Last news in Fakti

11 Януари, 2023 16:08 941 14

Гърция и Малта изостават в санкциите срещу руски активи

  • гърция-
  • малта-
  • ес-
  • активи-
  • руски

Заяви официален представител на ЕС

Гърция и Малта изостават в санкциите срещу руски активи - 1
Източник: Shutterstock

Гърция и Малта изостават от партньорите си в Европейския съюз по отношение на замразяването на руски активи като част от санкциите срещу Москва за войната в Украйна, каза официален представител на ЕС. Същата констатация се съдържа и във вътрешен документ на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато ЕС обмисля дали да конфискува тези средства с цел подпомагане на Киев.

Досега 27-те страни членки на ЕС са съобщили за замразяване на руски активи на стойност от около 20,3 милиарда евро във връзка със санкциите срещу Русия. Осем страни - Италия, Ирландия, Франция, Испания, Германия, Белгия, Люксембург и Австрия - са съобщили, че във всяка са замразени активи за над 1 милиард евро.

Почти всяка друга страна от ЕС е замразила активи за милиони, се казва в документа на Европейската комисия, предоставен на Ройтерс.

За сравнение, Гърция е уведомила блока за замразяване на активи на стойност само за 212 000 евро, а Малта - за 147 000 евро.

България не се споменава в този списък.

"Това е малко изненадващо", каза представителят на ЕС, който пожела да запази анонимност. "Или нямат много, или не си вършат работата. Или са направили нещо без да ни го съобщят, въпреки че са имали възможност", допълни той.

Гърция и Малта не са отговорили веднага на искането за коментар от агенция Ройтерс.

Повече от 10 месеца след нахлуването на Русия в Украйна в "черния списък" на ЕС в момента фигурират около 1300 физически и 120 юридически лица, и са в сила и икономически санкции в сфери като търговията, транспорта, енергетиката, банкирането, медиите и отбраната.

Блокът обаче може вече и да е изчерпал своя лимит от тежки икономически санкции, които 27-те страни членки се споразумяха да наложат, въпреки редовните призиви на привържениците на по-твърдите мерки, като Полша, да се направи повече.

Вниманието на ЕС се насочва тази година и към това как и дали да се конфискуват замразените руски активи и те да се изразходват за възстановяване на Украйна. Така около 300 млрд. евро от активите на руската централна банка в Европа може също да окажат застрашени.

Няма много правни прецеденти за това и някои страни членки изразяват сериозни опасения от произтичащи от тази стъпка съдебни дела, докато според други предаването на активите в полза на Украйна би било правилно.

Във връзка с това ЕС работи и за криминализиране на заобикалянето на санкциите във всички страни членки, което в момента не е така.

Според официалния представител на блока, висшето ръководство на ЕС би трябвало да обяви своя напредък по тези въпроси, когато посети Киев за срещата на върха между Европейския съюз и Украйна на 3 февруари, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоше

    15 3 Отговор
    Гледат си собствения интерес
  • 2 Адам Хилтън

    10 4 Отговор
    А Гърция се радва, че всички други държави изостават в тарикатлъка.
  • 3 Сирене

    14 2 Отговор
    Тия от ЕС хептем изперкаха е.. Какво означава "изостава" при вземане на собствено решение? Ще правят каквото си искат..

    Коментиран от #5

  • 4 Прометей

    14 0 Отговор
    "Това е малко изненадващо", каза представителят на ЕС, който пожела да запази анонимност.
    -------
    Като са толкова прави в ЕС,защо се крият зад анонимност?Ами защото е незаконно да крадеш от частно лице,за да си отмъщаваш на държава.Затова.
  • 5 Амиии

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сирене":

    Ами не могат да правят каквото си искат... Страните в ЕС не са независими... Каквото им спуснат от Брюксел, това ще изпълняват!
  • 6 Амиии

    13 1 Отговор
    Гръцкото правителство сега е между чула и наковаялнята.. От едната страна са господарите им в Брюксел, от другата страна са олигарсите им(корабостроителите) които са с Русия и Китай. Ако гръцкото правителство изпълни тази заповед на Брюксел, то на часа ще е свалено от гръцкия елит...
  • 7 Ежко Бежко

    9 2 Отговор
    По-младите не знаят, но тази статия ми напомня за соца вестник Работническо Дело с коментар за социалистическото съревнование. Чудя се как можахме от соца да се наврем в евродемокрацията. От трън та на глог. Доскоро си мислех че сме най-гламавия народ, ама слава Богу украинците ни изпревариха. Ям пуканки и гледам сеира, ама и мен ме удари цената на тока. Спохождат ме мисли да си вдигна куфарите нанякъде по-далече от евроатлантизма. На ДБ, ПП и сподвижниците им гууд лак.
  • 8 Анонимен

    13 0 Отговор
    Оставете Гърция и Малта и ни кажете нещо за санкциите на Турция...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оценка 1. Споделям коментар

    6 2 Отговор
    Вярно ли е, че Урсула фон дер Лаен е следствена по дело за корупция с европейски средства за стотици милиони евро, похарчени за закупуване на свръх количества ваксини срещу ковид-19?

    Вярно ли е че на всеки гражданин да държава членка от ЕС са закупени по 5 ваксини?

    Крадецът вика ли дръжте крадците?

    ЕС работи ли за криминализиране на заобикалянето на санкциите във всички страни членки?

    Коментиран от #14

  • 13 От чужбина

    0 1 Отговор
    Ама вече на спортно-съревнователна основа ли поставяме санкциите??? Трябва да бързаме, да сме първи, да се покажем пред господарите... В други "новини" казват колко са възмутени из Европа от украинските бежанци - хем богати хем нахално искат помощи. Ами ДА, те виждат кой им натресе войната и си искат някой да си плати за това.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: