Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 10:00 605 2

Сирия приветства всяка неполитизирана инициатива за справяне с последиците от земетресението

  • сирия-
  • земетресение-
  • оон-
  • ес-
  • помощ-
  • санкции-
  • ембарго-
  • сащ

Сирия приема помощ от всички страни, при условие че тя не е политизирана! Хуманитарната помощ не подлежи на никакви санкции и че доставката й до страни, които са изложени на хуманитарни бедствия и терористични атаки, е разрешена

Сирия приветства всяка неполитизирана инициатива за справяне с последиците от земетресението - 1
Снимка:САНА / д-р Бутаина Шаабан

Сирия приветства всяка инициатива, представена от държави и международни организации за подпомагане на справянето с катастрофалните последици от земетресението, при условие че това се прави без политизиране, потвърди специалният съветник на президентството на републиката д-р Бутаина Шаабан.

Забележките на Шаабан бяха направени в интервю за британския телевизионен канал Sky News в сряда.

Часове след земетресението Сирия се обърна към държавите-членки на ООН, агенциите на международната организация и нейните специализирани фондове, Международния комитет на Червения кръст и други партньори за хуманитарни действия от международни правителствени и неправителствени организации да подкрепят нейните усилия за справяне с бедствието в съответствие със стандартите за хуманитарни действия, одобрени от ООН, и в координация и сътрудничество със сирийското правителство, и това потвърждава, че приемаме помощ от всички страни, при условие че тя не е политизирана“, каза Шаабан.

Тя добави: „Ние приемаме помощ от Запада и ако САЩ и Европейският съюз предложат да я предоставят, ние я приемаме, но те не предложиха никаква помощ въпреки призива на президента на Международния червен кръст към всички страни.“

Шаабан отбеляза, че Западът предоставя помощ за подкрепа на терористите в райони извън контрола на сирийската държава и е загрижен преди всичко за защитата на ДАЕШ „Ислямска държава“, „Джабхат ал-Нусра“ и „Белите каски“ и не се интересува от райони, където живеят повечето сирийци.

Тя даде да се разбере, че голям брой приятелски и братски държави са изпратили помощ на Сирия за преодоляване на последиците от бедствието, докато западните страни твърдят, че предоставянето на тази помощ нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, въпреки че тези резолюции потвърждават, че хуманитарната помощ не подлежи на никакви санкции и че доставката ѝ до страни, които са изложени на хуманитарни бедствия и терористични атаки, е разрешена.

Специалният съветник подчерта необходимостта от премахване на незаконните западни икономически мерки, наложени на Сирия, които причиниха страданието на нейния народ и попречиха на държавните институции да изпълняват оптимално ролята си при справяне с последиците от земетресението.

Източник: САНА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дух

    7 0 Отговор
    И нза запада ще има примка и възмездието!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания