Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 15:01 2 712 14

Отказан аборт на 14-годишна: случаят, който разтърси Полша

  • аборти-
  • аборт-
  • момиче-
  • бременност-
  • полша-
  • тийнейджърка-
  • изнасилване

Момичето е изнасилено от чичо си. Множество клиники обаче ѝ отказват аборт.

Отказан аборт на 14-годишна: случаят, който разтърси Полша - 1
Снимка: Shutterstock

"Няма какво да дискутираме", отсече във вторник, 31 януари, полският здравен министър във връзка със случая на бременната 14-годишна полякиня. Психично болното момиче от структурно слабия регион Подлясия е било изнасилено от чичо си. Въпреки това в редица местни клиники лекарите отказали да извършат аборт, позовавайки се на т.нар. клауза за съвестта. Според нея лекарите могат да откажат аборт, ако религиозните им убеждения не го позволяват. Те обаче са длъжни да препратят бременната към друга клиника. Нещо, което в случая лекарите, отказали аборта, не са направили.

Според полското законодателство, жените имат право да абортират в държавна болница само след изнасилване или при наличието на голяма опасност за здравето и живота на бременната. 14-годишното момиче обаче успяло да абортира едва след като нейната леля се свързала със Сдружението за правата на жените "Federa". То организирало час за интервенцията в една клиника във Варшава. Тийнейджърката изобщо не била наясно, че е бременна, казва от сдружението. Нейната леля обаче разбрала, че момичето е било изнасилено от чичото и започнала да търси възможности за аборт.

Случаят разтърси Полша. Опозицията и сдруженията за правата на жените настояват за разхлабване на закона за абортите. "Клаузата за съвестта е варварска и нечовешка", казва Катаржина Котула от ляволибералната партия "Пролет". Но и много други от опозицията мислят като нея. В началото на 2021 година Полша затегна за пореден път правилата за аборт - според въведената тогава поправка, дори и увреден плод трябва да бъде износен от бременната жена.

Според Сдружението за правата на жените "Federa", през 2021 година в Полша са били проведени едва 107 официални аборта. Две години по-рано броят им е бил десет пъти по-висок.
Според публикации в полски медии, в страната има провинции, в които управлява "Право и справедливост" и в които от 2020 година насам не са провеждани абсолютно никакви аборти.

Според социологически проучвания, междувременно около 70% от поляците са за правото на аборт до 12-ата седмица от бременността.

За да предотврати тайните аборти, през октомври 2022 правителството въведе задължителна регистрация на бременните. Въпреки това все повече полякини се подлагат нелегално на аборт срещу големи суми в страната или пък абортират в чужбина. Жените, които не могат да си позволят нито едното от двете, нямат друг избор освен закачалката за дрехи като инструмент за домашен аборт. Именно затова тя се превърна в символ на протестното движение срещу забраната на абортите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 1 Отговор
    СРАМ ПОЗОР и ЧИЧО психар изнасилил и забременил психо болната си ПЛЕМЕНИЦА
  • 2 бактън

    18 8 Отговор
    Не ни стигат нашите патладжан драми а и полските да поемем...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Герги

    28 2 Отговор
    И това се случва в държава от ЕС....
  • 5 Хихихи..

    8 10 Отговор
    Шляхтата го дава жива че и морална..Разтърсена била..Само руски ботуш може да я разтърси нея..
  • 6 путин е гей

    4 23 Отговор

    До коментар #3 от "Ключът е":

    Точно напротив пердашило.се е като путинист с кадировец.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чудо голямо

    6 6 Отговор
    наще ромки не чакат да станат на 14г. за да родят, това че оправдавате хората като психично болни не означава че те са виновни за да стигнат до там а именно държавата е виновна (по точно управниците) за такива и други НЕДОРАЗУМЕНИЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ганю

    2 6 Отговор
    Светата инквизиция има решение
    изгорете вещицата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знайко

    3 0 Отговор
    Това е живота, не знаеш каква "изненада" ще получиш всеки момент. Все някога човек ще се сблъска със смърт на близък млад човек или накой негов връстник. На мен ми се случи за пръв път на 22 годишна възраст, най-големия шок от досега със смърта получих на 29 годишна възраст, тогава почина майка ми очакваше се, имаше рак, бяхме безсилни, и въпреки това беше огромен шок. Тогава наистина разбрах какво е смърта. Вече ничия смърт смърт не може да ме шокира така, претръпнали съм, разбрах, че това е живота. Понякога се случва да "загубиш" близки хора, неизбежно е. Разбрах, че в смърта няма ред, едни си отиват ненавършили годинка, други на 10, на 12 години, на 27 години... някои на 70 или 80 годишна възраст. Никой не знае предварително кой, кога, на колко, как... ще умре. Един ден някой излиза сутринта от вкъщи за да отиде на работа, на пазар, на разходка, на училище, на почивка ... и това се оказва, че е завинаги, никога повече не се връща.

    Коментиран от #14

  • 13 Алооооооо

    2 0 Отговор
    ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ФАНАТИКА КАТОЛИК ОТ ФАНАТИКА ДЖИХАДИСТ АМИ ПО НИЩО
  • 14 И аз така

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Знайко":

    умрях на 92.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания