Last news in Fakti

21 Януари, 2023 18:18 5 478 119

Ракетни комплекси по покривите - за какво се готви Москва?

  • панцир-
  • москва-
  • ракети-
  • русия

В повечето случаи се говори са "Панцир" - система, предназначена предимно за отблъскване на атака на самолети със сравнително ниска скорост

Ракетни комплекси по покривите - за какво се готви Москва? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В социалните мрежи се появиха множество съобщения за разполагане на зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана в различни райони на Москва и близкото Подмосковие. Снимки и видеа в мрежите показват въоръжение дори по покривите на къщите, съобщава руската служба на BBC. Ако това е вярно, тогава за какво се готви руската столица в края на 11 месеца от нахлуването в Украйна, пита медията.

От четвъртък руските социални мрежи публикуват фотоси и видеоклипове, който показват поставени на няколко сгради в центъра на Москва в близост до Кремъл системи за противовъздушна отбрана (ПВО). По специално, зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1" са снимани на сградата на Министерството на отбраната на Руската федерация на на Фрунзенска набережная.

В същия ден се появи видеозапис от Тетеринска алея в Таганка, сниман от виск етаж, на който се вижда техника, която много прилича на "Панцир", както и голям кран, който вдига контейнер на покрива на сградата. Охранители обясняват случилото се като планово учение или ремонт на покрива.

Друго видео с ПВО система (вероятно "Панцир-С1") на 10 км от резиденцията Путина в Ново-Огарево на Рублево-Успенско шосе е публикувано в Telegram канала "Сирена".

Още няколко ПВО системи са снимани на 2 км от бизнес летището "Остафево" в Нова Москва, което се ползва и от военните. Според изпратилия видеото в редакцията на "Сиреа", военната техника се е появила там преди около мес.

Потребители публикуват в социалните мрежи и други снимки с военна техника в различни части на Москва, като съобщават за системи С-400, разположени в района на Тимирязевската селскостопанска академия, както и за противовъздушна батарея в парка "Лосиный остров".

На 18 януари, коментирайки неотдавнашната трагедия в Днепър с над 40 цивилни жертви на руски ракетен удар по жилищна сграда, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за всичко са виновни украинските системи за противовъздушна отбрана, които, според него, "противно на всички закони за водене на война, в противоречие с международното и хуманитарното право, са разполижени в жилищни райони".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от журналисти в петък за разполагането на ПВО системи в Москва, по традиция препрати всички въпроси към Министерството на отброната.

Министерството и кметството на Москва обаче не коментираха случващото се.

BBC не може да потвърди, че масираното разполагане на ПВО системи в Москва е започнало сега. По информация на други източници зенитно-ракетният комплекс "Панцир" на на покрива на сградата на Министерството на отбраната е там поне от декември 2022 г. ПВО защитата на стратегически летище от стратекическо значение и резиденцията на Путин също не изглежда нещо необичайно.

Според потребители сайт topwar.ru в САЩ ПВО са разположени на сгради до Белия дом, а в Сеул зенитно-ракетните системи по покривите са задължителен атрибут заради близката граница със Северна Корея.

Въпреки това, по-голямата част от съобщенията за разполагане на зенитно-ракетни системи в Москва и околностите на руската столица се появиха през последните дни. В повечето случаи се говори са "Панцир" - система, предназначена предимно за отблъскване на атака на самолети със сравнително ниска скорост.

"Панцир-С1" - предимства и недостатъци

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс Панцир-С1 е създаден за противовъздушна отбрана на малки цивилни и военни обекти. Използва се главно за защита на близки райони или заедно с други системи за противовъздушна отбрана при отразяване на масирани въздушни удари.

Сравнително новата система има мобилна версия с камион и в стационарен вариант. Според обявените характеристики тя може да обстрелва едновременно четири въздушни цели на разстояние до 20 км и на височина до 15 км. Максималната скорост за поразяване на цели е 1000 m/s, което е приблизително три пъти повече от скороста на звука, по данни на разработчиците.

В реални бойни условия обаче тези характеристики се оказват силно надценени.

Още през 2012 година на научно-техническа конференция на Министерството на отбранбата на Русия и Руската академия на ракетните и артилерийски науки, авторите на доклада за ефективността на зенитно-ракетния комплекс "Панцир-С1", посочват редица негови сериозни недостатъци. По-конкретно в доклада се отбеляза:реалните резултати от тестовете за стрелба показаха ниската способност на комплекса да стреля по цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;възможността за стрелба по цели, летящи със скорост над 400 m/s, не е потвърдена, въпреки че скоростта от 1000 m/s е посочена в експлоатационните характеристики на системата;осигурява се максимален обсег на стрелба от 20 km срещу въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 m/s.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 39 Отговор
    Тези комплекси в Москва са още от миналата година.Много ви стари новините.
  • 2 Зеленски

    42 62 Отговор
    Виждам кулите на Кремъл!Слава на Украйна?

    Коментиран от #5, #73

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    50 54 Отговор
    Треперят от страх от НАТО .С тази аматьорска армия която става само за мишени напълно нормално

    Коментиран от #13

  • 5 Люба курнезич

    47 50 Отговор

    До коментар #2 от "Зеленски":

    Русия спечели войната. Само Възраждане.

    Коментиран от #8, #37

  • 6 Последния Софиянец

    59 32 Отговор
    Оставете Москва ,Ами кажете нашите С300 къде са?Кой ще пази София и Козлодуй?

    Коментиран от #33

  • 7 Страх ги тресе

    40 53 Отговор
    Както винаги по руски се пробва качеството да бъде компенсирано с количество. На всеки покрив ще сложат по едно ПВО и пак ще си получат заслуженото.Кремъл няма да бъде спасен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Люба курлишеш

    25 37 Отговор

    До коментар #8 от "Вашето Мнение":

    Русия ще спечели тазовойна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кочо

    32 28 Отговор
    Ами страх ги е да не би някой турски дрон да прасне Спаската башня на Червения площад или някой хлапак да не кацне със самолетчето си, като онова германско момче през 1988.
  • 12 Брюкселската зелка

    18 10 Отговор
    За ответен ядрен удар, за какво друго?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русофил

    27 22 Отговор
    Руски безаналогов ПР за крепостните, че при Пу са в безопастност.
  • 15 Москва

    30 15 Отговор
    Пукнете от злоба няма да ви кажем защо са монтирани там

    Коментиран от #19

  • 16 Дякон Унуфрий Араллампиев

    31 8 Отговор
    Конфликтът ще се задълбочи Нормално е Ще започнат диверсии атентати
  • 17 Читател

    31 22 Отговор
    Москва се готви за ядрена война. Затова разполага ПВО по покривите за да не е като украинската армия която вместо да сваля ракети стреля по сградите си.
    Много жалко, че войната ще е ядрена.
  • 18 ЗА КАКВО СЕ ГОТВИ.....

    17 22 Отговор
    ....готви се да яде....ЖИТО....алелюляя🙏
  • 19 Пишо

    10 12 Отговор

    До коментар #15 от "Москва":

    Да вземат да пукнат и да настане мир. Ината се и ни искат да пукнат да му се невиди.
    Ще взема да хвърля един боб да видя кога ще пукясат
  • 20 Украински дрон

    17 21 Отговор
    Войната ще бъде навсякъде!Няма застраховка за мацква!Ще започна да ги посещавам скоро ,за да послушат и ушанките малко музика от сирени.....
  • 21 Между.Издирване_спасевски

    11 2 Отговор
    България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант спасевски, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ВСИЧКИ БЕДИ И ЗЛИНИ КОИТО СЕ СЛУЧВАТ

    6 6 Отговор
    НА КР.ЪЛ И МО.КВА СЕ ПОСВЕЩАВАТ НА ЗАМЕСТНИК КОМАНДИРИ ПО ПОЛИТИЧЕСКАТА ЧАСТ В ПОДЕЛЕНИЯТА....1945/1989........👍
  • 24 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    17 20 Отговор
    Представям си реакциите на русофилчетата,след първите попадения на красной плошчад.... Много рев и сълзи....

    Коментиран от #27, #43

  • 25 гост

    22 23 Отговор
    Ватнишките безаналогови оръжия винаги са безаналогови само на хартия !! Когато опре до действителността се получава това , дето се случи на "безаналоговия крайцер " Масква !!! И единствената причина града Москва още да не гори отвсякъде , е желанието на НАТО да даде още някакво време на ватнишките олигарси сами да довършат Путлер , щото другия вариант е неконтролируем разпад на сибирското блато , след което НАТО ще трябва да харчи пари и ресурси да опазва населението от пълен геноцид от изродите на Пригожин и Кадиров , вместо да използва тия ресурси за възстановяването на Украйна !!

    Коментиран от #28, #30, #42, #44, #54, #76

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не, не

    16 10 Отговор

    До коментар #24 от "НЕТЪРПЕЛИВИЯ":

    Реакцията им винаги е първо отричане, а после обвинение, че някой е пушил на забранено място.

    Коментиран от #50

  • 28 гост

    19 12 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Не знам дали някой въобще вдява за какво иде реч !!! При показател на хартия за цели движещи се със 1000 м/с ( 3600 км/ч ) , реално в жалкия обхват от 20 км се поразяват цели със 80 м/с ( 288 км/ч ) Дори иранските дронове летят с ПО-ГОЛЯМА скорост , за ракети да не говорим , такива просто няма и няма да има !! И това го признават РУСКИТЕ " специалисти" , дето казват най-оптимистичните данни , а истинските сигурно са наполовината и на това !!

    Коментиран от #93

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    14 11 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    И с всичките тия жалки показатели и обхват 20 км !!!!!!! Обикновена гаубица стреля на 3-4 ПЪТИ по-голямо разстояние !! А в Москва на 20 км от Червения площад е още център !!

    Коментиран от #119

  • 31 заразят славяни със свободомислене

    11 5 Отговор
    Ще свалят бойни патици заразени с вируси от биолаборатории.
  • 32 истински

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Вашето Мнение":

    Ти гледай в процеса. Да не напълниш някоя шахта.
  • 33 лудница сър

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    От какво да ги пази бе. Нали вече са ни превзели хаха
  • 34 България

    8 3 Отговор
    Имат проблем с гълъбите
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рейгън

    8 5 Отговор
    Готви се да изпраска ЕС с ЯУ и да свали ракетите насочени към Москва, как за какво?!
  • 37 Костя

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Люба курнезич":

    Ти ли си
    , Продажник . Рубли ли има ли още за получаване?
  • 38 Хохохо

    13 10 Отговор

    До коментар #8 от "Вашето Мнение":

    Верно ли Русофилке , какви правите още при Бахмут ,че ще стигаш до Германия.
    Хохохо.
  • 39 Украински дрон

    12 11 Отговор
    Да приготвят и ленинград,че и там може да поразгледам как живуркат...
  • 40 лелеееее

    11 7 Отговор
    Някога някакъв русофил ми прати един клип . С някакъв украински танк между едни блокове. Вика виж как се крият между сградите. Онова идея си немам дали беше верно. Ама тия тука направо си ги качват по покривитехахх
  • 41 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    12 6 Отговор
    Дали на Цар Жужи Първи му се свива ...работата...Сигурно Пирожки го успокоява,че вече наближават Лисабон...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 някой

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "НЕТЪРПЕЛИВИЯ":

    Ех,мечти,мечтиииии,поне на една ръка разтояние да бяха!
  • 44 хахахахахаХА

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Хахахахаха...това беше добър виц!
  • 45 Покажете тези Панцир - 1върху покривите?

    15 9 Отговор
    Показвате ни някаква снимка в Полето!! Хората говорят??? Фейкове Фейкове!! Една такава Установка тежи 15 -20 тона, как ще отиде на Покрива??? ФЕЙКОВЕ И ЛЪЖИ НА Ксерос!!! П
  • 46 Евлампи Кътев

    12 11 Отговор
    Тва означава че скоро на местото на белата къща ке има една голема дупка , а лос ангелос и зелената ябъла ке стана дъно на океяните !!!
  • 47 Тити

    13 13 Отговор
    Рашистите усещат че идва време за разплата и че няма да им размине.
  • 48 само да кажа

    8 5 Отговор

    До коментар #42 от "Крайцерът":

    Това беше много сложно за тях-опитай с нещо по-просто!Казваш една дума,например най-популярната сега-Путин и гледай какво ще стане!Отдавна се отказах да ги коментирам-това са хора,невидяли оръжие,а коментират за ракети,совалки,планове за атаки и т.н. и т.н.!Тук всички са завършили Генерал-щабна академия поне по пет пъти!Служих в поделение в ковто работата ми беше да проверявам ракетите до момента на излитане,но едва тук и научих характеристиките и ТТД!
    Не се хаби напразно,ами се зареди с положителна енергия от тези "странни"коментари!
    Хубава вечер!

    Коментиран от #60

  • 49 Покажете тези Панцир - 1върху покривите?

    5 10 Отговор
    Показвате ни някаква снимка в Полето!! Хората говорят??? Фейкове Фейкове!! Една такава Установка тежи 15 -20 тона, как ще отиде на Покрива??? ФЕЙКОВЕ И ЛЪЖИ НА Ксерос!!! Панцер - 1не може да влезе в Контейнер и 40 футов да е!! Фейкове!!

    Коментиран от #59, #68

  • 50 Алкаш с калаш

    14 7 Отговор

    До коментар #27 от "Не, не":

    Ами разбира се! Россия е толкова могучия.и разполага с такава безаналоговая техника, че никой друг освен тях не може да я унищожи :-)
  • 51 Цирк Кремлин

    11 7 Отговор
    Хихихи..играят си на Берлин 45 година ушанките..плашат офцете в Русия да слушкат
  • 52 Уррааа

    11 7 Отговор
    Между другото тез панцир не стават за нищо

    Коментиран от #61

  • 53 ТрампЛин

    14 7 Отговор
    Наистина, за какво се подготвят в МаЦква? Космическите сили ще спират Извънземните?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хохохох

    12 14 Отговор

    До коментар #54 от "Крайцерът":

    Аве мой ако стане световна война ще бъде всички срещу руските фашисти и терористите от Иран..прав камък няма да остане в руска Азия наши си наясно
  • 57 Фиииуууу бам бам туупп

    13 7 Отговор
    Тия ракети ще свалят всеки руснак тръгнал да отлита към нормална държава. И някога е имало такива. Пазили са русия от предатели.
  • 58 Диамантената ръка

    11 7 Отговор
    От нападение преминават към отбрана, Зеленски готви указа за анексиране на Москва сигурно, или някъде вече са му го написали...

    Коментиран от #64

  • 59 Таксиметров Шафер

    10 8 Отговор

    До коментар #49 от "Покажете тези Панцир - 1върху покривите?":

    Фейкове ли , че то гръмна навсякъде от снимки , и клипове как ги слагат на покриви на различни места в Масква .
    Хахаха
    Фейкове били .
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 да попитам

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Уррааа":

    Тогава защо се плашите?Да си стоят на покривите!!!

    Коментиран от #63

  • 62 хахахаххаа

    9 6 Отговор

    До коментар #60 от "само да кажа":

    Абе ти не си добре с главата. То видео има даже. Със кран ги катерят. Аз съм много абен с оръжията. Ама дори и аз знам,че това е нещо кат контеинер дето го товарят върху един камион. И на кораб го качват. Не е някаква верижна бронирана машина.

    Коментиран от #66, #67

  • 63 хахах

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "да попитам":

    Тоя завалията бърка смях със страх

    Коментиран от #65

  • 64 само да кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Диамантената ръка":

    Гладят му парадния костюм за парада пред Кремъл!Само да не си легне с него,да внимава!
  • 65 То се вижда

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "хахах":

    кой го е страх!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 само да кажа

    3 7 Отговор

    До коментар #62 от "хахахаххаа":

    Чукни в гугъл Панцир С1 и не се излагай повече!

    Коментиран от #78, #80

  • 68 бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Покажете тези Панцир - 1върху покривите?":

    Една такава установка тежи, камиона плюс един тон тръби.
  • 69 Рашка с чашка

    10 7 Отговор
    Ще ви кажа за какво се готви Москва, след като Нидерландия обяви че ще достави Ф-16 на Украйна, руснаците се сетиха какво дърво ядоха в Сирия от израелските Ф- 16. Не успяха да свалят нито един от тях, дори тези които бомбардираха летището на Дамаск.

    Коментиран от #82

  • 70 Какво се случва е загадка

    9 7 Отговор
    Случва се това което се очаква да се случва във разкапани организации като руската армия..разни връзкари си търсят причини да не ходят в Украйна и осигуряват шоу за руските бабички
  • 71 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    украинците имат електронни снаряди с далечен обхват.вероятно се страхуват,че могат да почнат да ги обстрелват,така както те обстрелват Харков!както знаете тези снаряди имат точност до 3метра около целта.....Опасявам се,че скоро ще запуши в москва.разстоянието харков-москва е 650км,а снарядите летят над 700км.Ако им дадат разрешение ще побъркат и сринат директно кремъл!
  • 72 Куче в чекмедже.

    6 2 Отговор
    С400 на керемидите!! Могат качват, и танк ако искат могат да качат там, и слон….Безаналогови, могучие!
  • 73 Сарс

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зеленски":

    Виждаш ги, но на снимка.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Сарс

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    И какво мислиш ще направи НАТО? Ние нали сме част от него. Какво можем да направим? Едно голямо нищо и не сме единствени. Всеки който благославя НАТО има в предвид САЩ, но това което се случва е наистина, не са ти филмите с Рамбо и Командо където един американец разкатава цял полк и сваля хеликоптери като хвърля камъни. Намали малко филмите и направи трезва преценка на ситуацията.

    Коментиран от #77

  • 77 Гледал си

    6 0 Отговор

    До коментар #76 от "Сарс":

    Всички серии на Рамбо. Признай си! Командо, момандо…..и си ахкал в захлас. Признай си бе!
  • 78 чук

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "само да кажа":

    Абе ти сериозно ли мислиш.Че на това му трябва колесната база и кабината. За да си върши работата.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 какви русофили са тия бе хахахахха

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "само да кажа":

    Индианец това е модулна система. Модул шаси,модул управление,боен модул,модул електрическо захранване. Всичко се разглобява и може да се мести.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Сарс

    1 3 Отговор

    До коментар #69 от "Рашка с чашка":

    То ще трябва и пилоти да им достави. Нали украинците не разбирали на американската техника.

    Коментиран от #83

  • 83 Рашка с чашка

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "Сарс":

    Не е нужно да са украинци пилотите,, може да са наемници, както в ЧВК Вагнер, там воюват не малко сирийци и афганистанци.
  • 84 Госあ

    2 2 Отговор
    Всеки един момент може да се обяви война и военно положение с всички произтичащи от това клаузи и последствия.

    Коментиран от #86

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ТрампЛин

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "Госあ":

    Кой на кого да обяви война?
  • 87 Скоро ще ви се изясни

    6 6 Отговор
    Чакат само да видят кои страни изпращат тежко въоръжение и ще стане ясно всичко, ако остане някой жив в тези страни няма и да помисли за подобно нещо повече.

    Коментиран от #88, #89, #90, #92

  • 88 Аха, ясно!

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Скоро ще ви се изясни":

    🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

    Коментиран от #91

  • 89 Ходил

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Скоро ще ви се изясни":

    ли си скоро на доктор? На психиатър ходил ли си викам🤣🤣🤣
  • 90 Иванеее бръкни и ми извади един русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Скоро ще ви се изясни":

    Тоя прегоря. Хвърляй го. Сега ти пращам друг.
  • 91 хахах

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Аха, ясно!":

    Брат лаиквай го бързо да бе избега
  • 92 тупана

    3 5 Отговор

    До коментар #87 от "Скоро ще ви се изясни":

    Треперят соросите яко
  • 93 Крайцерът

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Иранските дронове се движат с 180 км /ч .Вероятно има пропуски в Пво системите след 30 години на реформация и унищожение на Руската армия и напредването на технологиите. Има и пропуски в НЧ .Няма територи якоято да е със пълно покритие. До 90 те Съветите и специално в Москва бе една от най плътните ПВО .До такава степен че не бе възможно телевизионно предаване в по малките населени места около Москва .Такава плътност на покритията . На всичкото това ескадрила от тридесетина МИГ 31 покривха цялата съветска територия за предупреждение .Останали са под десетина на дежурство.Тоест двойка на бойно дежурство.Стртегическа грешка е всякаква провокация и ескалация спрямо Русия. Едно от срдествата е точно това насаждане у наслението и европееца ,че Русия не разполага със сили и средства .Среднисастисическият американец не е особено , европеецът също. Какво стана у нас?Би трябвало да сме по умерени.ПВО е мже би най наситеното ПВО в Европа след наследтвото на Студената война .Дори размах залп срещу Русия би довел до ответен удар .Всичко добро

    Коментиран от #94, #96

  • 94 жалко

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Крайцерът":

    Прочетох го. Не беше интересно. Миришеше на нафталин.
  • 95 Аххх

    3 2 Отговор
    Краварите заробиха европа ,оставиха ви само по една клавиатура да си ползвате демокрацията виртуално .роби на сащ .

    Коментиран от #97, #98

  • 96 Помним

    5 3 Отговор

    До коментар #93 от "Крайцерът":

    германчето Матиас, дето каца на Червения Площад и на рашките им паднаха чейнета та. ПВО та дрънка!

    Коментиран от #103, #105

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 чистилище

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "Аххх":

    Превърнаха ги в джендъри. Като ги напръскаха от самолет. Ваксинираха ги и ги чипираха. Моного от хората загубиха САМО част от акъла си. И планетата им стана плоска. Други нямаха този късмет. И направо се превърнаха в русофили.
  • 99 На русофилчетата

    3 4 Отговор
    много им се иска full scale war с НАТО, или поне искат да изглеждат мъже в очите на фустите до тях! Мечтаят за ядрени удари, за Калибри и Сармати…..в кръчмата всичко върви, особено на няколко ракии.
  • 100 Гошо тъпото

    2 0 Отговор
    Ама сложете някаква снимка..защо се притеснявате.. мнозинството ще повярва)
  • 101 Джендланд

    4 2 Отговор
    Хе хе , тия тъпотийки кой ги съчинява :) ПВО има само по покривите в Киев и на всичко отгоре не върши никаква работа а е американско и немско последно поколение . Абе джендъсрка му работа .

    Коментиран от #108

  • 102 о ъъъ

    1 1 Отговор
    ГОТВЯТ СЕ ДА ЯДАТ. УКРАИНСКИ БАУР....
  • 103 И ние помним

    1 2 Отговор

    До коментар #96 от "Помним":

    И ние помним 92365923659236 калибри където и да е без грам съпротива от ИРИС-Т :)
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Крайцерър

    2 3 Отговор

    До коментар #96 от "Помним":

    Няма такова нещо. Полетът беше проследен и съпроводен от до кацането. Това не означва че към момента Русия разполага с толкова добра ПВО

    Коментиран от #110

  • 106 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "Крайцерът":

    “Това е свързано със психотипове,модели на поведение и т.н .Нямам против малцинството , напротив. Реално има известен комплекс от страна на Турция и Полша спрямо СССР и Русия . По обянсими исторически причини. Тоест Империятя беше СССР .Тя контролираше региона и поставяше правилата. Както и какво млже и не може в Близкия Изток,АФрика, Европа и т.н Тоест амбицииите на някои не можеха без съображения.”


    До тук добре си описал защо не обичам Русия, а и 99% от хората които изпитват неприязън към Русия! Всичко надолу е плод на фантазията ти и плод на неприязън към горната група хора! Моряко, защо си сменил името?
  • 107 Пссст

    3 1 Отговор
    Викайте че няма пво по покривите в русия. За да не срамуваме като ни дрънне някой дрон.

    Коментиран от #112

  • 108 Хотят

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Джендланд":

    ли ПедеРуские вайна?
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #105 от "Крайцерър":

    Не искам да те обиждам, но това е абсолютна лъжа! Командващия ПВО на сътветния район беше уволнен на следващия ден! Иска ти се да е така, но не е!
  • 111 Ти си

    0 4 Отговор
    Много ми е интересно да видя как се разполага ПВО система на покрива на къща !

    Редакторите , четете какво публикувате ....

    Коментиран от #113, #114

  • 112 Не мога

    3 1 Отговор

    До коментар #107 от "Пссст":

    да си дам обяснение, защо е този магарешки инат? С какво им пада реномето на руското ПВО, че са качили разни железа по покривите, та чак нашите русофили се засягат и отричат очевидни факти!?! Та те стават за резил по този начин, вместо да измислят някаква гениална причина за това, те викат-Не! Такова животно нЕма!!

    Коментиран от #115

  • 113 Ми не е

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Ти си":

    на покрива на колибата на дядя Юрий, а на здания, високи и без обструкция на полезрението. Не е въпрос дали е истина, а за какво се стягат?? Ще ги напада някой ли? Какво?
  • 114 Много лесно

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Ти си":

    С кран. Има снимки колкото искаш вече. Виж ги
  • 115 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #112 от "Не мога":

    Докато не се получат нави опорни точки от Путлеристанското посолство винаги се отрича всичко.Та са инструктирани.
  • 116 На слона хобота

    5 0 Отговор
    Както плашеха до вчера такива обекти стават цели само че сега в тяхна вреда
  • 117 Пазят се

    1 1 Отговор
    от терористични актове с дронове!
  • 118 Путинче

    2 0 Отговор
    Каква стана тя сега - от бърза и безболезнена СВО сега почват да слагат ПВО по покривите на Москва. Явно ги е страх че ако получат далекобойни ракети украинците ще им върнат за сегашни обстрел на цивилни обекти в Украйна. Въпреки че не трябва да падат до нивото на руснаците а да ползват оръжията за поразяване на военни обекти което е по ефективно и по хуманно.
  • 119 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Умник.....гаубицата не може да прихване цел и да я следи! Виж си малко учебниците и тогава се изказвай!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания