Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 18:36 1 772 4

Трета вълна на протести срещу пенсионната реформа във Франция продължава да оказва натиск върху Макрон

  • франция-
  • протест-
  • еманюел макрон

Френският министър на труда Оливие Дюсо отхвърли обвиненията на опозицията, че правителството отрича мащабите на уличните протести миналия месец и подчерта, че промяната е необходима

Трета вълна на протести срещу пенсионната реформа във Франция продължава да оказва натиск върху Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нарушения в обществения транспорт, училищата и доставките за рафинериите ознаменуваха днешната трета вълна на национални стачки във Франция, организирана от синдикатите, срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днешните стачки в редица сектори и уличните протести идват след вчерашното внасяне на законопроекта в долната камара на френския парламент, което ще е своеобразен тест за способността на Макрон да прокара промяна, без да разполага с работещо мнозинство в Националното събрание.

Правителството обяви, че французите ще работят с две години повече, което за повечето от тях означава до 64 години, за да се съхрани бюджетът на една от най-щедрите пенсионни системи в индустриалния свят.

Французите прекарват най-много години в пенсия сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - много ценно преимущество, от което по-голямата част от тях не е склонна да се откаже, сочат проучвания.

"Изтощени сме от работа", твърди пенсионерът Бернар Шевалие, който участва в шествие в Ница, добавяйки, че ще продължи да протестира, докато правителството не оттегли плана си за повишаване на пенсионната възраст.

"Пенсионирането трябва да е втори живот, а не чакалня за смъртта", подчерта той.

Френският министър на труда Оливие Дюсо отхвърли обвиненията на опозицията, че правителството отрича мащабите на уличните протести миналия месец и подчерта, че промяната е необходима.

"Пенсионната система е губеща и ние се грижим за нея, трябва да я спасим", заяви министърът пред радио Eр Ем Се.

Лидерът на крайно левия профсъюз Се Же Те Филип Мартинес каза, че Макрон играе "опасна игра", като настоява да продължи с дълбоко непопулярната реформа , когато домакинствата се сблъскват с висока инфлация.

Според правителството реформата ще доведе до значителни спестявания от над 17 милиарда евро (18 милиарда долара) годишно до 2030 година.

Синдикатите и лявата опозиция обаче твърдят, че тези пари могат да бъдат набавени по друг начин, най-вече от богатите, а работниците трябва да бъдат защитени.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 0 Отговор
    Нащо ляво Ванче, кога ще поведе синдикалистите, ама не под моста с орлите?
  • 2 Хаха

    3 13 Отговор
    А в Расия са доволни от пенциите си от $50.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 горски

    13 0 Отговор
    Щели да спестят 17 милиарда до 2030г......ако стане реформата...
    Ами не давайте грешни пари на Украйна,и ще имате пари без да вдигат прага за пенсиониране....
Новини по държави: