Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 20:10 600 7

МААЕ упрекна Иран, че я държи в неведение за обогатяването на уран

  • иран-
  • уран-
  • маае-
  • центрофуга

Международната агенция за атомна енергия упрекна Иран, че не я е уведомил за извършена промяна в дизайна на завода за обогатяване на гориво "Фордоу" във връзка с производството на високо обогатен уран

МААЕ упрекна Иран, че я държи в неведение за обогатяването на уран - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция за атомна енергия упрекна Иран, че не я е уведомил за извършена промяна във взаимовръзката между двете каскади от центрофуги IR-6, обогатяващи уран до 60% чистота, в своя подземен завод "Фордоу". Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на поверителен доклад на ядрения надзорен орган на ООН.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е обезпокоен, че Иран е въвел съществена промяна в информацията за дизайна на завода за обогатяване на гориво "Фордоу" във връзка с производството на високо обогатен уран, без да информира агенцията предварително", се посочва в доклада до държавите членки на агенцията.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

През декември шефът на МААЕ изрази разочарование, че агенцията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години и предупреди, че Техеран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Международна

    5 0 Отговор
    Нищо международно няма
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боклук

    5 0 Отговор
    И България е в невидение за урановите пръчки за Козлодуйската мелница доставени от Уестингхаус дали са правени от обогатен или обеднен уран?
    А и на никой не му пука особено.По цял ден сравняват цените на олиото.
  • 4 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    МАГАТЕ ли,то си е филиал на пентагона и мосад,искат да шпионират и контролират иранските ядрени програми за военни цели.Иранците най-после прозряха,че трябва да си направят атомни бомби,иначе ще им се случи случката на съседен Ирак.При това ще ги нападнат и американците,и евреите,няма да ги щадят и единствено Русия и Китай могат да ги спасят,като се намесят навремеНаскоро им устроиха сериозна провокация,може би искат да ги стреснат и да не помагат на Русия с дронове и ракети,организираха масови безредици за да свалят аятоласите.Някаква жена носила хиджаб небрежно и за това я убили,пълна ди-во-ти-я,там се движат само със забрадки,покриващи косата.Ама западната пропаганда и лъжливост не знае предел,хвърлят милиарди за заформяне на майдани с разни фалшиви аргументи.
  • 5 Глупаци

    0 2 Отговор
    Нищо те израелците ще ги оправят
  • 6 Обяснете ми

    2 0 Отговор
    защо МААЕ смята, че Иран е длъжен да спазва договор от който САЩ се оттегли едностранно ???
  • 7 МААЕ няма сили

    2 0 Отговор
    да контролира разпространението на радиоактивни материали.
    След позора им в Украйна, кой да ги брои за нещо. Никой повече няма истински да се съобразява с тази организация.
    Ох, забравих, ние не се броим