Last news in Fakti

16 Януари, 2023 21:35 1 950 33

Изнудването на Ердоган! Турция поиска от Швеция и Финландия да ѝ предадат около 130 "терористи" срещу членство в НАТО

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • нато-
  • финландия-
  • швеция

Финландски политици разтълкуваха искането на Анкара като гневен отговор на инцидента в Стокхолм миналата седмица, когато чучело на турския президент беше обесено на малък протест в шведската столица

Изнудването на Ердоган! Турция поиска от Швеция и Финландия да ѝ предадат около 130 "терористи" срещу членство в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират около 130 „терористи“ в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за членство в НАТО, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган, предаде БТА.

„Ние казахме – вижте, ако вие не предадете вашите терористи на нас, ние не можем да прокараме (ратификацията на кандидатурата за членство в НАТО) през парламента по никакъв начин“, заяви Ердоган в неделя в коментар на съвместната пресконференция, която даде с шведския премиер Улф Кристершон през ноември. „За да мине това през парламента, преди всичко вие трябва да предадете на нас повече от 100, около 130 от тези терористи“, уточни турският президент.

Финландски политици разтълкуваха искането на Ердоган като гневен отговор на инцидента в Стокхолм миналата седмица, когато чучело на турския президент беше обесено на малък протест в шведската столица.

„Това вероятно е било реакция, струва ми се, на събитията през последните дни“, каза финландският външен министър Пека Хаависто в телевизионно предаване. Той заяви, че не са му известни нови официални искания от страна на Турция.

В отговор на инцидента Турция отмени планирано посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен. Вместо това днес той отиде на посещение в Хелзинки.

„Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяването. Ние не можем да го контролираме“, каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен на съвместна пресконференция с Норлен.

Пак днес шведският премиер Кристершон каза, че страната му е в „добра позиция“ за осигуряване на ратификация на присъединяването към НАТО от Турция.

От своя страна говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви в събота, че времето изтича за възможна ратификация от турския парламент преди президентските и парламентарни избори през май.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оферта

    7 35 Отговор
    путлер да му прати 130 вагнеровци и готово!
  • 2 Стършел

    16 36 Отговор
    Вече му се вижда края на този, всичко с времето си.

    Коментиран от #12

  • 3 Сатана Z

    31 19 Отговор
    Швеция и Финландия никога няма да влязат в НАТО защото не искат ,но ги принуждават.Султан Реджи е техният последен шанс да се спасят от Американския васалитет.Затова и Турция го играе лошото ченге и иска да обеси 130 терориста .Унгария също не е ратифицирала приемането им в ОТАН.
    Може да разваляте седянката.

    Z

    Z

    Коментиран от #4, #10, #17

  • 4 отан

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    спинкай спинкай,той путя не хвърля боб за теб!
  • 5 Комшиите

    16 11 Отговор
    Напоследък са турбо яки
    Тормозят джендърите до дупка.
    Като им върнат 130-те "терористи", наште ще се сетя за още 20-30...

    Таман джендърите да клекнат и Бай Ердо ще им обявят,че за близане в НАТО (пардон ... - влизане), има куверт - 5-6-7 милиарда €€€

    Коментиран от #7

  • 6 Кочо

    3 15 Отговор
    Е- еее, ми, те не са комшии! Защо да им ги дават тези терористи!? И ние да бяхме на Алпите като тях, и ние щяхме да сме малко по корназ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глупак стайков

    11 12 Отговор
    Ердуан знае много добре какво прави! За жалост, там не сте учили нищо ! И когато такива не са учили дипломация и полит икономия, нито журналистика, не би трябвало да коментират
  • 10 Криворазбрана мюсулманизация

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Тва от къде ти дойде на акъла бе?Байбти тайпи никой не го ... за пет стинки.Той е и пътник наскоро,щот кат загуби изборите и веднага е вътре в турския затвор.А затвора го знаем от Среднощен експрес и един друг филм Стената.Поне три пъти днеска го пускат тоя и все едно и също-куклата с бялата риза,костюма и с краката нагоре.Съжалявам,че трябваше да сдържам изказване.тайпито си отива.

    Коментиран от #13, #29

  • 11 Локото

    6 14 Отговор
    Всичко е верно което кажат евроGeйците
  • 12 Браво браво

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Стършел":

    Ти явно си първия който си успял да го видиш през крив макарон 😂😂😂😂
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай Даньо

    7 16 Отговор
    Ще му сваля шапка на бай Ердоган ако в играта която играе успее да хвърли в затвора "терористите" от Швеция и да купи нови Ф-16 (за Ф-35 няма шанс) без да разсърди никой голям. По скоро вярвам че няма да се случат и двете и като бонус вървят към излизане от НАТО ... Деня когато турция излезе от НАТО ще е най-добрия ден за България от 2 века насам ...

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 По това ще ги познаете

    4 6 Отговор
    Турците обичат да търгуват.
  • 17 123456789

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Швеция и Финландия са много по интересни за НАТО от Турция. Но турците още не са го разбрали. Турците и руснаците никога не са били съюзници. Нека сами си се оправят. Лошото е,че ако Tурция излезе от нато. Ще излезе и с една част от България. Ако пък ние излезем от нато. Тогава ние ще излезем само с една част от нея :D

    Коментиран от #18, #30

  • 18 Българските турци

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "123456789":

    Войната се води за ЕВРОПА...Под чие влияние ще са Европейците ?! Или ще бъдат Независим търговски и икономически партньор на "Пътя на коприната" или пак ще са важен партньор но като голяма Американска колония.Вторият вариант е почти постигнат...само дето Русия удължава войната и Турция туря прът в колелата на НАТО и най важното ЕВРОПА е под влияние на силна Американска манипулационна дрога"....Възможно е да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради распуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили !
    Турция отдавна знае това и никога няма сама да се отцепи от пакта, защото членството и е най ефикасната и отбранителна стратегия срещу самото НАТО !!! А ако НАТО се опита да промени кодекса за да ги отлъчи ще значи че покерът свършва и картите се свалят на явно върху масата и меллето в североатлантическия бар започва !!!...

    Коментиран от #19

  • 19 123456789

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Българските турци":

    Турция много отдавна не се държи като член на НАТО. И сега продължава да го прави. Вече го няма големия страшен СССР. Има само някакви руснаци дето превземат село за месец.
  • 20 Уса

    6 6 Отговор
    На Ердоган му е презмакарона,кой ще влиза или излиза от обреченото нато,сзо,ооне и др соросоидни организациики.Ердоган си иска неговото има огромна тренирана армия и играе по правилата на Путин и българските царе
  • 21 1234

    8 6 Отговор
    да ви имам заглавието. Какво се е променило, това са първоначалните искания на Турция.
  • 22 Ердоган не бърза за никъде

    8 1 Отговор
    Времето работи в негова полза, а и той проблеми с Русия няма. След Украйна Путин ще се заеме с новите кандидатчленки. Те са които трябва да бързат.
  • 23 Наблюдател

    1 7 Отговор
    Бай Реджеб само се репчи, но скоро ще клекне, защото много добре знае, че ако продължава да бъде контра ще яде тоягата.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 разбира се

    6 0 Отговор
    Разбрахме! Не марионетните правителства на Финландия и Швеция се извъртат, хитруват и лъжат въпреки обещанията си. А Ердоган ги изнудва да спазят договореното! И това са Фактите!
  • 28 Добре де

    3 2 Отговор
    „Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяването. Ние не можем да го контролираме“, каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен.......Свобода на изразяване и тероризъм са две различни неща и не е необходимо да го обясняват това на Ердоган. Върнете му терористите които ви е посочил, поискайте да ви осигури в замяна присъствие на съдебните процеси в Турция срещу тях и ще се насладите на членството си в НАТО. Просто и ясно.
  • 29 Мдааа

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Криворазбрана мюсулманизация":

    За ваш ужас Ердоган пак ще го изберат той е втория Ататюрк
  • 30 Мдааа

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "123456789":

    Турция има армия колкото 20 страни на куп в НАТО и евентуалното му излизане означава край на НАТО
  • 31 Какво не им е наред на северните джедита

    4 0 Отговор
    „Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяването. Ние не можем да го контролираме“
    ......
    Може би уважават свободата на изразяване на терористите да гърмят бомби по площадите, защото те така се изразяват.
  • 32 Пак мисирско заглавие

    3 2 Отговор
    Значи да изискваш да спазваш поетите ангажименти е изнудване???? Гулюгулюгулю
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: