Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 15:00 780 8

Неправителствената организация "Лекари без граници" спаси 48 мигранти в Средиземно море

  • либия-
  • средиземно море-
  • лодка-
  • мегранти-
  • бежанци-
  • лекари без граници

Сред спасените има девет деца

Неправителствената организация "Лекари без граници" спаси 48 мигранти в Средиземно море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната организация за оказване на помощ "Лекари без граници" е спасила 48 мигранти от бедстваща лодка в централната част на Средиземно море, предаде ДПА.

Сред спасените има девет деца, съобщи днес организацията. Според изявление хората са пътували с дървена лодка и са качени на борда на кораба "Гео Баренц" в открито море близо до бреговете на Либия.

Неправителствената организация съобщи, че малко по-късно италианските власти са решили корабът да се отправи към пристанището на град Анкона на адриатическото крайбрежие. Екипажът на кораба разкритикува това решение, тъй като пристанището е много отдалечено от местоположението на кораба и пътуването до Анкона вероятно ще отнеме пет дни.

В края на януари организацията спаси повече от 230 мигранти в Средиземно море и се насочи към пристанището на град Ла Специя, който се намира на северозападното крайбрежие на Италия.

През декември италианското правителство прие постановление за силно ограничаване на дейността на цивилните организации за морски спасителни операции в централната част на Средиземно море. Според постановлението съответните организации трябва да съкратят мисията си след първа спасителна акцията и да се отправят към посочено от властите пристанище.

В повечето случаи посочените пристанища са отдалечени и плаването до тях отнема много време.

Обикновено корабите извършват няколко спасителни операции за една мисия. Хуманитарните работници остро критикуват постановлението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си ги вземат

    10 1 Отговор
    У тях си, да ги лекуват, хранят и учат децата им за тяхна сметка... Аз нямам намерение да давам пари за хора от другия край на света... Да ходят в сащ, в Япония или където искат..
    Тука не ни трябват...Ние нямаме пари за нашите бедни и пенсионери, та ще храним Сульо и Пульо с по 15 деца цял живот....
  • 2 честен ционист

    7 1 Отговор
    Тези "Лекари без граници" си е диверсионна организация, откъдето и да ги погледне човек. Ако дойдат да спасяват бежанци на Голанските възвишения, нали знаете, какво ще им се случи.
  • 3 САЙГОН

    1 5 Отговор
    А В СЕВЕРНА МОНГОЛИЯ(РАССИЯ) ЗАПЛАТКАТА СТАНА ЛИ ВЕЧЕ 40 ЛЕВА? ХАХА

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 На Шорош терористите ...

    3 0 Отговор
    .... вече "лекари без граници" ли станаха?!? То покрай коковида всички "лекари" станахме ама тези по-специални ще трябва да са.. за тях граници няма!!!
  • 6 Мишо

    1 0 Отговор
    По-правилно е да се каже, попречиха на 48 глупави авантюристи да се удавят.
  • 7 Трафикант

    0 0 Отговор
    Ще требе да си вадя диплома за лекар.
  • 8 Дедо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "САЙГОН":

    Ти защо си "Сайгон", да не си избягал от Виетнам американец? Явно си го закъсал, след като висиш в нета за жълти центове?