Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 10:11 6 400 46

Какво знаем за мистериозните апарати, открити в САЩ

  • шпионски балон-
  • балон-
  • нло-
  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж-
  • изтребители

На 2 февруари Пентагонът заяви, че следи балон, летящ на голяма височина над територията на САЩ

Какво знаем за мистериозните апарати, открити в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Четири обекта – единият описан от Вашингтон като китайски шпионски балон, бяха свалени над САЩ и Канада за по-малко от десет дни, обобщава Франс прес съобщенията за тези "мистериозни нахлувания", предаде БТА.

Един балон и три "обекта"

На 2 февруари Пентагонът заяви, че следи балон, летящ на голяма височина над територията на САЩ. Според Вашингтон несъмнено става дума за китайски шпионски балон, навлязъл в Щатите вече от няколко дни. Пекин отговаря, че това е граждански летателен апарат, използван за изследователски мисии, главно в метеорологията. На 4 февруари американската армия сваля балона над Южна Каролина.

На 10 февруари Вашингтон информира, че е свалил "обект" с неизвестно предназначение и притежател, летял високо над Аляска. На другия ден канадският премиер Джъстин Трюдо съобщава за "неидентифициран обект", свален при съвместна операция на Вашингтон и Отава над Северозападна Канада. В неделя самолет Ф-16 сваля четвърти "обект" в северната част на САЩ. Пентагонът заяви, че никой от четирите обекта не е изглеждал въоръжен или свързан със заплаха от нападение.

Размери и подробности

Според властите трите първи апарата са били свалени с ракети от американски изтребители Ф-22. Пентагонът посочи, че китайският балон е бил висок около 60 метра, голям колкото три автобуса и е бил съоръжен с огромен кош, тежащ над един тон. Щатските власти сравниха по големина следващите два обекта с фолксваген "костенурка".

Третият обект е бил цилиндричен, заяви канадската министърка на отбраната Анита Ананд. Според друг висш служител четвъртият е бил осмоъгълен и "без видим кош". Вторият и третият апарат са летели на височина към 12 000 метра, а четвъртият – на 6000 метра. Властите заявиха, че всички те са представлявали опасност за гражданските въздушни полети.

Отломките

Американските власти все още полагат усилия да съберат отломките от китайския балон в Атлантика с помощта на самолети, кораби и малки подводници. ФБР заяви, че е извадена само "малка част" от разузнавателното му оборудване, която се изследва от експерти на Бюрото.

Тези части от оборудването плавали на повърхността, но повечето останали, по-специално слънчевите панели, потънали на 14-метрова дълбочина. Белият дом информира, че остатъците от обекта, свален над Аляска, са паднали в замръзнали води близо до канадската граница. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че канадските сили тепърва ще издирват и анализират отломките от третия апарат. Вчера Пентагонът съобщи, че американски и канадски екипи подготвят операция с цел да сложат ръка на четвъртия.

Защо точно сега?

Според специалисти американските и канадските разузнавачи постоянно получават огромно количество данни и следят по-специално за поява на ракети, а не бавно летящи обекти като балони. Мелиса Далтън, зам.-министър на отбраната на САЩ, заяви вчера, че след откриването на китайския балон американската ПВО е пренастроила радарите си така, че да откриват по-малки и по-бавно летящи обекти.

Според Щатите балонът е бил контролиран от китайската армия като част от въздушен флот, изпратен от Пекин над повече от 40 страни на петте континента с разузнавателна цел. В очите на някои аналитици може би става дума за начало на мащабна китайска шпионска операция с цел оценка на военните възможности на чуждестранни държави преди евентуално покачване на напрежението около Тайван през близките години.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дарт Вейдър

    56 12 Отговор
    Взривиха ми разузнавателната сонда и не можах да разбера дали Люк Скайуокър е на Земята.
  • 3 Последния Софиянец

    78 23 Отговор
    Измислиха Ковид и война.Сега и извънземни ще измислят.Важното е да печелят.
  • 4 да де

    74 24 Отговор
    Знаем, че краварите станаха за смях.
  • 5 ...

    25 9 Отговор
    Ей... Следващите 3 години Китайците останаха без наука.
  • 6 МАЙ МАЙ

    14 40 Отговор
    Кремълската (🐛🐛)
    Търси подходящ
    Път за евакуация....
  • 7 Какво узнахме?

    74 15 Отговор
    Американците несмогват да си опазят "държавата" ,но имат амбиции да опазят новия световен ред
  • 8 НЕКОЙ

    51 14 Отговор
    ОТ КОСМОСА ИМ БРОИ КРАВИТЕ..!
  • 9 12343211

    15 6 Отговор
    Всички погледи са върху разследващите...
  • 10 Шпионска операция

    20 12 Отговор
    Оценката на военните възможности на страните са налице в Украйна. Ама на западната пропаганда не и вЕрвайте!!!:) Вижте и други източници и ще разберете кой и с какво превъзхожда другия, за добро или за лошо !!!
  • 11 един от многото

    30 12 Отговор
    Те американците нищо не знаят , какво остава от папагалите на Франс прес , че до нашите мисирки!
  • 12 8888

    38 12 Отговор
    САЩ ловците на балони с кош и без кош
  • 13 Реалист

    26 12 Отговор
    Краварите свалиха летящ кош носен от вихъра контролиран от Китай.
  • 14 Интересно, как му определиха

    37 10 Отговор
    теглот, като още-"Американските власти все още полагат усилия да съберат отломките от китайския балон в Атлантика с помощта на самолети, кораби и малки подводници. ФБР заяви, че е извадена само "малка част" от разузнавателното му оборудване, която се изследва от експерти на Бюрото." а вече знаят, че само кошът тежи 1 тон-" Пентагонът посочи, че китайският балон е бил висок около 60 метра, голям колкото три автобуса и е бил съоръжен с огромен кош, тежащ над един тон."!? Краварски лъжи и рокенрол!?

    Коментиран от #46

  • 15 Окраин4е

    26 8 Отговор
    Свалиха цилиндричен дирижабъл без кош защото в Китай са свършили кошовете
  • 16 Професора

    22 8 Отговор
    Рапторчето убиеца на летящи кошове
  • 17 8766

    45 8 Отговор
    След пландемията с ковида, сега идва истерията с ИЗВЪНЗЕМНИТЕ. Пак ще ни казват какво да правим, ще ни трепят, ще ни затварят и ликвидират за наше добро!

    Обръщам се към Уважаемите Извънземни/ако Ви има/- Моля, спасете ни от земните спасители!!!
    Благодаря!

    Коментиран от #38

  • 18 Китаец

    26 5 Отговор
    Къде ми е кошницата беше на терасата?
  • 19 Бай Иван

    16 5 Отговор
    Калмуци !
  • 20 евдсевд

    23 5 Отговор
    До тука знаем всички че станаха за смях краварите. Един балон 1 на седмица си летеше и не знаеха и нямаха с какво и как да го свалят. Накрая като видяха че им се смеят и глупаците вече, измислиха че са се били с извънземните. Холивуд пикчърс"пак спасиха света от извънземните" дето ги няма. И на луната до днес лъжат че са ходили и извънземните побеждават и така. Които е по прост от тях им се хваща на лъжите.

    Коментиран от #22

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 4 Отговор
    "Какво знаем за мистериозните апарати, открити в САЩ"
    🤔🤔🤔🤔
    А за терора на 11.9.🤔
    А за убийството на Дж.Ф.К🤔
    А за кацането на Луната 🤔
    .
    .
    .
    .
  • 22 Логорея

    7 24 Отговор

    До коментар #20 от "евдсевд":

    На руЗЗофила му дай да приказва празни приказки.

    Коментиран от #28

  • 23 ТИПИЧНО ЗА САЩ

    27 6 Отговор
    ДА НАПАДАТ НЕВЪОРЪЖЕНИ ОБЕКТИ.
  • 24 нено

    26 5 Отговор
    Пентагона да следи Байдън деменцията, че този малоумник не знае къде е, на къде върви , какво говори , но ще запали света, заедно с неговата агресивна държава!
  • 25 Антитролер

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Жеко":

    Щото пък руснаците и китайците всичко си казват честно....

    Коментиран от #27

  • 26 нено

    21 5 Отговор
    Цензурата в действие, скрихте коментара ми 24! Жалко бях писал за Байдън ,колко е умен, колко е адекватен, колко е миролюбив! Мили хора разбирайте обратното!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 6 Отговор

    До коментар #22 от "Логорея":

    С радост ще те изслушаме!
    - Как и защо сграда 7 падна БЕЗ никакво външно въздействие на 11.9.❓❗
    - Как астро/нафтите/ преди половин век с допотопна за днес технология отидоха и се върнаха на 400 000км , а сега , когато твоя телефон е мощен колкото тогавашния компютър НЕ МОГАТ да отидат на 400 км ❓❗
    - Как аматьор стреля от висок етаж три пъти без пропуск по човек в движеща се кола ❓❗
    - Човека ли е създал Бог или Бог е създал човека ❓❗

    Ама не ни цитирай какво ти казват от ШАШт ❗❗❗
  • 29 ааа

    17 4 Отговор
    Не ни интереуват проблемите им. Каквато неприятност са си създали това и ще събат. Смешно е самолет за милиони са преследва балон за стотинки. Излагация.
  • 30 Солей

    15 4 Отговор
    Мистериозните апарати принадлежът на извънземни ,които са невидими и Слийпи Джоу редовно се здрависва с тях..
  • 31 ........

    15 2 Отговор
    S.O.S. Някакви след тежко боледуване от ковид са получили тежки мозъчни увреждания и искат да подпалят световна война.Пускат ни статии как с ядрени зими щели да преборят глобалното затопляне и как трябвало да се намали свръхнаселението до 2030-та.
    Извънземни,помощ!Спасете ни!
  • 32 КИТАЙСКИТЕ балони не са само над САЩ

    4 11 Отговор
    Русия увлечена от войната си в Украйна, няма възможност да забележи и свали китайските балони с мистериозни апарати летящи на незабележимо по голяма височина над по близката територия над Сибир, очакващи в готовност само накъде ще задуха вятъра и дали Русия се подготвя да използва ядрени ракети и оръжие, за да се бързо приземят и да кацнат в Сибир...!!!
  • 33 Енцо

    13 1 Отговор
    тия балони дали са с райски газ? За приятел питам.
  • 34 Знаем

    11 7 Отговор
    Че американците са изкукуригали, надрусани параноици въоръжени до зъби и с интелектуалната стойност на камък
  • 35 войнанавойната

    14 7 Отговор
    Кой взриви потоците? Кой спря газа на европейците и унищожава икономиката и живота им? Нали се сещате, че ще има и ответни сваляния на балони и всякакви други спътници в космоса?
  • 36 леле-мале

    8 5 Отговор
    Краварите яко ги гони параноята!
  • 37 ЗНАЕМ СЛЕДНОТО РУСИЯ ВЕЧЕ НЕЕ ВИНОВНА

    9 3 Отговор
    ЗА ДЕРЕДЖЕТО КРАВАРСКО ВИНОВНИ СА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ВЕДНАГА ЕМБАРГО НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ САНКЦИИ И ВОЙНА ВЕДНАГА
  • 38 555

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "8766":

    Те извънземните следят какви ги вършат тук.Скоро ще се намесят.За туй ще има второ пришествие и Божи съд.
    Накои се взеха за богове, ама скоро ще им преседне.
  • 39 Задача за 1'ви клас(и русофили)

    8 4 Отговор
    какво ще направи руското ПВО в аналогична ситуация?
    1.Ще повярва на твърдения,че това са метобалони и ще ги остави да си летят над територията им колкото пожелаят
    2.Няма да обръща внимание на факта,че същото се случва по едно и също време и над други държави по света разделени с хиляди километри
    3. Официално ще предупреди ще го свали и го прави публично достояние
    4. Ще го свали тихомълком на мига в който го засече
  • 40 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Паднал в замръзнали води 🙄🙄🙄🙄🙄🙄
  • 41 пенко

    3 3 Отговор
    ЧУДНО -ЗАЩО ... РУСИЕ Е ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ САЩ ПА НЕ ОТКРИВАТ ОБЕКТИ В НЕБЕТО !?!?!? ЗАЩО ЕВРОПА -ЕС НЕ Е БАЛОНИРАНА ---- " ЕХ САЩ -ИЕЩО САЩ - ДАЛНИЕ ДАРОГИ " !?!?!?
  • 42 кравайски трътки и приятели

    3 2 Отговор
    Намериха на дългото което забравиха на Луната....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 От страни

    7 3 Отговор
    Синчето пита татко си: - Тате, зашо във филмите извънземните винаги нападат Америка?
    А бащата отговаря: - Сине, извънземните и те искат да спасят Земята....
  • 45 От страни

    5 2 Отговор
    Холивудска технология - осрамиха се с китайски балон та веднага серия от унищожени летящи чинии и ето никой вече не помни за балона.... Всичко по законите на Harry Houdini - отвличаш вниманието на зрителите и става фатката.
  • 46 Гошо мексиканеца

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно, как му определиха":

    Вероятно са заснели видео, преди да го гръмнат. Може да се предценят нещата приблизително. Не са били сигурни, дали вътре няма биологична заплаха.