Last news in Fakti

31 Януари, 2023 16:15 801 13

Продажбите на дребно в Германия спаднаха на фона на растящите цени

  • инфлация в германия-
  • германската икономика

Продажбите на дребно са намалели с 5,3% през декември в сравнение с предходния месец

Продажбите на дребно в Германия неочаквано спаднаха през декември, въпреки периода на коледното пазаруване. Купувачите са смутени от високата инфлация и енергийната криза и данните съживиха страховете за по-забележимо забавяне на най-голямата икономика в Европа, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 5,3% през декември в сравнение с предходния месец, съобщи федералната статистическа служба във вторник. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 0,2% при коригирани цени

"Резкият спад в продажбите на дребно показа, че дори стабилният пазар на труда не може да попречи на високата инфлация и несигурността да накърнят частното потребление", каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING.

Продажбите на дребно също са намалели през декември с 6,4% в реално изражение в сравнение с година по-рано, съобщи статистическата служба.

"Точно преди Коледа търговците на дребно в германските градове пропуснаха големия тласък", каза главният икономист на VP Bank Томас Гитцел.

Еднократно плащане, дадено на домакинствата през декември като част от мерките на правителството за справяне с растящите сметки за енергия, помогна за забавяне на хармонизираната инфлация през този месец до 9,6%, но очевидно не е допринесло много за стимулиране на потребителските разходи.

"Много цитираната загуба на просперитет също се отразява в по-слабото потребление, наред с други неща. Тъй като за момента има малка промяна в тази основна динамика, частното потребление ще продължи да бъде слабо", каза Гитцел, добавяйки, че това допълнително ще натежи върху икономическото производство през това тримесечие.

Според временните годишни резултати продажбите на дребно са се повишили със 7,8% в номинално изражение спрямо предходната година. Но коригирани с инфлацията, те са паднали с 0,6%, съобщи статистическата служба.

Федералната служба по труда съобщи, че броят на хората без работа е намалял с 15 000 според сезонно коригираните условия. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха тази цифра да нарасне с 5000. Сезонно кориираното ниво на безработица остава непроменено спрямо предходния месец на 5,5%.

Броят на безработните в Германия падна до 2,5 милиона в началото на годината според сезонно коригираните данни. Това е петмесечно дъно, което слага край на тенденцията за увеличаване на броя на безработните от юни 2022 г., когато украинските бежанци получиха право на обезщетения за безработица, каза Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    22 0 Отговор
    Онзи ден, един тук в сайта се кълнеше, че в Германия всичко е наред и няма повишение на цените?!
    Сега на кого да вярвам?

    Коментиран от #7

  • 2 на кое да вярваме

    16 0 Отговор
    Ееееее...... нали току що ни разправяхте че нямало рецесия там ?

    Коментиран от #4

  • 3 Гюнтер Германеца

    12 0 Отговор
    Иначе няма рецесия нищо, че пари няма, а цените все нагоре рецесия няма
  • 4 Реалист

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "на кое да вярваме":

    Казва се соросоидна шизофрения
  • 5 гого

    13 0 Отговор
    поредните лъжи ,само в България стоките са супер високи цени ,нарочно ни спускат тези опорки масло президент в европа 250гр 3 евро цена в БГ 12 лева и това е само с маслото ами другите продукти
  • 6 Само питам

    16 0 Отговор
    Дреме ми за Германия. Да му мислят германците. Аз питам защо прясното мляко в Париж и Рим струва 2.50 лева, а София е 3.50 - 4.89 лева? Нашите крави на газ ли са или им карат фураж от Австралия със самолет? Яйцата гонят 60 ст. бройката. Кокошките с какво ги хранят? Със жито по 30 ст. килограма или с киноа по 8 лева килото? За един приятел пенсионер питам дето купува кофичка кисело мляко от 400 гр. по 2 лева и не купува сирене и кашкавал щото му се завива свят като им погледне етикетите с цените.
  • 7 Инфлацията расте с часове

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Но, все още има заблудени, които вярват във великите "западни ценностти"!
    Между другото - безработните укри там не ги броят за безработни. Данъкоплатеца им плаща всичко.
  • 8 Голем КЕФ

    7 1 Отговор
    Агонията е пълна - шефовете на ЛИДЛ и Кауфланд са в паника, вноса намалява, магазините опустяха...
    Предстоят уволнения и в БГ-то...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вурст

    1 2 Отговор
    Германците си плюскат вурсчета с бира и хич не им пука..

    Коментиран от #12

  • 11 Да дааа

    1 0 Отговор
    Продажбите падат но печалбите за търговците се увеличават.Време е за занулаване на стадото.
  • 12 По точно

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вурст":

    Плускат арабски вюрст.
  • 13 Фашкия от СДС

    0 0 Отговор
    Това беше много важно за моя живот, да го знам.
Новини по държави: