Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Януари, 2023 10:40 2 669 71

Големият въпрос е кога Украйна ще получи танковете

  • танкове-
  • леопард 2-
  • танк-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • германия-
  • война-
  • нато-
  • обучение-
  • украинска армия

Има съмнения дали доставките и обучението на кадри ще бъдат осъществени навреме

Големият въпрос е кога Украйна ще получи танковете - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обещаните на Киев тежки танкове германско производство "Леопард" и американски "Ейбрамс" може съществено да подпомогнат украинските войски при евентуално настъпление или отбрана от руска офанзива напролет, посочва чуждестранният печат. Цитирани са обаче и западни представители, изразили съмнения дали доставките и обучението на кадри ще бъдат осъществени навреме, пише БТА.

Решенията на Вашингтон и Берлин за изпращане на танковете проправят път към мащабна промяна в силовия баланс на бойното поле в Украйна, пише в. "Вашингтон пост". Според германското военно министерство Берлин планира "леопардите" да се включат в сраженията към края на март. Това обаче оставя малко време за логистика и тренировки, които ще започнат в Германия "по принцип веднага", помества вестникът в друг материал коментар на говорителя на ведомството Арне Колац. Полша предвижда да достави 14 "леопарда" също до края на март, потвърдил за изданието служител от полските сили за сигурност.

Но "ейбрамсите" едва ли ще пристигнат в Украйна напролет, доколкото според официални лица вероятно ще бъдат поръчани на производителя, а няма да бъдат взети от наличните запаси на САЩ. Френски представител, пожелал анонимност, специално заяви вчера, че "леопардите" няма да са готови за използване от Киев в засилените боеве напролет, добавя "Вашингтон пост". Първата партида "Леопард 2" се очаква в Украйна след три месеца според британския в. "Гардиън". Всекидневникът помества и изявления на украински държавници, че преговаряли с представители на Запада за доставки на далекобойни ракети и изтребители – "молба, неведнъж безуспешно отправяна към съюзниците (на Украйна) в НАТО".

Изтребителите ще са "следващото голямо препятствие", прогнозира Юрий Сак, говорителят на министерството на отбраната в Киев. "Ако получим такива, предимствата (за нас) на бойното поле ще са направо огромни", изтъква той. Макар да "не изключва" този вариант, Лондон не проучва засега възможността да достави на Киев ракети с голям обсег, искани по-рано от украинския президент Володимир Зеленски. Кралството не планира и доставки на изтребители "Тайфун", за да се избегне ескалация на конфликта, заявяват източници на британския в. "Дейли телеграф", цитирани от ТАСС.

Междувременно обаче в светлината на дискусиите по темата американската компания "Локхийд Мартин" смята да увеличи производството на изтребители Ф-16, съобщава в интервю за "Файненшъл таймс" Франк Сейнт-Джон, главен изпълнителен директор на фирмата.

Ще последва ли Франция примера на САЩ и Германия – ще достави ли на Киев модерни тежки танкове? Ще склонят ли сухопътните ѝ сили да се разделят с няколко от своите 226 "Льоклер"? Или ще изпратят само леки колесни AMX10-RC, постепенно изтегляни от въоръжение, както каза на 4 януари президентът Еманюел Макрон, пита се френският в. "Монд".

Максималната скорост на "Льоклер" е 80 км/ч; танкът може в движение да поразява цели на 4000 м разстояние, осигурявайки същевременно защита на екипажа, изброява пред вестника полковник Александър дьо Фелигонд, командир на танкова рота, изпратена от Париж в Румъния след началото на войната в Украйна, за да подсили "защитата на източния фланг на Европа".

Френски и украински експерти продължават преговорите за снабдяване на Киев с "Льоклер", оценявайки по-специално съотношението цена/печалба, обяснил неназован официален източник, като изключил възможността за бързи доставки.

Украинското издание "Обозревател" анализира подробно тактико-техническите характеристики на танковете "М1 Ейбрамс", като подчертава например, че те могат да се движат с най-различни горива и да поразяват противникови цели от дистанция над 2500 метра, докато ефективната далекобойност на руските и съветските танкови оръдия "едва достига 2000 м".

Украйна ще получи 31 танка "М1 Ейбрамс" – достатъчно, за да формира или един танков батальон по своите стандарти, или три танкови роти в състава на различни бригади или батальони. Това са газотурбинни машини също като използваните вече от Киев съветски Т-80 и вероятно ще се използват по същия начин – не в танкови сражения, а за постигане на огнево превъзходство при щурмуване на населени места, уточнява "Обозревател".

Според германската телевизия Ен Те Фау, цитирана от руския в. "Независимая газета", в Европа има сега над 2000 танка "Леопард" различни модификации. Предполага се, че с оглед намеренията, изразени от страни съюзнички на Украйна, до месец-два Киев ще може да получи близо 300 такива тежки танка, пише изданието.

След решението на Берлин Киев заяви, че то е "първа стъпка", след която Германия трябва да предостави на Украйна изтребители "Торнадо" или "Тайфун", бойни кораби и подводници, Но Мари-Агнес Щрак-Цимерман, оглавяваща комисията по отбраната в Бундестага и горещо подкрепила изпращането на танкове, погледна скептично на тази молба, добавя всекидневникът.

Защото предоставянето на самолети води до съвсем различни предизвикателства и рискове, отколкото изпращането на танкове, подчертава "Независимая газета". "Ако един танк не се обслужва както трябва, той може да стои на място. Но ако става дума за самолет, той може да падне. И едва ли ще се постигне предимство във въздуха", обяснила Мари-Агнес Щрак-Цимерман.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    46 8 Отговор
    Отговорът е прост: на куково лято

    Коментиран от #31, #33, #59

  • 2 Пор Чвор

    50 4 Отговор
    абе танкове и самолети ще дадем, ама като поискат летящи чинии, тогава какво ще правим?

    Коментиран от #54

  • 3 Лихоо

    9 30 Отговор
    Решението за танковете е взето още лятото.Обучениет върви оттогава.Чакайте ги до две седмици.Днес имаше клипове от Финландия на колони с танкове натоварени на камиони.

    Коментиран от #8

  • 4 НЕкъпа.н воня.щ СОРО.СОИД

    54 7 Отговор
    Защо са им танкове бе? Нали у нас по нашите свободни меди от сутрин до вечер ни обясняваха че Путин губил войната? Руската армия дезертирала, свърши ли им ракетите! А сутринта обясняват, че танковете спешно им трябвали за да преобърнат хода на войната? Обърках се вече!
  • 5 Гаглей

    4 3 Отговор
    Новата поговорка е,,, за да разбереш какъв човек е, просто погледни историята му в телефона или компютъра,,

    Коментиран от #51

  • 6 ами

    24 4 Отговор
    колективния запад се поиграва с домашните любимци на хънтър - танковете ще обърнат хода на войната, ама след една година
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ерик Пърделко

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Лихоо":

    а шафьорите на танковете с рейса ли ще дойдат? Че укросите повечето се преместиха в гробищата
  • 9 Германния

    10 5 Отговор
    ще ги достави най рано след 3-4 месеца, фащ - есента.
    Сводка на доставките на танкове за Украйна

    Потвърдено:
    🇬🇧 14 Challenger 2 единици
    🇵🇱 14 единици Leopard 2A4
    🇩🇪 14 единици Leopard 2A6

    Очаква се споразумение:
    🇵🇹 4 броя Leopard 2A6
    🇪🇸 20-50 единици Leopard 2A4
    🇺🇸 30 единици Abrams M1
    🇳🇴 8 броя Leopard 2A4
    🇫🇮 14 Leopard 2A4/6 единици

    На дискусия:
    🇳🇱 18 единици Leopard 2A6
    🇩🇰 6 броя Leopard 2A5/7
  • 10 Е много бързат украинците,

    28 2 Отговор
    първо нашите самолети ще ни направят САЩ, после и танковете ще направят, сега копаят рудата!?
  • 11 Седеф

    1 0 Отговор
    Шъ падне самолето и шъ съ шчупи на 3.
  • 12 Хахаха

    24 2 Отговор
    За всеки танк трябва по един фаша га! Танкове да намерят фаш.агите вече взеха да свършват! Останали са им само фа.шагите в брюксел и най-големия фашага в белия дом, ама те са джендъ.ри и не стават да ги сложиш в танкове!
  • 13 Радо

    5 4 Отговор
    Както каза другаря Петър Младенов навремето - Най-добре танковете да дойдат.
  • 14 Дефактор

    18 1 Отговор
    Е пратят на фашистите паметници Леопард които ще седят в калта
  • 15 Отговарям:

    16 2 Отговор
    Ще ги получи късно, ако изобщо ги получи! Надали някой вярва на геюви обещания!
  • 16 Раданч Татлъту

    19 0 Отговор
    На 2 февруари пристигат първите леопардови кожи!💋💋💋🥳🤡👍
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Су25

    15 0 Отговор
    Чакам танковете НАТО да плаче после
  • 19 щом ги получи те ще са вече за скраб !

    16 0 Отговор
    ..........................................................
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тихо сега

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "НАС РАХ ТЕ СЕ":

    Върти се реклама на Абрамс и Леопард
  • 22 Бесен- _Язовец

    8 0 Отговор
    Пръд@лите Абрамс и Леопард на НАТО
  • 23 щом получим ние ф16 , още на същия ден

    17 0 Отговор
    те ще бъдат изпратени на зеленски да ги продаде и да си делнем парите !
  • 24 Мнение

    24 1 Отговор
    Настояват за леопардите,защото за тях има снаряди с ураново ядро.По заповед на глобалистите искат да съсипят цялата земя там.Зеленият Гаргамел си продаде държавата срещу 2 милиарда долара за полигон,а народа за пушечно месо и експерименти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гошо

    13 0 Отговор
    Така де Германия планира за март а кой ще ги кара тия такове
  • 27 TV Бобов дол

    20 1 Отговор
    НАТО си чисти складовете от брака но проблема е че складовете вече се поизпразниха а ефект за сега никакъв.
    Всеки праща оръжие а никой не говори за дипломация и преговори ! Май така войната скоро няма да приключи и накрая някой може да играе "ва банк".
  • 28 безпартиен

    21 0 Отговор
    Никой не коментира дали тази техника е дадена безвъзмездно или за нея ще се плаща!!!Това изяснете,защото ако украинците ще плащат,то ще е поне за десетилетия напред!Ако е безплатно,то вече във войната участва и НАТО,което никак,ама никак не е добре!

    Коментиран от #50

  • 29 икоийук

    16 0 Отговор
    На простите укри им обешаха че към края на годината ще им изпратят по 10 бр. от различни места и общо около 300 танка. Но никои не им е обещавал че до края на годината ще останат живи и че до края на годината ще има осрайна. Даваха репортаж с участието на укри след атака, които казаха че от 286 в началото са останали живи 21 укри. С това темпо до 2 месеца няма да има нужда от танковете защото няма да има живи да ги карат.
  • 30 Матей преображенски

    15 0 Отговор
    Западнята иска да окуражи увахналите ук-ри,да им вдъхне импулс за настъпление,някъде напролет,когато посъберат известен брой западни танкове и опитат прорив на фронта.Уж им ги дават за да се защитят,но същевременно танковете са за нахлуване,създаване пробив на фронта и отваряне на бреш са навлизане на леки и бързоподвижни мотострелкови съединения.Което ,разбира се,руснаците няма да допуснат,ще ги разбият от въздуха с ракети ,хеликоптери,самолети,дронове,артилерия.Ще предизвикат и повишена активност от руска страна и в отговор през лятото ще има руска офанзива,и след като пробият укрепения участък,руските танкове ще навлязат безпрепятствено до Днепър.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гастарбайтер

    9 1 Отговор
    Вчера немците изпратиха първите 2 леопарда на Украйна. Поне така казаха по радиото. Ще обърнат ли изхода от войната или ги пратиха за да отбият номера?

    Коментиран от #39

  • 33 Хахахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    След референдума за присъединяване към РФ !
  • 34 Орка

    12 2 Отговор
    Колкото по рано толкоз по бързо ще станат на скраб като в Сирия и после кво праим
  • 35 пешо

    16 2 Отговор
    пращайте танкове русия няма мишени за думкане
  • 36 Българин

    18 1 Отговор
    Или никога,или ако пристигнат ще бъдат веднага унищожени от руснаците.Русия има най-мощното оръжие в света.Не си играйте с огъня.Украйна е бита карта вече.
  • 37 МОСЮ ЛЬОКЛЕР.....

    3 3 Отговор
    ....ВИВ ЛЬО ФРАНС
    ВИВ ...„ЛЬОКЛЕР”!👍..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ти си

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Гастарбайтер":

    Колега, германците още нищо не са изпратили , кой те излъга . Танкове чак след три месеца а през това време ще обучават екипажи за тях ...

    Коментиран от #40, #46

  • 40 е то

    12 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ти си":

    до три месеца Украйна няма да я има вече...

    Коментиран от #45

  • 41 Така е

    4 11 Отговор
    Как кога. Вече са доставят. Докато се правят театри. Много са видеата снимани от хора в Полша. Пътуват танковете и може вече да са почнали да вършат благородната си дейност- спасяване на света от луд.
  • 42 Пею

    14 1 Отговор
    Дс вземат да приберат всички украинци,които са плъзнали по света след 25г.възраст,защото вече няма кой да се сражава.

    Коментиран от #58

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Никой не мисли

    15 1 Отговор
    Досега руснаците играха скромно на фронта с минимални щети за цивилните граждани. Има доста жертви разбира се, но без тях не може. Колкото повече напъват за танковете, толкова повече опъват нервите на Путин. А ако той превърти какво следва? Окрайна става лунен пейзаж или всички сме в киреча? На земята ще останат само кратери и радиация за следващите няколко милиона години?

    Коментиран от #61

  • 45 Ти си

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "е то":

    До три месеца а я камилата я камилара.
    То може никой вече да няма ....
  • 46 Гастарбайтер

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ти си":

    Колега, вчера казаха по радиото че първите два леопарда са вече доставени. Не вярвам немците да лъжат в национален ефир, за разлика от пропагандните медии в БГ. Ако имаш грамотни роднини в Германия, попитай ги като не ми вярваш.

    Коментиран от #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Историк

    9 0 Отговор
    Поредните хайли лайлкли,тинтири минтири.Тъй като укрите ядат яко бой и позитивни новини няма,по заповед на анкъл Сатан,сплотяваме редиците пред"руската опастност" и показваме ,уж колко сме загрижени за Ооо крайна,сега един два месеца ще се говори за танкове,после за самолети и ракети, после войски,докато това жа лко по до бие на държава Ооо крайна окончателно приключи.
  • 49 Култура миянко

    12 0 Отговор
    Пращайте ги руският Металолом ги очаква.Тъкмо руснаците реално да се оттренират срещу натовски оръжия и екипажи.Ако не дай боже,на някой почнат да му минават и по лоши мисли през главата.

    Коментиран от #55

  • 50 Безвъзмездно е само серенето в мишият

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "безпартиен":

    капан, безплатен обяд няма!? Даже и без пари да ги дадат на украинците, ние будалите в ЕС вече плащаме, спрени са ни парите от ЕС по различни причини, ти на това безплатно ли му казваш?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 По големия въпрос

    4 0 Отговор
    По важния въпрос е, че миналата седмица на срещата между Ердоган и Вучич беше заявено, че Турция и Сърбия са съседи с обща граница.
  • 53 А в действителност!

    11 2 Отговор
    Големият въпрос е Украйна като получи танковете,кой ще управлява и стреля,с тази съвременна бойна техника...!
    Краварите и западняците са много чувствителни на тема-загуби на собствени сили на бойното поле...!А украинските танкисти са обучени само на руски танкове...
  • 54 Зеленски!

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пор Чвор":

    Споко!Следващото ми реване ще е за...летящи чинии...!
  • 55 Тъкмо и ОТАН...

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "Култура миянко":

    ...да си свери часовника и да не си прави илюзии ,относно Москва,повтаряйки мераците на Наполеон и Хитлер...!
  • 56 *123#

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Да ама- не!":

    И не само от телефона а също и от гаража. Я виж дедо ти Байдън как го закъса.
  • 57 Споко

    7 1 Отговор
    Споко беее...,ще участват в парада на победата на руснаците...,като трофеи.
  • 58 Всеки момент

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пею":

    Пък аз ги съветвам украинците бързо да изчезват от държавите от ЕСи НАТО защото мобилизационните шпицкоманди на Зелената жаба вече действат в Полша,а в останалите държави укропските посолства всеки момент очакват да получат резрешения и там шпицкомандита им да плъзнат на лов за запасняци.
  • 59 Въшливата русия

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Нито един унищожен от вражески огън. Това е официалната статистика на бойното кръщение на американските танкове M1 Abrams (Ейбрамс, M1A1). Кръщението е в операция "Пустинна буря" - първият път, когато САЩ влиза в Ирак, след като покойният иракски диктатор Саддам Хюсеин се надценява и атакува Кувейт. По онова време, що се отнася до танковете най-елитните части на иракската армия са въоръжени със съветски модели – Т-72. Според различни данни, тези танкове не са точно със способностите на истинските Т-72, защото са износ извън тогавашния СССР, а и се считат за доста остарели - до 20 години. Но въпреки това, говорим за оръжие, което се е считало за еталон на съветската промишленост. Този модел танкове се ползва от Руската федерация и сега, във войната в Украйна. А "Ейбрамс" изглежда пак ще се изправят срещу тях:
  • 60 иво

    6 0 Отговор
    До сега общо от Източна Европа (От Африка Американците купиха където имаше Съветски танкове ги докараха на кораби до Александрополис след което ги доставиха в Полша) около 700 танка общо от начало на войната. А сега смятaт с 14 или 20 танка ходът на войната да променят? Без подкрепа от авиация ,артилерия без въздушно превъзходство във въздуха как ще спечелят не ми е ясно ? Това е като в филмите им излиза един герой и променя съдбата на милиони хора побеждава цели армии сам.
  • 61 джо.

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Никой не мисли":

    Цивилиозованите Европейци и Световното зло тая престъпна сган наречена Америка не ги е страх----- само лудият не го е страх защото е луд-- така и те -- като теб те не могат или не искат да мислят за последствията единствено което за тях е важно ---Русия да бъде унищожена на всяка цена без значение последствията. джо.
  • 62 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    60тона не е тежък танк,иииикспертеСамото име Леопард и Гепард показват на какво е наблегнато.тежък танк е руският и американският.без да знам данни за руския Т от танк и 999999 от килцето му в тоновеамериканското грозилище е също тежко,но е по леко от руското!руснаците както винаги са първи в кила ,джуджета и мъртъвци!

    Коментиран от #66, #67

  • 63 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гастарбайтер":

    Преди 2месеца от Германия в Полша влязоха 240 танка Леопард 2!Имам снимки на Влаковата композиция ,която се движи в германия към границата с Полша!.ешалона от танкове е отдавна в украйна.руснаците също знаят това и ще го...поемат хубаво при сватово.Гробище за руски олигофрени е соледар и бахмут,а сватово ще стане апокалипсис за орките.За какво мислиш пускат едва произведени ракети ,които имат точноста на автомат калашников при далечна стрелба....И при близка е същия.......

    Коментиран от #65

  • 64 Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    1 4 Отговор
    Аз самият се бих в Украйна, раняван съм няколко пъти в главата и сега се прибрах в България. Близък съм до нацистките лозунги и идеи на Бандера, Шухевич и те са моите идоли, аз съм за чистотата на нациите. И в България е необходимо да се проведе Майдан.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Лъжеш

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Лъжеш има тт данни
  • 67 хахъ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    разбираш ли си сам това, което си написал?
  • 68 тц тц хъм

    1 0 Отговор
    няма свбодни машини на склад, завода, където правят "ЕЙБРАМС"-ите, в момента е пренатоварен с изпълнение на поръчките за Тайван и Полша, Украйна ще получи най-модерни, усъвършенствувани танкове в най- скоро време, след 2-3 месеца или дори година...Това казват различни източници от Пентагона. Тия източници явно седят в различни офиси и не са си говорили преди да дадат изявления или се правят на "умряла лисица"?
  • 69 ТАНКОВЕТЕ ИДАТ - НА КУКОВО ЛЯТО !

    2 0 Отговор
    КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ !
  • 70 ВСИЧКИ АБРАМСИ ЩЕ БЪДАТ ГРЪМНАТИ ОТ СССР

    3 0 Отговор
    ТЕ СТАВАТ САМО ДА ТРЕПЯТ СТАЧКУВАЩИ - СПРАВКА СИРИЯ !
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: