Last news in Fakti

10 Януари, 2023 18:07 915 4

Затварят училища в Шотландия заради стачки

  • великобритания-
  • шотландия-
  • заплати-
  • стачки-
  • училища

Учителите излязоха на стачка с искане за по-високи заплати на фона на най-високата инфлация в Обединеното кралство

Затварят училища в Шотландия заради стачки - 1
Източник: Shutterstock

Почти всички основни училища в Шотландия бяха принудени да затворят врати, след като учителите излязоха на стачка с искане за по-високи заплати на фона на най-високата инфлация в Обединеното кралство от 40 години насам, предава BBC.

По данни на медията стачките ще продължат и в сряда, но този път ще засегнат работата на гимназиите. Подобни стачки с няколко хиляди учители в Шотландия имаше в края на миналата година. ВВС посочва, че учителски стачки в Англия и Уелс също са възможни през следващите седмици. Учителите настояват за 10% увеличение на заплатите си в съответствие с инфлацията, а властите са готови да предложат повишаване в размер на 5%. Преговорите между шотландското правителство и синдикатите продължават.

Най-голямата вълна от стачки от няколко десетилетия, причинена от рязкото увеличение на инфлацията (рекордните 10,7% за почти 40 години) и спада на реалните доходи и стандарта на живот на населението, заля кралството от края на миналата година. В стачките се включиха фелдшери, железничари, граничари, пощальони, шофьори на автобуси, учители и представители на редица други професии. Британските власти многократно са заявявали, че не могат да си позволят да повишават заплатите на заетите в публичния сектор в съответствие с инфлацията, тъй като подобни мерки ще доведат само до по-нататъшно покачване на цените в страната и ще създадат допълнителна тежест за бюджета, предаде Агенция "Фокус".

На фона на изключително трудната ситуация консервативното правителство на министър-председателя Риши Сунак обяви планове за въвеждане на нов законопроект, който ще ограничи правото на стачка за представители на професии, предоставящи ключови обществени услуги. Според министъра на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на кралството Грант Шапс идеята е да се задължат железничарите, лекарите, учителите и пожарникарите да предоставят услуги на населението дори по време на стачки "на минимално необходимото ниво“. В противен случай работодателите ще имат право да съдят професионалните сдружения, инициирали стачката.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерик Пърделко

    7 0 Отговор
    Тези малко даряват за Украйна ми се струва
  • 2 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    13 0 Отговор
    На Запад от около 8 месеца всеки ден има стачки, дали ще преминат в бунтове и размирици, ще видим!
    А Ганю се е примирил и тука стачки няма, все едно всичко е на шест.
  • 3 Гост

    6 0 Отговор
    Към този ли проспериращ запад се стремим?
  • 4 КовидманЯк

    4 0 Отговор
    Банго Васил е пътник!
Новини по държави: