ако копието на строителната площадка се замърси, намокри или унищожи напълно, можете просто да направите ново копие.

Ваксинация с междинен етап

Ако се използва иРНК като ваксина, късата иРНК верига кодира антиген. Това е част от вируса, която е видима за имунната система. При ваксините срещу Ковид-19 почти винаги се използват антигени на шиповия протеин, който се намира на повърхността на вируса.

В организма иРНК се превръща в антиген, който се разпознава от имунната система като чужд за нея и срещу него се произвеждат антитела. След това те разпознават съответния антиген на истинския вирус, когато ваксинираните хора по-късно се заразят с него.

Антигенът може да се прилага и директно като ваксинация: Тогава не е необходимо тялото да прави междинна стъпка и да го произвежда самó. Въпреки това е много по-лесно да се разработи и произведе иРНК, отколкото протеини. Това е така, защото организмът вече разполага с напълно подходящ механизъм във всяка клетка за производство на протеини от иРНК. Голямото предимство на иРНК ваксините е бързината, с която може да се разработват. Това стана ясно по време на пандемията.

Индивидуализирана терапия за рак с иРНК

Тази бързина дава възможност и за разработване на индивидуални терапии за ракови заболявания. Туморът се изследва за определени характеристики - т.нар. неоантигени, които отличават раковите клетки от здравите. След това неоантигените се транслират в иРНК, която се прилага на пациентите като ваксинация. След това имунната система произвежда антитела, които са насочени срещу раковите клетки.

През декември американската компания Moderna публикува обещаващи резултати от клинична фаза 2Б на индивидуална терапия за рак на кожата, базирана на технологията иРНК. В проучването са участвали 157 доброволци. Ваксината с иРНК е приложена заедно с лекарство с антитела, което е утвърдено при лечението на рак на кожата. Рискът от връщане на рака или от смърт на пациентите е намален с 44% с иРНК в сравнение с пациентите, лекувани само с лекарството с антитела.

Други компании също изследват този вид терапия срещу рака: базираната в Майнц компания BioNTech също тества ваксина срещу рак на кожата - в момента тя е във фаза 2 на изпитване. В същото време в процес на разработване са повече от десет други иРНК ваксини срещу рак. Компанията CureVac от Тюбинген понастоящем разработва и три ваксини срещу рак, включително една срещу рак на кожата. Въпреки това, тъй като пациентите трябва да бъдат наблюдавани в продължение на години в проучванията за ефикасност, които все още не са приключили, ще мине известно време, преди някоя от споменатите компании да може да кандидатства за одобрение на ваксината си.

Истинско лекарство за рак?

Основното предимство на метода с иРНК е, че съответните антитела са високоспецифични и действат само срещу раковите клетки. Класическите химиотерапевтични средства действат и на други места в организма и по този начин могат да предизвикат странични ефекти. Някои химиотерапевтични лекарства например атакуват клетки, които се делят бързо. Това се отнася за раковите клетки, но също и за клетките в лигавиците, костния мозък или тестисите. Поради това страничните ефекти на тези лекарства включват инфекции на лигавиците, анемия и безплодие при мъжете.

Друго предимство на технологията на иРНК е, че клетките, произвеждащи антитела, могат да останат в организма за цял живот, както често се случва след имунизация. Тогава раковите клетки, които се връщат след години, могат да бъдат преборени много бързо - вероятно без пациентите дори да забележат. Тогава този вид терапия ще бъде истинско лекарство за рак.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    14 9 Отговор
    Ще проработят, когато имат насочване. Изобщо, без насочване на везикулите, тия РНК ваксини са една шарлатания за пари. Много опасна шарлатания, апропо.
  • 2 честен ционист

    8 9 Отговор
    Работят по предназначение, не ги мислете.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 10 Отговор
    направихте ХОРАТА на опитни МИШКИ
    СРАМ това е БЯЛА мафия
  • 4 Псевдоним

    9 6 Отговор
    Лекуват всички болести, само вярвайте в науката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    4 8 Отговор
    Освен това само зелярите промотират тия недоразумения. Пътят за лечение на рак е в съвсем друга перспектива. А именно присаждане на червен костен мозък с препрограмирани лимфоцити. Ама тва е като ядрената енергетика и ветъра. Сложна работа за простолюдието. Изисква кооперация, интелект и познания.
  • 7 1234

    12 8 Отговор
    Ха ха ха ха те се борят за намаляване на населението ,сега пак лъжи,на сегашната медицина невярвам

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Същата работа са пептидните антигени, да не говорим че има и вариант за антитела. Изобщо, пептидната имунохимия е в пъти по надеждна и с по добри възможности. Тия боклуци са единствено за печалби. Демокрацията на плодзеленчукарите облагодетелства простолюдието, което да печели от гаражни разработки. По скъпи, но и по безопасни. Ефективността обаче е доста незадоволителна (и при двата типа). Писал съм кое е направлението, тия работи се правят обаче в Университети и Институти от учени. А не у гаража от полуграмотни лекари. Чаткаш ли ?
  • 10 Госあ

    1 2 Отговор
    Ко ? Нещо не ви се нрави, А ? У гаражите си, мое да смените маслото на колата. Евентуално.
  • 11 Да Не

    3 0 Отговор
    Работят разбира се ЗА рак!
  • 12 Ти да видиш

    2 1 Отговор
    Брейй,научиш ли се един път на блажното отказване нема! Сега тия циркаджии тва са измислили! Явно производството им е евтино а пада луд параляк!
  • 13 Гост

    2 1 Отговор
    Тези иРНК ваксини защо се изпробваха за Ковид,щом се правят изпитания за лечение на рак? Защо не събщавате за повишената смъртност от онкологични и автоимунни заболявания, инфаркт, инсулт, тромбози,след ваксинация за Ковид?