Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 16:38 1 237 7

Експерти прогнозират поскъпване на урана

  • атомна енергетика-
  • уран-
  • експерти-
  • суровина-
  • енергетика-
  • аец

2 милиарда души на планетата са енергийно бедни

Експерти прогнозират поскъпване на урана - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно ще има възстановяване на цените на урана през 2023 година, тъй като ядрената енергия възвърна популярността си. Около това мнение се обединиха специалисти на конференция за инвестиране в ресурси във Ванкувър (VRIC). На фона на енергийната криза, ускорена от руско-украинската война, страни като Япония, Франция, Южна Корея, Индия, Обединеното кралство, САЩ и Германия наскоро обявиха нови планове за развитие на атомния си флот и допълнителни стимули и финансиране за ядрената енергия, пише Mining.com.

„Предвид темповете на повторно пускане на атомни реактори в Япония, най-голямото търсене на уран ще дойде от съществуващите там 40 атомни реактора“, смята Рик Рул, главен изпълнителен директор на Sprott US Holdings. По думите му това би повишило годишното търсене на уран между 10 и 12 милиона паунда (1 паунд = 0,4536 кг).

Даниел Мейджър, главен изпълнителен директор на Goviex Uranium, посочва, че търсенето ще се увеличи, докато предлагането остава ограничено. По думите му уранът започва годината с поскъпване от 48,66 долара до над 50 долара за паунд за период от две седмици.

„Има 1 милиард души на Земята, които изобщо нямат достъп до електричество. 2 милиарда са енергийно бедни. Повишаването на жизнения стандарт на най-бедните означава, че ще имаме нужда от повече енергия от всички източници. Слънце, вятър, въглища - разбира се. Но, ядрената енергия е прекрасен източник на евтина, надеждна и безвъглеродна базова мощност“, смята Рик Рул. По думите му някои доставки „на зелено“ на уран може да дойдат от Казахстан, но с нова цена, която ще е близо до 70 долара за паунд.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сирене

    6 0 Отговор
    Тъкмо да разровим и Стара Планина...
  • 2 Пешо

    3 1 Отговор
    Сега започна нова песен. Тези не са добре с пълнежа в черепните кутии.
    Затварят ни реакторите , а те си отварят техните. Сега ни убеждават в противното на всички теории до този момент. Това е поредното доказателство за неуравновесени и сбъркани водещи на света. Тези хора ни дават тон в живота.
  • 3 Да бе

    4 0 Отговор
    Нали краварите имат всичко? Само дето Русия вече спря да им продава руда.

    Коментиран от #7

  • 4 Наско

    2 1 Отговор
    И сега пак цените нагоре за да има за
    Зеления . Щавенето няма край. Покрай Зелко и те богатеят. Кога ли ще ги изметат хората?
  • 5 Вале-каро

    0 2 Отговор
    Не разбирам. Защо Турция ,член на НАТО може да си закупи С-400, България не може да си отремонтира МИГ- 29?Или пък да си закупи Руски самолет.
  • 6 Мишел

    3 0 Отговор
    Съвсем случайно Росатом контролира 80%от добива на уран в света.
  • 7 Мишел

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    САЩ не купуват руда, защото нямат мощности за производство на обогатен уран. Купуваха ядрено гориво, руски обогатен уран. Така задоволяваха 50% от нуждите за своите почти 100 реактори в АЕЦ.