Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 18:15 640 1

Хунтата в Мианма удължи извънредното положение с шест месеца

  • мианмар-
  • хунта-
  • преврат-
  • санкции

Редица западни държави наложиха нови санкции на хунтата по случай втората годишнина от преврата

Хунтата в Мианма удължи извънредното положение с шест месеца  - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващата в Мианма хунта удължи извънредното положение с шест месеца, считано от днес. Решението бе обявено навръх втората годишнина от военния преврат в тази страна в Югоизточна Азия, предаде Франс прес, като се позова на държавни медии.

Националният съвет за отбрана и сигурност, съставен от военни, одобри съответното искане на лидера на хунтата Мин Аун Хлайн. Това ще му позволи да запази върховната власт в Мианма в качеството си на главнокомандващ нейните въоръжените сили.

Извънредното положение изтичаше вчера. Същия ден обаче Националният съвет за отбрана и сигурност се събра на заседание, за да обсъди ситуацията в страната, и стигна до заключението, че тя "все още не се е нормализирала".

В комюнике, управляващите военни обвиниха своите противници, включително т. нар. Сили за народна защита и правителството в сянка, формирано от депутати от партията на хвърлената в затвора де факто ръководителка на сваленото при преврата демократично избрана Аун Сан Су Чжи, че се стремят да вземат властта "чрез бунт и насилие".

Мин Аун Хлайн каза, че трябва да бъдат произведени многопартийни избори, "както искат хората", предаде Ройтерс. Той обаче не посочи график.

Избори не може да бъдат произведени, докато извънредното положение е в сила. Според критици освен това бъдещите избори вероятно ще бъдат фалшифицирани, за да може хунтата да задържи властта, отбелязва Ройтерс.

Повече от 2900 души са били убити в Мианма при репресии, а над 18 хиляди - задържани, откакто армията взе властта с преврата на 1 февруари 2021 г., според местна мониторингова група, цитирана от АФП.

Повече от 70 хиляди човека са напуснали страната, а около 1,2 милиона са вътрешно разселени, по данни на ООН. Тя обвини армията във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, посочва Ройтерс.

Редица западни държави наложиха нови санкции на хунтата по случай втората годишнина от преврата.

Същевременно Ройтерс съобщи, че САЩ търсят начини да ограничат доставките на руските военни доставки за хунтата в Мианма. Агенцията се позовава на неназован американски дипломат, който добави, че САЩ са дълбоко обезпокоени от тези оръжейни доставки на Русия за хунтата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа херинга

    0 0 Отговор
    А нашата хунта вече удържа повече от 30 години.