Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 23:11 2 742 65

Ядрено възпиране: САЩ тестваха междуконтинентална ракета в Тихия океан

  • minuteman iii-
  • сащ-
  • ракета-
  • пентагон

Тестовото изстрелване е част от рутинни дейности, предназначени да демонстрират, че ядреното възпиране на САЩ е безопасно, сигурно, надеждно и ефективно за възпиране на заплахите от 21 век

Ядрено възпиране: САЩ тестваха междуконтинентална ракета в Тихия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екип от глобалното ударно командване на ВВС на САЩ изстреля невъоръжена междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, оборудвана с тестово превозно средство за повторно влизане в 23:01 часа. Тихоокеанско време, 9 февруари от базата на космическите сили Ванденберг, Калифорния, съобщава ВВС на САЩ.

Това тестово изстрелване е част от рутинни и периодични дейности, предназначени да демонстрират, че ядреното възпиране на Съединените щати е безопасно, сигурно, надеждно и ефективно за възпиране на заплахите от двадесет и първи век и за успокояване на нашите съюзници. Такива тестове са се случвали повече от 300 пъти преди и този тест не е резултат от текущи световни събития.

"Тестовото изстрелване показва сърцето на нашата мисия за възпиране на световната сцена, уверявайки нашата нация и нейните съюзници, че нашите оръжия са способни и нашите летци са готови и желаят да защитят мира по целия свят в един момент", каза генерал Томас А. Бусиер, командир на Глобалното ударно командване на ВВС.

ICBM измина приблизително 4200 мили до атола Куаджалейн на Маршаловите острови. Тези изпитателни изстрелвания потвърждават точността и надеждността на оръжейната система за междуконтинентални балистични ракети, предоставяйки ценни данни за осигуряване на продължително безопасно, сигурно и ефективно ядрено възпиране.

"Това изстрелване показва надеждността на нашите системи за стратегическо възпиране, като същевременно изпраща видимо послание за сигурност към съюзниците", каза полковник Кристофър Круз, командир на 377-ма група за тестване и оценка.

"Този многостранен екип отразява прецизността и професионализма на нашето командване и нашите съвместни партньори."

Летци от 91-во ракетно крило във военновъздушната база Майнот, Северна Дакота, бяха избрани за работната група, която да подкрепи тестовото изстрелване. Ракетните бази в рамките на Глобалното ударно командване на ВВС имат членове на екипажа, които стоят нащрек 24 часа в денонощието, през цялата година, като наблюдават националните сили за тревога междуконтинентални балистични ракети.

"Това тестово изстрелване е кулминацията на месеци на подготовка и сътрудничество между множество агенции на военновъздушните сили", каза майор Мартин Ескарсага, командир на оперативната група. "Летците, които изпълняват тази мисия на стратегическо възпиране, са най-доброто, което нашата нация може да предложи. Те работят 365 дни в годината, за да поддържат, управляват и осигуряват този жизненоважен компонент на нашата ядрена триада.

Общността на ICBM, включително Министерството на отбраната, Министерството на енергетиката и Стратегическото командване на САЩ, използва данни, събрани от тестови изстрелвания, за продължаваща оценка на развитието на силите. Програмата за тестово изстрелване на ICBM демонстрира оперативната способност на Minuteman III и гарантира способността на Съединените щати да поддържат силно, надеждно ядрено възпиране като ключов елемент от националната сигурност на САЩ и сигурността на съюзниците и партньорите на САЩ.

Глобалното ударно командване на ВВС е основно командване със седалище във военновъздушната база Барксдейл, Луизиана, в общността на Шривпорт-Босие Сити. Командването отвъд океана на трите национални крила за междуконтинентални балистични ракети, цялата бомбардировъчна сила на ВВС, включваща B-52, B-1 и B-2, програмата за ударни бомбардировачи с голям обсег, ядреното командване, контрол и комуникационни системи на ВВС, и оперативна поддръжка на организации в рамките на ядреното предприятие. Приблизително 33 700 професионалисти са разпределени в две военновъздушни сили, девет крила, две географски разделени ескадрили и един отряд в континенталните Съединени щати и са разположени на места по целия свят.

LG-35A Sentinel ще замени междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III с първоначален капацитет от 2029 г. До постигането на пълен капацитет в средата на 2030 г., ВВС се ангажират да гарантират, че Minuteman III остава жизнеспособно възпиращо средство.

Minutemen III е част от "ядрената триада" на САЩ и е единствената наземна междуконтинентална балистична система, която се използва от американската армия. Другите системи за ядрена доставка включват балистични ракети Trident, изстрелвани от подводници и ядрени оръжия, носени от стратегически и стелт бомбардировачи с голям обсег.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    48 9 Отговор
    Въздух под налягане!
  • 2 Слава на великия Чен-Ун!

    52 16 Отговор
    Говедарите просят да си го получат директно по кухите канчета!

    Коментиран от #43, #59, #61

  • 3 Пич

    51 11 Отговор
    Тествали..... Джо Тъпия е натиснал копчето , защото е мислел , че си пуска водата в тоалетната.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    39 6 Отговор
    Сигурно ще свалят китайски балони за 1000$ с такива ракети...

    Коментиран от #42

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    44 5 Отговор
    А другарят Ким на грандиозен парад показа новата Севернокорейска балистична ракета,кото лети до 13 000 км и поразително прилича на Руската Топол М

    Z

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хохо Бохо

    14 38 Отговор
    А Русия на следващия парад ще покажат какви безаналогови оръжия имат... направени от картон, показухи

    Коментиран от #13

  • 12 Чичо Сам

    14 27 Отговор
    Действа тихичко и без заплахи!! Който трябва да чуе-ще Види!
  • 13 Ами

    12 24 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    При парадните армии и така. Парада е важен защото трябва да демонстрира величае пред зомбирано население.

    Коментиран от #16

  • 14 Баро

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    И двете са част от главната канализация на симеоново която веждичката трябваше да направи ооообаче напрай канализация сомо до неговата къща а другите тръби ги продаде на рф и ск те затова у симеоново още немат канализация
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баро

    5 21 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Е кои са зомбита
    Аз у щатите един парад не видех
    Аможебе парада е средство за даване на отчет къде са парите за ориза и картошките

    Коментиран от #53

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хайде

    10 28 Отговор
    Путлеристите дето кълват на кремълска пропаганда за базите на НАТО на границите на Путлеристан да обяснят тези 4200 мили да ли са не са достатъчни и без никакви бази да се достигне до всяка точка на алкохолната федерация на злото
  • 19 Факман

    20 7 Отговор
    И вече са кацнали на Марс и започват да го населват американците.Почти са достигнали безсмъртие и нямат нужда от сън.
  • 20 да питам

    5 23 Отговор
    Колхознята , нали знаете , че ракетите не летят само в една посока ... 🤔
  • 21 Путинофил

    14 26 Отговор
    Руските технологии са векове напред, от догодина казаха че всички лади ще са с ел.стъкла

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 МирО

    33 9 Отговор
    А с каква скорост лети тази "междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III", а с 2000 км/ч, тамън Рашаните ще си допият чая и след това ще я свалят над средата на Атлантика, щот "Кинжалите" летят с 22000 км/ч. Има още хляб да ядете момчета до де стигнете Рашаните (нищо че някакви от психодиспансера писаха, че крадяли перални).

    Коментиран от #27, #33, #54

  • 24 Напреднал

    23 3 Отговор
    Някои спокойно си тестват каквото си поискат, пък други като го правят нарушават резолюции и санкции. Справедлив Световен Ред на равноправни и независими държави!

    Коментиран от #29, #30

  • 25 хаха

    22 5 Отговор
    Сащ пръднаха, а това може да заличи територията им.
    Всъщност Сащ ще бъдат унищожени физически и това не подлежи на съмнение, тъй като с тези допотопни ракети не могат да направят нищо съществено – повече от 60% от ракетите им ще бъдат свалени в близкия космос, а една трета от тях няма да могат да излетят, защото не са модернизирани, и има голяма вероятност да има взривове в силозите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Обаче

    5 16 Отговор

    До коментар #23 от "МирО":

    Кинжалите балистични ракети не могат да свалят не са за това.
  • 28 Баро

    5 19 Отговор

    До коментар #21 от "Путинофил":

    А от тая година с навигация. Ама казаха то и МАЗ е голем камион с кабина мотор скорости и диференциал от МАН ето от маз ше дадът два пе лайзена за шасита е да ама и ман си тръгна и ватенките останаха само свинкело това е полужението
  • 29 Тази игра си има Правила!

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "Напреднал":

    Не си ли ги чел? Дори Русия ги е подписвала!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Закс

    10 1 Отговор
    Веднага да им се наложат санкции !

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Жреца на Ботунец

    5 15 Отговор
    САЩ демонстрират,че елемент от тяхната ядрена триада е в състояние да нанесе удар,когато и където се наложи.За разлика от фанфарите,които неуморно надуват кремълските клакьори,за разни "безаналоговнети",американците рутинно извършват изпитание,което показва,че 50 годишни модернизирани МБР все още са недостижими,като характеристики за военнопромишленият комплекс на ватниците.

    Коментиран от #57

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кики Рики

    4 7 Отговор
    А защо всички си свалят гащите когато двама си ги мерят. Не мислите ли че ще има последствия за всички. Дори и най обикновените хора които нямат нищо общо с двата лагера. Не се ли сещате че и двамата си мислят, че студената война още не е свършила и всички се надпреварват кой е по велик. Най много се вживява Ким от КНДР, който живее още в началото на 60 години на миналия век.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Баро

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Не ги мисли щом ядът хамбургери за 6 долара по добре мисли от къде ше земеш денги за картошки че треба да се прай чорба
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Вкаро

    8 4 Отговор

    До коментар #44 от "Баро":

    2 цента на коментарче ли ве диp-ник?
  • 53 Вкаро

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "Баро":

    Как ве хюмнещатско? С гейташките ви прайдове нали показвате мощта си през аycпуcитe!
  • 54 Ъхъ

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "МирО":

    Ракетата е старица, много по възрастна от неграмотните хомосоросоиди , които драскат тук! По бърза е от китайския балон , но не и от съвременно пво !

    Коментиран от #62

  • 55 Хубаво и еднозначно

    1 3 Отговор
    наименование на ракетката! Фрррррр....хоп....а!!!😕👋☢
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бре бре

    6 6 Отговор

    До коментар #37 от "Жреца на Ботунец":

    Туй у кръчмата у Ботунец ли ти го казаха? Явно близостта до Кремиковци и пушеците от там, макар и вече да ги няма, трайно са увредила мисловната ти дейност! Да не мислиш, че онез у Кремъл спят и не си пробват ракетите ли? Е, има малка разлика! Изпробват си ги, при това успешно, на собствената си територия и на подобни дистанции, като не отстъпват по точност на американските... Ама вие там у кръчмата си мислете, че руснаците са леваци и ракетите им не летят щото са шперплатови, както твърди един умник тук...
  • 58 ха ха

    1 4 Отговор
    братята американци обмислят първи ядрен удар
  • 59 777

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на великия Чен-Ун!":

    А твойто канче е още по-сухо.
  • 60 Мишел

    4 2 Отговор
    Минитмен 3 е въведена на въоръжение 1970 г. и оттогава САЩ нямат разработка на нова балистична ракета за шахтово базиране. Сроковете на годност на ракетата са на изтекли през 2000-2005 г.. Затова периодично се сменят електронни и други елементи на ракетата и ежегодно се правят тестове за годност при изстрелване и полет. През 2022 беше успешно изстреляна чак на четвъртия опит.
  • 61 Калпазанин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на великия Чен-Ун!":

    Международната общност няма ли да протестира се питам, или извинявайте тази международна общнист е фащ и сие,останалите са стадо роби без права терористи и диктатори
  • 62 Лети

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ъхъ":

    с повече от 28000 км/ч
    Да се свали междуконтинентална балистична ракета е почти невъзможно, с каквото и да е ПВО.
    S500 е пропаганда, нито едните могат ефективно да се предпазят, нито другите.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ломчанин

    2 1 Отговор
    Minuteman III е приета на въоръжение !!!!!!! (барабани) 1970 г.

    Повтарям 1970. Тя е "най-новата и най-съвременната" краварска ракета. И кравите взеха да се смеят на ковбойте ....
    Даже няма и да коментирам.
  • 65 МАРКСИСТ

    2 3 Отговор
    На Пунин се объркаха плановете, за бързо заавладяване на Украйна, и украинците да ги посрещнат с прегръдка. Но и на САЩ се провалиха плановете за бърз фалит на Русия и сваляне на Пунин от плутокрацията и прозападно правителство. Сега отчитат съветизация на руското население, дори. ................... ..................... Но капитализмът е във смъртна фаза, и е ясно бъдещето развитие на конкурентни на САЩ икономики. Това може да се спре само с ядрен апокалипсис, запазване на научните постижения само за атлантическият елит, а за другите ИГРИ НА ГЛАДЪТ. И БИБЛИЯТА НИ КАЗВА БЪДЕЩЕТО, ТО НЕ Е ОПТИМИСТИЧНО.