Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2023 11:30 20 828 71

Руска ракета ли свали правителството в Молдова?

  • валерий залужни -
  • румъния -
  • молдова-
  • украйна-
  • ракети

Началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни съобщи вчера, че две руски ракети са влезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова

Руска ракета ли свали правителството в Молдова? - 1
Снимка: Shutterstock

Република Молдова, която понася сериозни последици от войната в съседна Украйна в икономиката, сигурността и от хуманитарна гледна точка, потвърди вчера, че руска ракета е прелетяла през въздушното ѝ пространство, а малко след това продемократичното правителство на Наталия Гаврилица подаде оставка. Предишния ден молдовското разузнаване потвърди съобщения на Украйна, че Русия планира да свали правителството в Кишинев. Какво се крие зад оставката на кабинета на Гаврилица и има ли връзка с вчерашния инцидент?

Началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни съобщи вчера, че две руски ракети са влезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова преди да навлязат в това на Украйна. Според представител на украинските ВВС Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, за да не застраши живота на цивилни в други държави.

Още новини от Украйна

Молдовското министерство на отбраната потвърди инцидента, а външнополитическото ведомство повика руския посланик в Кишинев Олег Васнецов, за да протестира срещу „недопустимото нарушение“.

Румъния от своя страна съобщи, че радарните системи на страната се засекли руска ракета на около 35 км североизточно от границата, но тя не е навлизала в румънското въздушно пространство.

Украинският президент Володимир Зеленски определи случая като „предизвикателство за НАТО и колективната сигурност“ предвид факта, че Румъния е членка на пакта.

След това дойде новината за оставката на правителството на Наталия Гаврилица, която встъпи в длъжност едва преди година и половина.

Гаврилица каза, че никой не е очаквал, че нейното правителство „ще трябва да се справи с толкова много кризи, причинени от руската агресия в Украйна“ и се оплака от липса на подкрепа и доверие във вътрешен план.

Управлението на Гаврилица бе белязано от дълга поредица от проблеми - остра енергийна криза, след като Москва драстично намали енергийните доставки за Молдова, рязко покачваща се инфлация и десетки хиляди украински бежанци. Към това се прибавиха ракетите от войната, които преминаха през небето на страната, както и отломките от ракети, открити неколкократно на молдовска територия, отбеляза Асошиейтед прес.

Според политически коментатори в Кишинев обаче оставката на правителството на Гаврилица не е изненада, а всъщност е отдавна закъснял ход, информират местните медии.

„Правителството на Гаврилица не е нито най-лошото, нито най-доброто в историята. То беше посредствено, както вече започнахме да свикваме в Кишинев. Само че, за разлика от останалите, това правителство дойде на фона на огромна вълна от очаквания, които до голяма степен бяха помрачени“, коментира Алекс Козер от телевизия Журнал. Той призна все пак, че моментът е много труден в контекста на войната в Украйна и възстановяването от пандемията от КОВИД-19.

Анализаторът Вячеслав Бербека вижда няколко обяснения за оставката. „Едно от тях е стимулирането на процеса на реформи, тъй като много решения бяха объркани и нямаше ясна визия за работата на това правителство. Второ, мисля, че в обществото има натиск, който трябва да бъде смекчен", коментира Бербека.

Политическият анализатор Анатол Църану заговори за „конфликт на върха“, визирайки отношенията правителство-президентство.

„Отдавна се говори за необходимостта от пренареждане и ето че това се случи", каза Църану пред местни медии.

Коментаторът на в. „Национал“ Николае Негру смята, че правителството е сменено по "политическа необходимост".

„Правителството имаше големи проблеми с имиджа, в някои отношения заслужени, в други - не. В същото време имиджът на (президента) Мая Санду също бе засегнат. Това, според мен, доведе до необходимостта от преконфигуриране“, посочи анализаторът.

Според него става дума за „стратегически ход, препоръчан от някои съветници-стратези“.

Няколко молдовски анализатори отбелязаха факта, че новината за оставката дойде след официално посещение на Наталия Гаврилица в Брюксел преди броени дни.

Президентът Мая Санду благодари на Гаврилица за "саможертвата и огромните усилия да управлява през толкова много кризи", след което незабавно посочи нейния наследник – Дорин Речан, досегашен президентски съветник по въпросите на отбраната и сигурността и бивш министър на вътрешните работи.

По думите на президентката членовете на управляващата Партия на действието и солидарността (ПДС) са приели нейния избор в лицето на Речан. Мая Санду е основател на ПДС.

„Знам, че се нуждаем от единство и много работа, за да преминем през трудния период, пред който сме изправени. Трудностите през 2022 г. отложиха някои от плановете ни, но не ни спряха'', каза Санду на пресконференция за номинацията и добави, че през 2023 г. иска да се съсредоточи върху обновяването на ключови области като икономиката и правосъдието на Молдова.

Молдова – бивша съветска република с население от 2,6 милиона души, разположена между Украйна и Румъния, е изправена пред много предизвикателства, отбелязва АФП. От края на юни 2022 г. Молдова е кандидат за членство в ЕС, а в същото време има руски войници на своя територия - в проруския сепаратистки регион Приднестровие.

Президентът Мая Санду наскоро обвини Москва, че стои зад трафика на оръжие, стоки и хора и че финансира антиправителствени демонстрации.

Рязкото увеличение на цените в Молдова, особено на руския газ, доведе до улични протести миналата година, при които демонстранти призоваха правителството и Санду да подадат оставка. Протестите бяха организирани от опозиционната партия на Илан Шор, който избяга в Израел.

Властите в Кишинев определиха протестите като част от спонсорирана от Кремъл кампания за дестабилизиране на правителството. Илан Шор е сред санкционираните от САЩ молдовски олигарси, свързани с корупция и предполагаемо сътрудничество с Русия за подкопаване на демокрацията в Молдова. Смята се, че Шор координира действията си с Москва, за да попречи на опитите на Молдова да се присъедини към Европейския съюз. Шор бе осъден за кражбата на 1 млрд. долара от молдовски банки през 2014 г.

Номинираният за премиер Дорин Речан (48) заяви, че ще пристъпи незабавно към съставянето на ново правителство и че основната му задача ще бъде да въведе „ред и дисциплина“ в институциите на Молдова, да вдъхне нов живот на икономиката и да осигури мир и стабилност. Речан потвърди, че ще продължи да работи за присъединяване на Молдова към ЕС.

Той е опитен политик, който е заемал редица висши длъжности в правителството на Молдова, отбелязва Ройтерс. Бил е вътрешен министър от 2012 г. до 2015 г. при двама министър-председатели и е първият цивилен, заемал този пост. Инициатор е на няколко важни реформи, които приближиха Молдова до стандартите на ЕС. Преди това е бил заместник-министър на информацията и комуникационните технологии. Има опит в частния сектор и в ИТ индустрията.

Сега Речан разполага с 15 дни, за да състави ново правителство. Партията на действието и солидарността има мнозинство в парламента – 63 от общо 101 места и се очаква той да получи вот на доверие с лекота, отбелязва Франс прес.

„Дорин Речан получава огромния шанс да остане в историята като министър-председателя, който решително насочва Молдова по пътя на свободата, просперитета и демокрацията“, коментира Алекс Козер от телевизия "Журнал".

Редица политически анализатори в Кишинев са на мнение, че новото правителство трябва да се фокусира върху укрепването на сигурността и отбранителните способности, отбелязва сайтът „Новини“ (Știri.md).

Експертът Виктор Чобану посочи, че страната навлиза в етап, в който сигурността е от първостепенно значение и на този фон кандидатурата на Речан е по-подходяща от тази на Гаврилица, която все пак е специалист по финанси.

Експертът Михай Могълдя също смята, че вниманието на новото правителство трябва да бъде насочено към сигурността.

Ден преди оставката на правителството на Гаврилица молдовските разузнавателни служби съобщиха, че въз основа на информация, представена от Украйна и от вътрешни данни, са идентифицирали дейности, насочени към отслабване и дестабилизиране на Молдова.

По време на посещение в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски каза, че е "засечен план за унищожаването на Молдова, който е бил в ръцете на руските разузнавателни служби". „Не знам дали наистина Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, но във всеки случай... този план беше много подобен на плана, който те се опитаха да приложат срещу Украйна", посочи Зеленски.

Късно снощи заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател каза, че Вашингтон "няма индикации за пряка военна заплаха от страна на Русия към Молдова или Румъния“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не знае какво е имал предвид президентът на Украйна Володимир Зеленски с предполагаемо разкрит руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова.

"За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума", каза Песков.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Еб@@Го и

    62 3 Отговор
    Цензураторът

    Коментиран от #24

  • 3 Последния Софиянец

    94 11 Отговор
    Някой Кинжал е нацелил МС на Молдова?!
  • 4 Пич

    138 12 Отговор
    Путин :
    - Аз само да ви намеря на картата.....
  • 5 Теле

    146 17 Отговор
    Ракети не имало, свали ги англосаксонската наглост. Сами си признаха а вие не четете изявленията им. Зелето ги прогони.
  • 6 Делю Хайдутин

    151 17 Отговор
    Румъния гъмжи от натовци .Що не свалиха ракетите?

    Коментиран от #10, #34, #41

  • 7 Бойко Разбойко

    88 14 Отговор
    И в България една депутатка даваше на руснаците координатите на МС.
  • 8 Сократ

    58 6 Отговор
    Щом заслужено го е каза, значи сме длъжни да вярваме. А него не го ли уволниха?
  • 9 (гост)

    169 21 Отговор
    "Вселенски" всякак се опитва да въвлече целия свят в трагедията, която сътвори. Колко ли трябва да си залюхан, за да се вържеш на зеленококаинова партенка...

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 човек от народа

    118 4 Отговор
    бе тя или ракетата е крива или нещо ми се губи географията !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Теле

    85 6 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Нали си 007 избий ги

    Коментиран от #62

  • 14 ТИРбушон

    23 122 Отговор

    До коментар #9 от "(гост)":

    Акад. Дмитрий Лихачов предрича бъдещето на Русия:

    „Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия - това е мираж.
    Животът с национална идея отначало ще доведе до ограничения, а след това ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и друга религия.
    Нетърпимостта непременно ще доведе до терор.

    Не бива да се допуска връщането на Русия към единна идеология, защото тя рано или късно ще доведе Русия до фашизъм”.

    Коментиран от #40, #55

  • 15 Сандо

    141 18 Отговор
    Отговорът е:безумният еврослугинаж на Санду и нейната банда,довел Молдова до пълна разруха,свали правителството.А самата Санду е само едно копие на политическия елит,управляващ потъваща Европа.

    Коментиран от #49

  • 16 демократичен свят

    27 154 Отговор
    Путин лично е виновен, че почти всички бивши соц. страни сега са затънали в корупция и далавери и се тресат от политически кризи! Затова, ЕС забрани почти всички руски медии! Тук строим демокрация, а не руски модел! Ако се наложи, навсякъде ще бъдат разположени натовски сили за да гарантират реда и спокойствието на гражданите. Те вече са разположени!

    Коментиран от #17, #22, #35, #51, #65

  • 17 Сомнамбул

    100 8 Отговор

    До коментар #16 от "демократичен свят":

    Ли си , та сънуваш буден , или , с друго психично заболяване ?!
    Доктор Карлуков .

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мишел

    113 8 Отговор
    Трябваше да прави избор между отстрелване на Залужний, излъгал за маршрута на ракетите с провокационна цел да предизвика реакция на НатО срещу Русия, демонстрирана излагация на Пейтриът в Румъния, който не е видял и свалил ракетите и правителството на Молдова, което е създало скандала чрез публикуване нафалшива или истинска информация.
    Обаче случката показа ясно, че прословутата т.5 от устава на НатО не работи , когато е замесена ядрена сила.

    Коментиран от #43

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    132 12 Отговор

    До коментар #16 от "демократичен свят":

    Също като комунизъма, тук имаше руски суветници и западните медии бяха заглушени, чуваше се само една пропаганда. Каква е разликата сега? Същите лана ама опаковани с целуфан, същата дива експлоатация, даже още по-диво разграбване. Руснаците навремето поне строяха заводи сега само изсмукват ресурси и хора, живи хора, умни и креативни бягат на запад.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Скоро Пъткин

    10 79 Отговор

    До коментар #2 от "Еб@@Го и":

    Ще излети от Креммил
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ха ха ха ха ха

    6 17 Отговор

    До коментар #17 от "Сомнамбул":

    Той иронизира.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Токсик

    97 9 Отговор
    Румънците не смеят да кажат, че ракетите са минали над тях, защото ще лъсне истината за безпомощните системи Пейтриът, намиращи се на тяхна територия, с които явно е обещано да се пази и Молдова. Украинците сами ги предават,жажрумънците се снишават като просрани.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зорба

    12 74 Отговор
    В 13ят войн, онова северно племе- мечките опоскваше всичко. Това са руските племена

    Коментиран от #46

  • 32 Кое

    30 0 Отговор

    До коментар #30 от "Васил":

    Това да не тие гълъб бе
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    93 3 Отговор

    До коментар #30 от "Васил":

    Като пишеш за двора-
    Тя така една падна в двора на едно семейство в Софийско, без да сме във война ❗ Ако знаеш , де ❗

    Коментиран от #70

  • 34 Румънците

    57 2 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    ти казаха, че са били на 35 километра отвъд границата им т.е. не са нарушили румънското пространтво.

    Коментиран от #36

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    114 4 Отговор

    До коментар #16 от "демократичен свят":

    " ... Тук строим демокрация..." 🤔🤔
    И какво построихте за ТРИДЕСЕТ И ТРИ години ❓❓❓
    Аз мога да ти изброя СТОТИЦИ съборени, разграбени, унищожени или продадени за жълти стотинки неща ,
    ама за построени ,
    ОСВЕН ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ ,
    не се сещам🤔🤔🤔
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    77 5 Отговор

    До коментар #34 от "Румънците":

    Е, какво да кажат !
    Мина над наша територия, ама ние докато я видим и тя фюууууу ... замина 😀😀😀
  • 37 САЩ са заплаха за света

    89 9 Отговор
    ВС дума на американските пропагандисти е лъжа! Превратите и убийствата на чужди политици са запазена марка ЦРУ/САЩ.

    Коментиран от #63

  • 38 Молдован

    8 90 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Където има рушляци няма спокойствие ,няма просперитет има само заплахи как ще ги денифицират ако не слушат и не си носят ватенките и ушанките
  • 39 Коко

    67 0 Отговор
    Някой разбра ли къде са отивали тези две ракети?!

    Коментиран от #69

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Румънеще

    11 52 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    В България гъмжи от рашилюбящи

    Коментиран от #48, #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТИРбушон

    9 43 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Cтранно съвпадение. Израелците бомбардират нещо в Иран и изведнъж руското производство на изцяло руски дронове спира. Ефект на пеперудата. Мистика пълна.....

    Коментиран от #50

  • 44 Митрофанке ма !

    7 36 Отговор
    Стига писа ТУКА !
    Не хваща дикиш !
  • 45 Мирча Кришан

    6 63 Отговор
    Ушанките ще загубят войната.
    Няма друга опция.

    Коментиран от #66

  • 46 Не прекалявай с филмите

    57 3 Отговор

    До коментар #31 от "Зорба":

    В живота, истинския е много по - различно. Цветистата, козяшка пропаганда не минава при нормалните хора.
  • 47 Россия 🇷🇺 ZV

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Щото са заети":

    Отговора е СУПЕР
  • 48 Нагъвай

    35 2 Отговор

    До коментар #41 от "Румънеще":

    мамалигата и не се прави на умен.
  • 49 👏👏👏

    72 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    По точно няма как да се опише👍
    Народа не е сляп, а политиците си мислят, че сме и глупави и ще им вярваме до смърт! Всички правителства в Европа ще падат докато САЩ не си ометат крушите от тук!

    Коментиран от #58

  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    66 2 Отговор

    До коментар #43 от "ТИРбушон":

    Странно съвпадение Израел бомбардират и няма санкции , Русия бомбардира , ау чи са льоши ❗❗❗
  • 51 Калбо

    71 3 Отговор

    До коментар #16 от "демократичен свят":

    Къде е видях демокрацията искам да ми покажеш къде има демокрация кой носи демокрация съединените щати и западна европа
    Налаганата ѝ по насилствен начин демокрация във виетнам в сирия либия ирак афганистан
    Да налагаш имбарго на държави които не са съгласни със твоята политика да унищожаваш тези народи като ги подлагаш на глад и мизерия
    Да крадеш техните ресурси например като сирия настаниха се на най-големия петролен кладенец и всеки ден пълният танкерите с нефт и го продават
    Това ли ти е демокрацията много ти е промит мозъка демокрация няма никъде по света има само интереси завладяване на територии като създаване на европейския съюз погледнете какво се случи в българия една прекрасна държава където зеленчуците са най-хубавите а сега дори ние не ги произвеждаме а ги внасяме няма земеделие няма фермерство в българия всичко отиде по дяволите това им беше целта на европейския съюз за да могат те да ни продават своята продукция погледни колко струват хранителните продукти в българия и в западните държави че там са по-евтини отколкото в българия. Защо защото техните фермери и земеделци и получават по-големи субсидии отколкото в българия това ли ти е демокрацията
    Демокрация няма никъде това е фалшиво понятие просто една дума демокрация която ни струва нищо
    Сега има не демокрация а терирозация
    Не можеш да търгуваш свободно в целия свят защото някоя държава така е решила така и изгодно за собствения си интерес това демокрация ли
    Не можеш да получаваш техн
  • 52 Треньор по бокс

    47 5 Отговор
    Аааииииййййййдддддддеееееее момчета "Бахмутът"утече да се готви Одеса БББИИИИЙЙЙЙЙЙЙЙ
  • 53 Алекс Живков

    5 50 Отговор
    Все повече Русия,ще среща съпротива,в Украйна,до пълния си провал.

    Коментиран от #59

  • 54 Атамана

    6 20 Отговор
    Слава на Киевска Рус ! Слава !
  • 55 Алекс Живков

    4 42 Отговор

    До коментар #14 от "ТИРбушон":

    Да и ето го при Путин ,фашизма,в по -опасната му форма...русизма или ръшизма.
  • 56 Молдованин

    3 31 Отговор
    Путин е калпазанин
  • 57 Сводка с водка

    3 38 Отговор
    За сутки унищожени 1140 руски солдати.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ДДТ

    43 3 Отговор

    До коментар #53 от "Алекс Живков":

    Абе не знам кой кого, но от десетина дни в Украйна вече мобилизират набор 2006! Както и дядовци набор 1963, че и по-овехтели...що така?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ддд

    33 3 Отговор
    ЦРУ започва да организира протести .Всеки който не иска да си унищожи държавата ще бъде свален от власт.
  • 62 Баро

    2 26 Отговор

    До коментар #13 от "Теле":

    Не може от нато е после русопендалите ше кажете ето нато ни нападна
  • 63 Баро

    2 33 Отговор

    До коментар #37 от "САЩ са заплаха за света":

    А убийствата на свой политици са запазена марка на рф и журналисти също
  • 64 Надежда

    24 1 Отговор

    До коментар #41 от "Румънеще":

    Да, такива сме. А романещи са подлоги
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 един от стадото

    15 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мирча Кришан":

    що не си вадиш квадратния корен, който за разлика от кръглия се вади много трудно
  • 67 Когнитивен Дисонанс

    30 1 Отговор
    Начи хем по-изостанала и варварска страна от Русия нямало, един тостер не можела да направи, бензоколонка с ракети била, хем сваля правителства, избира президенти на САЩ с $4000 кампания в сурат тефтеря. Хем забраняваме руски медии, трием руски акаунти от къде ли не, хем руската хибридна пропаганда била навсякъде. Гоним руски дипломати, руски фирми, затриваме руски проекти и договори, ма руските шпиони били навсякъде и те контролирали всичко. Та да не пропускате да проверявате по три пъти на ден за руснаци под леглото, в килера и на стълбището...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #39 от "Коко":

    Как къде? Целели са някой трактор в Полша.Поне така Зеленски казва.
  • 70 По-точно

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не в Софийско,а в София .От десетки години Горна баня е квартал на София.
  • 71 Народите в Молдова са против Мая Санду,

    6 0 Отговор
    Правителството беше против нейната, Продажни политика!! 80% от населението на Молдова не желаят нито ЕС нито НАТО, според мнението на голяма Западна медия!!