Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 06:37 817 2

Хиляди преподаватели излязоха на протест в Лисабон

  • португалия-
  • протест-
  • преподаватели

Те настояват за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите

Хиляди преподаватели организираха протестно шествие в португалската столица Лисабон, за да настояват за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Над 150 000 души участваха в протестното шествие, организирано от Националната федерация на преподавателите. Това е вероятно най-голямата демонстрация на преподаватели в Португалия, заяви Марио Ногейра, генерален секретар на синдиката.

"Мизерни заплати, нечовешки работни графици, това реалността на нашата професия", заяви 64-годишният преподатател Аугущо Фигейро.

Преподавателите казват, че заради непривлекателността на професията им няма млади учители. Те припомнят, че в продължение на шест години заплатите им са били замразени заради финансовата криза от 2008 г. и настояват за увеличение, така че заплатите им да се изравнят с тези в други отрасли.

Преподавателите в Португалия получават между 1100 и 2000 евро на месец.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и над 50 процента от работниците получават под 1000 евро на месец. Минималната заплата в страната е 760 евро месечно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даскалуш Португаеш

    13 0 Отговор
    Удри Вова,ти си ни надеждата!
  • 2 2332

    1 1 Отговор
    Там са на власт станишевите цоциалисти.
Новини по държави: