Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Януари, 2023 06:30 8 628 170

Защо танковете "Леопард" са безценни и ще променят ли войната в Украйна?

  • танкове-
  • леопард-
  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • военна техника-
  • ралф ратс

Германските танкове „Леопард 2“ имат редица предимства пред руските

Защо танковете "Леопард" са безценни и ще променят ли войната в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Танкът тежи 60 тона, дълъг е 10 метра и е смятан за един от най-добрите и модерни бойни танкове в света: германският „Леопард 2 А7“. Основното оръжие на „Леопард 2“ е неговото 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, с помощта на което той може да поразява цели на разстояние до 7 000 метра – от място или в движение. Развива до 70 километра в час, а дизеловият му двигател е сравнително икономичен. Танкът „Леопард 2“ се произвежда от германската компания „Краус-Мафай Вегман“. Най-новата му версия - „А7“ - се доставя от 2014 година.

Този танк все още не е участвал в реални бойни действия, казва военният историк и експерт Ралф Ратс. В интервю за „Тагесшау“ той обяснява защо този германски танк е така желан и може ли да промени хода на войната в Украйна.

Каква роля играят бойните танкове като „Леопард 2“ в съвременното военно дело?

Ратс: Понятието „боен танк“ е наследство от Студената война. Бойният танк има вериги, разполага с тежка броня и сравнително тежко въоръжение. Неговата задача е да неутрализира други танкове на бойното поле и в този смисъл е главното острие на дадена армия.

Какво по-точно може произвежданият в Германия „Леопард 2“, който няколко европейски държавни са готови да доставят на Украйна?

Ратс: Този танк има отлична репутация в целия свят, при това съвсем заслужено. Той съчетава ударна мощ, мобилност и защита – при това много балансирано. Британските бойни танкове например са тежко бронирани, други пък са много бързи. „Леопард“ е много балансирана машина, с която може да се постигне всичко. Системите му са изключително надеждни, а техническото му обслужване е бързо и лесно, което е особено ценно за армиите.

Това, което отличава съвременните танкове като германския „Леопард 2“, американския „Ейбрамс“ и френския „Льоклер“ от предишните поколения танкове, е че те могат да стрелят в движение и да поразяват точно целите си на километри разстояние – включително и при движение на заден ход. Това не могат например съветските, респективно руските модели, например „Т-90“, когато се движат с висока скорост. На бойното поле те са по-малко гъвкави.

Може ли „Леопард 2“ да неутрализира един руски „Т-90“ само с един изстрел?

Ратс: Да, може. Но и обратното също е възможно – при лошо стечение на обстоятелствата. Това също трябва да се каже. Бронята предпазва от осколки от гранати и от пушечния огън на пехотата. Но когато един срещу друг се изправят два бойни танка, побеждава този, който пръв стреля точно. Това ще видим и в Украйна: ще има взривени западни танкове – също както има и унищожени руски по бойните полета в Украйна.

А как се представя „Леопард 2“ в сравнение с американския „Ейбрамс“ и британския „Чаланджър“?

Ратс: "Леопардите“ имат двигател, който може да работи с различни видове дизелово гориво. „Ейбрамс“ се задвижва от газова турбина. Всичко останало е почти същото – имат идентична концепция. „Чаланджър“ се отличава с дебела броня и в този смисъл е нещо като подвижна крепост.

Има няколко разновидности на „Леопард 2“, а съюзниците на Украйна притежават различни модели. Какви са предизвикателствата тук за Украйна?

Ратс: Бойните качества на „Леопард“ не зависят от модела. Украйна вероятно ще получи по-старата модификация „Леопард 2 А4“. Следващите „А6“ и „А7“ са по-модерни. Ако украинските военни усвоят как да обслужат „Леопард 2 А4“, после лесно биха могли да преминат и към други европейски варианти на тази бойна машина. По-труден е въпросът с логистиката, поправката и техническата поддръжка на тези танкове, тъй като за тях трябват други части. Но това не е решаващо за успехите на бойното поле.

А какъв боен опит имат „Леопардите“?

Ратс: Тежките оръжейни системи, германско производство, като самоходната гаубица, танковете „Мардер“ и „Гепард“, се ползват с много добро име в целия свят. Но досега те никъде не са използвани в реални бойни условия срещу равностоен противник. Танковете „Леопард 2“ са създадени за нуждите на Студената война, а не за тези на сегашната война в Украйна. Канадци и турци са използвали този танк само в Афганистан, респективно в Сирия. И за разлика от американския „Ейбрамс“, германският „Леопард“ все още не е участвал в истинска война.

Но има и един психологически проблем, за който не сме подготвени: макар че са с много добра слава, тези бойни машини също могат да бъдат неутрализирани на бойното поле в Украйна. И точно това ще се случва. Ние не сме готови да приемем, че „Леопардите“ не са някакво неуязвимо средство, което ще промени играта.

А от колко танка се нуждае Украйна, за да си възвърне инициативата във войната?

Ратс: Една пълномащабна контраофанзива, включваща флангови атаки и сражения от засада, изисква голяма огнева мощ. Според главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний Украйна се нуждае от поне 300 бойни танка и бойни машини за пехотата в допълнение на наличните. И това е долната граница на украинските потребности от такава тежка бойна техника.

А предстоящият период на кални терени, настъпващ заедно с пролетта в Украйна, проблем ли е за 60-тонните „Леопарди“?

Ратс: В калта могат да затънат и най-модерните бойни танкове с 1500 конски сили мощност. Това се отнася за всички танкове, също и за руските. Тази тежка техника трябва да се използва само на подходящ терен. Ако един танк затъне в мочурливата почва, значи са били допуснати много грешки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    125 37 Отговор
    Талибаните ги унищожаваха със самоделни ракети.

    Коментиран от #21, #33, #133

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха

    114 26 Отговор
    Безценни са за хората с извратени ценности.
  • 4 да де

    142 25 Отговор
    Статията звучи като реклама за нещо с изтекъл срок.

    Коментиран от #128

  • 5 Адолфина Девствената

    41 17 Отговор
    Така са започнали да наричат "фюрера" офицерите от Вермахта/ не го бъркайте с SS WAFFEN/ след втори февруари 1943,Сталинград..
  • 6 БАЙ КУРТИ

    116 21 Отговор
    Абе пак ли почвате да разтягате лукуми. С 14 танка ще обърнат войната. Защо не питате ТУРЦИЯ . Преди 2 години , когато се биеше с ПКК в СИРИЯ колко ЛЕОПАРДА дадоха фира . След тази новина триполовите веднага се разцелуваха и почнаха мечтите,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Украйна е фашистка диктатура

    115 25 Отговор
    Тези танкове ще бъдат унищожени за 1-2 дена, ако въобще стигнат до фронта... Може да се окажат толкова зле, колкото и американските с-ми Пейтриът, които в иракската война не свалиха нито 1 иракска ракета, но няколко приятелски...
  • 9 Онбашията

    44 127 Отговор
    Немците ще клекнат, скоро Украйна ще получи Леопардите и тогава жална им майка на орките и техните български русороби.

    Коментиран от #28, #32

  • 10 Хахаха

    91 18 Отговор

    До коментар #7 от "украинче,развеселено":

    Фактите не уважават читателите си, защото знаят, че на лъжите се хващат само г л у п а ц и т е. Но коментариите на умните хора окриляват - значи все още, влюбените в укрофашистите българските русофоби, не са мнозинството тук.

    Коментиран от #164

  • 11 Механик

    131 23 Отговор
    Не ги знам аз тия танкове кви са, ама си спомням друго. Ей сега ще ви го припомня и на вас.
    "Ей сега, като засвирят "джавелините" и му се такова таковата на Путин"
    "Ей сега с тия "стингъри" ще вадим чеврвата на руснаците"
    " Сега с канадските гаубици ще ви правим на кайма"
    "Край за руснаците! ХАЙМАРСИТЕ разкъсват ще руски ватници"
    Помните ли тия рекламни слогани на "мисиpkите" и козяшките тролейбуси ? Не мислите, ли че сега чуваме нещо подобно?
  • 12 Агоп

    76 16 Отговор
    То танковете са качествени , но танк без добро управление е купчина желязо. Като знам как украинците усвояват чужди езици и желанието им за работа ,мисля че танковете трябва да си дойдат с екипажи .

    Коментиран от #18

  • 13 Какви са тия измислици

    131 17 Отговор
    Какви са тия измислици? Само Леопард стрелял от движение! Гледайте танковите биатлони, всяка година се провеждат. Всички екипажи, с изключение на китайския, са с Т-72. Едно от упражненията е стрелба от движение. Китайските аналози и те стрелят от движение. Вижте и по тубата изпитания на руските танкове. Скача от трамплина със 60км в час, стреля както е във въздуха, и уцелва мишената на 1800 метра. После върти на място, като държи прицел, три поредни изстрела за няколко секунди (така както си върти) и трите в целта.
    Да не говорим за некадърния превод "120-милиметрово гладкоцевно оръдие"!!! Казва се "гладкостволно" бе експерти. Гладкостволното оръдие има предимство, че може да стреля освен със снаряди, да изстрелва и ракети. Също и подкалибрени снаряди.
    Тоя дето е дал интервюто или нищо не разбира, или ръси пропаганда наоколо. Срам!

    Коментиран от #25, #65, #110

  • 14 Раданч Татлъту

    58 13 Отговор
    Ще има Голема промяна!На коча камбанките ще почнат да се клатят -отляво надясно.🐏🐏🐏🥳🤡👍
  • 15 Хамсал

    71 13 Отговор
    Дойче зеле да си спомни колко турски Леопарда бяха обстреляни с РПГ в Сирия от кюрдите!
  • 16 Дабе

    62 10 Отговор
    Няма да има танкове леопарди за Украйна го заявиха от Германия и разтръбиха всички световни медии.За вас бгмисирките трябва специална прескоференция на нато,защото сърбежа ви е потресаващо голям
  • 17 Пропаганда

    73 8 Отговор
    Кое им е безценното, не разбрахме. Но разбрахме, че отличната им репутация се дължи на неучастието им в истински битки, а срещу неравностойни противници!
  • 18 Хахаха

    14 33 Отговор

    До коментар #12 от "Агоп":

    Какво е им на украинците в усвояването на чуждите езици? Българите по добре ли ги усвояват? И за какво са им чуждите езици за да усвоят танковете? Време нямат. Трябва време за обучение. Много ресурси ще се хвърлят за малко ефективната работа- ще ги унищожават бързо.

    Коментиран от #123, #145

  • 19 Търновец

    33 25 Отговор
    Танковете са наистина много добри но първо трябва да имат трениран екипаж а това значи поне една година второ сега има много дронове самоубийци и трето има Китайска Народна Република която може да преосмисли своето място в тази война и да прати танкове и ракети на Русите - Китай няма интерес Русия да бъде разбита защото Китай ще бъде следващата цел на тези които стоят зад Зеленски. И по-възрастните сигурно си спомни как Китай се намеси в Корея, там Китайците се биха с Американци и Турци. Танковете Леопард са тежко оръжие и ако имат обучени екипажи и анти-дронове могат дори да навлязат на Руска територия, а това ще доведе до въвличане на Китай и може би Северна Корея.

    Коментиран от #20, #85, #156

  • 20 Раданч Татлъту

    23 9 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Тъповец?🙉🐵🤡🐵🙉

    Коментиран от #29

  • 21 ха ха

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В кой филм? Все по натрапчиво става за образованието в България... Първите седем години четене, после писане! ;)
  • 22 Слава на Русия

    79 17 Отговор
    Тези дни се навършват 80 години от прелома във ВСВ и победата на Червената армия при Сталинград - най-голямото сражение в историята. Слава на героите!

    И укрофашизмът ще бъде победен!

    Z

    Коментиран от #36

  • 23 Рошко

    39 7 Отговор
    Освен пропаганда нищо ново не научих от поредната @@@ия,поне да бяха казали дали имат климатик и дали палят при минусови температури
  • 24 Лари

    34 10 Отговор
    Абрамс Люклерк Миркава и много други танкове са най добри в света, но Леопард и хитлеристки танк и носи послание на Русия както кока кола когато през 80 те години се появява в Виетнам. Цинизъм.

    Коментиран от #30

  • 25 Калпазанин

    33 8 Отговор

    До коментар #13 от "Какви са тия измислици":

    Това е статия за простолюдието, тез дето не знаят какво е гугъл и айфон бря

    Коментиран от #66

  • 26 Исторически парк

    32 7 Отговор
    Идилците взривяваха турските а4ки без проблеми в северна Сирия с фаготи и конкурси..
  • 27 МАХМУД

    53 11 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ 5 РЕДА ОТ СТАТИЯТА НИ КАЗВАТ КОЙ Е ПО ГЪВКАВ ОТ ТАНКОВЕТЕ....... НЯМА КАК 40 ТОНЕН ВОДКАДЖИЙСКИ ТАНК ДА Е РАВЕН ИЛИ ИЗОСТАВАЩ ОТ 60 ТОНЕН КИТЮК ПОРТЪНАЛ В ПЪРВИЯ ГЬОЛ НА КЪРА. А ПРОПО ДАНО НАЙ НАКРАЯ СА СИ СЛОЖИЛИ АВТОМАТИЧЕН ЗАРЕЖДА НА СНАРЯДИТЕ ШВАБИТЕ ЩОТ ИМАХА 4 ЧОВЕК ПЪЛНАЧ В ТАНКА А Т72 ОЩЕ ОТ 71 ГОДИНА Е С 3 ЧОВЕКА И АВТОМАТИЧНО ЗАРЕЖДАНЕ.....

    Коментиран от #72

  • 28 Мерхаба,онбаши

    19 6 Отговор

    До коментар #9 от "Онбашията":

    Пак ли се развяваш из Българско? И пак викаш Московеца? Нема лошо,де е текло,пак ще тече..
  • 29 Търновец

    32 7 Отговор

    До коментар #20 от "Раданч Татлъту":

    Запасен офицер, Елховско гаубичар при Тотомиров, машинен инженер България и САЩ, МГУ Ломоносов с математика, Руски Английски Немски, благодаря

    Коментиран от #37

  • 30 АБРАМСА ОЩЕ НЯМА АВТОМАТИЧНО

    52 8 Отговор

    До коментар #24 от "Лари":

    ПЪЛНЕНЕ ТВА ВАЖИ И ЗА ЧАЛИНДЖЪРА. С ПО 4 ЧОВЕКА СА. 60 Г. НАЗАД СА ТИЯ АНГЛОСАКСОНЦИ. СИЛНИ СА САМО В ПОДКУПИТЕ ТРОВЕНЕТО И ГМО то.....

    Коментиран от #48

  • 31 Мишел

    46 7 Отговор
    Браво, Дойче веле! Хем са безценни леопардите, хем не се знае дали ще променят нещо в Украйна.
    Украйна няма да получи 300 натовски танка.
    Защото появата на стари танкове на сегашното бойното поле ще доведе само до убийствено лоша реклама на западните производители на танкове.
  • 32 Пешо

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Онбашията":

    Да беше проявявал същияжентъсиазъм инкъм собствените си сънародници - цена нямаше да имаш...
  • 33 Бацо Гацов

    30 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абее..кви кюфтета сте наметани тука ..не е истина. 9/10 от вас дори не са виждали танк на живо, останалата 1/10 са му давали кифла-милинка, че да не ги уапе...ма сте седнале да коментирате..клоуни..
  • 34 Урюрвкос

    28 8 Отговор
    танковете за Украйна първо ги разглобяват, сменят високотехнологичните възли и части с такива по стар модел и пак ги сглобяват с отверката. Целта е да не би случайно руснаците да получат достъп до скъпо ноу-хау.

    Коментиран от #44

  • 35 Стар танкист

    45 4 Отговор
    Сраженията, които се водят в Украйна са основно в населените места. В градски условия на водене на бой, танкът е безполезен.и уязвим за РПГ и ПТУР.

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Стар кашик

    37 6 Отговор

    До коментар #29 от "Търновец":

    Начи си бил някъде 80-82 година.Аз бях 82-84. Имах ТУБС на полигона Широий Лан.август-септември 1983година. Лисика ли ти бе командир тогава на дивизиона?После работих 10години като изпитател в Бета..що МТЛБ, САУ2С1 И КЩМ-ИЗД10 са ми минали през кунките. Имам над 50 000км на вериги..Поздрав за всички,служили в Елховската кашимерия..и нула скрий се.

    Коментиран от #45, #62

  • 38 Артилерист

    45 4 Отговор
    Наред с полагащата се рекламна пропаганда има и констатации, които дават основание за някаква обективност. Такова, например, е признанието, че този танк не е вълшебен и може да бъде "неутрализиран на бойното поле". И то от руски танкове. Според мен, експертът допуска една фундаментална неточност, като съпоставя и противопоставя "Леопард" само на други танкове, без да спомене и дума за устойчивостта му в противоборство с АРТИЛЕРИЙСКИТЕ противотанкови средства. Усъвършенстването на ПТсредствата върви паралелно с това на танковете, да не кажа изпреварващо-ще ме заподозрете в професионална тенденциозност-но може с висока степен на достоверност да се твърди, че танка губи противоборството със съвременни ПТсредства: ПТУР, снайперски оръдия с тендемни, комулативни, подкалибрени и прочие специални бронебойни боеприпаси. А и колегите инженерни сапьори може да поставят ПТмини и, ако не друго, поне да обездвижат танка и да дадат възможност на артилерийските противотанкисти да го довършат като стационарна мишена...

    Коментиран от #39, #46

  • 39 Некой си

    9 28 Отговор

    До коментар #38 от "Артилерист":

    Това важи завсеки един танк..без изключение. То е катос лек автомобил..всички искат кола да не се троши, ама още не е измислена такава. В същност, като гледам как украинците разкостиха рушките консервени кутии ..ерата на танка май вече отмина.
  • 40 За успокоение

    39 4 Отговор
    на форумците, нека отбележим, че тези танкове нищо няма да променят по две причини! Първата е, че са много малко! Никой няма да хукне да снабдява укрите с така лелеяните поне 300 танка! А 20 или 50 са практически нищо, а за такова количество се говори... Второ, колко да са добри тия дзверове? Като прехвалените Тигри и Пантери от ВСВ, дето руснаците и американците ги попиляха с техните невзрачни Т-34 и Шърмани? Интересното е, че германците през ВСВ залагаха на качеството на военната си техника, което води до по-малко производство, докато руснаци и американци заложиха на количеството, а и можеха да си го позволят, и това им донесе успех в онази война... Сега се случва нещо подобно, макар че танковете, които произвеждат руснаците, по нищо не отстъпват на западните... А пък "най-добрите" турски Леопарди 2А4 ги видяхме в Сирия и как едно РПГ, струващо стотина долара, вижда сметката на един танк, струващ €8.5 милиона... Подобно се случваше и в Ирак, особено в уличните боеве, с американските Абрамси М1А2 с цена $8.6 милиона...

    Коментиран от #53, #56

  • 41 Иван

    33 6 Отговор
    Просто Шиле Киро да заминава за Покрайна да изследва мекотата на почвата и да докладва на боговете (господарите).
  • 42 Ненормалните слуги на краварите от ДВ

    32 5 Отговор
    Са на линия с поредния измислен сюжет от научната фантастика!
  • 43 Тази тромава машина,

    39 8 Отговор
    ще бъде добра мишена за Русия. наричат я германско кюмбе.
  • 44 Мераклийски

    11 43 Отговор

    До коментар #34 от "Урюрвкос":

    Точно така!
    Руските идиоти винаги са крали високите технологии от запада,затова сега произвеждат боклуци от ВСВ!
  • 45 Търновец

    22 4 Отговор

    До коментар #37 от "Стар кашик":

    Козирувам покорно на Елховско колега -
    1978-1979, първа гаубична батарея, командир на дивизиона беше капитан, а началник щаб старши лейтенант, не искам да споменавам имена, тогава още нямаше Гвоздики, кашиците бяха по добри от Русите - втори батальон, трети беше кариран, танковия батальон беше от стари танкове Т34 от ВСВ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Много русофилски

    13 34 Отговор
    подлоги в коментарите,много нещо! Жалка и комплексирана работа е да се кланяш на чужди господари!

    Коментиран от #60, #157

  • 48 Щирлиц

    24 1 Отговор

    До коментар #30 от "АБРАМСА ОЩЕ НЯМА АВТОМАТИЧНО":

    Нямат 60 години, но модел от преди 30 години са точно!! Къде са тръгнали в А група?!!
    Тези за модификация Леопард 2 04. Най- модерния е леопард 2 07. И в Германия имат само 20 броя от тях.
  • 49 Уцелил си АПМката. :-)

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "Подсети ме, когато бях войник":

    Реално изстрела е щял да мине под клиренса на танка ако имаше реален такъв

    Коментиран от #84

  • 50 Мишел

    28 3 Отговор

    До коментар #35 от "Стар танкист":

    Странно, но в Мелитопол (?) американците твърдят, че с изстреляните над 5000 джавелини няма унищожен нито един танк.
    Причината е прекалено късото разстояние до целта.
  • 51 Не могат да

    11 1 Отговор
    Перат на 20°,какъв недостатък😅
  • 52 😆😆😆

    9 27 Отговор
    Аман от кухи русофили разбирачи 🤣

    Коментиран от #59, #77

  • 53 Танкът вече е отживелица

    9 23 Отговор

    До коментар #40 от "За успокоение":

    Видяхме турските байрактари как унищожиха танковите дивизии на Асад в Сирия, на хафтар в Либия, арменските в Карабах и руските в Украйна.
  • 54 хъммм

    11 25 Отговор
    ВСВ. ПОМАЗА, ЧЕ НЕ КАЧЕСТВОТО А КОЛИЧЕСТВОТО НАЙ-ЧЕСТО Е ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА ПОБЕДА НА ТОВА РАЗЧИТА И ПУТЛЕР ИЗПРАЩАЙКИ ОРДИ ОТ ПУШЕЧНО МЕСО И МОРАЛНО ОСТАРЯЛА ТЕХНИКА. ИНАЧЕ СЕ ХВАЛЯТ С КАРТИНКИ.
  • 55 Бравос

    31 6 Отговор
    Супер танка Леопард тъкмо да се включи във войната в Афганистан и НАТО взеха, че избягаха:) Зарязаха айбрамси, хаймарси, пейтриъти и техника за 80 милиарда долара:)

    Коментиран от #57

  • 56 Българин

    7 15 Отговор

    До коментар #40 от "За успокоение":

    Ти не си добре .От тигрите ги беше сърах и руснаци и американци.Прочети в една битка един тигър приключва 21 Шърмана.А руските ги разсърелва от 2 км.

    Коментиран от #94

  • 57 Българин

    7 14 Отговор

    До коментар #55 от "Бравос":

    Мда ,а руснаците какво направиха там.Они обосралис тоже.

    Коментиран от #95

  • 58 Питанчев

    24 2 Отговор
    Защо всички бутат за Леопард? Защо не доставят Абраамс, Чалънджър, Леклерк?В момента е зверски натиск над германското правителство. Янките ги пресират. Съровете изпадат в истерия. А Укрите оплюват Германия.Фрицовете са се заинатили и искат колкото Леопарда се дадат, толкова и Абраамса. Да видим.
  • 59 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "😆😆😆":

    Каза един българофоб
  • 60 Търновец

    10 8 Отговор

    До коментар #47 от "Много русофилски":

    Така е много русофилски подлоги, аз нито съм Русофил нито Русофоб а тук е Факти, ще дам пример какво направиха Немските Тигри в началото на ВСВ - при Вязма немците успяха да заблудят Русите и направиха танков чувал при което 6 пълнокръвни Руски дивизии база обкръжени и за 3-4 дена напълно унищожени, хиляди Руски войници платиха с живота си защото в Кремъл подценяваха немските Тигри, а след това танковете стигнаха и до Москва, само че Японците не влязоха в сражения с Русите на Изток и Жуков прехвърли две общовойскови армии от далечния изток на север от Москва и неочаквано за Немците почна контранастъпление което спаси Москва

    Коментиран от #64, #162, #169

  • 61 Бай Митко

    16 2 Отговор
    Здравейте колеги коментатори!
    Честит да е денят на родилната помощ!
    Едни помагат да се появи живота на белия свят, други му пращат танкове да го погребат.
    Нищо няма да коментирам щото факторите много ползват гумата. Единствено ще цитирам думи на DW: "Какво по-точно може произвежданият в Германия „Леопард 2“, който няколко европейски държавни са готови да доставят на Украйна?" Хм, няколко държави гледат да се отърват от него! Прилича като на реклама на нещо нефелно. Хайде моля ви се DW не смятайте, че като ядем марули за салатка, пасем и трева!
    Слънчев ден а всички!
  • 62 Стар кашик

    16 0 Отговор

    До коментар #37 от "Стар кашик":

    Първи батальон,втора рота. 34 ките ги свалиха 1983година, пролетта. Свалиха куполите и ги монтираха стационарно горе, на Крали Марко. Докараха Т-55 от германския контингент( тогава почнаха лека-полека да го изтеглят) та за това кемафите не дойдоха с нас в СССР( СЕГА- УКРАЙНА) защото усвояваха 55ците.Но дивизиона бе с нас. Играхме с 64 ките на Тирасполския танков полк..имаше от целия Варшавски..бая народ, къмто 40хл..А по твое време да си спомняш Дженков, кашик, трябва да е бил лейтенант тогава, беше ми ротен. Много печен излезе..А Гвоздиките са ги докарали 80-81 година май..аз ги заварих..сега всичко е...немам думи..
  • 63 Мдаа

    5 15 Отговор
    Другарите балшевики сигурно вече сънуват лоши сънища със зелени леопардчета !

    Коментиран от #68

  • 64 Как да ти вярвам?

    19 6 Отговор

    До коментар #60 от "Търновец":

    Юли - Август 1943 год. най-мащабното, най-великото танково сражение при Курск!!!
    Курската битка е началото на края на Хитлеристка Германия!!!

    Коментиран от #73, #170

  • 65 Факт

    11 12 Отговор

    До коментар #13 от "Какви са тия измислици":

    Да бе ама нали се сещаш че Леопардите стрелят с ракети Лахат на до 7км а руските със снаряди с дялекобойност 3км макс.И койнще спечели при пряк двубой.
    Танковите битки са в миналото срещу тянкя в днешно време се ползват далечмпо ефективни оръжия хеликоптери самолети а вече и дронове.

    Коментиран от #74, #86

  • 66 Какви са тия измислици

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "Калпазанин":

    Точно така, за никой друг не са предназначени тия драсканици.
    Да не говорим, че руските танкове единствени имат автоматично пълнене. Никои други танкове го нямат. Автоматичното пълнене осигурява голяма скорострелност (незаменимо преимущество), спестява един член от екипажа, което позволява по-голям боекомплект (повече боеприпаси) заради спестеното пространство. Танковият екипаж е механик водач, пълнач, мерач и командир на танка. От Т-72 нататък, поради автоматичното зареждане пълнача отпада.
    Освен това западните танкове нямат и динамична защита. А и руските танкове са значително по-леки, голямо предимство при придвижване по трудно проходима местност.
    Дето викаш - това е писано за неграмотници. Хихихи.

    Коментиран от #67, #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Да да да

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Мдаа":

    "зелени леопардчета" с фишеци под опашките!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 хахаха

    13 0 Отговор
    къв е тоя танк дълъг десет метра, та той направо цял прицеп бе.
  • 71 Зен

    11 1 Отговор
    Този господин е много ироничен: "Може да устои на пушечния огън на пехотата" "Има сравнително тежко въображение". Еми, браво!
  • 72 Много МИ Е ИНТЕРЕСНО ПОНЕЖЕ

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "МАХМУД":

    СЕ СА БЪЗИКАТ С ВОДКИТЕ ЧЕ ТВА КОПИРСЛИ ОНОВА ОТКРАДНАЛИ..... МИ В СЛУЧАЯ ТВА АВТОМАТИЧНО ЗАРЕЖДАНЕ ОТ СЕБЕ СИ МАЙ СА СИ ГО ОТКРАДНАЛИ ЩОМ ДРУГИТЕ АНГЛОСАКСИТЕ ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ КВО Е.... ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА САРМАТ ПОСЕЙДОН ИЛИ МКС.....

    Коментиран от #130

  • 73 Некой си

    5 17 Отговор

    До коментар #64 от "Как да ти вярвам?":

    Бе ти добре, ама две години какъв го лапаха до като се стигне до Курск. Я виж какви са съветските загуби в това сражение и какви -германските..323 немски срещу 1956 съветски..нещо да кажеш? Руснака никога не е разчитал на технологично превъзходство, а на пушечно месо за Банзай атаки...Е, сега се вижда колко го могат..щом си загубиха даже флагмана и половината ЧФ..при положение, че на Крим са развърнати 4 дивизиона от С-400..

    Коментиран от #87

  • 74 Какви са тия измислици

    12 3 Отговор

    До коментар #65 от "Факт":

    Кой те излъга? До 5км им е прицелния огън. Със снаряди. С ракети - зависи от ракетите. На западните танкове над 3800 метра прицелният огън е неефективен. Разсейват. Я виж по мрежата. Линкове колкото щеш.
    Дай да не ми обясняваш за танкове, а? Аз съм стар кемаф.
    ПП. Знаеш ли изобщо защо на танкистите се вика кемафи? Заради масления филтър, той така се казва, а танкистите са винаги мърляви.

    Коментиран от #78

  • 75 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 19 Отговор
    Вие,не гледате ли тенис??само танкове и война???Не разбрахте ли,че русия и ще загуби и ще се разпадне25г???Ден след ден отивате към гореказаното.Танковете леопард са много Бързи и маневрени.Имат допълнителна защита,това дето мърда по корпусът им са тези плочки по тях. оборудвани са с доста електроника.отдавна от месец и половина почти са на бойното поле или са поне там някъде,но да има приказка и да ви гледат акъла ви пускат партенки,че уж....

    Коментиран от #89

  • 76 Факт

    8 22 Отговор
    Руската технология попринцип е допотопна поради липса на технологии и машини за добив и обработка на метали керамики и тн.
    Русия печели с големина на армията тоест пушечно месо най вече от регионите с висока ряждаемост калмики ингушети кабардино балкарци чеченци и тн сволъч неграмотни селяндурници излезли от пещерите буквално.
    А в микроелектрониката да нв говорим руснаците чип не могат да произведат нямат литографски технологии.И запада в частност Германция чрез предаването набтехнологии за евтин газ за да е конкурентна разви и позволи Източните орди да надигат глава.

    Коментиран от #80, #82

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #74 от "Какви са тия измислици":

    Р на Леото огъня е до 7км а западен танк си виждал само на снимка

    Коментиран от #81, #83

  • 79 Какви са тия измислици

    9 4 Отговор

    До коментар #69 от "Смех 😆🤡🤣":

    Смей се, щом ти е смешно. Ама на укро-танкистите май не им е до смях.
  • 80 Де факто

    11 4 Отговор

    До коментар #76 от "Факт":

    Който се е захванал с Русия-та е изгорял! За това краварите ползват укро-машата!
  • 81 Какви са тия измислици

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    Тъй, тъй, вярвай си.
  • 82 Извод

    8 3 Отговор

    До коментар #76 от "Факт":

    Германия е толкова вредна за Европа колкото Русия Китай и другите азиатдки ко чини.Това доказва и Изтопният варварски произход на немците за никакъв Северен клон на Арииска раса и фума не може да става германските племена са дошли от Изток с Великото преселение на народите затова и се рсзбират с Източните диваци
  • 83 Какви са тия измислици

    16 2 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    Правиш ли разлика между далекобойност и прицелен огън? Правиш дръжки. Плямпаш колкото да не заспиш. Седем километра прицелен огън!!! Слез на земята бе младеж.

    Коментиран от #90

  • 84 Ти разбираш ли какво четеш, или си шоп

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Уцелил си АПМката. :-)":

    който гледа жирафа и казва-такова животно няма!? Танка не се е показал целият, а само се вижда половината му отдоли(защото преднацата е вирната от височината), за какви клирънси дърдориш. Пернах го точно в предната част отдолу, сега ще го проумееш ли?

    Коментиран от #115

  • 85 реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Запасен офицер 24 танкова бригада Айтос /Тотомиров беше ком.пехотен батальон/Може да си артелерист/машинен инж. ама от танкове НИЩО не разбираш.В Елхово имахте Т 34,може би от тях си вадиш извода ,че тези немски консерви ще навлязат на Руска територия.Прочети пак статията германците се СТРАХУВАТ това да не е анти реклама на тези танкове достатъчно се изложиха в Сирия.Неслучайно Турция прави собствен танк.

    Коментиран от #118

  • 86 пояснение

    11 4 Отговор

    До коментар #65 от "Факт":

    Ракета изстреляна през дулото на боен танк , са го измислили руснаците. От там нататък се досещай, щото руснаците лоши ракети нямат. Имат и спътникова навигация , тоест ракетата знае накъде да ходи. Отделно тези Леопарди без надеждно въздушно прикритие , ще станат бързо за скрап. Ще свършат работа за някоя самоубийствена мисия. Първата версия Леопарди , ги палиха лесно в Ирак , и Сирия .

    Коментиран от #91, #131

  • 87 Некой си

    4 14 Отговор

    До коментар #73 от "Некой си":

    Загубите са съответно-при операция Цитадела- 252 немски танка срещу 1654 съветски. При битката на Курската дъга-760 немски срещу ..6064 танка и самоходни оръдия.. Човешки загуби-111132 убити, ранени и изчезнали от немска страна, от съветска-254 470 убити, 608 803 ранени и извън строя..Пак добре, че Жуков и Василевски са имали 1:10 надмощие, че иначе...все пак добре са си гребнали от боба и братошките там..

    Коментиран от #106

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Плитко разбиращ си

    9 0 Отговор

    До коментар #75 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "ТОВА ДЕТО мърда по корпуса", "от месец и половина ПОЧТИ са на бойното поле или са ПОНЕ ТАМ НЯКЪДЕ".
    Смехоранко ти въобще знаеш ли на каква бойна машина се казва танк и този танк за какво се ползва? Ходи пасти да ядеш!

    Коментиран от #92

  • 90 Е чети де.

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Какви са тия измислици":

    Ми Птурс стреля и на 10+км Браймстоуна стреля на 60+км.
    Горе ти пише че Лео стрелят и с птурс от дулото не само със снаряди
  • 91 Факт

    2 4 Отговор

    До коментар #86 от "пояснение":

    Спътникова навигация че нямат е сигурно личи си по нетопнитеним ракети.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор
    иикспирте,знаеш ли отде стреля танка,а спииициалисте?????Я,отвори у....кипедият и чети!

    Коментиран от #99

  • 94 Айде пак

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Споменах, че германците са залагали на качеството на военната си техника, докато руснаците и американците на количеството... И няколко цифри за стравнение. От 1934 до 1945 германците са произвели около 50 000 танка от всички типове и самоходни оръдия, докато СССР за 4 години произвежда 109 100, а САЩ 135 100 танкове и "самоходки"... Та кое има предимство? Качеството или количеството? Какво значение има това, че висококачествените и боеспособни немски танкове, Тигри и Пантери, не са могли да се противопоставят успешно на непретенциозните и не особено високотехнологични Т-34 и Шърмани, като са губели битките заради количествено превъзходство? Освен това по-късните Пантери са копирали до някаква степен Т-34, що се отнася до външния вид и бронировката, защото руснаците са успели само с едно съвсем простичко решение да направят танковете си доста добре защитени в челото. Освен това, немците така и не са направили танк с дизелов двигател, като бензиновите им двигатели са ги правели далеч по-податливи на запалване...

    Коментиран от #96, #97, #160

  • 95 тц тц

    11 3 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Има малка разлика между това да воюваш един срещу един и 30 срещу един, да не говорим, че натовците избягаха панически, преоблечени като жени и висящи по крилата на самолетите:)
  • 96 Смех

    3 13 Отговор

    До коментар #94 от "Айде пак":

    Къде набута американци Нация наравна по технологии че и превъзхождаща Германция с руските диваци

    Коментиран от #100, #101, #103

  • 97 Смех 😆🤡🤣

    3 5 Отговор

    До коментар #94 от "Айде пак":

    Т-34 зняеш ли какво е американско окачване Кристи с Немски цепелинов двг от Псв
  • 98 Истината

    9 3 Отговор
    След пълния резил на германското ПВО Ирис вече никой в НАТО не иска да праща на бойното поле оръжията си ново поколение, тъй като има огромен шанс и те да станат за смях и продажбите да секнат!
  • 99 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 13 Отговор

    До коментар #93 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    видях не на сън снимка на ЛЕопард 2 натоварени над 200парчета и отиващи към Полска още преди 2 месеца и да заговорите за тях,ганчооо овць!По добре коментирайте нещо друго.Как е превзехте ли соледар-мишел-кокошков и сега към варшава и берлин ли сте тръгнали??????С като напишеш :Плитко виждащ и ти стааава едно хууубаво,нали......Хахаха И...от с фуражка!
  • 100 Голем смех

    20 2 Отговор

    До коментар #96 от "Смех":

    Хамериканците са толкова напреднали, че все още нямат на въоръжение хиперзвукови ракети:)))) Дори и Северна Корея разполага с такива, за Русия и Китай да не говорим:) Да не споменавам, че едни афганистански козари с кремъклийки пребиха САЩ барабар с цялото НАТО:)

    Коментиран от #102, #166

  • 101 Хахаха

    23 2 Отговор

    До коментар #96 от "Смех":

    Време е да слезеш на Земята и да престанеш да се кланиш на идолите си.
    Една година вече Русия стои сама срещу 50 евро варвари. Сама. Стои. И ще победи. Времето доказва истината. И всичките приказки за слабата руска икономика, за ръждясалото оръжие, за липса на таково, за липсата на войници....Една година Русия стои и побеждава със всички си ,,липси". Представяш ли си? Акъл ти липсва.
  • 102 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #100 от "Голем смех":

    С огромен военен бюджет при това! Който се оказва, че отива за изплащането на пенсиите на военните предимно.
  • 103 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 15 Отговор

    До коментар #96 от "Смех":

    За танковете и руските танкове,щяхте да говорите с един ,който го убиха........неговите от дс,и го бяха изкарали най-най ..Казваше се толев........Дъщеря му бе завършила история във франция и дипломната и работа по-неговите думи бе Танковете през 2сввойна.Мноого обичаше руснаците и бе по запален русофил от вас...Та ,танкоТТТ както и тоз двигател........дет с нафта се пълни е измислен от едни Германци и е кръстен на откривателят си......руснаците тогава са имали Полезни изкопаеми както и сега.....не са произвеждали двигатели......Ганчоо.овци.....какво се е променило сегиии,та техните???танкове да са Вълшебни????ДВигатели ли произвеждат,ноу-хау ли имат .....В един разговор с покойния му наблегнах на това,защото той боготвореше някакъв руски танк.Някакво Т бе,но Т колко не помня и Много агресивно го защитаваше Т...,но на въпросът защо защо двигател немски,налиташе ......да вади пищова...Та,хубави са витанковете ,ама защо двигател........,аа иииксперти.???

    Коментиран от #107, #114

  • 104 Реалист

    15 2 Отговор
    Преди 80 години , друг германец със специфични мустачки също бе създал един "супер"танк ,който щеше да реши изхода от войната ,но другият му противник,също с мустаци,му намери начина, тези "супер"немски танкове да бъдат унищожавани успешно.Сега ще е същата история.Руснаците нямат спиране,може да измрат милиони,да живеят бедно,но никога не се предават.
  • 105 Тра-ла-ла

    6 1 Отговор
    Те и "Тигрите" щяха да обърнат Източния фронт, ама три пъти по-негодния Т-34, все пак взе, че се справи, защото на един Тигър сигурно са се падали десет Т-та.
  • 106 ами

    9 1 Отговор

    До коментар #87 от "Некой си":

    послъгваш...ето ти данни за курската битка: СССР - 1,3 милиона, Германия - 900 0000. Танкове - СССР - 3444, Германия - 2758. Самолети - СССР - 2172, Германия - 2050...Загуби: Убити СССР - 254 470, Германия - 103 600/по немски данни/
  • 107 хахаха

    16 4 Отговор

    До коментар #103 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ма вярно ли двигателя на руските танкове е немски? И къде го прочете това? Двигателят е разрабоен в Харковския танкостроителен завод...колкото АК-47 е на Шмайзер, толкова и тоя двигател е немски...

    Коментиран от #109, #112

  • 108 ивелин

    14 2 Отговор
    Преди много години Руснак участник във ВСВ като танкист на Т-34 ми разказа.Когато немският танк потъне в калта- защото е много тежък веригите остават във въздуха тъй като долу танка е равен --- и не може да се движи само може да се отбранява - ние с нашите много леки, маневрени и бързи Т-34 танкове атакувахме от двата фланга като избягвахме да навлизаме в обсега на немският танк когато единият стремително ---- уж атакуваше немецът обръщаше купола към него и в тоя момент другият се се приближаваше и нанасяше смъртоносният удар докато вниманието бе към другият Т-34 и след удара веднага излизаше от обсега невредим.Беше удоволствие да унищожаваме Немските танкове. Кой знае може би ще споделят същата съдба.
  • 109 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 8 Отговор

    До коментар #107 от "хахаха":

    Я,чети ,чети историята на танкостроенето.От когии и двигатели почнахте да произвеждате,а руски императори?????

    Коментиран от #119

  • 110 Измислици ли

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Какви са тия измислици":

    Точно гладкоцевно се казва. Къде си го чул тва гладкостволно бе, приятел. Не си наясно с оръжията.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Ян Бибиян на Луната

    8 1 Отговор

    До коментар #103 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хубави ракети има НАСА.Защо двигателите им са руски обаче?Я дълбоко страдащият да каже.
  • 115 До артилериста

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Ти разбираш ли какво четеш, или си шоп":

    За да стърчи предната част на танка, явно кемафа го е дигнал на "задни гуми" ..... за да е по-удобно на артилериста така да се каже....:-)
  • 116 Курдов

    7 0 Отговор
    Танкът Леопард 2 модел А4 се произвежда в периода 1977 г. - 1989 г.
    Който разбрал, разбрал...
  • 117 Цоко флаера

    6 0 Отговор
    Дрона, си е дрон. Неуловим, безпилотен, поразява, и танкове. Дрон в комбинация със сателит, и безоблачно небе.
  • 118 Търновец

    5 4 Отговор

    До коментар #85 от "реалист":

    Турция прави "собствен" танк??? Турция покани южнокорейска фирма да помага при проектирането на танка, а южнокорейците купиха патенти от Германия за същите тези танкове, дори Японците купиха патенти за танкове от Германия, с Канада и още 15 други държави купиха самите танкове. Едно от най-важните технически предимства на Leopard 2A7 е че е проектиран да издържа на малки атомни бомби, същото се отнася и за Немските верижни бронирани коли, имат си и надеждна и активна и пасивна протекция от РПГ и ВСИЧКИ видове противотанкови боеприпаси. Надежден радар следи приближаваща противотанкова ракета и бордовия компютър екстраполира траекторията и командува автоматично да се премести танка, Руския Армата е отчасти конкурентен, но този танк така и не влезе серийно

    Коментиран от #127

  • 119 Стар кашик

    11 0 Отговор

    До коментар #109 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Абе ..имат и добри двигатели. ЯМЗ-238 е добър мотор. На МТЛБ, САУ2С1 е същия двигател, само че е с турбо. Когато бачках в Бета, докараха три двигателя на МАН, да ги опитаме на МТЛБ.. на около 500-600 км пробег скъсаха шийките на коляновия вал преди маховика. Оказа се,че са бързооборотни, а Главното предаване бе спънато..а за да вземеш завой при заЦепени фрикциони се иска газ...та така..дето се вика, всеки двигател е разработен за определена работа, ...иначе от тук коментиращите я има двама-трима дето дса птбирате нещо,я не. Ама да сте в джаза..атова че не можете да свирите не е важно..

    Коментиран от #154

  • 120 Хохолобот

    8 2 Отговор
    Безценни,безценни,колко да са безценни? Удар с един дрон за 1000 рублей отгоре по купола и Леопарда се превръща в консервна кутия от копърка,само,че с друг вид копърки вътре.
  • 121 Дълбоко проникващ

    5 0 Отговор

    До коментар #112 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добро утро,добри ми господине и още по здрави.
  • 122 БАРС

    9 3 Отговор
    Немците се опъват да ги дават защото ги е страх.Те някога и тяхните бяха прослувути през втората св.война но после войната всички единодушно избраха Т-34 за най добрият танк.Та те ги е изтрах защото рашките с Т-90 ако им думнат танковете то незнам после какво ще стане с немският военен експорт.

    Коментиран от #134

  • 123 Пловдив 1912

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Украинците упорстват, но те са като Михаел Шумахер , в момента в който им дръпнеш кабела и свършват курса...
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Бай Иван

    5 11 Отговор
    Всеки леопард ще прати в Ада пое 10 арматки и стотици рсшисти преди да го спрат.

    Коментиран от #129

  • 126 Стар кашик

    10 0 Отговор
    Колкото и да се напъвате да се правите на разбирачи, всеки танк е страшно оръжие в ръцете на добре обигран екипаж. А това не става лесно.Но да оставим настрана обучението..всеки нов танк иска да има развита ремонтна база с добре обучени механици, наличие на специални инструменти и голям запас от резервни части. Това е доста сложна задача за изпълнение и за двете страни в конфликта. Например, руснаците имат големи количества 64ки..но нямат хора, които да го поддържат. Двигателя е сложен и труден за обслужване, за бойни действия - да не говорим. За това вкараха морално остарелия Т-62, но пък той е много по-лесен за експлоатация, ремонт и обслужване..Ако бяха превзели Харков, можеха да вкарат и Т-64 , ама ..нъцки. От своя страна , Западните- Леопарди, Чаланджъри или Абрамси са високо технологични и се иска много време за да се усвоят, особенно от тези в куполата..така че нещата не са само черно и бяло..както ви се иска на пишман разбирачите..
  • 127 аман от спИциалисти

    4 4 Отговор

    До коментар #118 от "Търновец":

    "Leopard 2A7 е че е проектиран да издържа на малки атомни бомби". Казва им се тактическо ядрено оръжие! И за пряко попадение ли говориш или само да си чешеш егото!

    Коментиран от #132

  • 128 куку

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    и байрактари били безценни..направиха им реклама след войната в карабах..там арменци нямаше с какво да ги свалят..ОБАЧЕ в украйна вече половин година и звук не съм чул за тези железа..За леопарди ще кажа едно..не искат да ги пращат там защото не се знае в реалната военна ситуация как ще се представят..ще горят като съчки..тогава кво праимм...

    Коментиран от #135

  • 129 фейк

    8 0 Отговор

    До коментар #125 от "Бай Иван":

    ще горят тези леопарди ,както преди горяла тигри...и така до парада в Берлин..
  • 130 Рашавия

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Много МИ Е ИНТЕРЕСНО ПОНЕЖЕ":

    Всичко крадът, автоматичното зареждане е измислено и направено от франсетата 50-те години.
  • 131 Рашавия

    3 4 Отговор

    До коментар #86 от "пояснение":

    Аре стига с фантазиите. Руските ракети изтрелвани от танк са с кабел - до 600 м.
    Спътникова навигация😀.
  • 132 Търновец

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "аман от спИциалисти":

    анти-специалист - ти по какво си специалист? Тактическо ядрено оръжие е което изпълнява тактически задачи, но може да е с мощност 100 кл тона, малки - полеви атомни боеприпаси ги има при някои далекобойни оръдия и могат да са 5-10 кл тона, има ги и при ефките, Лео е така проектиран че предпазва екипажа от ударна вълна и радиация от малки атомни боеприпаси, а също и Немски БМП
  • 133 СЛАВА НА ЕВРОПАТА И КОКАИНА В КИЕВ!

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ВЕРНО Е! КЮРДИТЕ ГИ РАЗПАРЯХА ТУРСКИТЕ ЛЕОПАРДИ КАТО КОНСЕРВЕНИ КУТИИ ДАЖЕ БЕЗ ДЖЕВЕЛИНИ. ИМАТ МНОГО СЛАБИ МЕСТА. ПИТАЙТЕ ЕРДОГАНЯ ЗА ЛЕОПАРДИТЕ! СПРЯ ПОСЛЕДНАТА ДОСТАВА ОТ ГЕРМАНИЯ ЩОТО СА НЕНАДЕЖНИ.
  • 134 Путинче

    7 9 Отговор

    До коментар #122 от "БАРС":

    Т34 другарю е избран за най-добър танк само в руската пропаганда. Екипажите на този танк са били инструктирани да не влизат в бой с танкове Тигър ако нямат числено превъзходство поне 3 :1. То не е нужно да си специалист за да разбереш защо е така като погледнеш техническите данни на двата танка. А Т90 реално е подобрена модификация на Т72. Наложило се е да модифицират стария Т72 защото изцяло новата разработка Т80 се оказва пълен провал във войната в Чечня където губят много танкове от удари с прост ръчен гранатомет - РПГ. Т90 е трябвало да се казва Т72 БУ но по чисто политически причини го наричат Т90 което звучи по модерно. И него го видяхме какво става като го ударят в купола - боеприпасите се взривяват и купола изхвърча на десетки метри а екипажа е избит. При Ейбрамс боеприпасите също са в купола отзад но са отделени от екипажа и при взрив енергията се насочва нагоре. Относно Леопарда - той е изцяло нова разработка а не като руския усъвършенстване на стара версия. Натъпкан е с електроника, въпреки че е близо 15 тона по тежък от Т90 е по бърз защото има по мощен ДВГ. И като цяло опита от бойното използване на танкове показва че битка 1:1 обикновено я печели този който пръв открие противника и произведе точен изстрел. Защото няма непробиваема броня била тя руска, немска или американска. Та танковете както и за другите оръжия е важно да се използват правилно защото индивидуалните им качества не са толкова решаващи. Пример е Тигър който въпреки че е много
  • 135 Ако чакаш този звук от кокошинков

    4 9 Отговор

    До коментар #128 от "куку":

    Дълго ще чакаш😂. За работата на байрактарите в Украйна можеш да съдиш по други неща защото едно от условията на производителя е да не се изнасят сведения и данни. Лесно е да се досетиш защо. Също така може да се запиташ защо зелински връчи най-високата украинска награда на Селчук Сайрактар, защо украинският народ написа няколко песни за дрона и защо украинците започнаха да кръщават децата си Байрактар, а не панцир.

    Коментиран от #137, #148

  • 136 не може да бъде

    8 4 Отговор
    Леопардите са сериозно оръжие ,без съмнение,но ако говорим за предимства спрямо руските танкове най-голямото им предимство е че горят много по-ефектно-както покзват резултатите от използването им в Ирак от турската армия!А ако говорим за сравнение с новите руски Т-90 -ами германците рискуват да останат без поръчки в чужбина за тези танкове/кой ще иска да купува такива танкове дето горят като факли още при първия сблъсък/ -докато не ги изравнят по качестава/и цена разбира се!Има и допълнителен проблем ,че руснаците продават Т-90ограничено ,а новите модификации изобщо не се предлагат !?

    Коментиран от #138, #139, #141

  • 137 Байрактар

    6 3 Отговор

    До коментар #135 от "Ако чакаш този звук от кокошинков":

    Две седмици иху, после тихо:))) А немското ПВО Ирис даже и иху няма:))

    Коментиран от #140

  • 138 Рашка по прашка

    3 11 Отговор

    До коментар #136 от "не може да бъде":

    Т90 са тенджери под налягане хаха. Видяхме ги в Украйна какво става с тях. Състезават се на кой купола ще изхвърли най нависоко. Поредна недомислица на руската мисъл

    Коментиран от #144

  • 139 А тия новите т90

    4 4 Отговор

    До коментар #136 от "не може да бъде":

    Палят ли от раз, да не са като арматите 😂😂😂😂
  • 140 Тихо е защото

    2 3 Отговор

    До коментар #137 от "Байрактар":

    Не останаха танкове нито танкови колони 😂😂😂
  • 141 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 3 Отговор

    До коментар #136 от "не може да бъде":

    Да видим сега Тигър срещу Т34 Тигъра тромав бавен сложен труден за производство и поддръжка с автоматична скоростна кутия и волан пълна недомислица Т34 бърз маневрен прост лесен за производство и поддръжка не изисква квалифициран персонал

    Коментиран от #142, #152

  • 142 Дякон Унуфрий Араллампиев

    4 3 Отговор

    До коментар #141 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Количеството винаги побеждава качеството ЗАПОМНЕТЕ

    Коментиран от #143, #150

  • 143 Путинче

    4 8 Отговор

    До коментар #142 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Ей това е типично руското мислене - не се гледа качество а количество. Първо за качеството се изискват знания и умения а за количеството само яко бачкане а за бачкане Русия си има ресурс - хората. А те са най евтиния им ресурс затова ги харчат без проблем. Затова и е по изгодно да направи евтини консерви Т34, да ги на тъпче с руснаци и да прати по 5 срещу 1 Тигър. Тигъра ще унищожи 2-3 от тях но на кой му пука като хора за пушечно месо има а танковете са евтини и бързо се правят. После защо руснаците имат повече жертви от немците които освен Източния фронт това водят война и в Африка и в Западна Европа. Тая логика и в мирно време я има при руснаците затова победените германци живеят пъти по добре от победителите и накрая тия победители масово бягат при победените немци да им вършат черната работа като гастербайтери.

    Коментиран от #146

  • 144 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #138 от "Рашка по прашка":

    Не само в Украина, Т 90 бяха в Югославия да помагат на Милошевич ама бяха попилени
  • 145 Морски Тюлен

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    "Какво е им на украинците в усвояването на чуждите езици? " За украинците не знам. Но украинките се справят много добре с езиците.
  • 146 Източен Фронт

    8 3 Отговор

    До коментар #143 от "Путинче":

    "После защо руснаците имат повече жертви от немците" - Защото умнико, немците са разстрелвали цивилното население на цели села. Та за това................са огромните жертви . Не са само жертвите дадени на фронта.

    Коментиран от #147

  • 147 Путинче

    1 3 Отговор

    До коментар #146 от "Източен Фронт":

    Ми не умнико не говоря за цивилни. Руснаците губят близо 9 млн военни а немците на всички фронтове на които се бият около 5,5 млн. Количество срещу качество както се казва 😉

    Коментиран от #149, #158

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ал Бунди

    3 5 Отговор

    До коментар #147 от "Путинче":

    Матрияла...с две думи. Ерих Хартман , най-добрия ас на Луфтвафе, имаповече победи отколкото първите СЕДЕМ руски пишман асове....Матриала...матриалаааааа..Покришкин зорлем са го вадили от Аерокобрата, все пак едно е да се возиш в Майбах, друго е да те друса Жигульовката..
  • 150 Рашавия

    2 7 Отговор

    До коментар #142 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Сега всички танкове са с волан и автомат, да вземат да воюват с лъкове, а - лесни за подръжка и т.н.
    Ти като виден русофил сигурно знаеш че руснаците имат нареждане през ВСВ да влизат в битка с тигри само при надмощие минимум 7:1 съотношение, иначе да бягат при възможност.
    При Курск смачкват германците при съотношение 11:1, което нямаше да стане ако щатите не им бяха построили заводи в далечният изток и не им баха дали хиляди локомотиви и платформи за транспорт.

    Този път светът помага на Украйна в тяхната "отечествена война", и всеки се досеща как тази "СВО"😀 ще завърши.
    Обаче ватниците са мноооо велики и "горди" - взимат и след това не връщат - руска благодарност. Даже квичат по цял свят против сащ, докато си купуват фирми и имоти там и краднат технологии.
    И така от ВСВ - няколко пъти.

    Коментиран от #161

  • 151 Мемфис

    4 7 Отговор
    Къде са тръгнали ушанките да се мерят с военната мощ на НАТО и перфектното инженерно съвършенство на германските инженери!?!?
  • 152 Същото като

    4 2 Отговор

    До коментар #141 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Мерцедес и Москвич 😂😂😂
  • 153 Мемфис

    4 7 Отговор
    Да постави руските допотопни оръжия до дъвърженството на германската военна техника може само безмозъчен руски алкохолик и български червен гАзолизец! Всичко, сделано в руската кочина е или откраднато или прекопирано от Запада! Това, с което азиатските главорези най- много се гордеят- ак 47 е КОПИЕ НА ГЕРМАНСИЯТ АВТОМАТ STURMGEWEHR!
  • 154 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 7 Отговор

    До коментар #119 от "Стар кашик":

    Страшно ....разбираш...имали........може би ще имат........По-добре дай за григор или за котела......Колко изби днес ти и кокошков,войници на украйна.Руснаците това ,което правят е само и единственно КРАДено!Те не създават,а крадат технологии.Какво имат,големиьо разбирач,което сами да са проектирали и произвели.Ти и двигатели можеш да поправяш.Аз се чудя като дойде време да правя ремонт на двигателят на машенка.....къде да отида.Дано не отида на такъв като теб,разбирач!

    Коментиран от #159

  • 155 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    Танкът е с много допра репутация,но в реални бойни действия не участвал.Смешковци.
  • 156 Китай

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    знае че ще срещне същата коалиция . Изчаква , учи уроци и се готви .
    Ще пратят оръжие при нужда а може и да влизат в Тайван .
  • 157 Господарите

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Много русофилски":

    Тогава защо не сте за БГ интереси , неутрални както Унгария а пак се кланяте ?
  • 158 Хитлерюнгенд

    4 0 Отговор

    До коментар #147 от "Путинче":

    И в края на войната , германците се биха с юноши , и старци . Къде им отидоха мъжете ? Някакво природно явление , ги накара да изчезнат . Щом не са убивани на фронта , то тогава къде са отишли? Що внесоха на пожар 20 000 000 турски мъже гастарбайтери да възстановяват опустошена Германия , и да заплождат германските жени.
  • 159 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #154 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А ти да вземеш малко акъл да ОТКРАДНЕШ от някого.
  • 160 122 милиметра

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Айде пак":

    Така е . но все пак да не забравяме , че по време на война военната техника се развива скоростно. един модел танк буквално остарява за месеци . Примерно , когато германците с мъка подбиват един от първите Те-34 , благодарение на противовъздушните си оръдия . Просто германците нямат нищо друго под ръка което да му противопоставят . Германският генерал Райхенау го премерва , изследва , и се произнася , още са много малко , но руснаците , ако произведат количества от този танк , то спукана ни е работата. Думите му са пророчески . Руснаците произвеждат много от тези танкове , следват двете големи германски крушения , именно с основната роля на ТЕ-34. Така да се каже руснаците изравняват силите , и започват да превъзхождат германците , особено през зимата. Естествено германците не спят , и отвръщат с Тигър , Пантера , и Фердинанд . Руснаците отново губят предимството в бронетехниката , но имат големи количества от среден бърз танк ТЕ-34 . При Курск германският Тигър е хегемон , но бързите руски танкове ги хващат в клещи , и германците се спасяват с бягство , захвърляйки големи количества техника . въпрос на стратегия. Отново играта на "Прескочи Кобила" руснаците слагат голяма башня , и голяма пушка на ТЕ-34 , и той може да подбива Тигрите , после тежките танкове ИС 1 ИС -2 , германците отново губят предимството . С ИС -1-2 руснаците приемат всякакви предизвикателства , и нападат Тигрите без значение от техият брой.
  • 161 Дякон Унуфрий Араллампиев

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "Рашавия":

    Германофил съм бре но реалист Сега е друго Фюрера трябваше да заложи на големи количества панцер четири и штурмгешуц а не да налива пари на Порше Фюрера трябваше да спечели но уви
  • 162 Моряка

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Търновец":

    Е колега,нещо бъркаш.Каква Вязма,каква Москва.Тигрите се появяват чак при Куркската битка,лятото на 1943г.И се предстарят много добре,но когато са в засада.Що се отнася до неграмотника Жуков с образование трето отделение в някаво селско училище,никога не му са възлагани такива стратегически задачи.Сталин го е използвал като камшик поради садистическите му качества и огромнато му АЗ.Около Сталин постепено се формира екип от умни военноначалници ,дипломатически и стопански дейци,те са формилали стратегията.

    Коментиран от #163

  • 163 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #162 от "Моряка":

    Първият Тигър се появява под Ленинград . руснаците успяват да пленят такъв , цял целеничък . Екипажа му го е напуснал панически , щото е бил залят с бензин от детонацията на вътрешният му резервоар. Това се оказва много груба германска тактическа грешка , която може би им струвала Курск. Руснаците разбират предварително с какво ще си имат работа в бъдеще. Всички изследвания , тестове на стрелби и боеприпаси сочат , че К... който ги очаква не само ще е много голям , но и квадратен. Цялата руска тактика , около Курск , е насочена към това , как ще се спира този Тигър , и имат месеци за да се подготвят. Спиране , обмотаване , изтощение на германските сили , и последваща бърза дълбока контраатака по фланговете , със свеж танков резерв . Манщайн изпищява - Аз няма да свърша като Паулус , и нарежда паническо отстъпление , от което германците не могат да се опомнят до края на войната , защото вече са изгубили инициативата да провеждат настъпателни операции , и до капитулацията ги бият като тъпан на сватба , в серия от обкръжения , и много пленени германци поемат за Сибир.
  • 164 Яяяяя

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Има и всезнаещи! Но войната е най-голямата глупост! И до колкото виждам тя се води на територията на Украйна, а не на Русия! По очевидно от това кой е фашиста - здраве му кажи! Явно е че жадните да убиват снес величавт "братска" Русия! Но ако трябва да отидат да се бият, подмокрят гащурките! Само страхливците нападат и избиват други народи! Историята го е доказала!
  • 165 И ОТ ТИЯ ТАНКОВЕ ЩЕ ОСТАНАТ

    3 0 Отговор
    САМО СПОМЕНИТЕ ! РУСИЯ ЩЕ ГИ КЮСНЕ МОМЕНТАЛНО ! САМО ГЛЕЙТЕ !
  • 166 Сеирджия

    1 4 Отговор

    До коментар #100 от "Голем смех":

    Горките американци! Пребити, бедни, гладни, слаби, а ходиха на Луната и се върнаха. Изнасят технологии в цял свят. Парадоксално всички хора искат да искат да живеят в САЩ.
  • 167 Ами

    2 1 Отговор
    И ВЪВ МОМЕНТА ДАВАТ "БЕЗЦЕННИЯ" ЛЕОПАРД КАК СЕ МЪЧИ НА ЕДНО "БАИРЧЕ", НЕ МОЖЕ ДА ГО ИЗКАЧИ.
  • 168 1520

    1 0 Отговор
    продаваш ли оръжие ти не искаш войната да свърши и гониш печалби от това
  • 169 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Търновец":

    Много се фукаш, че си служил, но ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЗНАНИЯ СА ТИ. МНООГО ЗЛЕ!! 😜ЗАЩОТО, КАКТО КАЗА КОЛЕГАТА ОТ N-64 "" Как да ти вярвам? "НАКРАТКО КАЗАНО-ЛЪЖЕШ!.. /И няма значение, че е ОТ НЕЗНАНИЕ.. /ЗАЩОТО КОЛЕГАТА ТИ ПОСОЧИ ,ЧЕ ПРИЧИНАТА ЗА ПОБЕДАТА НА РУСНАЦИТЕ ПРЕД МОСКВА, НЕ Е ЧЕ БИЛИ ДОШЛИ 2 РУСКИ ДИВИЗИИ ОТ СИБИР.... ПРИЧИ НИТЕ СА ДВЕ!! 1.КУРСКАТА БИТКА /и особено- руските танкове там! / ОТ 1943 ГОДИНА,.. А, ти сочиш като причина че японците не били нападнали СССР от Изток? 2.АМИ КАК ДА ГО НАПАДНАТ, КАТО НА КОНТИНЕНТА ЯПОНЦИТЕ СЕ БИЕХА С КИТАЙСКАТА АРМИЯ НА ЧАН КАЙ ШИ, И ПОСЛЕ С КОМУНИСТИЧ. АРМИЯ НА МАО ЦЗЕ ДУН,.. 🤣А НА ВОДА, СЕ БИЕХА ПО ОСТРОВИТЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ!! Та време е да прочетеш още.. Ако си смениш диоптрите... 😎
  • 170 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Как да ти вярвам?":

    Вие колега СТЕ ПРАВ, а не оня "търновец" от N-60 с недостатъчните знания.. И съм допълнил обясненията Ви с това, че японците по това време се бият на континента с китайската армия на Чан Кай Ши, и по вода-с американциге,както и по островите в Тихия океан, ТА, ЗАТОВА ЯПОНИЯ ИЗОБЩО НЕ Е МОГЛА ДА СЕ БИЕ С РУСИЯ НА ИЗТОК.. Това са му обясненията на човека, че Русия. могла да изтегли войски от Изток.. / само 2 дивизии, според него!/.. Но, човекът е с ЛИПСА НА ЗНАНИЯ, прости му.. Тука ги има 95% такива.. Виж същите ми обяснения в N 169..++++++ за теб
Новини по държави: