Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 09:05 715 11

18 млн. тона храни са изнесени от украинските пристанища

  • украйна-
  • зърно-
  • храни-
  • пшеница-
  • пристанище

Три кораба с царевица и пшеница напуснаха украинските пристанища във вторник

18 млн. тона храни са изнесени от украинските пристанища - 1
Източник: БГНЕС

Три кораба с царевица и пшеница напуснаха украинските пристанища във вторник, съобщи "Интерфакс", като цитира Съвместния координационен център (СКЦ).

"На 17 януари три кораба напуснаха украинските пристанища, те транспортират общо 119 000 тона зърно и други храни като част от Черноморската зърнена инициатива", се казва в съобщението.

Два сухотоварни кораба Kestrel S (26,5 хиляди тона пшеница) и Great Arsenal (25,5 хиляди тона пшеница) се отправиха към Турция. Корабът Navios Helios ще достави 67 000 тона царевица в Китай.

Четири сухотоварни кораба, които във вторник преминаха през морския хуманитарен коридор, също следват към пристанищата на Украйна.

От СКЦ съобщиха, че са подадени 77 заявления за участие в инициативата.

Девет кораба чакат разрешение да влязат в пристанищата на Украйна, 24 натоварени сухотоварни кораба чакат да отпътуват към дестинациите си.

"Към 17 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 17 757 311 тона. Общо към момента е разрешено движение на 1307 сухотоварни кораба: 649 за пристигане в украинските пристанища и 658 за излизане от тях" , обобщиха от ВКС.

Припомняме, че на 17 ноември, в Истанбул, Украйна, ООН и Турция се договориха да удължат инициативата за безопасно транспортиране на селскостопански продукти през Черно море с още 120 дни, цитира news.bg.

Инициативата започна работа на 22 юли, а първият кораб с украински храни в рамките ѝ напусна пристанището на Одеса на 1 август.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    9 1 Отговор
    Не дочетох статията.
    През време на война да изнасяш храна?????

    Коментиран от #9

  • 2 Гориил

    12 1 Отговор
    Оставяме западната пропаганда да ни заблуди. От 18 милиона тона украинско зърно 16 милиона се озоваха в европейски и американски пристанища. В същото време бяха отменени санкциите за руските торове и лекарства.
  • 3 зеленчук

    3 0 Отговор
    Ми гот,к во?! Тъкмо ще има папо.
  • 4 Соваж бейби

    10 1 Отговор
    Комика изнася зърното,продукцията на хората
    за оръжие, па Европа ще ги храни безплатно.Какъв цирк е тази война,каква комедия .Интересен ми е края милионите украинци които избягаха ще се върнат ли отново /на изчезване / или ще има места за нови заселници митранти ?.Трябва да започнат да им првподават курсове за зидаромазачи на границата докато чакат в палатки.

    Коментиран от #7

  • 5 попара

    5 1 Отговор
    Тъкмо министър-председателката на Финландия Сана Марин ще го удари на купон.
  • 6 зърнар

    5 0 Отговор
    това е лошо, ние добруджанските зърнари се надявахме да избием рибата и да станем милярдери , ама на, сега се чудим къде да продадем втасалото ни зърно
  • 7 Гориил

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Много фино и елегантно тълкувате пропагандната вакханалия.Миналата година украинското зърно беше продадено на международни търговци на зърно. Затова Западът с такова безпокойство и напрежение търсеше коридори и забраняваше да се нанасят удари по корабите.

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Благодарение на интернет информацията стига бързо до всеки,с камери на живо и репортажи,скалъпени сцени за манипулация ...С началото на тази война се отвратих от политиката / ,как си играят с хората и защо цял свят търпи /на какви хора се дава власт ?/.Нещо трябва да се промени ,да се замени от други хора и с други правила за нормално съжителство между държавите. Целият фарс на всички политици е като мафията ,борба за територия,заграбване,избиване те живеят в хубави имоти с много пари,охрана недосегаеми а простолюдието ?
  • 9 хххх

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Байно, ами тя Украйна произвежда 1000 пъти повече храна отколкото консумира бе. Какво да я прави, освен да я изнася?
  • 10 един от многото

    1 1 Отговор
    Това означава само едно , че украинците търгуват с помощите!
  • 11 Одит

    0 0 Отговор
    Зърнената зделка от хуманитарна стана бизнес сделка! Над 80% от доставките отиде до богатите държави а останалото за бедните и развиващи се страни!
    Мръсен украйнски империализъм!
Новини по държави: