Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 22:30 724 9

Антониу Гутериш: Проблемите с климата и конфликтът в Украйна са сред приоритетите за 2023 г

  • антониу гутериш-
  • украйна-
  • война-
  • климат-
  • оон-
  • събрание

В своята реч пред 193-членното Общо събрание на ООН Гутериш представи приоритетите си за 2023 г.

Антониу Гутериш: Проблемите с климата и конфликтът в Украйна са сред приоритетите за 2023 г - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че компаниите, които се занимават с добив на изкопаеми горива, "трябва да предотвратят дейността си", освен не се стремят реално към постигане на нулеви емисии. Генералният секретар предупреди също, че светът върви към "още по-щабен военен конфликт" от този в Украйна, предаде Ройтерс.

В своята реч пред 193-членното Общо събрание на ООН Гутериш представи приоритетите си за 2023 г. Той също така призова за "нова Бретон Уудс", имайки предвид конференцията от 1941 г., довела до създаването на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Гутериш встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. и в момента е в края на втория си 5-годишен мандат. По време на управлението си той настоява за промени в световните финансови институции в полза на развиващите се страни и дава гласност на борбата с промяната на климата, припомня агенцията.

"Имам специално послание към онези, които са свързани с добива на изкопаеми горива и към техните сътрудници, опитващи се по всякакъв начин да разширят производството и да натрупат чудовищни печалби: Ако не можете да поемете надежден курс на нулеви емисии, като с целите за 2025 и 2030 г. приключи вашата дейност, не трябва да сте в бизнеса“, каза Гутериш. "Вашият основен продукт е нашият основен проблем. Имаме нужда от революция на възобновяемите енергийни източници, а не от възраждане на саморазрушителната употреба на изкопаеми горива", добави той.

Държавите са под натиск да намалят емисиите си наполовина до 2030 г. и да стигнат до нулеви емисии до 2050 г., което е единственият път към ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий, отбелязва Ройтерс и отбелязва, че Гутериш ще свика среща на върха за климатичните цели през септември тази година.

Колкото се до световната финансова система, Гутериш призова за повече ангажираност с проблемите на развиващите се страни и за вслушване в техния глас.

Той също така каза, че има нужда от нова архитектура на дълга, която да включва облекчаване на дълга и преструктурирането му за уязвими държави, като тези със среден доход, изпаднали в нужда.

Гутериш говори пред Общото събрание само седмици преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, което според него "причинява неописуемо страдание на украинския народ и има дълбоки глобални последици".

Изгледите за мир продължават да намаляват. Рискът от по-нататъшна ескалация и кръвопролития продължава да расте, каза Гутериш. "Опасявам се, че светът не навлиза слепешком в по-мащабна война, а че го прави с широко отворени очи", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    11 0 Отговор
    След като не ни искат в Шенген спешно да подадем документи за членство в състава на РФ,Дали тогава няма да ни заискат,а?
  • 2 Коко

    11 0 Отговор
    С тези промени на климата докога ще ни баламосват и крадат парите ни?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Допълнение

    9 0 Отговор
    Днес в САЩ са измерени -78 градуса.Какво глобално затопляне бълнуват?Те колко искат да е студено?-200? Не разбирам...
  • 5 експерт

    10 0 Отговор
    Тоест ще се краде по вички направления
  • 6 Стига лъжи!

    12 0 Отговор
    "..Държавите са под натиск да намалят емисиите си наполовина до 2030 г. и да стигнат до нулеви емисии до 2050 г., което е единственият път към ограничаване на глобалното затопляне..."
    Глупости на квадрати! Глобалното затопляне идва от нещо съвсем друго. Имало е аномалия на земното ядро 1995-та г. И от тогава се наблюдава дестабилизиране на глобалната климатична картина. Много учени от най-различни специалности, между които океанолози, геолози, вулканолози, както и астрофизици и т.н.. са си събрали проучванията в едно и стигат до извода, че глобалното затопляне на планетата не е свързано с дейността на хората. Затоплянето идва от недрата на земята, не от атмосферата. Ледовете на полюсите се топят от долу, от земята, а не от атмосферата. Плюс това покачването на температурата на световния океан, за толкова късо време не може да е от атмосферата. То идва също от приближаването на лавата от недрата на земята, по-нагоре до повърхността.
    И пак разни "учени" и марионетки, като тази Грета Тумберг замотават главите на хората с някакви измислени лъжи с други цели! И този "важния" Гутериш и той се прави, че нещо разбира от това! Що не ни оставят на мира с техните глупости?
  • 7 ГОЛЯМ СМЯХ

    6 0 Отговор
    тоя от снимката ми се вижда още не е отрезнял
  • 8 От страни

    0 0 Отговор
    Ей тия ни побъркаха с тоя климат и с тая зелена уж енергетика. Днес в Дейли рекорд писаха за вятърните генератори в Шотландия които се е налагало да въртят с ток от дизелови генератори!!! Фирмата Скотиш Пауер си признала че се подавали ток от дизелови генератори да въртят уж работещи вятърните генератори. Било е необходимо за да ги запазят на топло през студените дни през декември. Съдейки по това колко бяха стъписани че се разкри работата може да се окаже че са ги въртели уж че работят и произвеждат ток.
  • 9 От страни

    1 0 Отговор
    "Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че компаниите, които се занимават с добив на изкопаеми горива, "трябва да предотвратят дейността си" - това да не е шега? Тия тепърва се връщат в камения век и отварят мините за камени въглища а тоя ко приказва?