Last news in Fakti

20 Януари, 2023 08:32 2 056 17

Стачната вълна в Европа продължава с пълна сила

  • стачка-
  • пенсиониране

Във втория кръг от преговорите, проведен в Кьолн за колективния договор на около 160 000 служители, не е постигнат напредък

Стачната вълна в Европа продължава с пълна сила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кабинният персонал на португалската авиокомпания ТАП (TAP) е потвърдил днес намерението си да проведе седемдневна стачка от идната сряда (25 до 31 януари) при липса на договореност с ръководството за колективен договор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преобладаващото мнозинство от около 1000 служители, които днес са се събрали на общо събрание, е решило да продължи започнатия през декември протест с двудневна стачка. Той доведе до отмяната на 360 полета и загуби за държавната авиокомпания, които се оценяват на 8 милиона евро.

Преговорите, целящи да избегнат нова стачка, са "преминали добре в рамките на разумното", но служителите продължават да са много недоволни от управлението, обясни председателят на Националния синдикат на персонала в гражданската авиация Рикарду Пенаройаш преди гласуването на персонала.

С оглед на плановете за преструктуриране, които включват сериозни орязвания на заплатите, ТАП се озова в центъра на полемика, която доведе до серия оставки в рамките на португалското правителство.

Португалската авиокомпания, чиито трудности нараснаха по време на пандемията, бе спешно изцяло ренационализирана през 2020 година в замяна на прилагането на план за преструктуриране, наложен от Брюксел.

Междувременно служителите в лондонското метро планират да проведат две стачки идния месец заради спор за безопасността, предаде ДПА.

Членовете на синдиката "Ейслиф" (Aslef) по линията Бейкърлу ще стачкуват на 4 и 11 февруари, след като гласуваха в полза на протеста.

Профсъюзът оспорва план, който според него ще позволи всички влакове да навлизат в странични коловози и в депа без проверка дали всички пътници са напуснали влака.

Германският синдикат "Ферди" (Verdi) също призова за общонационална стачка днес вечерта и утре (20 януари) заради спор за колективния трудов договор в германските пощи "Дойче пост" (Deutsche post), информира ДПА.

Служителите във всички центрове за писма и колети са призвани да стачкуват днес от 17:00 часа (18:00 часа) българско време и през целия утрешен ден, обяви днес "Ферди". Профсъюзът добави, че през идните дни ще има още стачки.

Във втория кръг от преговорите, проведен в Кьолн за колективния договор на около 160 000 служители, не е постигнат напредък.

Синдикатът настоява за 15-процентно увеличение на заплатите за договорен период от една година.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    51 0 Отговор
    А в България тишина и спокойствие! А говорят ,че тя била най бедната страна в Европа. НАИСТИНА ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Историк

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    ...Българския мъж не е мъж за жалост-огромен длъжник е на жена,деца,семейство общество...верен на исконното си кредо "Наведена глава сабя не а сече" Ганьо оцелява като подвива проскубаната си опашка и вечно се надява друг да му свърши работата! В това число поставям и себе си-понякога като се размисля чак ме е гнус от мен самия...
  • 3 незнайко

    44 0 Отговор
    В цяла Европа настъпва ХАОС.Френските работници стачкуват.Медицинските сестри в Англия отново на стачка.Португалската държавна авиокомпания TAP е отменила над 1300 полета преди едноседмичната стачка на персонала. КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ СЛУЧВА ? Със сигурност не е виновна войната в Украйна !!! ЕС е на път да се разпадне под подмолния натиск на САЩ !!!

    Коментиран от #7, #9, #10, #15, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ганчо

    36 1 Отговор
    В БГ никой не протестира ....само когато му платят от разни НПО та,но сега е наред всичко....няма инфлация ,няма здравеопазване ,няма образование ...и жълтите павета са подредени идеално.....прост народ ,слаба държава....идват избори....тичайте пак да гласувате за нексо мексо и другари ...
  • 7 Историк

    33 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    ЕС е като тумор за Европа и като такъв с болестните си прояви(да не ги изреждам) я убива...Но края на нещо ненормално ще роди нормалното,пък било и с цената на катаклизми...
  • 8 един от многото

    45 1 Отговор
    Ами как няма да стачкуват хората , за украинските фашаги , помощи , оръжие и пари колкото изкрънка зеления просяк а , за работещите на даващите държави , затягане на коланите! С какво са по добри украинските бежанци , че ще ги хрантутим и настаняваме в хотели? Само питам , някой да е видял в България украинец да рови по кофите? Докато българи , бол! И ЕС съюз и България са мащехи за своите , и майки за чуждите навлеци! Прави са хората , стачки до дупка , само и на нашите някой трябва да им обясни , че едно бебе не проплаче ли не му дават да суче!
  • 9 Бидон

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Недей да говориш глупости! И ти къде гледаш изобщо! Мрази Путлер и орките. Обичай братя американци, помагай на Украйна с данъците си. Имаш свободата да си смениш пола ако решиш.
  • 10 Бацо Гацов

    1 17 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Еш па ти? Ма верно ли? Да видим как се случват подобни събития в Русия..обикновенно завършват с много бой, пълни арести и затвори. Колониите, т.нар ГУЛАГ, винаги пращят по шевовете ( нема нищо по-хубаво от лозунга- Всичко за Победата( и да е безплатно) .. пък има месо и за Пригожин...Гледах вчера..колко зекита бяха освободени от Вагнер..има-нема , един автобус хора..това ли остана от първите..

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БСП за България и Радев

    17 0 Отговор
    Европа ще лази на колене пред другаря Путин да им даде малко газ и дизел. Кеф е да чета такива новини. Европа пак разгромена от Велика Русия и в икономическата война
  • 13 Геша

    18 0 Отговор
    Гласувайте да ви управляват либералджендъри, пък после стачкувайте че "ох мале какво става" . И е само началото за всички нас.
  • 14 БСП за България и Радев

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бацо Гацов":

    Правилно, така всички подлоги на Запада от протестите завършват в редиците на Вагнер на първа линия в Бахмут. Така им идва акъла и няма протести
  • 15 Геша

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Няма значение хаосът.Важно е войната в Украйна да върви за да богатеят задокеанските лешояди.
  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор
    А при нас кога
  • 17 Смех 😆🤡🤣

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Какво мимпука за тапите европейци няма по тяпи животни от тия