Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 13:20 2 968 9

Германия, Великобритания и Нидерландия затвориха консулствата си в Истанбул

  • турция-
  • нидерландия-
  • великобритания-
  • германия-
  • консулства

Заради нарастващата заплаха от атентат в най-големия турски град

Германия, Великобритания и Нидерландия затвориха консулствата си в Истанбул - 1
Източник: Shutterstock

Германското и британското консулство в Истанбул затвориха заради нарастващата заплаха от атентат в най-големия турски град.

Ден по-рано същата мярка предприе и нидерландското консулство, предаде news.bg.

Причината за все по-големия риск за западняците са скорошните демонстрации в няколко европейски града, включващи и изгарянето на Корана.

"Генералното консулство на Германия ще остане затворено днес, 1 февруари, от съображения за сигурност", съобщиха от институцията на страницата си в Инстаграм. Отменено е и получаването на визи и паспорти.

От своя страна британското министерство на външните работи актуализира своите препоръки за пътуване в Турция, издавайки предупреждение за опасност от тероризъм.

"Съществува потенциален риск граждани от западни страни да бъдат мишена на атаки, особено в големите градове", посочват от ведомството.

Отбелязва се повишена заплаха от терористични атаки срещу църкви, синагоги, посолства/консулства и други места, посещавани от граждани на западни страни в Истанбул.

"Генералното консулство на Великобритания в Истанбул в момента не е отворено като предпазна мярка", добавят от британското МВнР.

Посолството на САЩ също предупреди своите граждани за повишен риск на "местата, които западняците често посещават, особено в районите Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял (в Истанбул)".

В неделя Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи, че мерките за сигурност са повишени до най-високо ниво "след зловещите действия срещу нашата свещена книга - Корана, в Швеция, Нидерландия и Дания".

Ведомството добави, че извършва оценка на разузнавателните данни от страни, които са актуализирали своите препоръки за пътуване.

Датски, шведски и нидерландски крайнодесни групи наскоро изгориха копия на Корана в знак на протест срещу решението на Турция да блокира кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Турция обвини правителствата, че позволяват подобни действия, и предупреди своите граждани за "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки" в САЩ и Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 7 Отговор
    Дреме му на султана ей! Бухахахха Тия са умствено изостанали, докато си папкат хлебарки на тъмен студ. И никво къпане!
  • 2 Адам Хилтън

    26 4 Отговор
    Щото последните 10 години предимно в Турция бяха "атентатите" - нищо че по новините всеки месец говорят за атентати, бомби и престрелки в убавия Запад. хах
  • 3 Перко Наумов

    22 4 Отговор
    сега тия колониални държави трябва да затворят и в Русия защото не могат да папат богатствата ,а Турция вече не им трябва ,не им трябва евтина работна ръка имат си доста от източна европа и от африка
  • 4 да да

    8 1 Отговор
    Така е ли!?Поне теляците са на близо.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Значи

    8 1 Отговор
    Шубето е голям страх
  • 7 В София

    7 0 Отговор
    няма,там са послушни и не употребяват "НЕ".
  • 8 Тея

    13 1 Отговор
    са големи интриганти,изгориха Корана,тъпкаха го с крака сега ги било страх от атенти.Дали не е поредният сценарий на западащият западен строй за инсцениране на атентати?Вече сме го гледали този филм в много страни дори в САЩ с атентатите на кулите
  • 9 Българските турци

    1 0 Отговор
    Виждате как всичко се плете бримка по бримка !...Намират един "луд" който подстрекава!... После идват уж съжаления и осъждане на постъпката му !... Сега сериозна разтревоженост и грижа за невинни граждани и свои сънародници на територията на набелязаната страна мишена !?... На ред са "бесните" които чакат сигнал за да натиснат бутоните и да настъпи Адът на терора за да започне пощуряло Сатанизиране !!!...Много пошло !... Много банално !... Но страхотно ефикасно и мигновенно въздействащо !!!... И всички са стратегически съюзници ?!!!...Това ако не е лицемерие и открит вражески ход...тогава коя е дефиницията или кодекса на понятието съюзник в рамките на НАТО ??! ...
Новини по държави: