Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 18:43 2 757 99

Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • русия-
  • украйна

Йенс Столтенберг заяви, че вместо да се готви за мир, руският президент Владимир Путин изпраща още войници и оръжия в Украйна

Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се изчерпват заради войната в Украйна, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред репортери, цитиран от Ройтерс.

"Войната в Украйна поглъща огромно количество боеприпаси (...) Това поставя нашите отбранителни индустрии под напрежение. (...) Така че трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствените си мощности", каза Столтенберг.

Командването на НАТО твърди, че руският Генерален щаб вече е започнал настъпление в Украйна. Столтенберг заяви, че вместо да се готви за мир, руският президент Владимир Путин изпраща още войници и оръжия в Украйна.

Генералният секретар изрази увереност, че на срещата в авиобазата Рамщайн ще бъде одобрена доставката на бойни самолети на Киев, като подчерта, че тази мярка "няма да направи НАТО участник във въоръжен конфликт".

"НАТО ще бъде до Украйна толкова дълго, колкото трябва", каза още той.

Дори преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година много страни от НАТО не успяваха да изпълнят целите на Алианса за запаси от боеприпаси, тъй като лидерите им смятаха, че войните на изтощение с широкомащабни артилерийски битки са част от миналото.

Но скоростта на доставките за Украйна, където войските на Киев изстрелват до 10 000 артилерийски снаряда дневно, изтощи западните запаси и разкри пробиви в ефективността, скоростта и работната сила на веригите за доставки.

"Ако Европа трябваше да се бие с Русия, някои страни щяха останат без боеприпаси за дни", каза европейски дипломат пред Ройтерс.

НАТО завърши извънредно проучване на оставащите запаси от боеприпаси, каза представител на блока пред Ройтерс, пожелал анонимност.

"Тези цели на НАТО (за наличие на боеприпаси), които си поставихме и всеки съюзник има конкретна цел, не бяха изпълнени в по-голямата си част (преди войната в Украйна)", каза служителят.

Сега запасите намаляват още повече поради конфликта в Украйна, което принуждава НАТО да повиши целевите нива за запасите от боеприпаси на своите членове, каза източникът.

Точно колко снаряда са останали в западните военни складове е строго секретно. Същото важи и за целите на НАТО за натрупване на запаси, които са специфични за всяка държава-членка и са една от най-добре пазените тайни на Алианса.

Най-общо казано, НАТО възлага на всеки съюзник определени наличности, които Алиансът може да използва в случай на конфликт.

Това може например да означава, че определен съюзник може да трябва да има една бронирана дивизия - около 10 000 до 30 000 войници - напълно оборудвани и готови с боеприпаси, способни да се бият при определено ниво на интензивност за определен период от време.

Отчитайки всички тези условия, страната ще трябва да осигури определено количество боеприпаси, танкове, гаубици и каквото още може да е необходимо, за да изпълни изискванията на НАТО.

Само на Германия не ѝ достигаха 20 милиарда евро, за да постигне целта на НАТО преди инвазията, според източник от отбраната.

Служителят на НАТО каза, че най-големият недостиг се наблюдава при решаващи изхода на битките боеприпаси, вариращи от 155 мм снаряди, използвани в гаубици, до ракети HIMARS и боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана като IRIS-T, "Пейтриът" и "Гепард", всички в активна употреба от украинските войски.

Решения относно повишените изисквания за запаси се очакват, когато лидерите на НАТО се срещнат на срещата на върха в Литва в средата на юли.

Войната също хвърли светлина върху липсата на промишлен капацитет, необходим за бързо увеличаване на производството, след като десетилетия на намаляващи държавни поръчки доведоха до изчезването на много производствени линии.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят въпроса в Брюксел във вторник и сряда, преди десетки западни лидери да се съберат на Мюнхенската конференция по сигурността, на фона на първата годишнина от руското военно нахлуване в Украйна.

Съединените щати и Франция започнаха да оказват натиск върху отбранителните компании да увеличат производството

Вашингтон има за цел да повиши целта си за месечно производство на артилерийски снаряди до 90 000 от 14 400 преди войната, съобщи New York Times на 24 януари.

Като най-големият военен донор на Украйна, Съединените щати са предоставили оръжия на стойност около 30 милиарда долара на Киев от началото на войната, включително повече от един милион 155-милиметрови снаряди, според Държавния департамент и Пентагона.

Във Франция президентът Еманюел Макрон нареди на военните изпълнители на страната миналия юли да измислят стратегия за "военна икономика", за да ускорят производството на всичко - от боеприпаси до гаубици.

Френските официални лица отказаха да дадат конкретна цифра за производството на боеприпаси, но за 2023 г. Париж е поръчал боеприпаси на стойност около 2 милиарда евро, от които около 1,1 милиарда евро ще бъдат доставени тази година

Това включва 10 000 155-милиметрови снаряди от Nexter Systems, единственият изпълнител във Франция за боеприпаси с голям калибър.

Военната икономика започва да дава плодове. Времето за производство на боеприпаси е започнало да намалява от девет на три месеца, според военни служители.

Гаубицата "Цезар", чието изграждане отнемаше две години, сега се произвежда за 18 месеца.

Сътрудничеството между съюзниците е от ключово значение. Споразумение между Франция и Австралия ще накара Канбера да предостави барут, който не се произвежда във Франция, за да позволи на Nexter да произвежда 155 мм снаряди.

Първите няколко хиляди ще бъдат доставени в Украйна до края на март.

Други държави обаче изостават

Германия, където канцлерът Олаф Шолц обяви специален фонд от 100 милиарда евро дни след инвазията за модернизиране на армията, постигна малък напредък в запълването на складовете за оръжия и боеприпаси, които да компенсират изпратените бързо в Киев.

"До края на миналата година не сме получавали значими поръчки", каза ръководителят на Асоциацията на германската индустрия за сигурност и отбрана Ханс Кристоф Ацподиен.

"Въпреки специалния фонд от 100 милиарда евро, видяхме министерство на отбраната, което администрираше недостиг през цялата 2022 г. Нямаше достатъчно пари за закупуване на боеприпаси, нито в специалния фонд, нито в бюджета за отбрана", добави той.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководителят на комисията по отбрана на германския парламент и съюзник на управляващата коалиция на Шолц, я нарече2022 "загубена година" и се оплака от липсата на далновидност при поръчките на оборудване.

Някои германски производители на оръжия обаче се работят по въпроса.

Концернът "Рейнметал", вероятно най-известен с производството на 120-милиметровото оръдие на танка "Леопард 2", заяви, че е готов да увеличи производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди до 450 000 - 500 000 годишно от 60 000 до 70 000 през 2022 г.

Това ще направи "Рейнметал" най-големият производител на тези боеприпаси, каза изпълнителният директор Армин Папергер. Също така концернът е в преговори с американската компания "Локхий Мартин", която произвежда ракетните установки за залпов огън HIMARS, за създаване на производствена линия в Германия.

Дори във Великобритания, която изглеждаше като един от основните доставчици на Украйна, безпокойството нарасна сред опозицията, след като Лондон достави на Киев 30 големи артилерийски оръдия AS90 през януари.

Джон Хийли, отговорник за отбранителната политика на основната опозиционна Лейбъристка партия, каза пред Ройтерс, че това е една трета от всички доставки на Великобритания, но нищо не е направено, за да бъдат заменени.

"Нуждаем се от стратегия за запаси, която да отговаря на изискването да продължим да подкрепяме Украйна, но също и на изискването да възстановим запасите на собствените си сили за бъдещето", добави той.

Говорител на министерството на отбраната каза, че се полагат усилия за бърза замяна на AS90.

Усилията за увеличаване на отбранителното производство са възпрепятствани от няколко фактора, сред които световен недостиг на полупроводници, някои суровини и предизвикателството да се намерят достатъчно висококвалифицирани работници.

След Студената война производството на боеприпаси се е превърнало в "доста занаятчийско", каза служителят на НАТО. "По някакъв начин стана нещо подобно на Amazon, нещо като точно навреме, без огромна дълбочина зад това. Наистина е скъпо да го модернизираш."

В същото време производителите не са склонни да правят огромни инвестиции в допълнителни производствени линии, без да имат твърди поръчки, за предпочитане в продължение на няколко години.

Представителят на НАТО каза, че Алиансът се опитва да отговори на подобни опасения, като обедини групи от съюзници, за да сключат многонационални договори за няколко години, и че очаква няколко такива договора да бъдат подписани на срещата в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натегнатите

    62 16 Отговор
    Ще ядат ядреното дърво, по собствено желание.

    Коментиран от #60

  • 2 Вашето Мнение

    63 14 Отговор
    Натю остана гол като пушка. Сега е момента джихадистите да завземат ес. Жинжиляк за харема фраш.
  • 3 МАКГРЕГЪР

    61 10 Отговор
    Бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интересно интервю за YouTube канала Judging Freedom разкри сегашното състояние на американските ракетни запаси. Според военни от Съединените щати Щатите и техните съюзници почти са изчерпали ресурсите си, снабдявайки Киев повече от година.
    Експертът уточни още, че думите му се отнасят до високоточни оръжия, чието проектиране и производство отнема много време. Например ракетите NASAMS и HIMARS.
    „Резервите ни се изчерпаха много бързо, нямаме свободен капацитет и хората не го разбират. Но руснаците успяха да увеличат производството много бързо и европейците са много загрижени за това. Ето защо НАТО каза при закрити врати, че това не може да продължава повече, че трябва да го спрем във Вашингтон“.
     Дъглас Макгрегър казва
    Американският полковник предупреди съгражданите си, че "всички са в опасност", защото в страната му "не е останало нищо

    Коментиран от #19

  • 4 КовидманЯк

    49 6 Отговор
    Тоз чакал вече почна да вие на умряло🤣
  • 5 Ха ха ха ха ха

    53 7 Отговор
    Столти, а кинти имате ли?

    Коментиран от #10

  • 6 Корнелия

    49 0 Отговор
    Завод Арсенал работи на три смени.
  • 7 Смешника Йенс или фашагата от Норвегия

    57 6 Отговор
    Ни разказва поредните смешки от краварника! Да те няма проста краварска марионетка, ръцета са ви изцапани с кръвта на доста хора!
  • 8 Санта Столтенберг

    67 3 Отговор
    "Генералният секретар изрази увереност, че на срещата в авиобазата Рамщайн ще бъде одобрена доставката на БОЙНИ САМОЛЕТИ на Киев, като подчерта, че тази мярка "няма да направи НАТО участник във въоръжен конфликт"." Хо-хо-хо!
  • 9 оня с магарето

    50 3 Отговор
    за пари става въпрос май? много пари
  • 10 Вашето Мнение

    50 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха ха":

    Кинти от залъка на моето и твоето дете.
  • 11 случаен

    68 8 Отговор
    великото нато се затруднява с боеприпасите,и това са най развитите държави ха ха,а фалирала от няколко години русия има,и от перални ракети прави,излиза,че са по напреднали от великите
  • 12 пешо

    61 6 Отговор
    Нато са терористи
  • 13 Вашето Мнение

    60 6 Отговор
    Всеки глас за ппдб, герб и дпс е глас за изпращане на български мъже за пушечно месо в украйна.
  • 14 Нямат шанс

    56 7 Отговор
    Мечокът ще ги сгази като валяк.
  • 15 стоян

    10 62 Отговор
    В натовските 28 държави сигурно има поне 50 военни завода за боеприпаси и оръжие които ще произведат поне три пъти повече боеприпаси от руските и 28 пъти повече пари за финансиране на Украйна до капитулацията на русия

    Коментиран от #39, #47, #76

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 8 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат

    Коментиран от #23

  • 17 Долу нато

    46 6 Отговор
    Брей,не се спряха тия натовци. И турско земетресение да ги тръсне,пак няма да ги спре! Нищо,с техните камъни по техните глави!
  • 18 Христо

    61 7 Отговор
    За пореден път истината лъсва и става ясно, че и двата големи съюза върлуващи в Европа са пълен фарс! Как така свършват боеприпасите като целия алианс снабдява, а се воюва срещу една държава? Жална ни майка ако китайците тръгнат редом с руснаците срещу Европа... тогава ще ви лъснат истамбулските конвенции, джендърските извращения и т.н.

    Коментиран от #99

  • 19 Не Не

    4 30 Отговор

    До коментар #3 от "МАКГРЕГЪР":

    Моето и твоето дете взимат кинти, а не дават.
  • 20 Путин

    33 4 Отговор
    Запада да благодари на мен. Благодарение на мен започнаха да се въоръжават ;)
  • 21 Фори

    8 39 Отговор
    Само онзи шашкънин президента ни предлага Украйна да се предаде и се кичи с титлата миротворец. Каза да не даваме оръжие защото влизаме във войната и русия ще ни нападне веднага. Демек предпазва ни.
  • 22 Във вид на памперси ли ?

    19 0 Отговор
    Или стра по ни....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хм Хм

    7 37 Отговор
    Дърпаха дявола за опашката. Сега ще се включи западната военна машина накрая, която всички заем, че няма аналог в производството. Честито на Вагинатора.

    Коментиран от #51

  • 25 Богоизбраното племе от библията

    43 2 Отговор
    Столтенберг, успешен продуктов мениджър на НАТО. тази толкова миролюбива, невоенни организия със стопанска цел - живота на всички хора.
  • 26 БВП на

    7 40 Отговор
    страните от НАТО е 37 000$ милиарда, а на РФ е 1 700$ милиарда. Сега започва състезание на икономиките. За Русия няма ленд-лийз както ВСВ. Тези които тогава им помагаха сега са срещу тях плюс Германия и Италия.
  • 27 Тази статия е като някакво

    47 5 Отговор
    извинение на малоумниците от нато. Красная Гора е вече руска, Бахмут е отцепен. Какво правим уркоНешастници?!
  • 28 Панчаревската кметица

    50 5 Отговор
    Никога не е било лесно да си с малък умствен капацитет. С кого ще се бият нато с тези боеприпаси, с Уганда ли. При конфликт с Русия, както каза Жириновски, всичко ще стане на разтопено стъкло за 5-10 минути. Какви складове какви НАТО, какви боеприпаси. Мислете малко с тези тенджери дето ги носите на раменете.

    Коментиран от #31

  • 29 Капацун

    35 5 Отговор
    Слава Русия, бой по канчетата на Джендърите , няма връщане назад, червен бутон има всеки!!!!
  • 30 Майна

    41 5 Отговор
    Той каза СЪЩО -като отново подчерта необходимостта от повече оръжия и амуниции от западните съюзници. Той каза, че колкото по-бързо може да стане това, толкова повече животи могат да бъдат спасени
    Та значи с оръжия се СПАСЯВАТ животи...
    Казано за ,,малоумни,, ..

    Коментиран от #32

  • 31 Любопитен

    4 23 Отговор

    До коментар #28 от "Панчаревската кметица":

    Ти като го можеш мисленето, какво работиш? Да разберем кой "мислител" ни съветва, не за друго.

    Коментиран от #34

  • 32 Явно

    11 17 Отговор

    До коментар #30 от "Майна":

    "Та значи с оръжия се СПАСЯВАТ животи..." Ако те нападне терорист с какво се браниш, с топли думи ли?

    Коментиран от #36

  • 33 Ха,ха,ха

    21 3 Отговор
    Надявам се памперсите да са в достатъчно количество!
  • 34 Панчаревската кметица

    21 3 Отговор

    До коментар #31 от "Любопитен":

    Явно и ти не си с голям умствен капацитет. То си пише какво работя. ;)
  • 35 Аспарух

    7 22 Отговор
    Добре, че е България и нейният ВПК, който работи 24ч.7 дни в седмицата и зарежда ВСУ до 30 % и 45% гориво за танковете и БТР те.
    НАТО да вземе пример от нас и да действа по бързо.

    Коментиран от #37

  • 36 Ехехе хе

    30 3 Отговор

    До коментар #32 от "Явно":

    Питай Югославия с какво се браниха, когато ги нападнаха терористите от Нато.

    Коментиран от #54

  • 37 Ехехе хе

    24 2 Отговор

    До коментар #35 от "Аспарух":

    А горивото за танковете от къде го имаш ти Аспарухчо? Кладенец ли имаш у вас у двора?

    Коментиран от #42

  • 38 Полуръста гол до кръста

    5 22 Отговор
    До последната ушанка в пръстта
  • 39 Дякон Унуфрий Араллампиев

    9 11 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Чадо мое капитализма има един голям минус Ако няма възвръщаемост на инвестицията няма инвестицията Какво ще произведът кой ще плати и ще има ли печалба Добре че беше България да закърпи работата

    Коментиран от #63

  • 40 123

    22 2 Отговор
    НАТО увеличава запасите си от памперси.
  • 41 Цензура

    32 4 Отговор
    Защо не напишете направо и с прости думи истината: НАТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА БОЕПРИПАСИ, КОЛКОТО ЕДНА НИЩО И НИКАКВА УКРОПИЯ ИЗРАЗХОДВА? И това при положение, че руснаците имат артилерийско превъзходство около 10:1 ??? Наистина ли гeйтаците от жалкото НАТО си мислеха, че могат да воюват с велика Русия? Могат ли сбирщина пeд.eра.cти да воюват срещу армия от мъже?

    Коментиран от #62, #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вазов

    3 17 Отговор
    Форца НАТО, да гори пРосията!
  • 45 Без Сащ ще има мир

    23 1 Отговор
    Демилитаризация та на натю/Сащ тече с пълна сила...
  • 46 Опа

    6 10 Отговор
    Руските генерали подведоха Путин за състоянието на армията му, но по всичко изглежда че и колегите им от Нато не са много по добри от тях. Само където има един нюанс, Русия е под ембарго, ЕС не е.!!!

    Коментиран от #58, #72

  • 47 Ушeв

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Кажи го на столтенберг, дeбилчик. Щото той твърди обратното. Апропо - руснаците вече имат бронебойни снаряди, пробиващи 700 мм стоманена плоча от 2 км. Нека Абрамсите и Леопардите с 30-сантиметровите си брони да заповядат. Няма да се върнат обратно.

    Коментиран от #83

  • 48 един от многото

    24 1 Отговор
    Още едно косвено признание на САЩ и НАТО , че са подготвяли този конфликт много отдавна , въоръжавайки украинските бандеровци.

    Коментиран от #55, #65

  • 49 Шопо

    12 2 Отговор
    Демек ,нищо старо не е забравено,пак ще има желязна завеса и ще строят стена ,въпроса е къде ще е тая стена
  • 50 Кресна

    24 4 Отговор
    Много скоро Русия ще удари Полша и войната ще бъде нещо което не е виждано до сега в човешката история и всички ще видят смешното НАТО как стои и гледа безучастно след което ще се разпадне защото няма да има кой да вярва в куха организация .Разузнаването на САЩ дава максимум 2 месеца на украинската армия след което вкарва Полша във войната .Полша ще бъде прегазена за 4-6 месеца и руските войски ще спрат в Германия .

    Коментиран от #52

  • 51 Феликс Дж

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хм Хм":

    Га - га - га.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 🗡️🗡️🗡️🗡️🗡️🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    3 18 Отговор
    Задвижват се оръжейните комплекси на ЕС и САЩ, при тази икономическа и технологична мощ, на братушките им се гарантира че ще ядът голям кютек.
  • 54 Явно

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ехехе хе":

    .. не смяташ, че трябва да има връзка между един въпрос и един отговор. Така става, когато лъжеш нонстоп и след това трябва да се правиш, че не го забелязваш ...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кресна

    12 3 Отговор

    До коментар #52 от "Ако може":

    Този прекрасен град съставен от няколко села остана безлюден заради тези които величаеш .Хора като мен които са почетно граждани на този град няма как да станат това прекрасно място в България (роден на край на Яне Сандански и други български герои дали нещо за България,но откраднато от бездарните сороси).И когато дойде 2024 година и си още жив ,ще се радвам да чуя отново дали мислиш по този начин моето момче.

    Коментиран от #69, #82

  • 57 Смотльо,

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ако може":

    Човека е някой ,ти кой си ?
  • 58 Много са нюансите

    2 12 Отговор

    До коментар #46 от "Опа":

    На запад са модерните технологии, висока производителност, качество, и най важното много пари.

    Коментиран от #79

  • 59 Яне Сандански

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ако може":

    Да не би да си Борис Сандански или Николай Чаушев ? Защото ако сте един от двамата ,знайно е какво вие сте дали или по точно откраднали от този чудесен град .
  • 60 Мим

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Натегнатите":

    Тия ястреби се настройват да правят още оръжия и боеприпаси,б нека се надпреварват за това и да влагат средства.Русия трябва да ги изненада и да пусне една мъничка водородна бомбичка на близо до Киев.,да видим след това какво ще дават. .
  • 61 сноу

    14 1 Отговор
    Йенси ...що не вземеш да сбереш всичкото натувец и вземете да се гръмнете ...с колкото останали боеприпаси ,че да се свършва с тая мъка...Че то като гледам по добрия вариант за вас е,да ви пониква гъбата над главите ...Не за друго ама кравешките издънки са с дълг ,който и 7 щата на борсата да продадат ,пак не могат да изплатят ,пък вие съвсем ще преплетете краката с тия 80 год юнаци, дето са ви 86 % от населението..
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Опълченец

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Така е, деденце, България изнася без печалба. Къде ви намират такива безпросветни?

    Коментиран от #84

  • 64 Опълченец

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Цензура":

    Сега, и тебе да те питам, как се нарича армия, която има артилерийско превъзходство 10 към едно и не побеждава?
  • 65 Опълченец

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "един от многото":

    И къде точно видя признание?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Сатана Z

    15 3 Отговор
    На НАТО им просветна,,че в момента Русия ги демилитаризира.Украина зависи изцяло от доставките на натовско джепане,което се скапва след два—три дена интензивна стрелба. Прехвалената немска гаубица Panzerhaubitze 2000 след 250ия изтрел трябва да се охлади или направо замени ствола на оръдието с ново за да има интензитет от 600 изтрела на ден.НАТО привърши 155мм снаряди и се наложи да просят от Южнокорейските запаси,а и самите Украинци продават на черно каквото докопат в движение.
    Американското ВПК може да сглоби едва 20 Абрамса за месец,а Укрите загубиха над 3000 танка за една година.
    В същото време Руското ВПК бълва военна продукция 24/7 и на отбранителната линия ,на която се очаква натовското настъпление са разположени над 600 ПТРК Корнет с по 4000 ракети и Метис М1
    Чакане му е майката,а Руснаците умеят да чакат звяра сам да падне в капана.И после …..Щтрак

    Z

    Коментиран от #77

  • 68 Аре ве...

    5 2 Отговор

    До коментар #62 от "Аре ве...":

    абе аз мерцедес не съм карала ама ме возиха на заднта седалка , за първи път ми беше но вместо да съм радостна слезнах с смесени чуства .да си призная не е като татко москвича , сега ме караха да смуча гориво
  • 69 Опълченец

    1 7 Отговор

    До коментар #56 от "Кресна":

    Яне, доколкото имам спомени, е македонист. Може и да бъркам, не споря, но какъв точно е приноса на Яне към българщината?

    Коментиран от #71

  • 70 гого

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Аре ве...":

    ти дженди как стигна до тази голяма мисъл ? до като вибрираше телефончето на едно специално място
  • 71 Яне Сандански

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Опълченец":

    До колкото съм чел доста по голям от твоя ,твоя какъв е???

    Коментиран от #73

  • 72 Опала

    11 1 Отговор

    До коментар #46 от "Опа":

    Само където има един нюанс, Русия има ресурси, ЕС не !!!

    Коментиран от #75, #81

  • 73 Опълченец

    0 2 Отговор

    До коментар #71 от "Яне Сандански":

    Аз нямам претенции да съм почетен гражданин, но ти имаш. Аз съм един обикновен човек. Та, въпроса ми беше за Яне Сандански.

    Коментиран от #78

  • 74 Копейкин

    3 1 Отговор
    А тъй запасявайте се че трудно ще се живее в пустиня по време на ядрена зима
  • 75 Опълченец

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "Опала":

    Тя и Африка има ресурси :-)))
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Опълченец

    3 7 Отговор

    До коментар #67 от "Сатана Z":

    Ти пак черпиш инфо от руския генерален щаб. Браво! Впечатлен съм. Чакане му е майката, като рибар го казвам.
  • 78 Яне Сандански

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Опълченец":

    Чети ,има исторически книги .Що се отнася да ли е бил македонист или не е доста спорен въпрос.Аз лично симпатизирам повече на Ванче Михайлов но и двамата са се борили за една и съща кауза.Единия е мислил ,че може да се приобщи Македония към България едва когато постигне да се обединят егейска ,Вардарска и Пиринска първо като една цяла Македония (Яне Сандански ) и другата е че трябва да се приобщи всяка една като част от България (Ванче Михайлов .Някаква разлика според теб ? Това че комунистите ни казваха ,че единия е върховият а другия е един какъв си е е точно както сега големите демократи би учат ,че не е имало турско робство а е имало съжителство с турците което според теб отговаря ли на истината?Така ,че ако искаш да знаеш все пак има издания където можеш да срещнеш истината .Но колкото и да е бил приноса на Яне Сандански към България е бил много повече от моя и твоя ,все пак е платил с живота си за свободата на България .Яне Сандански поне според живи свидетели от нашия край никога в живота си не е изтекъл (аз съм македонец ) винаги и навсякъде е казвал аз съм българин .

    Коментиран от #86, #88

  • 79 Опа

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Много са нюансите":

    Това, моето е само на първо четене, вашето го допълва. Да видим какво ще се случи на практика. Само че в последно време американците много нещо се напъват на китайците, та да не ни избягат нюансите а направо да сменим цялата картина.
  • 80 хаха

    6 1 Отговор
    Запаси от памперси ви трябват а не боеприпаси.
  • 81 Опа

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Опала":

    Така де, едните имат суровини другите технологии. Да ги видим?
  • 82 Дякон Унуфрий Араллампиев

    8 2 Отговор

    До коментар #56 от "Кресна":

    Много хубави български градове обезлюдяха от демокрацията Геноцид е най добре казано Но аз вярвам че рано или късно хората ще се осъзнаят

    Коментиран от #85

  • 83 стоян

    3 6 Отговор

    До коментар #47 от "Ушeв":

    До 47 ком - радвай се тогава - защо се плашите от германските Леопарди - ще пробият бронята на Леопарда ама ако го улучат руските алкоолици с допотопните танкове
  • 84 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Опълченец":

    Тази печалба да не би да влиза в хазната Печелят ционистите народа губи

    Коментиран от #87

  • 85 Опълченец

    3 7 Отговор

    До коментар #82 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Ако има нещо, което обезлюди градовете, е премахването на жителството и правото да пътуваме където искаме. Демокрацията е общесвено-политически строй и няма абсолютно никакво отношение към миграционните процеси. През 89 година, когато режима на Живков отвори границите, се случи миграционна вълна, която и в момента няма- 400 хиляди български граждани напуснаха НРБ. Ако беше отворил за всички (не само за българските турци), цифрата щеше да е над 2 милиона. Не ти е виновна демокрацията.
  • 86 Опълченец

    1 6 Отговор

    До коментар #78 от "Яне Сандански":

    Кои демократи ни учат за турското робство? Стига спекулира с демокрацията. Най-точният термин за тези 500 години е Османско владичество, и това не е мое определение, а на Вера Мутафчиева. Ако не знаеш коя е, има Google. А турското робство няма нищо общо с темата тука.
  • 87 Опълченец

    0 3 Отговор

    До коментар #84 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Предполагам осъзнаваш какви глупости си написал
  • 88 Опълченец

    0 5 Отговор

    До коментар #78 от "Яне Сандански":

    Може, не съм експерт по Македонския въпрос, но все си мисля, че Яне застъпва тезата за независима македонска нация. Да, по това време няма още истерична анти-българска теза за генезиса на македонците, и затова не смея да ги съдя толкова остро тези хора. Всяко нещо с времето си.

    Коментиран от #92

  • 89 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 1 Отговор
    Прочетох всичките Ви коментари Искам да Ви питам живели ли сте при социализма И можете ли да сравнявате

    Коментиран от #91

  • 90 колкото повече боеприпаси трупат нато ,

    6 2 Отговор
    толкова по добри мищени ще станат за освободителните армий на света
  • 91 Опълченец

    3 7 Отговор

    До коментар #89 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Аз съм живял достатъчно дълго през социализма и се надявам нито децата ми, нито внучката ми, да живеят в него.
  • 92 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Опълченец":

    Жалко че се пишеш опълченец ако знаеш какво значи това. Опълченците са защитавали шипка срещу османското владичество както го твърдиш. Срещу това владичество са се родили личности като Левски Раковски Ботев Бенковски да изреждам ли още ако не ги знаеш. Тогава само чорбаджиите са били добре.
  • 93 Един българин

    1 5 Отговор
    НАТО няма защо да се притеснява от русия.
    Украйна ще разбие русия.
  • 94 Мечката НАТО

    0 3 Отговор
    Русия дърпа нато за опашката
  • 95 Поправете си заглавието

    3 0 Отговор
    "Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси" или "Столтенберг: НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се изчерпаха"

    Големи шмери сте ей! Истински журналисти професионалисти, знаещи как да си изкарват коравия залък.

    Коментиран от #97

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Дааа !

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Поправете си заглавието":

    "Трудно е да накараш някой да разбере нещо, след като заплатата му зависи от това да не го разбира"- - Upton Sinclair
  • 98 ивелин

    2 0 Отговор
    Този престъпник на най голямата Легална Престъпна Организация наречена НАТО още в ученическите си 15-16 годишен участвал в протестите срещу войната в Виетнам като протестиращите между които и той хвърляли камъни в Американското посолство и са счупили някои от прозорците . .Всичките били задържани вот полицията само тоя предател бил пуснат веднага след телефонияt разговор с Американският представител.
  • 99 Запада воюва

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Христо":

    срещу една държава която се е готвила десетки години за това и беше наследила планини с оръжие от бившия СССР. НАТО беше отпуснал педала успокоен от разпада на СССР и края на Студената война. Ако обаче минат на военни релси със своите 60% от световния БВП бързо ще надминат РФ с 3% от същия. Китай къде го слагате да помага на Русия, той иска да я отслаби и Сибир да падне в краката му. Със суровините оттам ще търгува с ЕС, САЩ и целия останал свят, защо да се конфронтира с тях?
Новини по държави: