Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Януари, 2023 21:13 3 248 22

Норвегия пусна на свобода бившия командир на "Вагнер", избягал от Русия

  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • норвегия-
  • андрей медведев-
  • евгений пригожин

Вече няма причини за задържането му

Норвегия пусна на свобода бившия командир на "Вагнер", избягал от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Норвежките власти съобщиха днес, че са пуснали на свобода бивш високопоставен член на руската частна военна компания "Вагнер", който поиска статут на бежанец, след като влезе в страната нелегално, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Андрей Медведев, тъй като "вече няма причини за задържането му", каза служителят на норвежката имиграционна полиция Йон Андреас Йохансен. Руснакът, който твърди, че животът му ще бъде в опасност, ако се върне в родината си, влезе нелегално от Русия в Норвегия по-рано този месец и незабавно бе прехвърлен в столицата Осло в съответствие със стандартната процедура за хора, търсещи убежище.

Още новини от Украйна

Владимир Осечкин от руската дисидентска група "Гулагу.нет", която помогна на Медведев да избяга, каза, че бившият боец на "Вагнер" е бил държан на безопасно място, докато в един момент, без да получи обяснение, е бил преместен в охраняван център за мигранти. Норвежкият адвокат на руснака, Бринюлф Риснес, каза днес за местния вестник "Дагбладет", че неговият клиент е изразил недоволство от строгите мерки за сигурност и затова е бил задържан от полицията. На видеозапис, публикуван от "Гулагу.нет", Медведев обяснява, че по него са стреляли в Русия, преди да премине границата с Норвегия.

Норвежката полиция съобщи, че е била уведомена от руската гранична охрана за следи в снега, показващи, че някой може да е преминал границата незаконно. Норвежката Национална служба за криминални разследвания, която участва в разследването на военни престъпления в Украйна, заяви, че разпитва Медведев, който "има статут на свидетел".

Медведев, който се укривал, откакто дезертирал от "Вагнер", заявил пред "Гулагу.нет", че е готов да разкаже всичко, което знае за съмнителната паравоенна група и нейния собственик Евгений Пригожин – милионер, приближен на руския президент Владимир Путин. Мъжът казал още, че е напуснал "Вагнер", след като неговият договор, който бил за периода юли-ноември, бил удължен без негово съгласие. Той изразил готовност да свидетелства за всички военни престъпления, на които е станал очевидец, и отрече той самият да е извършил такива.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма лошо!

    19 15 Отговор
    Тъкмо сега по-лесно ще го настигне...,,Новичока"...!
  • 2 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    31 18 Отговор
    САЩ са една болна с.виня
  • 3 Иисус

    19 15 Отговор
    Чеченците ще го оправят
  • 4 Ами сега

    23 29 Отговор
    Какво ли ще разкаже за рашистите и престъпленията срещу цивилни. Очаквам вой до небето в коментарите под статията от верни русофили.

    Коментиран от #12

  • 5 Запознат

    34 10 Отговор
    Който е бил във ЧВК Вагнер и го ПРЕДАДЕ,страда от "безсъние" до края на вегетацията си,защото животът му вече е приключил.Това не са нашите мухльовци от "партиите",дето се прехвърлят от една в друга на прескочи-кобила..

    Коментиран от #8, #9

  • 6 отшелника

    22 10 Отговор
    ОЧАКВАМЕ ВИДЕО 18+ С ВАРИЯТА ,МУЗИКАНТИТЕ НЕ ПРОЩАВАТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ
  • 7 Монгола

    21 9 Отговор
    Мисля, че ще излезе на риболов и голяма риба ще го завлече безследно на дъното.
  • 8 Фридман

    24 10 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    По добре да те дири нарко карател по улиците на Богота от колкото да те дири ЧВК Вагнер
  • 9 големите заблуди

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Сбъркал си, страда от "безсмъртие" ! Тоя може да бъде помнен много след войната в Украйна.

    Коментиран от #10

  • 10 Окраин4е

    19 8 Отговор

    До коментар #9 от "големите заблуди":

    Защо не дойдеш в Окрайна в студения окоп и всеки ден да губиш по 100 познати и приятели заради интерсите на чичо Сам и ни ще те
    помним.
  • 11 НОВИНАТА НА ЧАСА

    15 8 Отговор
    Руснаците са превзели град Песхи
  • 12 Мммммм

    9 15 Отговор

    До коментар #4 от "Ами сега":

    Той не само разказва! Той е в Норвегия с доста видеа качени на паметови карти, с доказателства и срещу Пригожин и срещу Вагнер.

    Коментиран от #14

  • 13 НОВИНАТА НА ЧАСА

    15 3 Отговор
    Руснаците превзеха Берлин.

    Коментиран от #16

  • 14 Ахъммммм...!

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Мммммм":

    Че то и за Бай-Издън вече има много доказателства,че е укривал против закона секретни документи в гаража си,ама продължава да си е президент на САЩ...!
  • 15 Механик

    18 9 Отговор
    Аз лично за 4-ти път обяснявам от гледна точка на моето 9-годишно пребиваване в т.нар. Чуждестранен Легион (точно таква армия като Вагнер). Друг колега, който е служил там, но по-късно от мен, също на 2 пъти се опита да ви обясни, а вие все едно и също пишете!!!!!!
    Когато отидеш в как да го кажа... НЕДЪРЖАВНА армия (платена), там нещата седят така:
    След като минеш атестат и ти кажат, че си одобрен за служба, се подписва КОНТРАКТ! Той никога не е за 4 месеца, защото за това време не се става войник, да не говорим за офицер. Там няма "ма не искам да убивам", там има КОНТРАКТ и ти си техен за цялото му време. Там ти си СОБСТВЕНОСТ и правиш това което ти се казва. Ако не го правиш, даваш фира и никой не знае къде са ти кокалите. Там не можеш да НАПУСНЕШ шреди да ти изтече договора/конракта. Има само един начин това да стане и то е ако се споминеш.
    В тоя ред на мисли и знаейки какво се пише тука по повод на тоя намкъфси, съм УБЕДЕН ,че тоя не е реална личност или поне не е с реална биография.
    п.п.
    И едно знайте от мен. В такива организации, предателите никак, ама знаете ли как никак не ги обичат? Тоя е мъртвец за месец (най-много). Ако след месец е жив, значи няма нищо общо с ВАГЕНР.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Само да питам

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "НОВИНАТА НА ЧАСА":

    Много ли те яд е фашиската държава Окрайна губи ощежедин град?

    Коментиран от #18

  • 17 Гориил

    13 6 Отговор
    В бързо променящите се условия на военни действия информацията на Андрей Медведев няма да бъде полезна и няма да окаже влияние върху баланса на силите. Нека наречем рекламния трик на Осло безполезен и безсмислен опит за промиване на мозъка на лековерни и наивни потребители на калпава информация.Не е тайна, че стотици чужди войници, пленени от руснаци, се крият в Русия и никой не им пречи да бъдат откровени.
  • 18 Хахахаха

    8 17 Отговор

    До коментар #16 от "Само да питам":

    И кой е казал че губи? Украйна ще си върне териториите другар. Бъди сигурен. Русия изгуби войната. Един град повече окупиран или по-малко няма никакво значение.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама чакай!

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Тоя не е реална личност? Или тоя е мъртвец? Ти веднъж твърдиш че е измислен герой, пък после го осъждаш на смърт. Хайде изкажи едно мнение и дръж на него, като истински “легионер”.
  • 21 Монтьор

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Хаха легионер ли си ?
    Хахага .
    Кой легион хахага ?
    Кажи на хората ,че малко да се посмеем .хахаха
    Сигурно си служил в легиона на Калигула
    Хахах
  • 22 35553

    0 0 Отговор
    "Естествено",че не е извършвал военни престъпления,но пък е бил командир на "добрите".Взеха си била с него норвежците.
Новини по държави: