Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2023 14:47 4 019 76

Турция затвори вратата на Швеция за НАТО

  • швеция-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • финландия-
  • преговори

Чавушоглу припомни, че Турция е една от петте държави, които допринасят най-много за мисиите на НАТО

Турция затвори вратата на Швеция за НАТО - 1
Снимка: NATO

При сегашните обстоятелства Турция не може да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Ако Стокхолм спази ангажиментите си, Анкара е готова да обсъди въпроса отново. Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Турският външен министър припомни, че идеята за създаване на НАТО първоначално се е основавала на въпроса за гарантиране на сигурността на всички държави членки. "Ето защо всички държави кандидатки, включително Швеция и Финландия, трябва да вземат предвид позицията на Анкара по отношение на сигурността", подчерта той. Чавушоглу припомни, че понастоящем Турция е една от петте държави, които допринасят най-много за мисиите на НАТО, както и че е сред първите осем по отношение на вноските в бюджета на Алианса.

Още новини от Украйна

"В Швеция действат членове на терористични структури като Кюрдската работническа партия (ПКК) и „кървавата“ организация на Фетхуллах Гюлен. Съучастниците на терористите се занимават с пропаганда и набиране на средства - на практика с финансиране на тероризма", отбеляза на пресконференцията Чавушоглу. Той обърна внимание и на антиислямските провокации в Стокхолм. Чавушоглу отбеляза, че НАТО подкрепя едновременното обсъждане на кандидатурите на двете скандинавски държави. "Ако обаче позицията бъде преразгледана и се застъпим за отделно разглеждане на въпросите, мога да кажа, че Анкара е по-позитивно настроена към присъединяването на Хелзинки към НАТО“, каза още Чавушоглу.

Турският външен министър също така обърна внимание, че макар в двете страни да действат сходни закони, за разлика от Швеция, Финландия не е санкционирала изгарянето на Корана. “Неприязънта към християнството и исляма е еднакво престъпна. Това е престъпление срещу човечеството", заяви на пресконференцията Чавушоглу. Унгарският външен министър Петер Сиярто на свой ред каза, че е неприемливо да се обиждат религиозните чувства на хората, включително чрез изгаряне на свещени книги. На пресконференцията Сиярто каза, че Унгария подкрепя идеята турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи Нобеловата награда за мир заради успешните му посреднически усилия във войната в Украйна.

По думите на Сиярто, цитирани от унгарския информационен портал Телекс, последните събития в световен и европейски мащаб значително са засилили ролята на Турция. Сиярто подчерта, че Ердоган е единственият лидер, който е успял да посредничи между Русия и Украйна с известен успех. "Всеки, който говори за мир, веднага бива представен като съюзник на Путин, веднага бива представен като приятел на руснаците, пропагандатор на Кремъл. Но единственият начин да се сложи край на войната е чрез преговори. Успешните опити на Турция за посредничество доказаха това. Всъщност до момента единственият успешен опит за посредничество, който е дал някаква надежда за мир, е този на Турция, лично на президента Ердоган и министър Чавушоглу, който доведе до инициативата "Черноморско зърно". Призоваваме Турция да продължи усилията си за посредничество, защото благодарение на усилията на Турция можем да се доближим до надеждата за мир", заяви Сиярто на пресконференцията, цитиран от Телекс.

Чавушоглу бе приет по-рано днес от унгарския премиер Виктор Орбан. Двете страни са се договорили за по-нататъшното укрепване на двустранните отношения, а Орбан е заявил, че Унгария се ангажира с развитието на икономическите отношения и ще направи всичко възможно, за да постигне унгарско-турски търговски оборот в размер на шест милиарда долара. Виктор Орбан е заявил, че Европа не може да бъде стабилна и сигурна без стабилна и сигурна Турция. Затова, според Орбан, Европейският съюз трябва да подкрепи Турция в справянето с предизвикателствата на миграцията, информира още Телекс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган

    63 10 Отговор
    Ашколсун!

    Коментиран от #54

  • 2 българин

    81 11 Отговор
    Ама нали не зависеше от Ердоган влизането на Швеция в НАТО.......Ей, Султан Ердоган,Велик Държавник си

    Коментиран от #4, #18

  • 3 Браво Ердо!

    95 8 Отговор
    Швеция да каже кой гръмна Северните потоци, и да не укриват престъпниците!
  • 4 Хахаха

    11 44 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Ще видим до кога ще е затворена вратата

    Коментиран от #7, #15, #27, #34

  • 5 Ссс

    64 8 Отговор
    Браво.Адмираций и респект към Турция
  • 6 Грета Тунберг

    55 8 Отговор
    Запада почва да рухва помежду си
  • 7 Гошо

    49 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Нещо май и шВеците решиха ,че не е толкова полезно да стават НАТОвци

    Коментиран от #57

  • 8 Ан0н

    13 58 Отговор
    Този анадолски пинчер Ердоган се взе за фактор, ама ей са американците ще му начупят канчето.
    Няма да види Ф16 или Ф22 никога.

    Коментиран от #35

  • 9 Мишел

    27 7 Отговор
    Всъщност Путин чрез Ердоган блокове та Швеция.
    А всичко започна с един свален Су24, който бе откупен хилядократно.

    Коментиран от #12

  • 10 Дааа

    32 1 Отговор
    Това е известно от една седмица, само за мимито е новина! При това ИЗВЪНРЕДНА, хахахаха!
  • 11 Летописец

    28 4 Отговор
    Сащ и Турция управляват натото . Натото управлява ЕС .
  • 12 Ъхъ

    40 10 Отговор

    До коментар #9 от "Мишел":

    Забравяш преврата, който извършиха сащ и който бе осуетен благодарение на Путин!
  • 13 Eдин

    35 7 Отговор
    Браво на Ердоган!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българин

    52 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Важното,че не ги пускат СЕГА......А ти такива топки имаш ли да направиш нещо подобно. Ердо е мъжкар. А топки имаш ли примерно да кажеш като Ердоган,че Макрон не става за президент....Имаш ли топки примерно да купиш С 400...... Затова,наблюдавай от мишата си дупка какво правят мъжкарите......тихичко
  • 16 Навалний

    6 31 Отговор
    Скоро на ходжата и на тлъстият циганин ще им скръцнат и ще ги плеснат през ръцете ако не е вън от НАТО!
  • 17 Алъш-вериш

    5 16 Отговор
    Ше го изтъргува и тва Ердо, накрая рашистан ше остане на сухо :)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Люси Дяковска

    3 26 Отговор
    Тука е пълно с руски ботове няколко са и пишат едни и същи глупости!

    Коментиран от #67

  • 20 Летописец

    23 1 Отговор
    Много са прозорливи и много бързо реагират унгарците . Дори усещат следващите опорки от Вашингтон , и не им се налага да чакат да им се спущат , като на европейците : " Унгария подкрепя идеята турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи Нобеловата награда за мир " 😜 Мда , натото е щатско-турска организация , ако не сте разбрали . Унгарците са го разбрали и това им дава допълнителни свободи .

    Коментиран от #38

  • 21 Панчаревската кметица

    13 3 Отговор
    Какво нато какво чудо. Те две страни са готови всеки момент да се избият, Турция-Гърция, те за сигурност говорят.
  • 22 Не е продукктивно

    4 28 Отговор
    Г-н Чавушоглу!И ако Ердоган така Ви е заповядал да говорите не значи,че имате право.Турция да не лежи на стара слава и да си мисли,че щом е една от петте най-оказващи подкрепа страни за мисии в чужбина е незаменима!Първо това не е ислямски съюз и горенето на Корана и бесенето на чучелото на Ердоган няма отношение към дейността на НАТО!И второ е важно как ще се погледне на Турция в такъв момент,когато се води война и когато едно такова членство ще издигне съюза на ново ниво.Утре няма да е Ердоган, а друг политик,но негативите ще са за Турция!

    Коментиран от #25, #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АБВ

    2 21 Отговор
    А НАТО кога ще ги изрита тези резняц..и
  • 25 продуктивния

    25 3 Отговор

    До коментар #22 от "Не е продукктивно":

    Сега с какво око те гледат след като заради нато си наряза танкове,ракети, изтребители...... сигурно си много горд, че си останал гол и ти вкарват ценностите през аспуха. Не учи учителите какво да правят,а се учи от Учителя Ердоган

    Коментиран от #31

  • 26 ДОСТ

    21 4 Отговор
    ЕЙВАЛЛА НА ЕРДОГАН. НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВА НОБЕЛОВА НАГРАДА.
  • 27 Ако гледаш тук в този саиит

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ ВЕЧЕ СА В НАТО ОТ МАЙ МЕСЕЦ 2022
  • 28 ⚜️Просветен⚜️

    12 3 Отговор
    Късогледите, задлъжнели емигранти отвъд океана с абривиатура САЩ , дори не могат да предположат за дълбочината на предварителната подготовка на Мечката! Политически театри, дезинформация, тайни съюзи, шпионска мрежа, дългосрочна стратегия в политически и военен план, редица готови сценарии! Това сега е само малкото пръстче на фона на онова за което Русия се е подготвила! Когато в Европа ще мислят , че нещата трябва вече да спрат , тогава Мечката вече ще напълно събудена и гладна! И на своя територия най вече!!!!
  • 29 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Швеците бяха принудени да кандидатстват за НАТО ,но направиха алъш—вериш с Реджи Rдоган,запалиха няколко корана и се спасиха от окупацията на ОТАН ……засега.

    Z
  • 30 Маймуняка

    10 4 Отговор
    Турчина е хитър.Ще изнудва пак за пари пропадналия Запад.После Турция в топ 10 на световната икономика.Гаври се с Путин и Зеленски как си иска.Развява си феса в Близки Изток и Африка и всички му седат мирно.Само Китай му е проблем,ама той е далече .
  • 31 И ти се имаш за "Учител"

    3 17 Отговор

    До коментар #25 от "продуктивния":

    По-голяма глупост не бях чувал!Тук е пълно с източни хлебарки,които сноват насам-натам,но все за любимия си Путинс...т! И ти си от този сорт вероятно.Пък кой какво е нарязал и защо е твърде сложно занимание за твоя мозък,особено пък когато даваш "мнение" с г..а си!
  • 32 васИк атанасова

    3 14 Отговор
    турция е пробит диван
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Калпазанин

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Ами ако си затвориш пл@@@ал икс с хахаа акането може и да я видиш
  • 35 Ганьо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ан0н":

    След 2 години няма да има и нужда, а ти все още ще си клавиатурна мишка...
  • 36 Амет

    6 0 Отговор
    Голям е султан Реджеп. Едно време ме изкефи като встъпваше в политиката с мухабета за часовника му. С него влизам с него ще изляза. Демек няма кражба и корупция при него.
  • 37 честен ционист

    5 0 Отговор
    Нали ви казах, че Швеция няма да влиза в никакво НАТО, както ви казах да обменяте рубли миналия февруари. Сега ви казвам, че яко ще ви боцкат като ви мобилизират на пролет.

    Коментиран от #55

  • 38 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Летописец":

    Те тия тук си тролуват за стотинки и си драскат и бръщолевят щастливо за щяло нещяло за всичко и никак нямат нужда да разбират каквото и да било !!! ...Колкото и да им е криво на някои...внуците на бивши империи разполагат с кристален отлежал дестилат от тактическа политическа и военна стратегия !
  • 39 Закривай

    8 0 Отговор
    Султан Ердоган се прояви като мъж. Не като нашите мижитурки тук, дето ходят да облизват обувки в БЮРМ.

    Коментиран от #44, #46

  • 40 Реджеб

    2 0 Отговор
    Само шведските тройки ще пуска в Анталия.
  • 41 Навалний

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "Турчин":

    Затова ядете по един комат хляб на ден?

    Коментиран от #60

  • 42 Българските турци

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Турчин":

    Какво ще стане ?!... Какво стана в Дания, в Швеция , в Европа ?!... Бръщолевите празни приказки ! Всеки вярващ Турчин знае че Божието слово се пази от самия Бог!!! Коранът е БОЖИЕ СЛОВО !!! Гори в сърцата на вярващите от деня на пришествието си и ще гори до деня на Апокалипсиса !!!... Нито слюнките на лудите , нито злобата на бесните могат да угасят блясъка на пламъка му който със светлината си огрява и ще огрява "Сърат ел мустакем" !!!..В жарта на жупела и огъня му са обречени да горят сатанистката заблуда и содомогорщината на многоцветния неолиберален разврат на Европа и Запада ! ... Какво общо има с това България ?!

    Коментиран от #52

  • 43 Солей

    1 11 Отговор
    Швеция вече сключи договор със САЩ, който и гарантира взаимна защита в случай на нападение от трета държава. Ерджолан да мааа имамбаялдъ и да не забравя защо Турция влезе в НАТО :))))

    Коментиран от #45, #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Солей

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Солей":

    Аууу, кравар да те пази от война??? Това виц ли е?

    Коментиран от #47

  • 46 та така...

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Закривай":

    Добре де,всички разбрахме за големия ти мерак за мъж като султан Ердоган. Дай боже да ти се падне!
  • 47 Солей

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Солей":

    Виц, виц, ама се възпалявате :)))) Явно не е точно виц :)))))
  • 48 Тити

    0 0 Отговор
    Голям праз!
  • 49 хммм,

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Солей":

    Още малко им остава да са членове на НАТО. Вече им готвят кънките, независимо кой ще вземе властта.

    Коментиран от #59

  • 50 Дали

    2 1 Отговор
    Дали въобще Швеция се чувства застрашена от Русия и дали въобще е искала на ПРАКТИКА да членува в НАТО и да плаща пари на вятъра за ВПК на САЩ !?
  • 51 Осман

    4 1 Отговор
    Пет века аууу

    Коментиран от #56

  • 52 Ел-Фатиха

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българските турци":

    Ти си бил истински мюсюлманин, МашаАллах!

    Коментиран от #58, #63

  • 53 Лаврентий Берия

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "Турчин":

    Ти си просто едно нищ/ожеcтво от Делиормана което си придава вид на "голям зъл турчин". Комплекси избивай другаде. Кои сте тея "вие" дето ще обръщате внимание - ти и другите чистачи на WC? Губиш си времето с някакви смотани заплахи. Човекът ти го е казал абсолютно точно. А това, че Ердоган играе в хора на Путин в момента отдалеч се вижда. Така че, спести си простотиите - не впечатляваш.

    Коментиран от #64, #66

  • 54 Тарикати излязоха шведите

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Доган":

    С елементарен трик отърваха кожата !
  • 55 мноо тъпо

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "честен ционист":

    Спасявай се с рублите си и стига си досаждал!
  • 56 Лаврентий Берия

    0 9 Отговор

    До коментар #51 от "Осман":

    Османе, това, че твоите пра отци са били по страхливи и са приели исляма дали те прави велик? А? Дали щото от страх пред башибозука са се отрекли от вярата си сте станали "истински" мюслмани? Или може би, щото некой загорял башибозук е опнал някоя твоя предшественичка?

    Коментиран от #61, #62

  • 57 Факт.

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Тези шамари са ги яли. От големите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Солей

    1 7 Отговор

    До коментар #49 от "хммм,":

    Султанът май много си е повярвал, но да не забравяме, че след като го изритаха от програмата за Ф-35тиците отиде да се моли даже за Ф-16ки :))))
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Правоверен

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ел-Фатиха":

    Тоя, е толкова мюсюлманин, колкото аз съм марсианец!:) Ако, не вярваш питай жена му кака Пена!:) Она че се преименува га Моамед стане Ристос!:)

    Коментиран от #65

  • 64 Аз пък съм от

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Лаврентий Берия":

    Кърджалиите
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стефан Софиянски

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Люси Дяковска":

    Люси, е съкратено от Людмила! Изконно руско име! Ти, сигурно си десидентка! Каква смелост! Какво себеотрицание! Тая дума последната може и да не я знаеш! Като рускиня съм сигурен че никога няма да научиш правилен български език!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 чоко

    2 0 Отговор
    каквото повикало такова отговорило , не на швеция в нато...........
  • 74 злобар

    1 0 Отговор
    Марче...новият ти сборен отбор са "гола вода" !
  • 75 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Турчин":

    Утре не забравяй ... купи си лалета, може и каранфили и вдругиден право на Горна баня на прайдо ! "Анадъмо" ... "ибне" ?
  • 76 меги

    0 0 Отговор
    Браво.Адмираций и респект към Турция
Новини по държави: