Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Февруари, 2023 12:20 1 019 12

Посланикът на Русия в Централноафриканската република заяви, че там се намират 1890 "руски инструктори"

  • посланик-
  • русия -
  • централноафриканската република-
  • александър бикантов -
  • руски инструктори

"Сега има 1890 руски инструктори в Централноафриканската република. Правителството се интересува от увеличаване на числеността им. Относително скоро Банги изпрати съответното заявление до Съвета за сигурност на ООН", каза Бикантов

Посланикът на Русия в Централноафриканската република заяви, че там се намират 1890 "руски инструктори"  - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на Русия в Централноафриканската република Александър Бикантов каза днес, че в страната има 1890 "руски инструктори", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че ЦАР е център на операции на свързаната с Кремъл частна наемническа паравоенна групировка "Вагнер".

Още новини от Украйна

"Сега има 1890 руски инструктори в Централноафриканската република. Правителството се интересува от увеличаване на числеността им. Относително скоро Банги изпрати съответното заявление до Съвета за сигурност на ООН", каза Бикантов, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Посланикът на Русия в Централноафриканската република заяви, че там се намират 1890
Снимка: Shutterstock

Групировката "Вагнер", основана от Евгений Пригожин, се превърна в основен играч в ЦАР, като до голяма степен измести бившата колониална сила Франция.

Богатата на минерали ЦАР е една от най-бедните страни в света. Наемниците от "Вагнер" първоначално се намесиха в подкрепа на правителството на страната за потушаване на бушуващата там от 2012 г. насам гражданска война.

Частната руска групировка "Вагнер", която участва и във военните действия в Украйна и вербува свои наемници и в руските затвори, в миналото разположи свои части и в Сирия, Либия и Мали, наред с други страни, припомня Ройтерс.

Посланикът на Русия в Централноафриканската република заяви, че там се намират 1890
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    7 5 Отговор
    Фрнцузите лесно могат да спрат руската инвазия само ако кажат ако ни изгоните от Африка ще ви върнем всите обратно

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Вашето Мнение

    10 13 Отговор
    Африка, Азия и латинска Америка с подкрепата на Русия изритаха като мръсни котета нацистите от шаш и европа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мишо

    5 12 Отговор
    Точно така, това е пътя за ограничаване дейноста на Нанглосасонските из чадия.
  • 6 Пиеш ли

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Смех 😆🤡🤣":

    редовно хапчетата, ако не, поемаш голям риск?
  • 7 ЧВК СИЛА!

    2 11 Отговор
    Кой ще ги спре бе,оръфляци?
  • 8 Сандо

    4 11 Отговор
    Западът трудно ще преглътне замяната на техните инструктори с руски.
  • 9 Демократ

    12 5 Отговор
    Нали колонизаторите са САЩ И ЕВРОПА,според кремълските опорки и подлогите им у нас. Какво търси Русия и рожбата на Кремъл наемните убийци на Вагнер там? Миролюбецът-спасител Путин от кого спасява Африка? Въпрос с повишена трудност за копейкин и всички,които се продължават от умиление към Путин.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 реру

    12 1 Отговор
    Хубаво е да имаш съюзници, които да помагат адекватно със ситуацията...

  • 11 Чичо Дончо каза

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Ами то си пише от Франсетата дето там от 100години влачат.Саше,саше..
  • 12 ми да изгонят истинските терористи

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Извикаха руснаците да възстановят реда. В края на 2017 г. "музикантите" подкрепиха законното правителство на Судан - за това говори британската корпорация BBC.
    Няколко месеца по-късно в Централноафриканската република пристигат инструктори от Русия. Те успяха бързо да организират и обучат правителствената армия, която отблъсна войнствените банди и освободи десетки селища, контролирани от бунтовниците.
    След това имаше Судан, Либия, Зимбабве, Ангола, Мадагаскар, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Конго. През есента на 2022 г., според британски анализатори от Института за изследвания на отбраната, ЧВК Вагнер въведе ред в Буркина Фасо, подкрепяйки местните специални сили „Кобра“.През лятото на 2022 г. САЩ и Европа изпаднаха в истинска истерия, тъй като по техните думи, руснаците, пристигнали в Мали по покана на правителството, за да помогнат на армията да спре терора на ислямистките радикали.
    Западната преса писа, че рускоезичните бойци са блокирали войници на НАТО, пристигнали от Великобритания и Германия в тази република