Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 07:33 816 4

Десетки хиляди израелци се вдигнаха на пореден протест срещу съдебната реформа

  • израел-
  • протест-
  • тел авив-
  • съдебна реформа

Няколко протеста, стачки и демонстрации са насрочени за понеделник пред парламента в Йерусалим

Десетки хиляди израелци се вдигнаха на пореден протест срещу съдебната реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди израелци излязоха за шеста поредна седмица на протести в Тел Авив и други градове на страната срещу спорната съдебна реформа и политиката на дясното израелско правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Тел Авив протестиращи, носещи израелски знамена, преминаха в шествие по улиците на града, като в даден момент от протестната изява те почетоха с минута мълчание и паметта на жертвите на вчерашната терористична атака с кола, която се вряза в пешеходци в Йерусалим. Нападението бе дело на палестински терорист.

Няколко протеста, стачки и демонстрации са насрочени за понеделник пред парламента в Йерусалим.

Правосъдният министър Ярив Левин планира да позволи на мнозинството в парламента да приеме законодателните промени, дори ако Върховният съд се произнесе, че те нарушават конституцията на страната. Левин, който обвинява Върховния съд в прекалена намеса в политическите решения, иска също така да промени състава на органа, който избира съдиите.

На протест в Хайфа днес 85-годишният оцелял от Холокоста Аврам Хершко, който спечели Нобеловата награда по химия през 2004 г., предупреди за "опита да се превърне Израел от демокрация в диктатура". В разговор с други демонстранти биохимикът, който е роден в Унгария през 1937 г. категорично заяви: "Трябва да спрем тази лудост".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    14 1 Отговор
    Щом успяха да ги набоцкат по няколко пъти значи са готови овце.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Х

    10 1 Отговор
    Евреите тепърва ще разберат какво е фашизъм.
  • 3 Министър на магията

    6 0 Отговор
    Но все пак евреите протестират а българин0 си бърка у носо.
  • 4 дна

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    тебе 1 път са те набучили турците