Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 17:06 1 162 12

Под натиск! Швеция затяга законодателството за тероризма на фона на обтегнатите отношения с Турция заради кандидатурата за НАТО

  • нато-
  • швеция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Министър Гунар Стрьомер увери, че новият закон няма да засегне правото на протест или да попречи на хората да развяват знамето на забранената Кюрдска работническа партия

Под натиск! Швеция затяга законодателството за тероризма на фона на обтегнатите отношения с Турция заради кандидатурата за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция съобщи, че ще затегне законите, наказващи онези, които членуват в терористични организации. Страната предприема тази стъпка месеци след като подписа споразумение с Турция за борба срещу тероризма, целящо да преодолее нейните възражения срещу шведската кандидатура за членство в НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новото законодателство, което правителството се надява да влезе в сила през юни, ще предостави на властите много по-широки правомощия да задържат и водят дела срещу лица, които подкрепят терористични организации чрез финансиране или по други начини. "Става дума за изключително всеобхватна криминализация", заяви пред репортери шведският министър на правосъдието Гунар Стрьомер. Досега е било трудно хора да бъдат подвеждани под отговорност, ако действията им не са били свързани с конкретен терористичен акт, посочи Стрьомер. Новият закон ще обхване всички видове участие, добави той.

По думите на Стрьомер необходимостта от затягане на законодателството е била подчертана от атаката в центъра на Стокхолм през 2017 г., при която мъж се вряза в пешеходци на оживена търговска улица и уби петима души. Министърът добави, че нивото за заплахата наскоро се е повишило и Швеция е започнала да бъде възприемана като цел на терористи, след като наред с други неща, миналия месец крайнодесният датски политик Расмус Палудан изгори Корана в Стокхолм.

Стрьомер увери, че новият закон няма да засегне правото на протест или да попречи на хората да развяват знамето на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

ПКК е смятана за терористична организация в Турция, САЩ и Европа – включително в Швеция. "Самото развяване на знаме като форма на израз няма да бъде криминализирано", каза Стрьомер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 12 Отговор
    Новият закон ще засегне всички руснаци като терористи.

    Коментиран от #4, #7, #11

  • 2 А как стои въпроса

    3 6 Отговор
    С развяването на знамето на пухлер?
  • 3 😄😄😄

    6 1 Отговор
    Лъжем и мажем😉, ясна е работата и Меркел така подписа и после било шегичка 👍😆😆😆
  • 4 Значи

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Много глупав коментар да се знае
  • 5 пешо

    9 3 Отговор
    НАТО е терористична организация
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вашето Мнение

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Това същество освен като русофил, тук се изявява и като българин, българка, дълбоко виждащ, а всъщност е вдовицата на денди. Ясно си личи по стила на писане, неграмотността, че става въпрос за един и същ човек.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Петкан

    13 1 Отговор
    Ако фанатик на Бин Ладен развява знаме в Ню Йорк дали ще е свобода на избора ??
  • 10 Недейте така

    2 4 Отговор
    Стига с тия манипулации! Този закон няма нищо с Турция, НАТО или ППК. А с невиждата престъпност, убийства гърмежи, бомби в Швеция, с които ги награди глобализацията.

    Коментиран от #12

  • 11 Какви да са руснаците

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    терористи са и без закон.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: