Last news in Fakti

9 Януари, 2023 14:07 719 6

Започна съдебен процес в Беларус срещу журналисти от независима медия

  • медия-
  • беларус-
  • протести-
  • журналисти-
  • дело

Този процес се вписва в контекста на репресивната вълна в Беларус, започнала след мащабните протести през 2020 г.

Започна съдебен процес в Беларус срещу журналисти от независима медия - 1
Източник: БГНЕС

Процес срещу редица сътруднички на новинарския сайт Tut.by - основната независима медия в Беларус, включително срещу главната му редакторка Марина Золотова, започна днес при закрити врати в бившата съветска република, съобщи беларуският правозащитен център "Вясна", цитиран от Франс прес.

Този процес се вписва в контекста на репресивната вълна в Беларус, започнала след мащабните протести през 2020 г. срещу оспорваното преизбиране на авторитарния лидер Александър Лукашенко.

Сайтът Tut.by отразяваше протестите, събирали в течение на седмици десетки хиляди души из улиците на Минск и други градове.

Золотова и бившата главна редакторка на сайта Людмила Чекина, както и още три сътруднички – редакторката Олга Лойко, журналистката Елена Толкачова и юристката Екатерина Ткаченко, са обвинени по-специално в укриване на данъци и насаждане на социална омраза.

Според снимка от съдебната зала, разпространена от ръководителката на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска, на процеса присъстват само Золотова и Чекина, арест Tut.byи още през май, а другите обвиняеми са напуснали страната.

"Трябва да подкрепяме всички журналисти, които се сражават за свободата", написа Тихановска в "Туитър".

Сайтът Tut.by бе определен от властите като "екстремистки" и през 2021 г. блокиран на територията на Беларус. Редица негови журналисти напуснаха страната и създадоха онлайн изданието "Зеркало".

"Делото срещу Tut.by е изцяло скалъпено и започна, само защото режимът се страхува от журналистите", посочва днес "Зеркало" в комюнике.

След протестите от 2020 г. беларуският режим задуши всички критични гласове в страната чрез масови арести, принудително изпращане в изгнание и изпращане в затвора на опозиционери, медийни дейци и активисти. Според центъра "Вясна" в Беларус има днес над 1400 политически затворници.

Миналата седмица в Беларус започна и процес срещу Алес Беляцки - вече излежаващ присъда продемократичен активист и носител на Нобеловата награда за мир за 2022 г., основател на "Вясна". Беляцки и сътрудниците му може да получат по 12 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ти Ганьо

    16 3 Отговор
    Журналист от независима медия!!! XAXAXAAAAAXAXAAAA!! Е те такова животно нема БАЦЕ!!!
  • 2 Бай ти Ганьо

    13 2 Отговор
    Нищо в природата не е независимо! Всеки детайл от природата зависи от тези около него! Независим журналист..... това е някаква утопия!
  • 3 Демократ

    5 15 Отговор
    Всеки,който си разреши да не харесва диктаторите и репресиите бива обявен за враг на държавата.Огромно доказателство за пример на всички диктатори е Путин. Лукашенко, въпреки че е незаконно избран, си диктаторства най- безцеремонно,защото има добър учител и защитник Путин и докара Беларус до падението на Русия и Северна Корея.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 3.14К

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Асандж си позволи да покаже цялата мръсотия на ЛГБТ-либералите и сега гние в британски затвор, в очакване на няколко доживотни присъди.
  • 5 Демократ

    1 9 Отговор
    Асандж не е журналист, а служител на Службата за национална сигурност на САЩ и е предал на света секретна информация, което се нарича национално предателство и се наказва най-строго в цял свят, в Русия се тегли куршум в тила,също и у нас без много чакане.Сноудън пък защо получи руско гражданство,след като Русия го приюти след предателството му? Крокодилски сълзи за предатели.
  • 6 Е за това ли

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    в Латвия арестуват журналисти, заради свододата на словото?
    Арестуваха главния редактор на Sputnik Латвия Марат Касем.
Новини по държави: