Last news in Fakti

10 Януари, 2023 12:35 3 139 39

Нов британски закон ограничава стачките

  • великобритания-
  • стачка-
  • консервативна партия-
  • риши сунак

Конгресът на профсъюзите определи законопроекта като недемократичен и неприложим, като призова членовете на парламента да го отхвърлят

Нов британски закон ограничава стачките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство ще внесе законопроект в парламента във вторник, който изисква ключови обществени служби да поддържат минимални нива на безопасно функциониране по време на стачни действия на работниците, предава Ройтерс.

Великобритания преживява вълна от стачки, тъй като увеличенията на заплатите не успяват да се справят с двуцифрената инфлация, която сега достигна 40-годишни върхове. Медицински сестри, персоналът на Бърза помощ и железопътните работници са сред онези, които организираха масови стачки в последните седмици.

Разговорите между правителствените министри и профсъюзите в понеделник не успяха да доведат до пробив за предотвратяване на по-нататъшни планирани стачки.

Правителството каза, че ще се консултира относно минималните нива на безопасно функциониране, които трябва да бъдат определени за противопожарните служби, Бърза помощ и железопътните услуги като част от новия закон.

"Никога няма да отнемем правото на стачка от хората, но... когато има стачки, животът и здравето трябва да са на първо място и трябва да има въведен минимален стандарт за безопасност в тази връзка", каза министърът на бизнеса Грант Шапс пред GB News .

Конгресът на профсъюзите определи законопроекта като недемократичен и неприложим, като призова членовете на парламента да го отхвърлят.

"Ако бъде приет, този законопроект ще удължи споровете и ще отрови индустриалните отношения - което ще доведе до по-чести стачки", каза генералният секретар на Конгреса Пол Новак.

Законопроектът няма да бъде обсъждан във вторник и може да отнеме месеци, за да стане закон. Противниците му твърдят, че е вероятно той да бъде оспорен в съдилищата, а опозиционната Лейбъристка партия заяви, че ще отмени закона, ако дойде на власт на националните избори, очаквани следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    50 0 Отговор
    Ха така да си дойдем на думата. Да му мислят работниците
  • 2 Абе

    41 4 Отговор
    при тоталитаризма имаше ли стачки??

    Коментиран от #5

  • 3 Англистанската Ком. Партия

    37 0 Отговор
    забранява стачките
  • 4 Тото

    52 1 Отговор
    Да това е само началото ,НЯМАШ ПРАВО ДА ГОВОРИШ. Машала това е демокрация ей това се казва свобода ако си неудобен оп законче и да млъкваш.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Абе , ти сега ще стачкуваш ли , ако Фандупкова направи билетчето 10 стотинки ❓
    Или ще стачкуваш, ако Енергото направи тока 10 стотинки ❓
    А, да ти ще стачкуваш , ако ти спре някой БАНАНИТЕ‼️

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Антон

    11 7 Отговор
    Първа стъпка по пътя на режима в Русия, остават им още 99 крачки.
  • 7 така така

    28 0 Отговор
    Това е стара снимка!! Защо не покажете черната глава на този който ограничава стачките???
  • 8 Антон

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Или ако заплатата ти е 100 лв, но всяки опит за стачка се наказва с доброволен 12 часов труд в Белене?

    Коментиран от #13

  • 9 хммм

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да де, ама да не забравяме, че и заплатата ти трябва от 1000 лв да стане на 120лв. Тогава няма ли да искаш да стачкуваш, комунисте??

    Коментиран от #17

  • 10 ЛИЛИ

    31 1 Отговор
    ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ ИЗЛАГАЦИЯ
  • 11 Мдааа

    32 2 Отговор
    Много скоро всичко ще им забранят, с изключение смяната на пола! Единствените надежди са в Русия!
  • 12 Демон крация

    27 1 Отговор
    Лицето на обединения запад. Браво
  • 13 помнещ

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    А кога заплатата е била 100 лв? Когато градския транспорт е бил 2 стотинки?
    Аз започнах като млад специалист 86 година без ден стаж на 240 лв, докато баща ми в Кремиковци взимаше над 1000 лв.

    Коментиран от #24

  • 14 Ерик Пърделко

    19 1 Отговор
    така е при великите демокрации. Ако не правиш каквото ти кажат - затвор
  • 15 Проблясък

    22 0 Отговор
    Ха,Британия се превръща в диктатура.

    Коментиран от #19

  • 16 Знайко

    13 4 Отговор
    Каквото и да приемат няма да помогне, защото се прикриват истинските причини довели до сегашните кризи по света. В основата на всички кризи е АЛЧНОСТА на хората особено на милиардерите и политическите върхушки т.е. голямото неравенство.

    Не може един нищоправещ търтей пенсионер да получава над 3-6 пъти повече държавта пенсия от един работник на минимална заплата. Пенсионер, който няма деца за отглеждане да разлика от младия работник на минимална заплата. Държавната пенсия е преди всичко социална грижа, а не "заслуга" за плащани на младини данъци и осигуровки. Живота е несправедлив, едни(70% обикновени хора) са несправедливо ощетени, докато други(10% върхушка) са несправедливо облагодетелствани. Нямам предвид пенсиите от частни пенсионни фондове, които са от спестявания на младини. Но само при стриктно регламентиране на възможности за спестяване за частна пенсия.

    Не може да се продължава с това безобразно скъпо "безплатно" здравеопазване, трябва да се сложи таван на разходите да здравеопазване и на лекарствата. Като се забрани продажбата на прекалено скъпи лекарства и медицински процедури/операции/. Безобразие е да се харчат над 200 000 евро обществени пари за скъпа операция на един човек на 60-70 години примерно от рак, сърце ... или трансплантация. Която ще удължи живота му само с 3-4 години. Когато в същото време това се равнява на парите за издръжка на живот на един обикновен млад човек за 20 години, което е колкото 1/3 или 1/4 от живота му.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "хммм":

    Хммм, я да видим
    При 120 лв мин. заплата и 0,06лв билетче -
    2 000 билетчета !
    Сега при 2лв билетче - за 2 000 билетчета -
    4 000 лв мин. заплата ❗
    Нещо не се връзват сметките ❗

    Може и с тока да пробваме ,
    може и с хляба .....

    Коментиран от #21

  • 18 Некой си

    8 0 Отговор
    Сахибите тръгнали да стачкуват!
    Я, марш в "храма на обречените"!
    Калимаааааа Шакти Дееееее!
  • 19 Зевзек

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Проблясък":

    "Британия се превръща в диктатура."

    Не е само Британия, целия свят се е запътил не към диктатура, а към по-лошо, към връщане на феодализма и робовладелството. Но няма да им се получи, тези опити за връщане на феодализма ще доведат до безредици и разпад на държавите. Големите държави ще бъдат пазпарчетосани на множество малки феодални владения. Особено големите държави като САЩ, Руската федерация, Индия, Бразилия... и многонационалните империи като Британия, Франция, Турция, Иран, Афганистан, също и на съюзите като ЕС.

    Коментиран от #26

  • 20 Тъщата

    16 0 Отговор
    Не е възможно! Това е дезинформация! Само в Русия може да се случват такива неща! Кво ще кажете, а?
  • 21 Зевзек

    2 14 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да 0,06 лева билетчето но в 20-30 годишен раздрънкан и неотопляван Икарус, пълен с изгорели. В който понякога зимата имаше седалки покрити със сняг понеже не му се затварят прозорците и му е разкъсана връзката при съчленените автобуси.

    А относно хляба много често се случваше вътре да намериш пирон или фас или ...

    Сега не е хубав живота, но за мнозинството българи е много по-добър отколкото беше при социализма. Живота през 20 век е бил по-хубав отколкото през 19 век. Както сега живота през 21 век е по-хубав отколкото е бил през 20 вик. Това не е заслуга нито на комунистите, нито на капиталистити, нито на военните генерали, нито на философите. Заслугата е на изобретателите и учените, които са открили машините като платноходите, парния двигател, железниците, балона с горещ въздух, ДВГ, автомобила, самолета, електричеството, радиовълните, електрониката ..

    Коментиран от #23, #27, #28

  • 22 Реши Бунак

    7 0 Отговор
    май иска да настигне китайците с ограничаването на обществените права
  • 23 Прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Зевзек":

    по-добре е.
    И в кофите ако ровиш може да намериш по-качествени неща, нали?.
  • 24 Очевидец на комунизма

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "помнещ":

    Никой простосмъртен при живковизма не е започвал с 240 лева заплата. Всички млади започваха първо с 80 лева заплата по късно със 120 лева.

    Добра заплата при живковизма беше 500-600 лева. 1000 лева заплата може би са имали само генералите в армията и полицията, директорите на предприятия и БКП номенклатурат(министри). То и сега министри, депутати, кметове, висши чиновници, милиционери и военни, директори на болници и университети, бизнесмени получават високи заплати. Даже много по-високи отколкото са били 1000 лева месечно при живковизма. Просто сега ти не си директор или милиционер като баща си и за това те боли, че не си депутат или министър, а не че живковизма катастрофира. И защо не коментираш, че баща ти тези 1000 лева месечно, не е можел да ги изнарчи, защото магазините бяха с празни рафтове и нямаше какво да се купи. Помня комунизма един вид кренвирши, един вид наденица, 2 вида сирене и кашкавал съответно от краве и от овче мляко. 2-3 вида колбас, 2 вида салам, 3 вида луканка. Липса на тоалетна хартия, захар, обувки и дрехи ... електричество

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 25 Сирене

    0 3 Отговор
    Бързо се учат от Русия.
  • 26 напротив

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зевзек":

    ще им се получи. Със стачки нищо не може да се реши за съжаление, да не говорим, че днешните джен.дъри с оскубаните вежди и една стачка като хората не могат да направят. Чисто и просто дивия капитализъм идва. Единственото което го спираше, беше социализъма.
  • 27 Хлебар

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Зевзек":

    Раздрънкан икарос на 30 години ще намериш у Унгария и Румъния, тука пройзвеждахме много надежни Чавдар от 20-та до 90-та година и изнасяхме чак до Индия, даже няма да се учудя ако на Раши бунака родата се вози в някой Железен Чавдар. а относно хляба дет викаш с пирон или фас го ядеш вече 30 години добре мляно форажно брашно редом с енциклопедия от ГМ0 за преглъщане а и ако случайно ти стане зле си плащаш за да се почустваш по добре

    Коментиран от #35

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Зевзек":

    Не съм комунист , не хваля и комунизма .
    Но животът преди 1990г беше много по-спокоен .
    Децата играеха до късно вечер без родителите да ги е страх, работа имаше за всеки който реши да работи, храната бе по-достъпна .
    Не отричам прогреса с цветна телевизия, мобилни телефони и пр.
    Но днес младите без помощ от родители или без наследено жилище
    много по-трудно могат да посрещнат семейните разходи и грижи ❗
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец на комунизма":

    Мин. заплата за периода
    01.07.1989 - 30.06.1990г - 140 лв ❗
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец на комунизма":

    Справка за Мин. заплата

    01.06.1973 - 30.09.1979 80лв

    01.10.1979 - 31.08.1984 100лв

    ...........

    Коментиран от #32

  • 31 Кратун

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец на комунизма":

    Само да напомня, че тогава храната беше истинска.Макар и малкото видове колбаси и сирена.
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Минусът ти не променя факта, че от началото на
    ОСЕДЕМДЕСЕТТЕ години
    НЯМА работник с
    ОСЕМДЕСЕТ ЛЕВА заплата ‼️
    / имаше , когато махаха нулите ,
    ама това е друга тема /
  • 33 шири

    11 0 Отговор
    Аз се върнах от казармата и започнах да работя в машиностроенето. Заплатата ми беше 360 лева първо,а след 1 година стана 470 лева.1 хляб-типов беше 15 стотинки,белият беше 26 стотинки. Баничката с масло и сирене беше 28 стотинки,бозата-8 стотинки. Билетът за градския транспорт беше 6 стотинки. Едно бурканче кисело мляко беше 22 стотинки,колкото 1 литър прясно мляко,билет за кинопрожекция беше между 15 и 35 стотинки. Едни зимни обувки бяха средно 14 лева. Да те подстрижат във фризьорски салон или да те обръснат струваше лев и петдесет. Животът беше спокоен,весел. Работа имаше за всеки човек,над 18 години. Ходехме по почивки,екскурзии и то по 20 дни. А сега времената се смениха,мисленето се смени,културата и изкуството почти изчезнаха.

    Коментиран от #36

  • 34 дядото

    5 0 Отговор
    явно управляващите в англия вземат мерки за демократизация на страната,като ограничават все повече правата на трудещите се.
  • 35 Никси

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хлебар":

    глупости , Унгарците са рециклирали техните Икаруси ,Автобуси и Тролейбуси , има го в тубата , виж как са ги направили като чисто нови от завода , даже и камьони Раба , то и от там идват името на двигателите Раба съвместно с Ман (РАБАМАН) ,Сетрите 11м3 и 11м4 които се правеха в Ботевград в завода който вече няма и помен от него , бяха със същите двигатели , само тука всичко се изхвърля на боклука , така е като си унищожихме заводите , а Унгарците си ги запазиха , и сега това ни било онова ни било , кой ми се...а в г...те , самите Ния си , хората са казали човек сам що си направи друг никой не му е виновен за нищо и не може да го преправи !!!.
  • 36 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "шири":

    👍👍👍👍👍👍👍👍!!!.
  • 37 нормален

    0 0 Отговор
    Да живее демокрацията предлагам да изпратим на тия инструкциите на държавна сигурност може и да им помогнат да отнемат максимално правата на народа си
  • 38 Гост

    2 0 Отговор
    Какво стана със свободните демократични общества? Май, когато няма кого да доят нещата не са толкова розови, както ги представят от екраните, а?
  • 39 Кавали

    2 0 Отговор
    Този цирк е за да направят платено здравеопазването. Както в америка
Новини по държави: