Last news in Fakti

31 Януари, 2023 12:10 1 810 30

Бившите съветски републики търсят нови съюзници

  • русия-
  • казахстан-
  • узбекистан-
  • армения-
  • азербайджан-
  • зависимост

Военната интервенция на Русия в Украйна ги подтикна да потърсят нови съюзи, които да намалят зависимостта им от Руската федерация

Бившите съветски републики търсят нови съюзници - 1
Източник: Shutterstock

Военната интервенция на Русия в Украйна подтикна бившите съветски републики да потърсят нови съюзи, които да намалят зависимостта им от Русия, пише Bloomberg.

Длъжностни лица в бивши съветски държави в Централна Азия и Кавказ казват, че войната в Украйна кара техните правителства да търсят начини да прекъснат зависимостта си от Кремъл. Често новите съюзници са съперничещи страни като Турция, Европейския съюз и страните от Близкия изток.

Политолозите посочват, че Русия от десетилетия е била "играч с право на вето" и доминатор в Северна Евразия, където нищо особено не би могло да се случи, ако Кремъл не го хареса. Сега обаче ситуацията се променя и Москва реагира с раздразнение на новите съюзи в Азия.

Докато Русия е заета с войната в Украйна, Казахстан и Армения започнаха да установяват контакт със страните, чието влияние в региона Москва отдавна се опитва да ограничи. Например Турция, която успя да "запълни вакуума“.

Казахстан

Изданието отбелязва, че един от основните представители на новите геополитически процеси е Казахстан. Русия показа своето недоволство от Астана и многократно е прекъсвала потоците през тръбопровода на Каспийския консорциум, позовавайки се на технически проблеми. Чрез този тръбопровод Казахстан доставя 80% от петрола си.

През ноември обаче Казахстан обяви, че ще увеличи износа на нефт през Каспийско море с 1,5 милиона тона, като доставя петрол за тръбопровода Баку-Джейхан, който минава от Азербайджан до средиземноморското крайбрежие на Турция. Този поток заобикаля Русия и страната е готова да увеличи обемите на износа.

В същото време президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев установи диалог с лидерите на Турция, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ миналата година.

Узбекистан

Съседният Узбекистан, който е силно зависим от търговията с Русия, искаше да се "отвори" още преди войната в Украйна. През юли страната подписа споразумение за партньорство с ЕС, а през декември засили контактите си със САЩ.

Армения и Азербайджан

Конфликтът около Нагорни Карабах показа, че авторитетът на Русия в региона бързо пада. Арменският премиер Никол Пашинян е недоволен, че Руската федерация не може да осигури коридор за Нагорни Карабах. Този месец имаше три протеста пред руската военна база в Гюмри (вторият по големина град в Армения) с лозунга "Руските окупационни сили вън от Армения“.

В същото време Азербайджан се възползва от руската операция в Украйна и ефективно блокира главната магистрала, която свързва Нагорни Карабах и Армения. На този фон Баку засили сътрудничеството с Турция.

Армения на свой ред обяви, че няма да бъде домакин на ученията на ОДКБ, а също така се договори с ЕС за гражданска мисия за наблюдение на границата. Азербайджан също се приближава към Европейския съюз, след като през юли подписа споразумение за увеличаване на доставките на газ.

Припомняме, президентът на Казахстан заяви, че не признава анексирането от Русия на окупираните територии на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    34 20 Отговор
    Путин-унищожителят на Русия

    Коментиран от #6

  • 2 Българин

    31 22 Отговор
    Света без този човек ще бъде едно по-добро място
  • 3 Българин

    31 21 Отговор
    Русия е токсична
  • 4 Българин

    23 16 Отговор
    да не си съсед на Империята на злото
  • 5 Слава Україні UA

    17 27 Отговор
    Преди 9 години в резултат на държавния преврат в Киев властта премина под външния контрол на Вашингтон и се установи марионетен нацистки режим.
    За да запазят влиянието си в Украйна, Вашингтон, заедно с киевския режим, лишиха хората от политически права и свободи, унищожиха опозицията: затвориха неугодни медии, забраниха политически партии и преследваха църквата. Никой не помисли за украинския народ. Страната беше разграбена.
    САЩ винаги са правили това с колониите си.
    Днес Украйна е тренировъчен полигон за Вашингтон и НАТО, за да тестват оръжията си и да тестват нови начини за водене на война.
    Те не отчитат загубите: украинците се използват като консумативи.
    Има американски инструктори, наемници. За да спаси режима на Киев, САЩ започнаха да доставят тежко оръжие.
    Всичко това показва прякото участие на Вашингтон във военните действия, страхът от загуба на колонията им.
    Специална военна операция се превърна в освобождение за гражданите на Украйна и славянските земи от американските колонизатори.
    Янки, махайте се от Украйна! Докато имате време!

    Коментиран от #8, #9, #20, #22, #27, #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вече никой не ще да се занимава

    24 12 Отговор
    с руските пияндурници. Насила хубост не става, никой не ги иска , а те тръгнали пак да "освобождават"!
  • 8 Мдаа

    17 10 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Україні UA":

    Не си подбрал правилната опорка. Темата е друга.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МДаа

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Той се е писал българин, не руЗЗнак. Руската ви нация си е ваш проблем.
  • 11 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Я.М.Х.
  • 12 Нормално

    19 4 Отговор
    Руското влияние се свива навсякъде. Вече не може да отстоява интересите си. От парадната армия от орки на Путлер вече никой не страхува . Браво на Путлер скоро ще трябва в западните държави да му издигнат паметници като на унищожителя на федерацията.

    Коментиран от #18, #23

  • 13 Солей

    17 3 Отговор
    Никой не иска да има отношения с проскубаните терористи от пр00сия, ще си търгуват и беседват само с талибания и кървавия аятолах!
  • 14 Съветският съюз

    4 18 Отговор
    се възражда. Слава на великия Сталин!

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българските турци

    6 7 Отговор
    Вече никой с нищо не е в състояние да баламосва когото и да е било !?...Просто тихомълком се оформя ТУРАН(2021) !!! Бжежински и САЩ смятаха че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” но изглежда и този път са жертва на стратегическото си късогледство !... Истината е че това е легендата която лежи в сърцата на унгарците(и на всички народи и етноси "от Великата китайска стена до Адриатическо море" които приемат произхода си за Тюркски !...Идеята ТУРАН се оформя върху руините не на Русия а на прословутия "Път на коприната" който в наши дни се оформя като "Главна Енергийна и Търговска Артерия"(„Един пояс, един път“) между Изтока и Запада !...ТУРАН се формира и като потенциален опонент на НАТО който в момента се тресе от вътрешни трусове които са и знак за предстоящата му структурна трансформация ! ТУРАН се формира като охрана и като главен фундамент на тази Главна Енергийна и Търговска Артерия-Един пояс, един път !!!.. Безпокойството на САЩ, словоизлиянията на Антони Блинкън и гръмките изказвания на Нанси Пелоси наскоро за конфликта между Азербайджан и Армения бяха достатъчен показател и сега отчаяните опити на ЕС за присъствие в региона са категорично доказателство , че целта им е да дестабилизират още повече този регион и да нанесат удар на китайския проект"Един пояс, един път"!!!...
  • 17 Напротив по-скоро

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Съветският съюз":

    Предстои поредния разпад на остатъците от предишния и този път ще е още по-брутален пълен и окончателен.
  • 18 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Нормално":

    До 12 ком - скоро прочетох че на американците разтурването на федерацията и премахването на путин им струвало по 13 долара месечно на всеки американец - според мен дори им излиза безплатно - явно путин работи с Байдън

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Україні UA":

    Добър сценарий 🤣
    Руско 💩
  • 21 ДДРОнег

    13 0 Отговор
    рузкий мир се сгромоляса, благодарение на путлер :):):)
    Благодарим ти таварищ путлер :):):)
  • 22 ДДРОнег

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Україні UA":

    Тролчо, браво, в едно послание си натрупал само лъжи, ниот една истина, похвално, не всеки може да лъже в толкова голямо количество :):):)
  • 23 ДДРОнег

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нормално":

    А, не е вярно, рузкото влияние се засилва в ... Африка :):):)
    Щели да доставят безаналогови прашки и муниции за тях :):):)
  • 24 Българските турци

    2 6 Отговор
    Земите на изток от Украйна до Владивосток и Аляска са все още много голям залък за англосаксонския хищник,който не е в състояние да го погълне наведнъж ! А прословутият руски Мечок както виждате вече не позволява на чакалите да ръфат и чоплят наоколо покрай него ! В световната джунгла борбата за мръвката се развихря !...Жалко за тревопасните !...Лешоядите кръжат над Украйна и ЕС !...Скоро ще има Пир !!!
  • 25 Светът не се нуждае от Сащ

    2 6 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Понеже сащ губят поредната си мръсна война, по темата следва мълчание.... Пропагандата и русофобията се пренасят в други сфери... Както го правят вече десетилетия - чрез изфабрикувани от ЦРУ "герои" и "събития".

    Без Сащ ще има мир!
  • 26 Демократ

    7 1 Отговор
    Това е четиво за нашенските путлеролизци, ако разбира се могат да четат.Какво бъдеще искат за България? Засега си повтарят като папагали кремълските опорки, но от тях личи единствено, че харесват агресора Путлер, убийствата и разрушенията в Украйна и мразят украинците ,които защитават с нечувана смелост отечеството си и всички,които им помагат.
  • 27 Браво

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Україні UA":

    Абсолютно точен коментар! Мислещите хора търсят фактите и причините за събитията и не могат да бъдат лъгани и манипулирани!
  • 28 Сър Пичук

    7 0 Отговор
    Корабът потъва и всички започват да се спасяват.
  • 29 Сър Пичук

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слава Україні UA":

    Който се образова от опорни точки, твори глупости: Накратко:
    Проруския президент Янукович си буташе Украйна към Русия, прокара решение да не влизат в НАТО, задълбочаваше зависимостта на страната от Кремъл. Да, но Украйна реши да кандидатства за ЕС и Янукович започна да пречи на това. Путин се опита да ги купи с 15 милиарда, но те не се съгласиха. Започнаха демонстрации с искания за оставки и се дадоха и жертви. С посредничеството на Русия, Германия, Франция и Великобритания се постигна споразумение за спиране на демонстрациите, реформи и избори. И когато Янукович трябваше да подпише споразумението, в чието изготвяне сам участва, той избяга в Русия. Назначи се временно изпълняващ длъжността Президент и се насрочиха избори. Всичко това беше свършено от редовно работещия Парламент.
    Сега попитай чичко ти Гугъл що е то "преврат" и си напъни мозъчето да намериш нещо общо с това, което се случи в Украйна.
    Другите глупости които си наплякал няма да коментирам сега.

    Коментиран от #30

  • 30 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Пичук":

    Невъзможно е човекдасеборисрусороб едно си баба знае едно си баба бае