Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 16:59 2 179 38

Политик: "Без компромиси мирът в Украйна е невъзможен"

  • райнер епелман-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Райнер Епелман е огорчен и от факта, че не се полагат неутрални усилия за установяване на диалог между двете воюващи държави

Политик: "Без компромиси мирът в Украйна е невъзможен" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известният германски правозащитник Райнер Епелман, играл важна роля в мирната революция на ГДР, смята, че не се полагат достатъчно неутрални усилия за мир в Украйна. Според него са нужни компромиси и от двете страни.

Райнер Епелман е сред хората, които играха важна роля по време на мирната революция в ГДР и последвалото обединение на Германия. През 1990 година той е министър на разоръжаването и отбраната в първото и единствено демократично избрано правителство на ГДР. На него тогава се пада честта да информира Москва, че страната му напуска Варшавския договор. Малко след това ГДР престава да съществува.

Още новини от Украйна

Илюзията за мир в Европа

Опасенията, че Москва може да реагира с военно насилие тогава не се оправдаха. Но с нахлуването на Русия в Украйна преди една година надеждите за траен мир окончателно се оказаха илюзия. В интервю за ДВ Райнер Епелман, който сега е председател на германската Фондация за справяне с миналото на диктатурата в бившата ГДР, казва, че е ужасен от това развитие, което го връща към едно друго историческо събитие: подписването на заключителния акт от Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) в Хелзинки през 1975 година. Държавите, които го подписаха, а сред тях беше и бившият СССР, се задължиха да спазват държавните граници в следвоенна Европа. „Всичко това беше потъпкано от Владимир Путин“, казва Епелман.

„Нехуманно и безотговорно“

Той обяснява грубото незачитане на договорените принципи от страна на Русия с това, че "ние, демократичната част на Европа, твърде дълго търпяхме това". В Украйна Владимир Путин сега налага "ужаса на страха и насилието“, казва Епелман и добавя: "Смятам, че това е нехуманно и безотговорно".

Райнер Епелман смята обаче, че в момента все още няма достатъчно сериозна и задълбочена дискусия по въпроса какви да са по-нататъшните стъпки спрямо Путинова Русия. Защото той среща немалко хора, които апелират: „Сключете най-сетне мир!“.

Има ли условия за мирни преговори?

Епелман е огорчен и от факта, че не се полагат неутрални усилия за установяване на диалог между двете воюващи държави. "Това може да се осъществи само ако и двете страни са готови на компромис", казва Епелман. В момента обаче преговорите са почти невъзможни, признава той.

Германският политик би се радвал, ако ООН или влиятелни държави като Китай и Индия покажат по-голям ангажимент в тази връзка. Според Епелман те би трябвало да се намесят и ясно да покажат на Путин, че онова, което върши в Украйна е неприемливо. Възможно е обаче за момента все още да няма страна или политик, които да са способни да станат истински посредници в този конфликт, предполага германският християндемократ.

Апелът от 1982: „Мир без оръжия!“

Преди повече от 40 години Райнер Епелман става автор на един апел за разоръжаване, който той и други негови съмишленици тогава отправят както към Изтока, така и към Запада: „Да изградим мир без оръжия!“. По онова време кипи истинска надпревара във въоръжаването между НАТО и Варшавския договор.

На въпрос на ДВ какъв апел би отправил днес във връзка с войната срещу Украйна, Райнер Епелман казва, без да се колебае: „Без компромиси няма да има мир“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 6 Отговор
    На този таткото е от окупационната руска армия в ГДР.

    Коментиран от #38

  • 2 Адам Хилтън

    16 5 Отговор
    Щом е учасвал в предателството на ГДР, ясно че не му дреме за собственият народ, още по-малко за украинците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    31 6 Отговор
    В Германия расте недоволството на всяко ниво..
    Исках да ви копна каква песен направиха германците, ама Факти не е съгласен..
    Китай поиска обяснение от САЩ във връзка с изнесената информация за взривяването на газопровода и РАЗСЛЕДВАНЕ!
    Що не публикувате това ,Факти?

    Коментиран от #12, #21

  • 5 Единственият възможен компромис е

    9 24 Отговор
    Руският народ сам да се разправя с тези от Кремъл, които избиват и тях и украинците заради користните си интереси,. Така ще изкупят вината на участвалите в това клане свои сънародници. Ако ли не, още малко и стават на курбан. Всичките.

    Коментиран от #36

  • 6 Компромисът е,

    28 8 Отговор
    краварите да се омитат от Европа, това е причината за тази война! Нямат работа САЩ в Европа, щом няма Варшавски договор, закрива се и НАТО-това е вторият компромис, това не се ли случи, войната няма да спре!

    Коментиран от #15

  • 7 Какъвто и компромис

    6 18 Отговор
    да има, той не може да отцепва територии от Украйна и да ги придава към Русия! Примери за автономии в чертите на една държава има по целия свят….с изключение в Русия.

    Коментиран от #24

  • 8 ха ха

    7 21 Отговор
    Аман от полезни идиоти! Специално в Украйна не може да има мир без Русия да върне териториите и да си плати репарации.
  • 9 Майна

    19 1 Отговор
    И нета е залят от негодувание , след публикацията на Шпигел, че ,,Зеленски казва, че трябва да ПРИНУДИ Шолц да му даде необходимото..ю
    Само да видите,, благословиите,, от коментиращите....
  • 10 Веднъж завинаги

    3 19 Отговор
    Русия трябва да разбере, че не може да напада съседите си. И когато Кадиров с горчивина каза преди седмица, "къде беше Европа, когато нападна Русия моята Ичкерия?" човекът имаше право. Никакви компромиси!

    Коментиран от #23

  • 11 Коментар

    18 3 Отговор
    Нехуманно и безотговорно е било да се нарушават Минските споразумения.
    В следствие на западна пропганада украинците от западната част не понасят другите от източната и искат да ги убият.Слагайте им една Берлинска стена докато мераците им минат и се осъзнаят,че са един народ.

    Коментиран от #13, #16, #17, #22

  • 12 Утре ще поискаш

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    разследване за изнесените “факти” че земята е плоска!
  • 13 Нищо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    в постинга ти не отговаря на истината!
  • 14 Аааа

    16 5 Отговор
    айде не подготвяйте почвата за отстъпки. Няма отстъпки! Баламите свършиха. Сега каквото е решил Путин - това ще стане. Планът ще се изпълни 100%, точка !
  • 15 Каква ти е логиката

    1 15 Отговор

    До коментар #6 от "Компромисът е,":

    Варшавският договор се разпадна заедно с недоносчето поради несъстоятелност. Няма споразумение, което обвързва съществуването на Вършавския договор и НАТО.

    Коментиран от #18, #29

  • 16 А ма

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    никога няма да стане - това не е един народ.
  • 17 Как ти звучи

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    …под влияние на пропагандата от Кремъл, украинците от изток не понасят тези от запад. Под давление на Кремъл източните украинци отцепиха територия и пожелаха да я пришият към Русия.

    Коментиран от #25

  • 18 Учителката

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Каква ти е логиката":

    а бе "Вършавския", като ти гледам правописа, май много много не си ми посещавал часовете.

    Коментиран от #20, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Правилния правопис е

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "Учителката":

    Въшкарския договор.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 САЩ

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Тези споразумения бяха наш тактически ход. Трябваше ни време, да въоръжим Украйна. За да може да бъде нашата стръв за руснаците. Получи се блестящо! Като по наш учебник. Руснаците са в изолация, нашата икономика дръпва напред. А будалите от ЕС - плащат сметката. А ние - пак сме победители и печеливши.
  • 23 оня

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Веднъж завинаги":

    Дааааа, само краварите имат право да нападат където и колкото си искат по света:))

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Аз имам въпрос

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Какъвто и компромис":

    към теб. Да, неможе да се отцепват територии. Аз питам..... как са ЗАЦЕПЕНИ към Осрайна?
  • 25 оня

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Как ти звучи":

    Cлед втората световна война, Съвременна Украйна е създадена изцяло от Русия. Сталин я присъединява към СССР и й дава някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подарява допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна". По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. Още тогава Украйна започва двойна игра и се ориентира да следва чужди политически интереси, които са започнали да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ, докато продължава да взима пари от Русия и да получава финансова подкрепа от тях. (07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави. От него беше направен следният извод : Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.
    Следователно може да се предположи, че Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна. Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна.)
  • 26 Въшарски е

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Учителката":

    Щото умрял. Кой да помни, че идва от града!Това не отменя валидността на написаното.
  • 27 Трябва да се знае!

    3 13 Отговор

    До коментар #23 от "оня":

    Света има нужда от своя “жандар”, полицай….или както щете така го наричайте. Иначе ще стане джунгла. За сега тази роля е поета от САЩ, и тя хич не е лека. Тези които си мислят че тази роля осигурява някакво икономическо предимство и привилегии, явно си мечтаят за тези неща!
  • 28 Това ли

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "оня":

    Ами ръчкай руските да нападат директно щатите. Какво тормозят по-малките околни страни! Възмутителна работа, дело на мизерници.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    5 8 Отговор
    Стига руска пропаганда. Opkитe ще загубят безаналагово!
  • 31 Ако погледнеш

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Зелено човече, явно пушка не си държал,":

    Размера на Русия и въоръжението с което разполагат, няма да питаш от кого и за какво! Ако го нямаше НАТО-САЩ, до сега Русия да е прегазила Европа.
  • 32 Демократ

    3 8 Отговор
    Фразата "Путинова Русия" доказва какъв е Путин - собственик на Русия. Там няма друг освен него, няма население,няма държава Русия, едноличен самодържец. Всички други оправдания,разсъждения,анализи са излишни. Кой е той - офицер от КГБ. КГБ управлява и съсипва Русия, за да държи всички в страх и от там в подчинение. Путинолизците в България искат това, но няма да им се получи да крадат и лъжат без край.
  • 33 Мир в Европа

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Зелено човече, явно пушка не си държал,":

    Че ние си имаме мир. Само около рушнята няма мир. Не си ти този, дето казва какви договори да има, може да те е яд, че съветския съюз пукляса, въпреки, че си държал пушка. Пушките не решават проблеми, те са бумеранг.
  • 34 От страни

    8 2 Отговор
    Я ж па тоа - кой ще ти мисли за мир в Украйна? Заводите на краварите тепърва ще могат да гушнат поръчки на стотици милиарди гущерчета, Цялото руско и европейско оръжие от Европа отиде на претопяване в Русия. С кво ще го заместят? Правилно - с американско. Шолц да не е луд за да не разбира че предадените на Украйна Леопарди никога нема да бъдат заместени с нови Леопарди а ще бъдат заместени с стари и нови Ейбрамси. Той затова се бави до последно - искаше обещания че Германия ще си запази местото като производител но те даже обещания му не дадоха. Европа умре. Ми ние накъде?
  • 35 Империалист

    2 6 Отговор
    Компромис за мир за сметка на държавни украински територии и своеволие на една без одговорна ядрена сила не е гаранция за дълготраен мир, мирът се постига с години когато се изчерпи държавноста на Раша и окончателно се разпадне като държава
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хахахаха

    3 5 Отговор
    Докато Украйна се опитва да изгради Мир без оръжия, в същото време Русия се въоръжи и отне Крим. Това ли е Мир? Разоръжаването да започне с агресивните страни като Русия! Украйна никога не е започвала война! НИКОГА.
  • 38 Тото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ти изобщо не знаеш къде си,няма и да разбереш!!!😂😂😂😂
Новини по държави: