Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 13:45 3 919 62

Колко още може да издържи икономиката на Северна Корея

  • северна корея-
  • икономика-
  • южна корея-
  • пхенян-
  • ким чен ун

Всяка информация се поставя под въпрос

Колко още може да издържи икономиката на Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Това може да се случи всеки момент и трябва да сме подготвени - Северна Корея може да се срине", каза неотдавна южнокорейският президент Юн Сук Йел. Сходно мнение споделя пред АРД и финансовият експерт Чо Тайонг, който вече от години събира данни за икономиката на комунистическата държава. Негов основен източник на информация са статистическите данни за износа и вноса между Северна Корея и Китай, които редовно се публикуват от Китай.

Сведения от бежанци и от сателити

Друг перспективен източник са севернокорейските бежанци. В Южна Корея има вече близо 33 000 от тях, като най-ценни сведения могат да предоставят тези, които работят като журналисти и използват предишните си контакти в родината, за да публикуват сведения за цените на ориза или на бензина, казва Чо пред АРД. Същевременно обаче бежанците стават все по-малко - през 2021 година те са били едва шейсет и трима - с близо 1000 по-малко, отколкото през 2019 година.

Чо и неговият екип не контактуват директно с бежанците, но ползват данните от допитванията, правени от университета в Сеул. В тях става дума основно за делнични въпроси, обяснява Чо: "Колко висока е била заплатата Ви? Как печелехте парите си? Какво е потреблението Ви? За какво плащате? Какви предмети потребявате? Колко високи са разходите за наем?". Пред АРД експертът казва, че разликата в доходите между Северна и Южна Корея е огромна: напоследък средната годишна заплата в Южна Корея е 35 000 долара, в Северна - само 1000.

За информация се разчита и на сателитните снимки, от които например може да се установи къде и колко осветление има през нощта в Северна Корея – това също помага да се правят определени изводи за икономиката. Или пък се прави сравнение между сателитните снимки от различни периоди и се следи дали нещо се е променило.

Всяка информация се поставя под въпрос

Известно е, че по време на пандемията севернокорейската икономика, а и хората преживяха много тежка криза. Свидетелство за това бяха нарасналите цени на основни храни като ориза или царевицата. Добивът на зърнени храни е спаднал, но все пак не така радикално, както през 1990-те години.

В тази връзка "Дойчландфунк" припомня, че тогава над един милион души в Северна Корея загинаха от недохранване по време на големия глад, настъпил при разпадането на Съветския съюз. Изданието цитира и данни за сегашното състояние на севернокорейската икономика, изнесени от Централната банка в Сеул: обемът на външната търговия на Северна Корея е спаднал до едва 710 милиона долара. Икономиката продължава да е в спад, а единствено изключение правят горското стопанство и земеделието. Всички останали браншове са в катастрофално състояние – най-вече индустрията и секторът на услугите.

Финансовият експерт Чо обаче признава, че на всички събрани информации трябва да се гледа с известно съмнение. Не е изключено бежанците да преувеличават и да си измислят, а данните за износа може и да не са съвсем точни. Това се отнася най-вече до пестеливите сведения, които Северна Корея поднася на международните организации - например на Световната здравна организация по време на пандемията от коронавирус.

Реалистично ли е обединението?

Както изтъква Чо пред АРД, в контекста на огромните разлики в доходите между Северна и Южна Корея - далеч по-големи, отколкото навремето между двете части на разделена Германия, едно евентуалното обединение на Корейския полуостров вероятно би преминало по-различно, отколкото във Федералната република. "Смятаме, че постепенната интеграция е по-необходима от радикалната", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    70 30 Отговор
    Вие Северна Корея не я мислете. По добре кажете колко ще издържи Ев .то.ге ята.

    Коментиран от #10

  • 2 отшелника

    57 17 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ , повече и не чети , ще повърна ,дайте ми пари !
  • 3 Охооо..

    53 18 Отговор
    Светът ще изчезне,на Ким Ир Сен народът ще остане!!
  • 4 То няма да е обединение

    15 28 Отговор
    Южняците ще анексират северняците! И там се започва едно високомерие и т.н.!

    Коментиран от #46

  • 5 Урюрвкос

    49 8 Отговор
    докато съществува Китай дотогава ще я има и Сев. Корея.
  • 6 Евроатлантик

    31 12 Отговор
    САЩ и Северна Корея все още са във война, няма подписано мирно споразумение от онези години. Държавата беше насила разделена на 2, като северната е в почти пълна изолация. Предвид нечовешките условия, в които са поставени хората там са постигнали много почти сами. Имат собствена ракетна програма и ядрени оръжия, имат добре развити и чисти градове. В сравнение с тях ние изглеждаме зле. Прилагам 360 градусово видео заснето с разрешение на тамошните власти. Дойче Зеле пак реват на чужди гробища. Кимчетата ще ги надживеят със сигурност.

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Теле

    26 7 Отговор
    Много, защото работят, а в немция се тъпчете с бира и салам
  • 9 ХАХАХА

    35 13 Отговор
    Какво ви интересува колко ще издържи икономиката на КНДР? Какъв е този мерак да гледате в чуждата паница? Едва ли те се интересуват от положението на пропадналия ЕС.? Или имат природни ресурси, които са ви цел.? Пази боже от такава заинтересованост.

    Коментиран от #13

  • 10 Хахахаха..сладур

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Ами добре, ето Ние ви казваме- ще издържи много повече, отколкото Вашата Северна Корея.Исъс сигурност няма да пасем в ливадите или да чкаме зпаничка ориз. Доволен ли си от отговора, Сократе. Аз имам три фризера- и трите са пълни до горе с риба..лефер, лаврак..синагриди дае имам, другия-дветелета разфасовани. ,в третия -дивеч ..така че не ни мисли толкова...

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Теле

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Свети Петър":

    А ракета да идва скиваш ли
  • 12 Тока

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха..сладур":

    Кой ти го плаща
  • 13 ТинЕРаѝ

    21 11 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    медиите сипят колко е зле в държавите, за да останеш с впечатление, че в "цивилизования" свят е мед и масло. И колко трябва да си болен да се радваш, че на изток от теб страдат хора, поради икономически санкции от десетилетия ? Злобата в хората се придава като стандартно качество и е насочено към "чуждите", а към нашите трбява само лицемерна усмивка и слугуване. Хората вече не се замислят дали правят добро или лошо, гледат ако "техни" хора им ги поръчват значи е правилно ... плиткоумето се превръща в HR кампания за набиране на "наши хора".
  • 14 ...

    12 6 Отговор
    ще издържи повече от Руслямска държава, т.е. над 2025та.
  • 15 Ххххххх

    16 11 Отговор
    Северна Корея издържа добре въпреки изолацията в която е поставена и санкциите, които са наложени.

    Коментиран от #18

  • 16 Живков

    12 16 Отговор
    Да ядат ракети, Всеки народ си заслужава съдбата и управниците
  • 17 Хихихи..

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха..сладур":

    По интелект и идеология ми мязаш на прасе..Важното е да си доволно,свалям каскет..

    Коментиран от #19

  • 18 а сега

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ххххххх":

    кажи ми КАКВИ са САНКЦИИТЕ над С. Корея и КОЙ са вълнува и СТРАХУВА от тях?
    ей като почнете многознайковците да пелтечите тъпотии.
    Не им дават да търгуват с уран.... малллееее... шъ умрът от глад... па те ще се съобразят с това... вЕрно ли?

    Коментиран от #23

  • 19 какво да очакваш от педерРАССИЕЦ

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хихихи..":

    освен да те оприличи на това което вижда около себе си.
    Иди обясни кво е ЖИРАФ на Бай Гайньо
    Та така с тъпите определения от тебе. Това си виждал вкъщи от баща си - на това оприличаваш другите.
  • 20 Сталин

    32 10 Отговор
    Защо в Северна Корея няма икономически кризи , защото централната банка на Северна Корея не е под контрола на Ротшилд и там няма евреи и западни мародери,как Северна Корея могат да разработват ядрени оръжия и сателитни технологии и как така Северна Корея след войната през 1955 с население тогава от 10-12 000 000 в момента броя на населението е 25 000 000 души ,като толкова много гладуват според пропагандата на западните чакали и как така България за 30 години западна демокрация населението беше ликвидирано с 3 000 000 души,според статистиката на ООН България е на първо място в света по темпа на измиране

    Коментиран от #52

  • 21 7273727272

    4 3 Отговор
    Като гледам си е на картата Северна Корея и като гледам ще си съществува докато отгоре някой не прати камък в диаметър 100км да думне всички.
  • 22 Най-верният

    11 11 Отговор
    критерий за това дали една страна просперира са емигрантските потоци. На първо място са САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Нова Зенландия, Сингапур. Никой не ще в Русия, Беларус, Китай, Индия, Северна Корея, дори оттам са най-многото емигранти.

    Коментиран от #26, #57

  • 23 Ххххххх

    13 8 Отговор

    До коментар #18 от "а сега":

    Затова Северна Корея извършва ядрени опити вече 20 години. Затова Пентагона признава че КНДР има ракети с които може да удари САЩ. Да не говорим че КНДР е най-милитаризираната държава на планетата. Що твоите велики западняци не я нападнат, щом им пука за правата на човека?

    Коментиран от #29

  • 24 Анализатор

    7 7 Отговор
    Това DW защо го цитирате и ни занимавате с глупости и врели-некипели изводи. По-скоро Севера може да срине Юга, отколкото той самият да се "срине".
  • 25 1000 долара/година = 150 лв/месец

    10 7 Отговор
    Северна Корея, поредната комунистическа страна с диктаторски режим, тип "кралят слънце", в която оскъдните ресурси отиват за ракети, а не за подобяване на живота на хората. И от тук, необходимостта от пропаганда за враг, който все заплашва да ги нападне.....

    Коментиран от #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Какво е това

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Евроатлантик":

    филмче? Дай клипче в магазините, по курортите, интервюта със севернокорейци без съгласието на властите както можеш и у нас да го направиш. Поразходи се с камера извън центъра на града, иди в някое село, седни на трапезата с корейци. То и при нас имаше подобни филмчета през социализма, но не казваха, че магазините където снимат са Корекоми и пак бяха далеч по-реални от този филм сниман от самолет.
  • 28 Сталин

    11 9 Отговор
    Северна Корея никога няма да забравят как през войната между севера и юга американците убиха 5 000 000 севернокорейци ,те не са като нас мишоци и роби на западните мародери

    Коментиран от #54

  • 29 ДДРОнег

    9 13 Отговор

    До коментар #23 от "Ххххххх":

    Западните държави не са войнолюбци като рашистите и техните слуги - русУфилите !!!

    Коментиран от #35

  • 30 само руснаците

    9 9 Отговор

    До коментар #26 от "Сталин":

    в САЩ са 3 милиона и още толкова в ЕС, а дали съм тъп обясни го руснаците тръгнали през глава да бягат от РФ по целия свят. Защо не бягат в приятелските Иран, Северна Корея и Еритрея, в страните от БРИКС и ШОС.
  • 31 АБВ

    6 6 Отговор
    За тези които не знаят Северна Корея няма икономика основния приход на страната е търговията с наркотици на държавно ниво .Всичко друго е лъжа
  • 32 Смешници

    11 8 Отговор
    Преди 2 години бях в Северна Корея ,единственото което мога да ви кажа е ,че е по добре поне 3 до 5 пъти от България ,Македония , и доста други държави които не са под такива чудовищни санкции.Не твърдя ,че е приказка ,но пене по добре от България няколко пъти .И един малък пример ,държава готова да се срути в състояние ли е да произвежда ядрено оръжие???? В болниците не можеш да разбереш дали си в болница или си в някаква библиотека ,чисто ,подредено ,топло ,нещо което в България е доста трудно да видиш в болниците .

    Коментиран от #36, #38, #39, #53

  • 33 БеГемот

    4 1 Отговор
    Само гумите на тоз камион не мойм произведи с нашата невероятна икономика и бизнесмени...
  • 34 Смотльо,

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Свети Петър":

    Своя живот ли описваш ???
  • 35 Ххххххх

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "ДДРОнег":

    Затова в западните държави са в хаос и безредие, нали?
  • 36 В болниците

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    викаш като в библиотека - само книги. С приказки ли ги лекуват, на бас,че книгите са на великия Ким Ир Сен. Аз ако бях на тебе въобще не бих се върнал в България щом е 5 пъти по-хубаво там.

    Коментиран от #42

  • 37 Точно така е,

    7 8 Отговор
    "икономиката" на северна корея се крепи на Китай и малко на русия. Русия е аут за следващите десетилетия, защото има проблем със собственото си съществуване. Китай, от своя страна, е на прага на финансов крах, породен от имотния балон в страната - за пример: ипотечния дълг на Китай е по-голям от на всички останали страни от Г 20 взети заедно и комунистите ще трябва да напечатат юани за над $ 500 МИЛИАРДА. Около 80-90 банки са пред изгърмяване и държавата едва ли ще успее да ги рефинансира (спаси) и това ще срине икономиката (това което стана в България 1995-96 година) - въпреки стъкмистиката, ръстът е най-слаб за последните повече от 40 години.

    Коментиран от #50

  • 38 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    МИ СПОРЕД ИЗМАМНИЦИТЕ ПО ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ...БЯХ 6 МЕСЕЦА ВЪВ ВРЪЗКА С ЯДРЕНАТА ИМ ПРОГРАМА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ .... ТАКА ЧЕ ОЩЕ 150 ГОДИНИ НЯМА ДА ГИ СТИГНЕ БЪЛГАРИЯ
  • 39 Сталин

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    Болниците в България са приемни на погребални бюра,само от вида им и мизерията може да пукнеш
  • 40 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 4 Отговор
    Ние да гледаме нашата собствена икономика Северна Корея не можем да я стигнем Поне да не се мислим за велики
  • 41 КНДР

    7 5 Отговор
    Вие ми кажете Евролигльовци, кога ще се спука балона на заем-наем, и кога ще изпаднете в невиждана рецесия, та вие влизате от криза в криза за това ви е нужен военопромишления комплекс защото производството ви е изнесено в третия свят и си мислихте че все така ще върви с евтини ресурси и зелена зделка! (пум.....яри)

    Коментиран от #43

  • 42 Сталин

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "В болниците":

    Ами те там в Северна Корея не пускат цървули
  • 43 Прочети

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "КНДР":

    коментар 37 и не пиши глупости. Разпадна се соца; разпадна се голямата кочина, а ткзс-арите не се научиха, че управлението е наука и икономика се управлява с много учене и труд, а не с лозунги и селски заклинания.

    Коментиран от #47

  • 44 бай Ставри

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "1000 долара/година = 150 лв/месец":

    То в България, "кралят слънце" е чак във Вашингтон, нямаме ракети и за това оскъдните ресурси отиват за подобряване на живота на ... някои хора.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "То няма да е обединение":

    А ти какво обединение искаш между държава с ПО-ГОЛЯМО БВП от Раша и такава с ПО-МАЛКО от България ?? Ама много по-малко , близо три пъти !! Просто ще ги глътнат като кит планктон !! И обикновените северно корейци ще са все едно в рая !!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Прокопий

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "ПишманUSагитатор":

    1000 към 35000 какво пак не разбра, ватние, то ясно, че и мозък трябва, ама чак па толко да си "остър"... И само да те светна как разбрах, че лъжеш и пускаш опорки, а не помниш отпреди нищо, защото си бедняк под 30 чукащ за копейки по клавиатурата от мазето
    ТКЗС и селското стопанство в България Б
    бе унищожено от сенилните старци от политбюро през 70-те, създавайки АПК-та.

    Коментиран от #51, #55

  • 50 Прокопий

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Точно така е,":

    Ватничета няма да те разберат, не се пъни те акъл... йок, както казват съседите.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Брежнев

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сталин":

    Ами в с. корея няма икономически кризи щото в северна корея няма икономика, хихихи, а защо няма икономика? Защото няма евреи, а само руски и китайски мародери, хихихи! Ако смяташ че високата раждаемост е признак на икономическо благополучие излиза че българските роми са най проспериращите български граждани, хихихи!!!
  • 53 Умнико

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    А след като в северна корея ти е било по добре защо се върна в България? хихихи!
  • 54 Горбачов

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Сталин":

    Южна Корея няма да забрави как с подкрепата и благословията на СССР и Китай севернокорейските агресори нападнаха и окупираха Южна Корея и как руснаците и китайците станаха причина за смъртта на 5 000 000 корейци. Те не са мишоци и роби на китайските и руски мародери
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Госта.

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Най-верният":

    Олеле какъв критерий извади-мигранти.Те затова в З.Европа пропищяха.За твоя информация 40%от населението на САЩ са латиноси,няма да е далече времето когато ще са мнозинство и тогава ще берат плодовете на миграцията
  • 58 Колко

    1 1 Отговор
    До като изпрати писмо с балистични такети до всеки голям град на янките, само толкова ще издържи тази умираща икономика.
  • 59 НЯМА МОЩНА ИКОНОМИКА БЕЗ МОЩНА АРМИЯ !

    1 0 Отговор
    НЕ ЧАКАЙТЕ НА КОЧА СКОРО ДА МУ ПАДНАТ ................. НО АРМИЯ С ДЖЕНДЪРИ ВОДИ ДО ПЪЛЕН УПАДЪК НА ИКОНОМИКА И ДЪРЖАВА !
  • 60 ОТ 30 ГОДИНИ НАБЛЮДАВАМ ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛ

    1 0 Отговор
    В ТЯХ Е ПЪЛНО С ЛЕВИ РЕЗБИ И СИ ГИ ТЪРПЯТ - АБСОЛЮТНИ ДЕМОКРАТИ СА ! .......ДАЛЕЧЕ НЯМА ДА СТИГНАТ ОТ ТОВА ОБАЧЕ !
  • 61 я да сравним с. корея и велика българия

    0 0 Отговор
    къде са ни самолетите ракетите камионите и колите които ние произвеждаме , къде ни е ядреното оръжие ? къде е нашия ким чен ун ? .......... те всичко сами са направили а ние абсолютно нищо !
  • 62 В БЪЛГАРИЯ ДОРИ ЕДИН ПРОСТ БОБ НЕ МОЖЕШ

    0 0 Отговор
    ДА СИ КУПИШ , ЩОТО Е КИТАЙСКИ НА 10 ГОДИНИ МИНИМУМ , А И СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ МЕСОТО ! БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОГРАБЕНА ФАЛИРАЛА МАФИОТСКА КОЧИНА ! ТУК БЕЗ РЕВОЛЮЦИЯ НЯМА ДА МИНЕ ИЛИ ПОНЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !
Новини по държави: