Last news in Fakti

23 Януари, 2023 20:28 1 673 5

Арестуван е бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх

  • сащ-
  • фбр-
  • руски-
  • олигарх-
  • нарушение

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен, че е работил с бивш съветски дипломат в защита интересите на руския енергиен магнат Олег Дерипаска

Арестуван е бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх - 1
Източник: Shutterstock

Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал на руски олигарх в нарушение на американските санкции, съобщи Асошиейтед прес.

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен, че е работил с бивш съветски дипломат в защита интересите на руския енергиен магнат Олег Дерипаска.

Отделно от това Макгонигъл е обвинен във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, че е укрил плащания в размер на 225 000 долара, получени от външен източник, с когото е пътувал до Европа.

Макгонигъл е бил длъжен да докладва на ФБР за контакти с чуждестранни официални лица, но прокурорите твърдят, че той е скрил това от работодателя си, тъй като се е занимавал с бизнес и пътувания в чужбина, които са създавали конфликт на интереси със задълженията му по правоприлагане.

Твърди се, че Макгонигъл, който е ръководил разследвания на руски олигарси, включително срещу Дерипаска, преди да се пенсионира през 2018 г., е работил за отмяна на санкциите, наложени на Дерипаска през 2019 г. и е взел от него пари през 2021 г., за да разследва конкурентен олигарх.

54-годишният Макгонигал и Сергей Шестаков, който е работил като преводач от руски език в съда и има американско гражданство, бяха арестувани в събота и трябва да се явят пред съда в Манхатън днес, съобщи Ройтерс.

Те са обвинени в нарушаване и заговор за нарушаване на закона за международните извънредни икономически мерки, заговор за пране на пари и пране на пари. Шестаков е обвинен и в подаване на неверни сведения пред ФБР.

Министерството на финансите на САЩ добави Дерипаска в списъка си със санкции през 2018 г. заради предполагаеми връзки с руското правителство и руския енергиен сектор на фона на продължаващите заплахи от страна на Русия към Украйна, припомня ТАСС. През март 2019 г. Дерипаска заведе дело срещу министерство на финансите на САЩ в американски съд, чиято цел беше отмяна на санкциите срещу него.

В обвинителния акт от Ню Йорк се твърди, че през 2018 г. Шестаков е запознал Макгонигъл с бивш съветски дипломат, който е действал като агент на Дерипаска. Това лице не е идентифицирано в съдебните документи, но министерството на правосъдието заявява, че в публични медийни съобщения се говори, че става дума за офицер от руското разузнаване.

Според обвинителния акт Шестаков е поискал от Макгонигъл помощ, за да осигури на дъщерята на агента на Дерипаска стаж в нюйоркското полицейско управление. Макгонигал се съгласил, твърдят прокурорите, и казал на човек от полицейското управление: "Имам интерес към баща ѝ по редица причини".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джордж Вашингтон

    10 7 Отговор
    Браво на службите, такива руски къртици и азиатци трябва да бъдат изчегъртани от великото ФБР

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Механик

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джордж Вашингтон":

    А стига бе! Такова нещо не може да бъде! Във ФБР работят само безкористни патриоти и те никога не се продават за пари! Само "ушанките" са корумпирани, нали така ти казаха?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шопо

    4 0 Отговор
    Лов на вещици, ще изчистят всички неудобни.
  • 5 отдавна се глаголи,

    0 1 Отговор
    в свободния свят, че тези служби създават повече проблеми, отколкото решават. За пример спеZопа. Нещата са девалвирали и компрометирани, отдавна. Живеем в света на информацията. Израелците пуснаха "Пегасчо" за ширпотреба, а, всъщност, целта им бе да се замажат нарушения, при тези незаконни дейности. Явно е, че тези структури са им отминали времената, но трябва да се натрупа социален опит и нетърпимост, към това.