Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 17:20 2 621 30

Дузина арестувани за некачествено строителство в Турция

  • турция-
  • строителство-
  • задържани-
  • земетресение-
  • газиантеп -
  • шанлъурфа

Сред задържаните са един строителен предприемач от окръг Газиантеп и 11 души от окръг Шанлъурфа

Дузина арестувани за некачествено строителство в Турция  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дванайсет души са арестувани в Турция, след като хиляди сгради се срутиха в югоизточната част на страната след земетресенията в понеделник, съобщават днес местни медии.

Сред задържаните са един строителен предприемач от окръг Газиантеп и 11 души от окръг Шанлъурфа, съобщи турската информационна агенция DHA, цитирана от Франс прес.

Вестник „Йени шафак“, цитиран от ТАСС, също съобщава днес за арестувани заради строителни дефекти в сгради, които се срутиха при земетресенията с магнитуд до 7,7 в понеделник, 6 февруари.

Задържаните са заподозрени в извършване на незаконни промени в конструкцията на сградите, включително разрушаване на носещи стени и колони, което е довело до срутване на сгради в окръг Шанлъурфа и до смъртта на хора.

Вчера бе съобщено, че е арестуван изпълнителят на жилищния комплекс „Рьонесанс“ в Антакия (окръг Хатай), който се срути по време на земетресението, а е построен преди 11 години. Сградата имаше 250 апартамента. Според законите на страната такава нова сграда трябва да бъде построена по всички необходими стандарти, за да издържи на земетресението.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки кърти

    38 1 Отговор
    и променя конструкцията на апартамента си както иска ! В София е точно така!!! Никой не харесва стени и врати Но те си имат мястото в здравината на жилището

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "Всеки кърти":

    Ти виждал ли си сграда на груб строеж или така по навик си караш по опорки ???? Случайно да ти е направило впечатление , че първо се излива бетонната конструкция и тя е БЕЗ НИКАКВИ тухли или каквито и да е стени !!!!! Да те светна може да е даже без плочите !!!!! Щото под тях има хоризонтални греди , които свързват вертикалните !!! И това е НОСЕЩАТА КОНСТРУКЦИЯ , която държи сградата , останалото е "украса" !!! Тя даже утежнява сградата !! Единствените сгради , които имат носещи стени са панелните сгради !!! Тоест хората с ремонти не могат навреди с нищо , на повечето сгради дори е предвидено да се променя разпределението по желание !!! Никой не събаря носещи колони , най-малкото защото е твърде трудно и ако го направи сградата ще поддаде още на момента , без никакво земетресение !! Но строителя може да го направи , със спестена арматура , със по-слаб бетон от нужното , със по-малка дебелина на колоните и т.н. !! Така че по-добре си трай !!

    Коментиран от #8, #9, #15, #28

  • 4 А у нас кога ?!

    19 3 Отговор
    Пишман строителите в България напльоскаха стотици проблемни сгради, а балъците им се нахвърлиха като мухи на ла....

    Коментиран от #14

  • 5 гост

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Анти-маймуна":

    Нищо не почва , ще затворят дребни риби и ще си измият ръцете с тях !!! А тия , дето са ги насърчавали да го правят и са прибирали рушветите пак ни лук яли , ни лук мирисали !!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Блокът ми не е строен от частник

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Анти-маймуна":

    А от строителни войски и софстрой - държавата (куче влачи рейс) - всичко е под всякаква критика, чак ме е страх да живея там. Никой не носи отговорност за нищо - предават ти го на страшна дупка и ти казват - ако искаш... все пак си чакал 20г и нямаш избор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чувал ли си термина

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Носеща Стена? Айде досети се какво се има предвид

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Строител:)":

    Естествено , че не е само при паналките ! В кооперациите тухлените стени от единички също играят важна роля! Много сте прав но Ганчо на експерти на вярва ..
  • 11 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Строител:)":

    Е такива "строители" да не ти се падат , викат хората !!! Първо "трегери" се казва точно на хоризонтални колони или хоризонтална опора , лош превод от английски , ако не знаеш , а си тръгнал да се правиш на "разбирач" !! Второ "носеща" стена няма , откакто е измислена прословутата "тухла четворка" !!! Щото стена от такива едвам издържа собственото си тегло , да не говорим за повече !!! Носещи стени е имало когато са зидали с "единички" и то съвсем други от сегашните и със зидове по един метър , а не по една тухла дебелина !! Не се пъни да ти гледат хората лаищината ! Сигурно и небостъргачите са със "носещи стени" според теб , а ?? Хахахаххаха !!
  • 12 ганю

    3 3 Отговор
    Ашколсун на Ердоган аиде в зандана
    Ердо ги запука
  • 13 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чувал ли си термина":

    Чувал съм термина "пази боже сляпо да прогледне " !!!! А ти чувал ли си , че сгради със "носещи стени" са се строили преди 2-3 ВЕКА !!! Така наречения "гредоред" да те светна , че съм сигурен , че няма да вденеш !! Откакто е измислена железобетонната конструкция такива няма , освен някоя едноетажна вила на село !! А най-новите сгради дори нямат стени , поне каквото си представяш за стена , нямат и тухли , о ужас , сега какво ще правим , хахахах !!

    Коментиран от #17

  • 14 емм

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "А у нас кога ?!":

    Кво да коментирам
    Във хода ни е един от архитектите на Пловдив,а той си бутна носещата стена да му е по широко в апартамента 🤣
    Гении,нямам думи
  • 15 Ало архитекта

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не ми обяснявай защото аз лично съм местил панел в стария ми апартамент на 2 метра разстояние, за да разширя кухнята. На 8 етажа по 4 апартамента, ако всеки го направи сещаш ли се какво става с конструкцията. И до ден днешен много хора строят по начин като иззидват първо стените и после се кофражират и леят колони и плочи. В този случай всяка тухлена стена е част от носещата конструкция.

    Коментиран от #18, #19, #25, #29

  • 16 Зевзеков

    6 4 Отговор
    Не се самонадъхвайте! Има на няколко места по света движение на плочите, защото това се очаква от 12г. и както сами ще можете да се убедите ще започне голяма климатична промяна. Запада най мазно е заложил няколко концепции с голямата маламашка вменяващи в обикновения човек вина за това и добре прекрит икономико политически контрол над бизнесите. Всеки може да избира м/у глоб.затопляне, промяна на водните ресурси, сейзмична дейност, съкратен земеделски цикъл , но най интересното се случва от години на ниво невидимо за човешкото око! А именно промяна в пространство което води от 7 г. и на реални възможности за преподреждане елементи в Менделеевата таблица и мн. други. Както не случайно казват един нов дивен свят! Готови ли сте за него?

    Коментиран от #30

  • 17 Строител:) Много ги разбираш

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Колко от хората според теб живеят в блокове ново строителство ? Сигурно 20 процента в София ! А колко от модерните блокчета с бетонова рамка са направени според изискванията ? Сигурно 20 процента ! Затова се надявай да ти е изпълнено блокчето поне малко от малко по изискванията или започвай да зидаш носещи стени с единични тухли и трегери за да подпираш плочите И само Бог може да ни опази защото си знаем дереджето на всичко
  • 18 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ало архитекта":

    Даже няма да отговарям , само ще се смея и ще оставя хората да четат и да се чудят как е възможно да съществуват такива неграмотници !!
  • 19 Строител:) Този архитекта

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ало архитекта":

    Живее в ново блокче ! А те са по калпави и от старите панели ! Бетона се излива зимата без спазване на изискванията а арматурата масово се пести защото е скъпа! Самите основи много често не се правят на необходима дълбочина а са плитки ! Архитектите често проектират повече апартаменти от допустимото и правят дори пристройки към тях както при турските колеги! Панелните блокове са доста по здрави от новите! Вижте в Украйна след поразяване на панелен блок с ракета той все пак не пада дори и от силен удар!

    Коментиран от #22

  • 20 Спасов

    1 1 Отговор
    Фандъкова кога?????
  • 21 НА КОЙТО КАКВОТО Е ПИСАНО☝

    3 0 Отговор
    В УКРАЙНА СЕ КРИЯТ ВЪВ ВАНАТА И МАЗЕТО
    В ТУРЦИЯ СЕ КРИЯТ ПОД РАМКАТА
    НА ВРАТАТА..😱
  • 22 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Строител:) Този архитекта":

    Едно въпросче , всичко дето си изредил КОЙ ГО ПРАВИ ?????? Строителя или живущите ???? Нямам повече въпроси !!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 от бизнеса

    4 0 Отговор
    На какви работи съм се нагледал последните години мога роман да напиша.Не случайно хората казват,че най добрия тест за един строеж е земетресение.Какволи чудо ще е у нас господ знае.Някой конструктори се презастраховат с желязо и бетон,но изпълнителите гледат кесията и там е огромния проблем.Виждал съм да обличат носеща колона на 1 плоча да я обличат цялостно с желязо за да я усилят,че била по-тънка??!!Тука вика ще отлееме тази стена с бетон,че оттатък в шайбата ще отворим врата??!!Абе луда търговия става с това строителство.Аз ако сложа по-тънки тръби ще ме изядат.А те кво желязо и какъв бетон слагат един господ знае.Но в интерес на истината от 3/4 години бетоните се къртят много по трудно от преди.
  • 25 Забелязъл

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ало архитекта":

    Ха ха ха бил си преместил един панел на 2 метра в апартамента си !!! Абе приятел и аз живея в панелка преди години на събрание на блока решихме да го преместим със 100 метра взехме разрешение от съвета и като се събрахме всички комшии отделно кой извикал познати кой роднини хванах ме се и почнахме да го бутаме, бутаме и най накрая го преместихме със 100 метра така че нищо незнаеш приятел. 🤣🤣🤣
  • 26 Много специалист бе, тука!

    3 0 Отговор
    Слава Богу ЗУТ е написан много грамотно. В него за всяка дейност в строителния процес има конкретен отговорен и кой да го проверява. Затова не всеки може да проектира, не всеки може да строи и не всеки може да извършва надзор. От прочетеното в коментарите заключавам, че никой от писалите не е бил част от този строителен процес и няма компетенция.
    Stütze (нем.) - колона, подпора
    Träger (нем.) - носеща греда
  • 27 кико

    1 3 Отговор
    Нема ли американохейтъри да доказват вината на Путин бе, губите доста центове.
  • 28 Извод

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Говориш за метялни конструкции а не за бетонни това са само бизнес сградите
  • 29 Извод

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ало архитекта":

    Знаеш ли че на Запад сграда не се пипа след като е построрна такива панелчета тераски и тн по никякъв начин не можрш да си пристрояваш.Ще загинете защото сте тапи чалгица кючек просташки държание селско мислене е тва е
  • 30 Ракета Пейтриът

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Зевзеков":

    Да, до края на десетилетието. Всички български пророци са говорили за това. Но продължи.
Новини по държави: