Last news in Fakti

11 Януари, 2023 17:05 1 192 2

Помиряване! Президентът на Израел прие акредитивните писма на новия турски посланик

  • израел-
  • йерусалим-
  • турция-
  • посланик-
  • шакир йозкан торунлар

Шакир Йозкан Торунлар, който беше генерален консул на Турция в Йерусалим в периода 2010-2013 г., беше назначен за посланик в Израел през октомври 2022 г.

Помиряване! Президентът на Израел прие акредитивните писма на новия турски посланик - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Израел Ицхак Херцог прие днес акредитивните писма на новия посланик на Турция Шакир Йозкан Торунлар, който пристигна в края на 2022 г. в страната след четиригодишно прекъсване, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на израелския президент.

"За първи път след пълното възстановяване на дипломатическите отношения президентът Херцог прие акредитивните писма на посланика Шакир Йозкан Торунлар", се посочва в съобщението.

Турският дипломат е първият извънреден и пълномощен посланик на страната си в Израел от четири години насам. Турция отзова посланика си от Тел Авив през 2018 г. заради ситуацията около ивицата Газа, като по същото време и посланикът на Израел напусна Анкара. През 2022 г. страните постигнаха споразумение за възстановяване на пълните дипломатически отношения.

Шакир Йозкан Торунлар, който беше генерален консул на Турция в Йерусалим в периода 2010-2013 г., беше назначен за посланик в Израел през октомври 2022 г. В същото време израелското правителство одобри назначаването на свой посланик в Турция. Дипломатическата мисия на Израел в Анкара се оглавява от Ирит Лилиан, която преди това беше шарже д'афер на Израел в Турция. Тя представи акредитивните си писма на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 декември миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    6 4 Отговор
    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!!
  • 2 ОНЗИ

    2 1 Отговор
    евреите избиват палестинци а няма санкции турците кюрди а света си мъл4и руснаците украинци ......2023 гд е мойе би по скапана от 2022 .....мизериии воини бедствия ......господ бог да ни е на помо6т