Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 13:45 690 33

В опустошения от войната Идлиб сирийци са оставени сами да се справят с последствията след земетресението

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • хуманитарна помощ-
  • идлиб-
  • трагедия-
  • бедствие-
  • война

Рано сутринта на 6 февруари вместо бомби от небето, отдолу земята се разлюля и многоетажни къщи от газобетонни блокчета се срутиха върху главите на обитателите в град Идлиб

В опустошения от войната Идлиб сирийци са оставени сами да се справят с последствията след земетресението - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След продължаващ повече от десетилетие обстрел, спадаща международна подкрепа и съсипваща икономическа криза, контролираната от сирийската опозиция северозападна част на страната вече едва издържаше, когато я порази бедствието.

Рано сутринта на 6 февруари вместо бомби от небето, отдолу земята се разлюля и многоетажни къщи от газобетонни блокчета се срутиха върху главите на обитателите. В резултат на земетресението повече от 35 000 души загинаха в Турция, където международната помощ лесно можеше да достигне. Но сложната политика за оказване на хуманитарна помощ в контролираната от опозицията северозападна част на Сирия остави множество от изтощените от войната граждани там сами да се справят.

Уалид Ибрахим е загубил над двадесет свои роднини, включително брат си, своя братовчед си и всичките им деца. Той успял да извади телата им изпод руините чак два дни след земетресението. "Премествахме камък след камък и не откривахме нищо отдолу. Хората бяха под бетона и крещяха "Извадете ни! Извадете ни!", но останахме с празни ръце", каза той. "Само ръце не са достатъчни".

По информация от ООН и правителствени органи по-голямата част от жертвите на земетресението в Сирия: над 4000 от общо 5800 в цялата страна, са в части от провинцията Идлиб и съседната Алепо, контролирани от подкрепяните от Турция бунтовници.

Четири сирийски града по границата с Турция са сред най-тежко засегнатите: Салкин, Харим, Джиндерис и Атариб. На организирана обиколка за журналисти вчера Ройтерс видя около 20 мъже и момчета, опитващи се без защитна екипировка или униформи да спасят каквото могат от срутени домове в Харим и покрайнините му. Само някои от тях бяха с работни ръкавици, покрити със сиво-белия прах от разбити газобетонни блокчета. Дори миглите им, напуканите им устни и брадите им бяха покрити с подобната на тебешир субстанция.

Мъж се молеше в развалините докато самотен багер разчистваше отломки. Деца се гонеха около купчини от развалини и усукана арматура.

"НАЙ-ТЕЖКАТА СЕДМИЦА"

По фронтовата линия беше настъпило относително затишие, повече от десетилетие след началото на конфликта – той избухна през 2011 г. с протести срещу президента Башар Асад и разкъса страната на съперничещи си провинции.

Раед Салех, ръководител на спасителните сили на "Белите каски", работещи в контролираните от опозицията райони, е по-привикнал да спасява жертви на обстрел. Той каза, че вчера за първи път е било разрешено на спасителите да се приберат у дома, за да се видят със семействата си след денонощна работа през последните осем дни, за която били нужни всеки доброволец и цялата налична техника. "Това беше най-тежката седмица в живота ни", каза той. "Това, което се ни се случи, за първи път се случва в целия свят. Имаше земетресение и международната общност и ООН не ни помагат", добави той.

Салех и други хора в северозападната част на страната казаха, че в Сирия е можело да бъдат спасени повече хора, ако останалият свят беше действал по-бързо.

Земетресението порази турски градове, в които са базирани големи хуманитарни организации, управляващи операциите за подпомагане в Сирия, и единственият граничен пункт между Турция и Сирия беше затворен в продължение на дни.

По-късно десетки камиони с помощи от ООН доставиха храна и лекарства през този КПП по силата на резолюция на Съвета за сигурност от 2014 г., която позволява в Сирия да се доставя помощ без одобрението на Асад. Вчера, осем дни след земетресението, беше отворен втори граничен пункт за доставки на помощи, след като Асад даде съгласие. Това беше знак за промяна в позицията на Дамаск, който отдавна се противопоставя на доставянето на трансгранична помощ в контролирания от бунтовниците анклав.

Този ход обаче беше посрещнат със скептицизъм и дори гняв от страна на мнозина жители на Идлиб, където повечето от 4-те милиона жители са родом от други бомбардирани провинции. "Ако Асад искаше да помогне на тези бедни хора, нямаше първо да ги разсели", каза наемният работник Джумаа Рамадан.

В камионите липсваха тежкото оборудване и машини, от които спасителите казват, че имат нужда, за да разчистват руините по-бързо – и които биха могли да помогнат за възстановяването.

Икономическата криза в Сирия също би могла да попречи на възстановяването, като по преценка на ООН 77% от домакинствата вече не могат да покриват основните си нужди.

Хората в Идлиб нямат друг избор, освен да започнат да възстановяват, тъй като Турция, в която има 3,6 милиона сирийци, вече отказва да приема други, а и много хора ги е страх да прекосят фронтовата линия към региони, контролирани от силите на Асад. Но ресурсите не достигат.

"Ситуацията е наистина трагична", каза Абдулрахман Мохамад, разселен сириец, родом от съседната провинция Алепо. "Всеки, който се труди като работник, и плаща наем за къща… Ако ти трябват десет долара на ден за разходи и ти едвам ги изкарваш – как се предполага, че ще възстановяваш?", пита риторично той.

Болниците са изразходвали всичките си резерви от медицински консумативи за лечение на жертвите от земетресението, каза Абдулразак Закзук, местен представител на Сирийско-американското медицинско дружество.

Здравният министър Хюсеин Базар от самообявилото се Правителство на спасението в Северозападна Сирия, каза, че разселването на десетки хиляди души може да доведе до огромна вълна на епидемията от холера, която вече опустошава засегнатата от войната зона, и до скок на други заболявания. "Не става въпрос за палатка или за хапка храна. Това не е най-важното нещо за хората", заяви той. "Хората искат да почувстват, че са възприемани като човешки същества, които заслужават да живеят достойно в този район", добави Базар.

Източник: Али Кючюкгьочмен и Емили Мади от Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    10 0 Отговор
    В Идлиб бяха събрани бунтовниците,та сроред мен е редно да помагат Турция и запада,чието протеже са .....
  • 2 Зевс

    10 2 Отговор
    Нали американците контролират района, заграбиха петрола, хората да мрат.
  • 3 Цонката

    1 9 Отговор
    Ще има май отцепници от Сирия и нова държава. Като не помага правителството, сами ще си направим държава и ще си действаме.

    Коментиран от #5

  • 4 Що?

    3 7 Отговор
    Къде са им приятелите от Руслямска държава? Заминаха си?! Що така?
    От гадните американци и европейци искат помощи и пари? Що така?
    Я да хванат по един чехъл и да продължат да бият портрета на Меркел и Макрон.

    Коментиран от #8

  • 5 Ха че

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Цонката":

    Там е окупирано от американците, как да помага правителството? То няма достъп до там!
  • 6  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Докато Сирия изтегля жертвите от земетресението, американската окупация блокира достъпа до нейните енергийни резерви
  • 7  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Около 900 американски войници са разположени в Сирия, като по-голямата част от тях са в база, разположена в средата на петролното находище Ал Омар, най-голямото в страната, в източната провинция Дейр Ез Зор. Те са придружени от специални части и други части, които редовно влизат и излизат от страната на ротация сред 30 000 американски войници, разположени в региона под егидата на американското централно командване (CENTCOM).

    Коментиран от #19

  • 8 Ха че

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Що?":

    И на теб "))) па белким вденете... Идлиб е окупирано от американците... Там американците източват петрол... Следователно сирииокото правителство няма достъп... Как да влезе Русия или който и да било друг в окупиран от американците район?

    Коментиран от #25

  • 9  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Въпреки тази катастрофа администрацията на Байдън отказва да отмени санкциите на САЩ, наложени срещу Сирия, които драстично възпрепятстват потока от хуманитарни доставки, което означава, че много повече сирийци ще умрат от бедствието. Още по-малко Вашингтон възнамерява да предостави каквато и да е хуманитарна помощ на правителството на Асад в усилията му за възстановяване. Вместо това говорителят на Държавния департамент Нед Прайс изясни, че администрацията на Байдън е видяла бедствието като възможност да поднови операцията си по смяна на режима и да насочи повече пари и помощ към своите прокси сили. 
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Свобода за идлиб

    0 5 Отговор
    Айде чао на сирийското правителство. Скоро независим идлиб и нова държава. До тук бяхме с тия диктатори!
  • 12  🇧🇬............дааа.....

    5 0 Отговор
    Министерството на петрола на Сирия заяви през август 2022 г., че американските сили крадат 80 процента от добива на петрол в Сирия, причинявайки преки и косвени загуби от около 107,1 милиарда долара на петролния и газовия сектор на страната........ Китай призовава чуждестранните войски да спрат ограбването на природните ресурси в Сирия Публикувано: 26 януари 2023 г.

    Коментиран от #14

  • 13 Абе

    0 4 Отговор
    А къде е Русия? Що не помага? Големи приятели бяха уж, ама събраха петрола и дим да ги няма. С диктатора асад пият скоч, а хората страдат…

    Коментиран от #23

  • 14 Ахаххахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от " 🇧🇬............дааа.....":

    А министерството на Северна Корея какво каза?

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Дааааа

    5 0 Отговор
    Мисията на американските войски е да окупират и контролират, в сътрудничество с американските съюзници от сирийските кюрдски милиции YPG, основните петролни и газови полета на Сирия, като по този начин лишават сирийското население от техните ресурси. Тази мисия е неделима от драконовския и едностранен режим на санкции на Съединените щати, включително прословутия Закон за Цезар, който налага санкции на всеки в света, който се осмели да се притече на помощ на Сирия. Заедно тези политики имат за цел да гладуват населението и да ускорят промяната на режима.Американската окупация на петролните и газови находища в Сирия започна през 2019 г., след като президентът Доналд Тръмп нареди пълно изтегляне на американските войски от страната, след което се оттегли след протест сред представители на външната политика и националната сигурност, които искаха поддържането на войски да се изправи срещу Русия и Иран и подкрепят желанието за американска хегемония в богатия на петрол регион.
  • 16 Дааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ахаххахаха":

    В допълнение към ограбването на енергийните ресурси на Сирия, окупационните сили на САЩ също са разположени, за да контролират този контролно-пропускателен пункт и други стратегически гранични пунктове, включително американския аванпост Ал Танф в югоизточна Сирия. Целта е да се блокира сухопътен път от Иран през Ирак към Сирия. Това също така прави възможно прекъсването на разполагането на екипи за помощ и пристигането на спешна помощ от тези две страни.
  • 17 Дааааа

    4 0 Отговор
    В действителност разполагането на САЩ, което представлява нарушение на сирийския суверенитет и международното право в отсъствието на мандат на ООН или дори одобрение от Конгреса на САЩ, е насочено срещу режима на Асад и сирийския народ. До степента, в която американските войски са участвали в каквито и да е битки, те са били предимно срещу подкрепяни от Иран милиции, съюзени с Дамаск, сирийски правителствени войски и дори руски военни милиции.Днес Вашингтон разглежда Сирия като част от войната на САЩ и НАТО срещу Русия в Украйна. Тъй като Русия и Иран подкрепят правителството в Дамаск, политиката на Вашингтон е насочена към противодействие на тяхното влияние в страната и отслабване на сирийското правителство, като по този начин влошава страданието на сирийския народ, 90 процента от който остава в условия на крайна бедност. Правителството на САЩ ще използва земетресението за постигане на тези цели.

    Коментиран от #21

  • 18 Ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ахаххахаха":

    Каза, че ще има и корейски балони за американчетата:))))

    Коментиран от #20

  • 19 Дейр Ез Зор

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Не беше ли това провинцията, която Вагнер бяха окупирали и избиваха кюрдите? Не беше ли това провинцията където Вагнер бяха анихилирани от един взвод Тюлени?

    Коментиран от #27

  • 20 Аххахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха ха ха":

    А на слънцето ще кацат ли през нощта?

    Коментиран от #28

  • 21 Споменаването

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Дааааа":

    На Асад и Сирийския Народ в едно изречение е кощунство! Сирийския Народ не е само 40% от общото население!
  • 22 Даааа

    2 0 Отговор
    Говорителят на CENTCOM, полковник Джо Бучино, каза пред Newsweek, че „мислите и молитвите на екипа на Централното командване на САЩ са с народа на Турция и Сирия в този критичен момент“.

    CENTCOM пусна изявление на уебсайта си на 8 февруари, два дни след земетресението, със заглавие: „CENTCOM се готви да подкрепи помощ при земетресение“. Това означава, че всяко облекчение ще дойде след смъртта на затрупаните под развалините. И това облекчение ще бъде предназначено изключително за Турция.
  • 23 Неееее

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Не, не са събрали петрола, а още са там - под американска окупация, и събират.. Ти как си представяш, че САЩ ще си тръгнат сами, след като има петрол заа ограбване? Сега Китай ще ги наритат, и тогава ще избегат, както избягаха от ритниците на талибаните у Афганистан..
  • 24 Дааааа

    2 0 Отговор
    Само седмица преди земетресенията Световната продоволствена програма предупреди , че продоволствената несигурност в Сирия е достигнала 12-годишен връх, като около 2,9 милиона души са изложени на риск от глад, а други 12 милиона постоянно са недохранени.. Това означава, че 70% от сирийското население скоро може да не е в състояние да осигури храна за семействата си, каза агенцията на ООН.  
  • 25 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ха че":

    Глупости на търкалета. Нали ги ИЗГОНИХТЕ ОТ ТАМ БЕ? 2015 НЕ ПОМНИШ ЛИ?
    това ли са новите опорни точки?
  • 26  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Санкциите на САЩ срещу Сирия трябва да бъдат отменени незабавно и нейната окупация и операциите по смяна на режима трябва да прекратят. Това трябва да се съчетае с мобилизирането на социални ресурси за предоставяне на спешна помощ и възстановяване на инфраструктурата на научна основа за защита на населението от земетресения. Това усилие трябва да бъде платено с огромните суми, които се харчат за война и се насочват в банковите сметки на богатите. 

    Коментиран от #29

  • 27 Дааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дейр Ез Зор":

    Последният бунтовнически анклав в Северозападна Сирия – място, където близо три милиона души, избягали от битките в Сирия, наричат ​​свой дом – беше най-силно засегнат от земетресенията. Бунтовниците управляват региона с много малко ресурси и много хора живеят във временни жилища, палатки или недовършени, лошо построени жилищни блокове.
  • 28 Ха ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аххахахах":

    Може да кацат и там... Американчетата са рамбовци, нали знаете:))) ето, сега и извънземни свалиха, балони свалят, на луната ходят :)))) петрол крадат, пустинни бури правят... Абе всичко......
  • 29 ...

    0 4 Отговор

    До коментар #26 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Кажи 3 от санкциите... АМА С ЦИТАТ. Аман от ЛЪЖЛИВИ малоумници.
    Кво ще се подобри ако тия 200 човека около Асад могат да ходят в Европа и САЩ? Кво ще стане ако могат да ди отварят сметки в Европа и САЩ? Кво ще се промени за хората. Ето тава са санкциите. И останалите са от тоя тип И ГО ЗНАЕШ ТРОЛЕ от САВУШКИНА 55.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дааааа

    3 0 Отговор
    12 🇧🇬............дааа.....

    Министерството на петрола на Сирия заяви през август 2022 г., че американските сили крадат 80 процента от добива на петрол в Сирия, причинявайки преки и косвени загуби от около 107,1 милиарда долара на петролния и газовия сектор на страната........ Китай призовава чуждестранните войски да спрат ограбването на природните ресурси в Сирия Публикувано: 26 януари 2023 г.
  • 32 Дааааа

    2 0 Отговор
    Освен „мисли и молитви“, единственото нещо, което CENTCOM предлага на сирийския народ, са бомби, снаряди и куршуми и нечовешки затворнически условия за около 10 000 души – предимно жени и деца – произволно задържани от САЩ и техните кюрдски съюзници по подозрение, че подкрепят ISIS (Ислямска държава). Американските войски остават в базите си, докато Бучино настоява, че CENTCOM не е получил молби за помощ.....Четири години след окончателното предаване на ISIS, американските войски остават в Сирия под прикритието на борба с всяко възраждане на ислямисткото движение. Групата SIS се появи като чудовището Франкенщайн във Вашингтон, продукт на операции на ЦРУ, които наливаха оръжия, пари и новобранци в милиции, свързани с Ал Кайда, в опит да свалят правителството на президента Башар Ал-Асад, което доведе до война, която опустоши страната и отне живота на половин милион от 2011 г.
  • 33 Дааааа

    2 1 Отговор
    Освен това лица от САЩ и ЕС могат да даряват хуманитарни стоки като храна и лекарства на хора в Сирия, стига тези дарения да са в съответствие с търговските разпоредби и разпоредбите на OFAC........сами прочетете какво са разпоредбите на OFAC.......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания