Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 07:09 1 735 52

ISW: Русия все още използва затворници като пушечно месо

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • isw

Групата "Вагнер" вероятно обаче ще продължи да набира служители от затворите

ISW: Русия все още използва затворници като пушечно месо - 1

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви на 9 февруари, че тя напълно е спряла да набира затворници. Това заяви той в отговор на коментари в пресата. По думите на Пригожин, всички задължения се изпълняват за тези, които в момента са наети от "Вагнер". Пригожин твърди, че над 10 милиона американци са кандидатствали да се присъединят към "Вагнер".

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Групата "Вагнер" вероятно обаче ще продължи да набира служители от затворите, макар и много по-ограничено. Както ISW отбеляза по-рано, набирането на затворници се забави през последните няколко месеца, потвърдено от статистиката между ноември 2022 г. и януари 2023 г.

Това явление е в съответствие с общата тенденция конвенционалните руски войски бавно да заменят групата около Бахмут. Това показва, че руското военно командване може да се отклони от зависимостта си от "Вагнер" и следователно да използва затворници като пушечно месо.

Кремъл продължава да предприема мерки за постепенно подготвяне на отбранително-промишлената база на Русия за продължителна война в Украйна, като същевременно избягва по-широка икономическа мобилизация. Руският президент Владимир Путин проведе среща с Надзорния съвет на Агенцията за стратегически инициативи на 9 февруари и възложи на агенцията да подкрепи федералните субекти в развитието на производството на безпилотни авиационни системи.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев по-рано заяви, че руските военни производители възнамеряват да разширят доставките на разузнавателни и атакуващи дронове в подкрепа на операциите в Украйна, а според съобщенията руски и ирански официални лица планират да построят завод в Русия за производство на 6000 дрона "през следващите години."

Медведев посети завод за производство на танкове в Омска област на 9 февруари и заяви, че Русия трябва да увеличи производството на различни въоръжения, включително модерни танкове, в отговор на военната помощ на Запада за Украйна.

Холандската група Oryx съобщи, че руските сили са загубили 1012 унищожени танка в Украйна, a други 546 танка са пленени от украинските сили. Тези загуби представляват приблизително половината от танковете, които руските сили са изпратили в Украйна в началото на инвазията. Хиляда и петстотин танка са достатъчни за оборудването на повече от 15 танкови полка или бригади или около 150 батальонни тактически групи.

Руската армия трябва бързо да попълни тези загуби на танкове, за да запази способността си да води широкомащабна механизирана маневрена война преди вероятното увеличаване на темпото на настъпателни операции в Източна Украйна. Медведев вероятно формулира своите призиви за увеличаване на производството като отговор на западната военна помощ, за да скрие факта, че значителните загуби на военно оборудване водят до необходимостта от увеличаване на производството. Усилията на Кремъл постепенно да подготви отбранителната промишлена база на Русия за продължителна война, като същевременно избягва по-широка мобилизация на руската икономика, продължават да са несъвместими с мащаба на войната, която руската армия води в Украйна, и мащаба на загубите на руската военна техника.

Известен руски блогър, свързан с "Вагнер", призова за уволнението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу заради скандал с доставката на руска военна униформа. Много видни руски военни блогъри остро критикуваха Шойгу и руското Министерство на отбраната (МО) заради новината, че 22-годишният син на руския заместник-началник на Федералната агенция за управление на държавната собственост е спечелил договор за доставка на руската армия на нови униформи.

Блогърите твърдят, че новите униформи са с по-ниско качество и надценени (струват около 130 000-210 000 рубли или $1780 - $2875 на униформа) и са част от дребна корупционна схема за обогатяване на семействата на руски военни служители. Каналът Gray Zone Telegram - виден блогър, свързан с "Вагнер" - написа натоварено с обяснения изказване до своите 426 000 абонати, че Шойгу е загубил доверието пред руската нация и че руският президент Владимир Путин може да промени ситуацията, като уволни Шойгу, Шойгу "антураж" в руския Генерален щаб и забрана на Шойгу и неговите съратници да участват във всички руски военни дела.

Кремъл продължава да показва, че не желае да ограничи разделителната реторика на ултранационалистически провоенни фигури. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публично спори със заместник-председателя на Думата генерал Виктор Соболев след критиките на Соболев към изявленията на Кадиров, че стандартите за оформяне в руската армия са дискриминационни спрямо мюсюлманите и призовава руската армия да се бори със сатанизма в Полша.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 9 февруари, че Кремъл "не участва в този спор и не би искал да дава никакви оценки" за него.

Кремъл ще продължи да толерира разделителна реторика от ултранационалистически фигури, докато се стреми да се хареса на по-широката провоенна общност.

Руски източници твърдят, че руските военни са интегрирали доброволческо формирование от Донецката народна република (ДНР) в руските въоръжени сили. Руски блогър твърди, че бившият доброволчески батальон на ДНР "Восток" вече формално е 11-ти полк на руските въоръжени сили.

Командирът на доброволческия батальон ДНР "Восток", известен руски блогър, не се е обърнал към докладваната интеграция. Руският блогър не уточнява на какво висше формирование е подчинен 11-ти полк, но е възможно да е подчинен на Южния военен окръг, който формално контролира 1-ви армейски корпус на ДНР. Този полк може да бъде причислен към нова неопределена руска маневрена дивизия. ISW по-рано оцени, че руското Министерство на отбраната (МО) изглежда бърза да интегрира нередовни конвенционални сили в по-традиционни структури и вероятно ще се бори да коригира слабата ефективност на тези формирования по време на усилията за интеграция.

Съобщава се, че руски военен съд е постановил, че руските командири могат законно да отказват да освободят военнослужещи от служба след края на договорите им. Руска медия съобщи на 8 февруари, че военен гарнизонен съд на област Перм се е произнесъл в полза на руски командири по дело, заведено от военнослужещ, който твърди, че командирите са отказали да го освободят от служба, когато договорът му е изтекъл през септември 2022 г.

Съобщава се, че съдът твърди, че указът за частична мобилизация установява изчерпателен списък от основания за освобождаване, който не включва изтичането на договор, и следователно заключава, че няма основания за признаване на действията на командирите за незаконни.

Кремъл вероятно няма официално да отмени указа за частична мобилизация, за да оправдае правно продължаването на службата на мобилизирания персонал за неопределено време.

Съобщава се, че доброволчески батальон, свързан с руски окупационен служител, е разположен на фронтови позиции в Украйна. Заместник-окупаторът от Запорожка област Владимир Рогов заяви на 9 февруари, че елементи от доброволческия батальон Судаплатов на началника на Запорожка област Евгений Балицки са се разположили на фронтови позиции в неуточнена зона на Украйна.

Руски източници по-рано твърдяха, че в доброволческия батальон служат турски, шведски и сръбски доброволци.

ISW продължава да счита, че този доброволчески батальон вероятно ще се изправи пред значителни командни и контролни предизвикателства, ако тези твърдения са верни.

Кремъл продължава да дава приоритет на развитието на окупираните територии в Украйна. Руският президент Владимир Путин се срещна с Надзорния съвет на Агенцията за стратегически инициативи на 9 февруари и възложи на агенцията да се съсредоточи върху разработването и прилагането на планове за социално-икономическо развитие на окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Путин заяви, че Русия трябва да развие окупираните територии през настоящото десетилетие, за да насърчи социалната ангажираност към Русия.

Лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин се срещна с руския министър на енергетиката Николай Шулгинов на 9 февруари, за да обсъдят нов горивно-енергиен комплекс в Донецка област.

Кремъл и руските окупационни служители вероятно смятат, че бързото икономическо развитие ще насърчи широко разпространени проруски настроения в окупираните територии.

Руските служители продължават да преследват депортирането на жители и деца от окупираните територии чрез различни схеми. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 9 февруари, че руските медицински служби вземат жени и новородени със заболявания, които не могат да бъдат лекувани в Запорожка област, в Русия за перинатални грижи.

Балицки също така заяви, че руски лекари и руското министерство на здравеопазването предоставят акушерски услуги в окупираната Запорожка област. Двете акушерски мерки вероятно са предназначени да подкрепят текущите руски усилия за депортиране на деца и жители от окупирани територии под прикритието на схеми за медицинско преместване.

Членът на Руската агенция за стратегически инициативи Светлана Чупшева заяви на среща с Путин, че агенцията е помогнала за преместването на десетки жители от окупирани територии в Русия по схемата за медицинско преместване.

Чупшева също така заяви, че Агенцията за стратегически инициативи планира да приеме 5000 деца от Донецка област в курс по програмиране, който може да постави условия за преместването на тези деца в Русия.

ISW продължава да счита, че тези схеми вероятно са част от по-широко усилие за етническо прочистване.

Руски източници твърдят на 9 февруари, че руските власти са задържали членове на украинска диверсионна и разузнавателна група, опитващи се да убият заместник-ръководителя на окупационната служба в Бердянск, заместник-началника на окупационната пътна полиция в Бердянск и окупационния комендант на Бердянск.

Руски източници също твърдят, че украинската диверсионно-разузнавателна група е подготвяла нападение срещу център "Ние сме заедно с Русия" край Бердянск.

ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно е основал, координира и популяризира организацията "Ние сме заедно с Русия", за да създаде фасада на обществена подкрепа за анексирането и интегрирането на окупирани украински области в Русия.

Беларуски маневрени елементи продължават провеждането на учения в Беларус. Неуточнени части от беларуската 6-та отделна гвардейска механизирана бригада проведоха тактически учения с бойни стрелби на полигона Гожски в Гродно, Беларус, на 9 февруари.

На 9 февруари танков батальон от беларуската 11-та отделна механизирана бригада проведе бойна стрелба с танкове Т-72 на полигона Обуз-Лесновски в Брест, Беларус.

Съобщава се, че Беларус е започнал едномесечно обучение за новобранци от резерва на 9 февруари. Телеграм каналът Gray Zone съобщи на 9 февруари, че новобранците от резерва на Беларус са започнали едномесечен период на обучение.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    40 3 Отговор
    Пък Наркомана ги събира директно от метрото и тротоарите,когото фане,той е "късметлията"..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зеленски използва цял народ за Пушечно

    29 6 Отговор
    Месо, някой дава, Милиарди и оръжия, до 12 Ч нощес летяха, самолетите до Румъния от Гърция с Оръжие, вчера, минаха в тази посока поне 50 самолета! Каква е разликата между едните и другите, които загиват в тази Война!! Загиват хора, за да печелят Милиарди някой Някъде!!
  • 7 ХАХАХА

    28 4 Отговор
    Абе пак с нефелни приказки ни занимавате. Че дзеленото джудже и от чужбина започна да ги отвлича ,защото затворниците там отдавна дадоха фира . За краварите и тяхната армия да не говорим. Наркомани от ЛГБТ сектора ,всякаква деградирала пасмина.
  • 8 Русия винаги ще използва затворници

    8 22 Отговор
    Защото Русия е неизчерпаем източник на затворници и там всеки най лесно може да стане затворник !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аритметика

    21 5 Отговор
    1500 руски танка "загубени" разделени на 150км фронт са по танк на 100м. А гледам още танкове имат. Нещо май предобрихте пак с аритметиката
  • 11 Оказа се

    8 19 Отговор
    Че да си генерал от русия ще бъдеш отстранен или от Путлер или в Украйна от украинците!🤪
  • 12 Хи их хи

    20 5 Отговор
    Е как едно украинско видео за доброзорно набиране на човешки материал за фронта не пуснахте? Украинците сами си ги снимат, като на гладиаторски битки са! Снимат и коментират, ако някой избяга на военните го аплодират!
  • 13 Ми не е хубаво така!

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "на урсулата бидето":

    За укръйна се бият най порядъчните хора от цял свят! Като бели пухкави зайчета са! Специално селектирани в лабораториите на ЦРУ!
  • 14 Мишел

    13 3 Отговор
    След Foreign affairs и Fox news, и ISW изнесоха данни , че Русия е подготвила зимно настъпление с групировка войски , по голяма от тази от началото на специалната операция, в която има 1600 танка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    14 6 Отговор
    Един готвач и шепа затворници разбиха ВСУ и НАТО:)

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Светът се събужда!

    16 3 Отговор
    След пускането на рекламата на ЧВК Вагнер, насочена към американската аудитория, получихме повече от 10 милиона заявления от граждани на САЩ, желаещи да се присъединят към ЧВК Вагнер, за да се бият срещу НАТО.
    В момента разглеждаме около един милион заявки на американски граждани, които искат да станат част от ЧВК «Вагнер», за да се бият срещу НАТО.
    Затова временно спряхме набирането на доброволци от руските затвори, но ако има съответно искане от Държавния департамент на САЩ, ще набираме от американски затвори- коментира главния музикант на Вагнер Евгений Пригожин на въпрос получен в прес-службата от CNN.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Наблюдател

    4 8 Отговор
    Имаше видео заснето от дрон как затворниците на Пригожин убиват командира си с брадва!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пригожин

    4 3 Отговор
    "Това, че са останали без крака, без ръце, без зрение, не означава, че трябва да нарушат закона и да се приберат у дома. Тези, които могат да се върнат при нас, ще се върнат при нас и ще им намерим различни позиции, за които крак не им трябва. Ще ги направим сапьори и ако настъпят още една мина, то желязната протеза ще ги отърве. После ще им заварим нова", каза готвача на Путин, заобиколен от осакатени бойци.


    Според него осъдените "доброволци" са толкова чисти пред закона, сякаш са "току-що изписани от родилния дом". В отговор се чува някой от присъстващите да казва: "Само че без крака".
  • 27 Наблюдател

    3 4 Отговор
    Единствено чрез Вагнер затворник убил майка си може да стане Герой на руската федерация!
  • 28 Наблюдател

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    не се сърдете момчета от хормоните е имаше и видео с мен !! но не направено от дрон а в една стая ,аз и казвам стаята на любовта бях с двама афроамеринаци другото оставям на вас да се сетите

    Коментиран от #33

  • 29 Наивно

    3 7 Отговор
    Някой вярва ли че руските военнопрестъпници ще спрат да правят това което правят..просто явно затворниците са на привършване и сега понеже никой не иска да ходи на война заедно с такива във Вагнер не влизат други алкаши..пък разхода си върви и трябват нови

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рубладжийче

    2 6 Отговор
    Има репортаж в руска телевизия с маниака от Ангарск, който лежи доживотна присъда за доказани 82 убийства, предимно на жени. На него много му харесва идеята след 6 месеца във Вагнер да излезе на свобода, но мащаб да минат студовете и тогава шал да се запише!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само питам

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    Русофилче, вярно ли е, че руснаците ви използвали като жени и на теб най-много се харесвало?

    Коментиран от #39

  • 34 123455

    7 3 Отговор
    Явно укринските затворници вече са избите и за това за тях се мълчи
  • 35 Истината

    4 9 Отговор
    Невъзможно е човек да бъде едновременно почтен, интелигентен и рус софил! Ако е интелигентен и почтен, никога няма да е ру софил! Ако е почтен, но симпатизира на Русия, то интелигентността му е под въпрос. А ако е интелигентен и подкрепя Русия, значи е всичко друго но не и почтен!

    Коментиран от #40, #50

  • 36 Истината

    6 10 Отговор
    Русия е нация от терористи и военнопрестъпници?

    Коментиран от #49

  • 37 Теле

    9 2 Отговор
    Напишете ясно, укрите загубиха 3600 танка, потвърдено от сащ, ха ха ха
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Само питам":

    едно и също дрънкаш ма ами ела да разбереш за какво ни ползват !!! а ти ще си специланата черешката както му казват ама не на тортата ,ще ти скъсат черешите и официално ще си жена няма нужда да пиеш хормоните
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Истината

    7 5 Отговор
    Едни затворници им видяха сметката , не знам какво ще е с профисионална армия !! чудо дори американските и английски интсруктори няма място да си намерят в украйна
  • 42 Само питам

    4 5 Отговор
    А българските русофили свършиха ли се? Или се страхуват да отидат на фронта?

    Коментиран от #44

  • 43 Пеци

    4 5 Отговор
    Крепостното население пушечно месо бол.
    Гледах едно предаване с нацистката журналистка Симонян пропагандата на фашистката идеология на Дугин и руският свят.
    Цитирам "Така и така всички ще умрем ,каква разлика да ли на 20 ,30 или 50.Важно да умрем геройски......за Путлер"
    Само, че тя ,мъжът и и децата стоят на топло, а не на фронта.

    Коментиран от #45

  • 44 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    само да попитам себе си дали да замина на фронта да се бия срещу Русия хмммм не неми стиска много ми са нежни ръцете не ставам!!

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 супер статиска и то от кой украйна умре

    6 3 Отговор
    Мосад, са 234 хиляди войници, обикновено тежки, вторият вид - 17 230. Останалите са изчезнали и дезертьори.Плюс това, за идеалите на Степан Бандера 234 военни инструктори на НАТО (главно от САЩ и Великобритания), 2458 войници от НАТО, уж доброволци, включително от Германия, Полша и Литва, както и 5360 наемници отдадоха душите си на Бога.
  • 47 еми съвсем нормално

    5 1 Отговор
    доста по-добре е от сащ те използват всичко живо в украйна за пушечно месо …! за пореден път русия показва че е по-добра от америка но тролчетата са им гладени мозъците с ютия и няма да могат да го разберат това със сигурност!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 а бандерците..

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Са укрофашаги..има една руска поговорка,,чем больше сдадим,бандерцов при светово петра-тем лучше,,

    Коментиран от #52

  • 50 по-скоро

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Истината":

    човек не може да бъде честен почтен и толерантен със определен пол ( а не с трети пол) и да си привърженик на краварите !!! за вас всичко това не е възможно вие си знаете че хората имат по 5 пола и всеки решава кой какъв да бъде (нали сте демокрация) при вас неможе да се живее без да небедите някого за вашите проблеми и този някого винаги има нещо ценно което вие искате да откраднете … неможете да седите мирно и кротко щото единия ви пол ви чувърка в другия и вие се чудите на кой пол да угодите в себе си !!!
  • 51 Разчьот

    0 0 Отговор
    Абе какви са тези служители данеби да са някакви писарушки в тюрмата или свършиха затворниците бандюги...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: