Last news in Fakti

15 Януари, 2023 13:45 4 567 28

Близо 70% са срещу пенсионната реформа

  • франция-
  • пенсионна система-
  • анкета

Тя увеличава до 64 години пенсионната възраст във Франция

Близо 70% са срещу пенсионната реформа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Болшинството французи са против пенсионната реформа, чиито основни положения бяха представени на 10 януари от министър-председателя на републиката Елизабет Борн. Заключението е част от проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (IFOP), публикувано от вестник Le Journal du Dimanche.

По данни на IFOP едва 32% от анкетираните подкрепят реформата, докато 68% са против. Същият брой французи (68%) смятат, че въпреки протестите реформата ще бъде проведена при всички положения. 32% от участниците в проучването са убедени, че в резултат на демонстрациите властите ще се откажат от тази стъпка.

Проучването е проведено на 11-12 януари в онлайн формат с помощта на въпросник за самостоятелно попълване сред 1008 жители на Франция на възраст 18 и повече години.

Бъдещата пенсионна реформа включва постепенно увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г., увеличение до 1200 EUR на минималната пълна пенсия за хората, които са работили най-малко 43 години на минималната заплата. Много специални пенсионни режими, действащи в страната, ще бъдат премахнати, като това ще засегне по-специално работещите в транспортния и енергийния сектор.

Законопроектът, в който са изброени разпоредбите на пенсионната реформа, ще бъде представен на заседание на кабинета на 23 януари.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макарон

    28 4 Отговор
    Голям праз!
  • 2 Последния Софиянец

    41 4 Отговор
    Да бяха мислили на президентските избори.

    Коментиран от #6

  • 3 ТаУмВзе

    52 1 Отговор
    Бачкай до 100, за да хрантутиш ислямистите! То и Халифата е с кинтаж бре.
  • 4 Крум Зарков

    5 11 Отговор
    "Много специални пенсионни режими, действащи в страната, ще бъдат премахнати, като това ще засегне по-специално работещите в транспортния и енергийния сектор."


    БСП много внимателно да прочетат горното. Освен за пенсионна реформа състояща ке в намаляване на разликата между минимална и МАКСИМАЛНА пенсия. Да махнат класа прослужено време и на го заменят с квалификация. Първите 6 месеца/чирак/ заплата по-ниска от минималната. От 6 месеца до 3 години стаж/работник/, след 3-та година работа в дадена сфера става майстор. След 8 години само най-добрите да станат супер майстор.
  • 5 Ма туй не са истински франсета

    25 0 Отговор
    Като пишат за зулуми от футболни агитки, франсетата изглеждат по един начин, като има някакви протести свързани със социални проблеми, франсетата изглеждат съвсем различно. Та в тази връзка интересна ми е снимката...така някак си..ъъъъ... светлее. Въобще ни мож разбра, че е от Франция
  • 6 Крум Зарков

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    "Да бяха мислили на президентските избори."

    Не е въпрос на мислене, а на икономика, осигуровки, данъци, възрастова структура на населението ... Навсякъде по-ниска хората искат неправилно. Искат повече и повече без да казват откъде/от кой/ да се вземе и на кой да се даде. Безобразие е да се дават социални помощи на хора с доходи над средните. Безобразие е социалните помощи и парите за инвалидност да са повече от минималната пенсия и от минималната заплата. Безобразие е минималната пенсия да е колкото минималната заплата. Безобразие работещи с високи заплати са получават пенсия едновременно с това. Пример нашия президент, хем получава огромна заплата, хем получава пенсия.
  • 7 Русофил

    40 0 Отговор
    Българските мъже бачкат то 65, но живеят средно до 70, а пък са внасяли вноски 43 години.
    Дали за пет години ще им върнат внесеното.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 БгТопИдиот

    14 1 Отговор
    Местя го за френскияТ халифат !!

    Да им пратим КУКУнева–пръмова нал е техен агент.
  • 9 ЕС фен

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Зелените чорапи се пенсионират на 45 с космически пенсии, затова че са защитатвали престъпниците
    и смучат здраво от пенсионния фонд. Така е в тоталитарните държави като БГ.
  • 10 Енгелс

    20 1 Отговор
    Капитализъм е! При капитализма е така! Другото е приказки.
  • 11 Руските

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    мъже живеят средно до 60. С тази война до 57. Какво се оплаквате.
  • 12 Чичак

    16 0 Отговор
    Близо 70% са срещу пенсионната реформа във
    Франция-........
    увеличаването до 64 години пенсионната възраст във Франция не е единственото ! Социалните проблеми не се отразяват умишлено! Срам за българската журналистика ! Срам!
  • 13 БгТопИдиот

    22 1 Отговор
    Нал искат все повече Капитализъм.

    Имат го -що реват за Цоциализъм.

    Работиш до гр об.

    Коментиран от #19

  • 14 Чичак

    16 0 Отговор
    Франция : Бюджетът от 480 милиарда евро, базиран на данъчни приходи от 320 милиарда евро, предвижда огромен бюджетен дефицит от 160 милиарда евро......60 милиарда от които са за въоръжаване неофициално, а официално ... военният бюджет на Франция от 40,4 милиарда евро ще се увеличи до 50 милиарда евро до 2025 г.......тази цифра вече тайно през неофициални "фондове война" е надмината !!!!
  • 15 Ъъъъъъъ

    20 0 Отговор
    някой сеща ли се в "милата" България през 2030г кога ще се пенсионират мъжете и колко трудов стаж иска "милата" ??

    Коментиран от #28

  • 16 Чичак

    15 0 Отговор
    Еманюел Макрон прокара своя бюджет за 2023 г. през Националното събрание без гласуване. След изборите през май 2022 г. партията на Макрон „Възраждане“ има само малцинство в Асамблеята и бюджетът ѝ беше обречен да се провали при гласуване.В крайна сметка правителството на Макрон реши вчера да принуди одобрението на приходната част от своя бюджетен законопроект, използвайки антидемократичния член 49-3 на френската конституция. Този член позволява на правителството да принуди Асамблеята да приеме бюджета без гласуване, освен ако не приеме вот на недоверие за сваляне на правителството
  • 17 Чичак

    16 0 Отговор
    Налагайки своя бюджет без гласуване и опитвайки се да смаже всички стачки
    , като реквизира работници, за да ги принуди да работят, правителството на Макрон действа без каквато и да е обществена подкрепа и с открито презрение към основните демократични принципи.
  • 18 Чичак

    14 0 Отговор
    !!! над 3 милиарда евро за разходите за отбрана бяха взети пряко от намаляване на субсидиите за цените на енергията !!!!!
  • 19 Русофил

    0 16 Отговор

    До коментар #13 от "БгТопИдиот":

    При социализмът те пращат на фронта на 18 и може да не доживееш пенсия.

    Коментиран от #26

  • 20 Гъбарко

    12 0 Отговор
    Пенсионната реформа във Франция може и да на мине. Все още имат истински и силни профсъюзи. У нас всичко антинародно минава без проблеми.
  • 21 Тома

    10 0 Отговор
    Когато има народ една държава е така.А когато има стадо то си трае и го правят на прости.
  • 22 Тиква

    10 0 Отговор
    Това в България ли бре Миленче? И ти ли преписваш на воля? Пиши нещо като автор какво става в България!
  • 23 пенко

    7 0 Отговор
    БОРН Е ЕВРЕЙСКА ФАМИЛИЯ !!! СЪБЕРЕТЕ ПАРИ ПЛАТЕТЕ НА НАЕМНИК И НЯМА ДА ИМА ЕЛИЗАБЕТ БОРН / МОЖЕ И ЗА МАКРОН - НАТРЕСЕН ВИ ОТ ЕВРЕИТЕ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪДЕТЕ ГОРДИ ФРАНЦУЗИ НЕ ПОДЛОЖКИ НА ЦИОНИСТИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 Бастри

    1 5 Отговор
    И тук и там ,положението е същото.Посрещаме нещата, без да се замислям.

    Нека се върнем 25-30 години назад.Какво беше.Хората се пенсионираха на 55 жените , на 60 години мъжете.И да погледнем в днешни дни , жените живеят средна до 79 години , мъжете до 75 години.Нима е нормално да си 25 години пенсионер , при 30 години трудов стаж.Пенсионната реформа е нещо нормално , при новите условия.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Крадецо макрон,върни ми моите вноски ........Крадецо ????НОИ,Радев,ГЪлъб и цялата шайка на гроб,Върнете ми пенсионните вноски!!!!!!София и хората са много променени!Мисля за добро!
  • 26 БгТопИдиот

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Социализма , драги ми ФОБ-е не пали войни за разлика от Канибалският капитализъм.

    Ама с твоите има-нема 30- год житейски опит от къде ще го научиш .
  • 27 ПИТАЩИЯ

    2 0 Отговор
    А защо ние си мълчим???
    Много "трудов стаж", "висока възраст" за пенсоиниране и на края МИЗЕРНА ПЕНСИЯ!
  • 28 Карай да върви

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ъъъъъъъ":

    Нека си поплачем на чуждите гробища 😂
Новини по държави: