Last news in Fakti

22 Януари, 2023 07:38 713 3

Избраха Крис Хипкинс за лидер на лейбъристите в Нова Зеландия

  • нова зеландия-
  • крис хипкинс-
  • лейбъристи-
  • премиер

Той заменя Джасинда Ардърн като лидер на партията и министър-председател на страната

Избраха Крис Хипкинс за лидер на лейбъристите в Нова Зеландия  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Лейбъристка партия на Нова Зеландия избра днес Крис Хипкинс да замени Джасинда Ардърн като неин лидер и 41 министър-председател на страната, съобщи Рейдио Ню Зийлънд (РНЗ), цитирано от Ройтерс и БТА.

44-годишният Хипкинс беше единствената номинация и днешното му утвърждаване от 64 законодатели лейбъристи се смяташе за формалност.

Хипкинс, който беше министър за мерките срещу коронавируса, образованието и държавните служби, си изгради репутация на компетентен управленец при справянето с КОВИД-19 и беше опора на Ардърн в моменти, когато други министри изпитваха трудности.

Хипкинс влиза в парламента през 2008 г. Назначен е за министър на здравеопазването през юли 2020 г., преди да поеме ковид ресора в края на годината.

Лейбъристите избраха Кермел Сепулони за вицепремиерка, съобщиха РНЗ и други медии. Потеклото на 46-годишната Сепулони е от Самоа, Тонга, Нова Зеландия и Европа. Понастоящем тя отговоря за няколко ресора, след които са социалното развитие, заетостта и изкуствата, културата и наследството.

Грант Робъртсън, който в момента е вицепремиер и финансов министър, се очаква да запази финансовия ресор.

Преди Хипкинс официално да стане министър-председател, Ардърн трябва да връчи оставката си на представителя на крал Чарлз Трети в Нова Зеландия – генерал губернаторката Синди Киро. След това Киро ще назначи Хипкинс и той ще положи клетва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    1 1 Отговор
    Министър на педерунгелите

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Раданч Татлъту

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Стига ве,тоя е убавец като Джасиндата!🦧🤣🦧
  • 3 хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Той не е от българските управляващи за да е такъв.